Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ: Κάθε εκβιασμός χειρότερος από τον προηγούμενο

Στρώνεται ήδη το έδαφος για νέα ψευτοδιλήμματα στο λαό τον ερχόμενο Σεπτέμβρη

Η έγκριση, χτες, του εφαρμοστικού νόμου επιταχύνει την προετοιμασία των μονοπωλίων να ορμήσουν με νέα ένταση για την καταλήστευση του δημόσιου πλούτου, αναζητώντας νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας. Την ίδια στιγμή, το πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι τα αντιλαϊκά μέτρα και οι αποκρατικοποιήσεις είναι μόνο η αρχή μιας θύελλας χωρίς τέλος σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΕΕ,Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως προχτές χαιρέτισαν την έγκριση του «Μεσοπρόθεσμου», έτσι και χτες υποκλίθηκαν στην έγκριση του εφαρμοστικού νόμου, σημειώνοντας: «Ηταν το δεύτερο αποφασιστικό βήμα στο οποίο έπρεπε να προχωρήσει η Ελλάδα προκειμένου να επαναφέρει την οικονομία σε βιώσιμη τροχιά. Σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ήταν άλλη μία πράξη εθνικής υπευθυνότητας. Πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις αφενός για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και αφετέρου για γρήγορη εξέλιξη όσον αφορά το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα (...) Οσον αφορά τη σκληρή δουλειά που είναι ακόμα μπροστά, επαναδιατυπώνουμε την έκκλησή μας για συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να πάει η χώρα μπροστά».
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι εκβιαστές θα επανέλθουν με μεγαλύτερη φόρα, αν ο λαός σκύψει το κεφάλι στην τρομοκρατία, επιβεβαιώνουν και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», προαναγγέλλοντας ότι το ίδιο σκηνικό εκβιασμών σε βάρος του λαού θα παιχτεί εκ νέου το Σεπτέμβρη. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «η δόση του Ιουλίου θα περάσει γιατί η Ελλάδα δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε αύξηση φορολογίας, μείωση δαπανών και σε ένα τεράστιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Τι θα γίνει, όμως, αν παρ' όλα αυτά, η Αθήνα εξακολουθεί να μην φτάνει τους στόχους για τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος; Τον Σεπτέμβριο, οι διεθνείς δανειστές θα πρέπει να ανοίξουν και πάλι τα ελληνικά βιβλία και να δουν αν η Αθήνα βρίσκεται στον σωστό δρόμο ώστε να γίνει η εκταμίευση και της επόμενης δόσης, των 8,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ και των 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. (...) Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να συμμορφωθεί με τους στόχους, τότε ένα ακόμη πακέτο λιτότητας - και μία ακόμη αγωνιώδης ψηφοφορία στη Βουλή - μπορεί να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον».
Τρίβει τα χέρια της η πλουτοκρατία
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, υπογραμμίζει ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το πρόγραμμα αντιλαϊκών μέτρων και αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι, συγκριτικά με άλλες χώρες, η Ελλάδα«έχει τη δυνατότητα να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία και να συγκεντρώσει κεφάλαια», σπρώχνοντας, δηλαδή, το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Στο ίδιο πνεύμα, ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, τονίζει ότι η έγκριση του «Μεσοπρόθεσμου» «είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και περαιτέρω βήματα», υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό τα μέτρα να εφαρμοστούν γρήγορα ιδίως στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.
Από την πλευρά της η πλουτοκρατία τρίβει τα χέρια της μπροστά τόσο στις αντιλαϊκές ανατροπές που κλιμακώνονται βάσει και του «Μεσοπρόθεσμου» και τσακίζουν τα εργατικά δικαιώματα, όσο και στις αποκρατικοποιήσεις που ανοίγουν νέα πεδία για μπίζνες στο κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων, Χανς - Πέτερ Κάιτελ, δηλώνει ότι «το Α και το Ω της διεξόδου από την κρίση είναι: Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις».
Ο εκπρόσωπος των Γερμανών Βιομηχάνων δηλώνει ότι ο ίδιος έχει ήδη επενδύσει στην Ελλάδα και προβάλλει τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για να αναπτύξουν περισσότερες μπίζνες, ζητώντας διευκρινίσεις για το «πώς και πόση φορολογία πληρώνεις ως επιχειρηματίας στην Ελλάδα ή με πόση διαφάνεια αναπτύσσονται τα διάφορα επενδυτικά προγράμματα ή ακόμη πώς μπορείς να καταγράψεις στο κτηματολόγιο την περιουσία που απέκτησες σαν ξένος επιχειρηματίας. Ολα αυτά δηλαδή που ταλανίζουν τους επενδυτές. Και αυτά θα πρέπει να συζητήσουμε με τους Ελληνες. Εάν διευκρινιστεί αυτό το πλαίσιο, τότε θα γίνουν σχεδόν αυτόματα ιδιωτικές επενδύσεις».
Ακόμα, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να λύσουμε μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της Ελλάδας γι' αυτό εκτιμώ ως πολύ θετικό που καταφέραμε τώρα να "αγοράσουμε" χρόνο». Και τονίζει ότι «το τι σημαίνει η κρίση για την Ελλάδα το βλέπουμε στις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες, τις οποίες δεν πρέπει καθόλου να υποτιμήσουμε»,αποδεικνύοντας ότι η πλουτοκρατία φοβάται το εργατικό και λαϊκό κίνημα και παίρνει τα μέτρα της για να το χειραγωγήσει.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκούρια, επιβεβαιώνει ότι τα χρήματα από τις δόσεις των δανείων δεν προορίζονται για τους μισθούς και τις συντάξεις του λαού, αλλά για την κάλυψη των τόκων του χρέους και τις απαλλαγές του κεφαλαίου. Παριστάνοντας τον «φίλο» του λαού σημειώνει ότι «η παρούσα κατάσταση κατά την οποία όλα τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων απορροφούνται από τους πιστωτές δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μπορεί να είναι προσωρινή, αλλά δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη λύση».
Συνεχίζονται τα παζάρια με τις τράπεζες
Συνεχίζονται πυρετωδώς οι διαπραγματεύσεις των αστικών κυβερνήσεων με τους εκπροσώπους των τραπεζών για να επιτευχθεί μια συμφωνία συμμετοχής τους στην ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας, σχετικά με τη συμμετοχή τους στο σχέδιο μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, η συμβολή των γερμανικών οίκων θα ανέλθει συνολικά στα 3,2 δισ. ευρώ και θα μετακυλιστούν τουλάχιστον τα κρατικά ομόλογα που λήγουν το 2014 και τα οποία ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοινώσεις των τραπεζών, η «Deutsche Bank» και η «Commerzbank» θα συμβάλουν το πολύ με 1 δισ. ευρώ. έκαστη, ενώ η «DZ Bank» με 200 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του και ο επικεφαλής της «Deutsche Bank», Γιόζεφ Ακερμαν, διαβεβαιώνει ότι οι γερμανικές τράπεζες θα συμβάλουν στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα, «όχι γιατί είναι κάτι που θα κάνουμε με χαρά, αλλά στην πραγματικότητα για να επιτρέψουμε τους πολιτικούς να κάνουν κάτι ώστε - θα το πω ειλικρινά - να μην έχουμε μια κατάρρευση». Ο ίδιος, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), δηλώνει ότι εργάζονται «όλο το εικοσιτετράωρο» με ειδικές ομάδες, με τις εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης και τους φορείς εποπτείας των συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) για να ελέγξουν αν οποιαδήποτε συμφωνία μετακύλισης του χρέους θα προκαλούσε πιστωτικό γεγονός, δηλαδή θα εκλαμβανόταν ως χρεοκοπία.
Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, Λικ Κοέν, ξεκαθαρίζει ότι τα δάνεια στην πραγματικότητα απλά δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και διευκρινίζει ότι οι βελγικές τράπεζες βρίσκονται σε συνεχιζόμενες συζητήσεις με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας σχετικά με τη συμμετοχή τους στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 3 Ιούλη και ότι μέχρι στιγμής τα τρία μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας («Dexia», KBC και η ασφαλιστική «Ageas») συμμετείχαν στις συζητήσεις.
Αντεγκλήσεις και ανησυχίες
Πάντως, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» εκτιμά ότι η πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας και η κρίση στην Ευρωζώνη παραμένουν οι κύριες αιτίες κινδύνου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με τη «Fitch», μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία θα είχε ως αποτέλεσμα μια έντονη μεταβλητότητα στην αγορά, την άσκηση έντονων πιέσεων στα κράτη και στη χρηματοδότηση των τραπεζών και την ευρύτερη ανατιμολόγηση της κρατικής πίστωσης της Ευρωζώνης. Συνεχίζει ότι το ρίσκο μετάδοσης σε άλλες ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης και στα τραπεζικά τους συστήματα είναι σημαντικό.
Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο Βόλφγκανγκ Γκέρκε, πρόεδρος του Βαυαρικού Χρηματοπιστωτικού Κέντρου, ξεκαθαρίζει: «Εκείνο που με έχει εξοργίσει στην όλη συζήτηση είναι το σενάριο συντέλειας του κόσμου που ζωγραφίστηκε, ακόμη και από τον κύριο Ακερμαν, σε περίπτωση που η Ελλάδα θα αποφάσιζε κατά του Μεσοπρόθεσμου (...) Το ποσοστό συμμετοχής της χώρας στην παγκόσμια οικονομία είναι τόσο μικρό, που δεν χρειάζεται να φοβάται κανείς γενίκευση της κρίσης. Ομως, όλοι μιλούν ακριβώς για κρίση, εκκινούμενοι από το όφελος των τραπεζών, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων. Διότι προτιμούν τον πιο εύκολο δρόμο, δηλαδή τον δρόμο που εξασφαλίζει την αποπληρωμή των τόκων από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους».
Ο ίδιος σημειώνει ότι «στο διάστημα που μεσολάβησε οι τράπεζες απηλλάγησαν σε μεγάλο βαθμό από ελληνικά χρεόγραφα, που μέσω των αγορών τα πούλησαν στην ΕΚΤ. Μια διαδικασία απαράδεκτη. Το πρόβλημα τώρα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Γιατί αν όντως πρέπει να γίνει μείωση του ελληνικού χρέους, η πρώτη που θα πληγεί είναι η ΕΚΤ και μέσω αυτής και πάλι οι φορολογούμενοι».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οικονομολόγοι της «Bank of China» εκτιμούν ότι «το πρόβλημα χρέους των ΗΠΑ είναι παρόμοιο με την κρατική κρίση χρέους στην ΕΕ. Ανησυχούμε ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν την ΕΕ και θα έχουν τη δική τους κρίση χρέους στο μέλλον». Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ ίσως στραφούν σε μία«συγκαλυμμένη χρεοκοπία», όπως επιτρέποντας στο δολάριο να υποχωρήσει περαιτέρω για να μειώσουν το βάρος του χρέους. Ακόμα, ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» απειλεί να προχωρήσει στην άμεση υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από το επίπεδο ΑΑΑ σε εκείνο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», αν δεν ανταποκριθούν στην πληρωμή ομολόγου που λήγει στις 4 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου