Την ένταση της αντιλαϊκής λαίλαπας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των αντιδραστικών ανατροπών, μπροστά στη νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, όπως υπαγορεύουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και το μαύρο μέτωπο ΕΕ - ΔΝΤ, σηματοδοτεί ο χτεσινός ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Η ανακατανομή ρόλων μέσα στο κυβερνητικό σχήμα και η είσοδος στο Υπουργικό Συμβούλιο «δοκιμασμένων» στελεχών του ΠΑΣΟΚ, υπηρετεί στην παρούσα φάση την καλύτερη προσαρμογή στην εφαρμογή των στρατηγικών αντιλαϊκών στόχων, έτσι όπως αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2011 - 2015.
Ο ανασχηματισμός, ταυτόχρονα, σηματοδοτεί μια νέα απόπειρα εξαπάτησης, αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων σε μια περίοδο που έχει φουντώσει η λαϊκή οργή, με στόχο να μπουν εμπόδια στην οργάνωση της πάλης για την ανατροπή της πολιτικής που υπαγορεύει το μεγάλο κεφάλαιο.
Σ' αυτήν την προπαγανδιστική επιχείρηση της κυβέρνησης κινείται και η απόφαση του πρωθυπουργού να χρήσει αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και να αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών στον Ευαγ. Βενιζέλο, που επιχειρήθηκε να «εμφανιστεί» σαν μια «νέα αρχή» στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής. Τον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό της δήθεν «νέας αρχής» ήρθε να υπηρετήσει η απομάκρυνση «προσωπικών επιλογών»(Δ. Δρούτσα, Τ. Μπιρμπίλη) του Γ. Παπανδρέου από τους υπουργικούς θώκους, αλλά και η απόφαση του πρωθυπουργού να σχηματιστεί «κυβερνητική επιτροπή» με τη συμμετοχή 10 υπουργών που θα «συνδιαμορφώνουν» την πολιτική της κυβέρνησης.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει:
Α) Στην ψήφιση των νέων βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την επιτάχυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στις Εργασιακές Σχέσεις, στην Υγεία, στην Παιδεία.
Β) Στις «διαπραγματεύσεις» με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την κατάρτιση «μνημονίου 2» που θα συνοδεύει το νέο ληστρικό δάνειο που θα χορηγηθεί στη χώρα.
Γ) Στη διαμόρφωση των όρων για την επίτευξη μιας ανοιχτής κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ των αστικών κομμάτων.
Δ) Στην καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών στο λαό ότι «οι θυσίες θα πιάσουν τόπο», προκειμένου να υποταχθεί στα νέα σκληρά μέτρα.
Πρόκειται ταυτόχρονα για ένα κυβερνητικό σχήμα «εκλογικής προετοιμασίας» με το οποίο επιχειρείται να «απορροφηθούν» οι κραδασμοί του αστικού πολιτικού συστήματος από τις λαϊκές αντιδράσεις και να διαμορφώσει τις συνθήκες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όποτε αυτή κριθεί αναγκαία από το κυβερνητικό επιτελείο.
Την Κυριακή αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η ψηφοφορία ορίστηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
Κλιμακώνουν τον πόλεμο σε βάρος του λαού
«Για κυβέρνηση συνεκτική, λειτουργική, μάχιμη και αποφασισμένη να ολοκληρώσει το έργο της», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ζητώντας παράλληλα «ταχύτητα» και «αποτελεσματικότητα» από τους υπουργούς.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλος, όπου στη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών τόνισε: «Εφυγα από την Αμυνα και ήρθα στον πόλεμο»... Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αποτελεί «στρατηγικό στόχο» της κυβέρνησης. «Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, είναι ένα θέμα στο οποίο δεν έχει διατυπωθεί καμία διαφωνία», τόνισε ο Ευαγ. Βενιζέλος προαναγγέλλοντας την απαρέγκλιτη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και της λεηλασίας του λαού.
Ο Ευαγ. Βενιζέλος σε μια προσπάθεια εξαπάτησης του λαού ισχυρίστηκε ότι πήγε στο υπουργείο Οικονομικών έχοντας στο μυαλό του «τον κάθε συνταξιούχο και τον κάθε άνεργο προσωπικά», σε μια προσπάθεια να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα. Την ίδια ώρα όμως σημείωνε ότι μέχρι το 2015 θα εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης που θα σπρώξει ακόμα βαθύτερα στη φτώχεια και την ανέχεια τον ελληνικό λαό.
Επιδιώκουν πιο επιθετική συναίνεση
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησης απηύθυναν εκ νέου κάλεσμα στα αστικά κόμματα επίτευξης ακόμα πιο επιθετικής συναίνεσης, φωτογραφίζοντας για ακόμα μια φορά την προοπτική της κυβερνητικής συνεργασίας. Ο Ευαγ. Βενιζέλος, που ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο, δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Αντ. Σαμαρά και κάλεσε τα «κόμματα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας» να επιδιώξουν τη «συναίνεση και τη συνεργασία».
«Υπάρχουν τεράστια περιθώρια για πολιτική συμφωνία, αφού σε θεμελιώδη ζητήματα συμφωνούμε», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με συνέντευξή του χτες στο «Μέγκα» και απευθυνόμενος ειδικότερα στη ΝΔ διαπίστωσε «συμφωνία σε μια ολόκληρη κοινή στρατηγική».
Πρόσφατα μάλιστα σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο Ευαγ. Βενιζέλος είχε τονίσει ότι «μνημόνιο 2» που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας πρέπει να ψηφιστεί από «διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών». Με στόχο την εκτόνωση και χειραγώγηση της λαϊκής οργής ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει «συναίνεση και συμφωνία» με το λαό που βρίσκεται στο δρόμο και αντιδρά στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.
Σε μοιρασμένους ρόλους
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν συνολικά 41 πρόσωπα, 7 λιγότερα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει πλέον δυο αντιπροέδρους, τον Ευαγγ. Βενιζελο και τον Θ. Πάγκαλο. Τα νέα στελέχη είναι εννέα. Πρόκειται για τους υπουργούς Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδη, Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου και Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλο, τον αναπληρωτή υπουργό Π. Οικονόμου και τους υφυπουργούς Π. Κουκουλόπουλο, Π. Τζωρτζάκη, Μ. Μπόλαρη, Γ. Δριβελέγκα και Κ. Σπηλιόπουλο.
Από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα δεν μετέχουν στη νέα κυβέρνηση δεκαέξι στελέχη. Ανάμεσα τους οι υπουργοί Δ. Δρούτσας, Τ. Μπιρμπίλη, Γ. Διαμαντίδης, και Λ. Κατσέλη.
Ειδικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση ανέλαβε ο Γ. Παπακωνσταντίνου που μετακινείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να αναλάβει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την πλήρη απελευθέρωση των τομέων της Ενέργειας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και την παράδοση του ορυκτού πλούτου και των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας σε επιχειρηματικούς ομίλους.
Επίσης, η μετακίνηση του Γ. Ραγκούση στο υπουργείο Υποδομών και του Χ. Παμπούκη στο υπουργείο Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετίζονται με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και των νέων παροχών προς το μεγάλο κεφάλαιο.
Το υπουργείο Εσωτερικών έσπασε σε δύο υπουργεία. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου τοποθετήθηκε ο Δ. Ρέππας, και το υπουργείο Εσωτερικών, όπου τοποθετήθηκαν οι Χ. Καστανίδης και Π. Κουκουλόπουλος.
Στην «Κυβερνητική Επιτροπή» που θα συνεδριάζει τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση, θα συμμετέχουν 10 υπουργοί οι: Ευαγ. Βενιζέλος, Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Α. Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρ. Παπουτσής.
Στις Βρυξέλλες ο Παπανδρέου
Τη Δευτέρα ο Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τους Μ. Μπαρόζο και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Τρίτη, πιθανά, με τον πρόεδρο της ΕΕ Β. Ρομπάι, προκειμένου να συζητήσει τους «όρους» για τη σύναψη του νέου ληστρικού δανείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου