Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ»: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν μαζί τα 22 από τα 49 άρθρα

Επί της ουσίας συναίνεση, στο ξεκλήρισμα των εργαζομένων και του λαού, ανάμεσα στα κόμματα του κεφαλαίου


Η ψηφοφορία για τον «εφαρμοστικό νόμο» επιβεβαίωσε τη στρατηγική σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενάντια στο λαό. Η καταδίκη και η συντριβή της πολιτικής τους είναι όρος επιβίωσης για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα
Με την ουσιαστική στήριξη της ΝΔ, η οποία ψήφισε τα 22 από τα 49 άρθρα που αφορούν την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις περικοπές δημόσιων δαπανών, η κυβέρνηση πέρασε χθες από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νόμο - έκτρωμα που ονομάζεται «εφαρμοστικός νόμος» του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση μετά την ομιλία του εισηγητή της Ν. Καραθανασόπουλου και κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου.
Στην ψηφοφορία που έγινε χθες, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 155 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και Ε. Παπαδημητρίου) κατά 136 (ΚΚΕ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ), ενώ η Ντ. Μπακογιάννη και οι βουλευτές της ΔΗΣΥ ψήφισαν «παρών», στηρίζοντας, όμως, τα άρθρα για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις περικοπές δημόσιων δαπανών. Επί μέρους διαφοροποιήσεις υπήρχαν στα άρθρα, με την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χ. Αράπογλου να καταψηφίζει τα άρθρα για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τον αιγιαλό, και τους Π. Καμένο και Σ. Γαληνότης ΝΔ να καταψηφίζουν όλα τα άρθρα.
Στη χθεσινή συζήτηση, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρηςεπέμεινε στη θέση του για οικουμενική κυβέρνηση, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, «από τις οποίες ο λαός θα δώσει εντολή για οικουμενική κυβέρνηση από την κάλπη», εάν δε γίνει κατορθωτό να γίνει σήμερα η οικουμενική, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούληςείπε ότι είναι άθλια η διαδικασία κατεπείγοντος για τη συζήτηση του «εφαρμοστικού νόμου» με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ.
Τα κοινά «ναι»
Η ΝΔ ψήφισε μαζί με το ΠΑΣΟΚ τα έξι από τα εννιά άρθρα για το λεγόμενο «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου»,που θα οργανώσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Πιο συγκεκριμένα, ψήφισε τα άρθρα για τη σύσταση και το σκοπό του Ταμείου, τον τρόπο διοίκησής του, την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα έρθουν στο Ταμείο και τον τρόπο που αυτά θα αποτιμηθούν. Συμφώνησε, επίσης, με τη διάταξη για το «δικαίωμα επιφανείας επί των δημοσίων κτημάτων», με την οποία δίνεται το δικαίωμα στον δικαιούχο να αποκτά κυριότητα σε κτίσματα που υπάρχουν πάνω σε δημόσια γήπεδα.
Υπερψήφισε ακόμα τα δύο άρθρα (37, 38) για τον περιορισμό των προσλήψεων στους κρατικούς φορείς, τη μείωση των υπερωριών και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Για τα εργασιακά και ασφαλιστικά, η ΝΔ συμφώνησε με το άρθρο 42 που αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που δίνει στις επιχειρήσεις «την ευελιξία» να οργανώνουν το χρόνο εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες τους, αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης. Θετική ψήφο έδωσε και στις διατάξεις για τη θέσπιση τέλους για τη λειτουργία χώρου καπνιζόντων σε καζίνο και κέντρα διασκέδασης και την κατάργηση της επιχορήγησης στην αεροπορική διακίνηση του Τύπου.
Στις φορολογικές ρυθμίσεις, ψήφισε τη διάταξη που αφορά στην πραγματοποίηση «πράξεων διαχείρισης επί του χαρτοφυλακίου ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων» και την επέκταση σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της υποχρέωσης ηλεκτρονικής υποβολής όλων των στοιχείων στο υπουργείο Οικονομικών για έλεγχο.
Ενδεικτική της επί της ουσίας συμφωνίας της ΝΔ είναι η φράση του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά στη χθεσινή συζήτηση ότι «ψηφίζουμε στα βασικά και στα κρίσιμα άρθρα του εφαρμοστικού νόμου», τα οποία και περιέγραψε: «Ψηφίζουμε κρίσιμα άρθρα γιατί είναι πράγματα που εμείς προτείναμε και γιατί μας ενδιαφέρει να προχωρήσουν. Ψηφίζουμε το κεφάλαιο για την περιστολή της σπατάλης που συμπίπτει σε πολλά με τη δική μας πρόταση και έπρεπε να γίνει από πέρσι. Επίσης, στις αποκρατικοποιήσεις, στις οποίες θα είμαστε ιδιαίτερα υποστηρικτικοί, αν οι τελικές αποφάσεις ληφθούν με διαφάνεια και με σεβασμό στην επενδυτική διάσταση. Οχι με μόνο κίνητρο τον εισπρακτικό πανικό».
Αποκαλυπτικός ήταν και σε ό,τι αφορά την οργάνωση της διαδικασίας ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, που περιγράφεται στον «εφαρμοστικό νόμο» με τη συγκρότηση ειδικού ταμείου, λέγοντας ότι«την αξιοποίηση της περιουσίας, που υπήρξε δική μας πρόταση, την ψηφίζουμε έτσι και αλλιώς». Για να στηρίξει την προσχηματική αρνητική ψήφο επί της αρχής του νομοσχεδίου, είπε ότι δε θα στηρίξει τις διατάξεις για την επιβολή νέων φόρων, ενώ επιτέθηκε κατά των εργαζομένων κάνοντας λόγο για «κάποιες θρασύτατες συντεχνίες που σήμερα μπλοκάρουν τα πάντα», τις οποίες, όπως ισχυρίστηκε,«προστάτευε η κυβέρνηση».
Η κυβέρνηση πήρε την «πάσα»
Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στα όσα λέει η κυβέρνηση για ψήφο της νέας δανειακής σύμβασης με 180 βουλευτές, είπε ότι εάν δεν αλλάξει«ουσιαστικά η κατεύθυνση της πολιτικής θα το καταψηφίσουμε», αλλά άφησε ανοιχτό και το παράθυρο της συμφωνίας, λέγοντας ότι «αν έχουν γίνει αλλαγές, αν έχει επιτραπεί στην Ελλάδα να αναπνεύσει και στην οικονομία να ανακάμψει, θα το ψηφίσουμε ακόμα και ως απλό νόμο».
Οπως ήταν φυσικό, ο παριστάμενος υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις, έσπευσε να αποδεχθεί την επί της ουσίας συμφωνία Σαμαρά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι«υποδέχομαι αυτήν την έστω μερική σύμπραξη και συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποδέχομαι και ευχαριστώ για την στάση που διαμόρφωσε η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΛΑ.Ο.Σ.». Κάλεσε δε τον πρόεδρο της ΝΔ να διαπραγματευθούν από κοινού τη νέα συμφωνία με την τρόικα και να συμφωνήσουν με συναίνεση στο διορισμό των μελών του ΔΣ της εταιρείας που θα οργανώσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως επίσης να φτιάξουν από κοινού και άμεσα το νέο φορολογικό σύστημα.
Ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι μέχρι 30 Ιούνη πρέπει με βάση τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα να εμφανίσει στα ταμεία της 400 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου