Ευρωπαίοι κεφαλαιοκράτες και αξιωματούχοι κραδαίνουν το καρότο και το μαστίγιο για να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές ανατροπές
Με συντονισμένα εκβιαστικά πυρά, κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία προσπαθούν να αποσπάσουν συναίνεση από το λαό στα βάρβαρα μέτρα του «μεσοπρόθεσμου» και τις άλλες αντιλαϊκές ανατροπές που φέρνουν μαζί τους τα επόμενα δάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, επισημαίνει ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου αποτελεί «μονόδρομο» για την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από την πλευρά του, κραδαίνει ζεστό χρήμα για την πλουτοκρατία και διαβεβαιώνει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να δώσει προκαταβολικά στην Ελλάδα το ποσό του 1 δισ. ευρώ από διαρθρωτικά προγράμματα, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη, οι επενδύσεις δηλαδή ντόπιων και ξένων πολυεθνικών με κρατικά κονδύλια. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα οφείλει να δηλώσει σαφώς αν θέλει ή όχι τη στήριξη του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με το ΔΝΤ και την ΕΕ και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει σαφής απόφαση από την ελληνική Βουλή. Κανείς δεν μπορεί να τους βοηθήσει, αν δεν το θέλουν»...
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε προδημοσίευση συνέντευξής του στη γερμανική «Die Zeit», επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν προσδοκίες από την Ελλάδα και «σε αυτές ανήκουν ιδιωτικοποιήσεις και δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Παράλληλα, δείχνοντας το νέο επενδυτικό Ελντοράντο για το κεφάλαιο, διαπιστώνει ότι «η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας από τη Γερμανία και θα μπορούσε να εξάγει σε μας ρεύμα. Η ελληνική οικονομία θα είχε έτσι ένα ανταγωνιστικό εξαγωγικό προϊόν και μάλιστα περιζήτητο».
«Αυτά τα τρία στοιχεία - η δουλειά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών - είναι η λύση», επαναλαμβάνει η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται για μία μόνο χώρα, πρόκειται για ολόκληρη την ευρωζώνη». Ομοίως, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου,Γιέρτζι Μπούζεκ, καλεί «όλες τις δυνάμεις στη Βουλή των Ελλήνων να υπερκεράσουν τις πολιτικές τους διαφορές αυτήν την κρίσιμη στιγμή και να υποστηρίξουν τη δέσμη των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση (...) Το μήνυμά μου προς τους Ελληνες πολίτες είναι να επιδείξουν υπομονή, κατανόηση και δύναμη».
Προετοιμασίες για αναδιάρθρωση
Σύμφωνα με τον Μιχαέλ Κέμερ, εκτελεστικό διευθυντή της Ενωσης Γερμανικών ιδιωτικών Τραπεζών (BdB), η συνολική έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 10 - 20 δισ. ευρώ. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι γερμανικές τράπεζες μπορούν να υποστηρίξουν κινήσεις εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους, αλλά απαιτούν σχετικά κίνητρα, με βασική προϋπόθεση την εφαρμογή περαιτέρω αντιλαϊκών μέτρων.
Σύμφωνα, εξάλλου, με εκτιμήσεις της «Barclays», το 95% του ελληνικού χρέους το κατέχουν τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών. Σύμφωνα με έρευνα, της «Εvolution Securities», οι τράπεζες «Fortis», «Dexia» και «Societe Generale» έχουν την υψηλότερη έκθεση σε πιθανό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η βρετανική «Barclays» θα είχε απώλειες ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι γερμανικές «Hypo Real Estate» και «Depfa» κατέχουν μαζί ελληνικό χρέος ύψους 6,3 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης «Fitch»,Αντριου Κολκουχούν, επιμένει ότι οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί ως χρεοκοπία. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μεγ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, διευκρινίζει ότι η Μεγ. Βρετανία δε θα συμμετέχει στο νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, όπως δε συμμετέχει και στο τρέχον δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η Μεγ. Βρετανία έχει συμφέρον σε μια«σταθερή, υγιή ευρωζώνη», καθώς οι συνέπειες «σοβαρών αναταράξεων» στην ευρωζώνη θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, μιας και το 40% των βρετανικών εξαγωγών έχουν προορισμό κράτη μέλη της ευρωζώνης. Ιαπωνία και Κίνα δηλώνουν ότι θα συμβάλλουν στην «ενίσχυση» της ΕΕ, μέσω της αγοράς ομολόγων.
Πρωταγωνίστριες οι πολυεθνικές
Την ίδια ώρα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι 50 μεγάλων γερμανικών και γαλλικών επιχειρήσεων και τραπεζικών ομίλων (με συνολικό τζίρο περί τα 1,5 τρισ. ευρώ) με κοινή καταχώρηση στο γερμανικό και γαλλικό Τύπο ξεκινούν καμπάνια με την οποία διατυπώνουν την ανησυχία τους για το μέλλον της ευρωζώνης και τα αιτήματά τους από τις αστικές κυβερνήσεις. Μεταξύ των 50 πολυεθνικών, συγκαταλέγονται οι«Siemens», BMW, «Daimler», «Telekom», «Thyssen-Krupp», «Allianz», «Bosch», «Deutsche Bank», «Societe Generale», «Total», «Continental», «Air France-KLM» και «France Telekom..
Οι επιχειρήσεις καλούν σε «στήριξη» των κρατών μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν την κρίση, ξεκαθαρίζοντας ότι τα κράτη αυτά θα πρέπει να υλοποιήσουν αποτελεσματικά μέτρα. Μάλιστα, ζητούν την ενίσχυση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και τη διασφάλιση της εφαρμογής του, με την επιβολή αυστηρών και άμεσων κυρώσεων στα κράτη - παραβάτες.
Θέσεις μάχης παίρνουν και οι τραπεζίτες ενόψει της καταστροφής συσσωρευμένων κεφαλαίων, αλλά και των φρέσκων δανείων που για λογαριασμό της πλουτοκρατίας ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Σε χτεσινό ραπόρτο του, το γαλλικό μονοπώλιο της Sosiete Generale(ιδιοκτήτης και της Γενικής Τράπεζας) «εκτιμά» ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει και τα νέα δάνεια στήριξης, ακόμη και στην περίπτωση που η Βουλή απορρίψει το «μεσοπρόθεσμο σχέδιο».
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη των μονοπωλίων, η Credit Swisse βλέπει«ανοικτό το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης». Ακόμη και μετά από πρόωρες εκλογές θα ήταν «δύσκολο να φανταστούν κάτι διαφορετικό»είτε από ένα «συνασπισμό κομμάτων» είτε μια «νέα κυβέρνηση» που θα προχωρούσαν σε «μέτρα παρόμοια» με αυτά που περιγράφονται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Κάνοντας ειδική αναφορά σε δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά εκτιμούν ότι η «επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου δε συνιστά πραγματική απειλή»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου