Η κατακόρυφη πτώση της λαϊκής κατανάλωσης είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο
Η νέα ραγδαία μείωση των εισαγωγών εμπορευμάτων - εκτός πετρελαιοειδών - σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών εμπορευμάτων και πετρελαιοειδών, που παρατηρήθηκε το τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 2011, είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση τόσο του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, όσο και την πολύ μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Πρόκειται για στοιχεία που συνεχίζουν να αποτυπώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις εξωτερικές συναλλαγές της χώρας, καθώς η όποια βελτίωση των οικονομικών μεγεθών δεν αντανακλά κάποιο δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά αντίθετα οι «βελτιώσεις» αυτές οφείλονται στη δραματική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών οικογενειών, που σηκώνουν στις πλάτες τους το άχθος των σκληρών πολιτικών λιτότητας και έχουν οδηγήσει στο δραστικό περιορισμό της καταναλωτικής ζήτησης, τόσο από την εσωτερική όσο και από την εξωτερική αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, την περίοδο Γενάρης - Απρίλης 2011, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας περιορίστηκε στα 9,65 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 12,60 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.
Η μείωση αυτή οφείλεται στην εξέλιξη των ακόλουθων επιμέρους ισοζυγίων.
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε στα 9,87 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 10,50 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων στα 4,38 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3,32 δισ. ευρώ πέρσι. Στον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου πλοίων στα 0,96 δισ. ευρώ - έναντι 1,22 δισ. ευρώ - καθώς και στον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου εμπορευμάτων - εκτός από καύσιμα και πλοία - στα 4,53 δισ. ευρώ - έναντι περσινού ελλείμματος 6,20 δισ. ευρώ. Το σύνολο των εξαγωγών ανήλθε στα 5,93 δισ. ευρώ - με τις εξαγωγές εμπορευμάτων στα 4,03 δισ. ευρώ - έναντι 4,86 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μικρή αύξηση 0,20 δισ. ευρώ σημείωσαν και οι εισαγωγές εμπορευμάτων, λόγω των αυξημένων εισαγωγών σε πετρελαιοειδή και διαμορφώθηκαν στα 15,80 δισ. ευρώ έναντι 15,61 δισ. ευρώ πέρσι. Ειδικά οι εισαγωγές εμπορευμάτων υποχώρησαν στα 8,56 δισ. ευρώ έναντι 9,65 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε μικρή αύξηση και ανήλθε στα 1,70 δισ. ευρώ έναντι 1,64 δισ. ευρώ πέρσι.
Αύξηση εμφάνισε και το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων, το οποίο ανήλθε στα 2,72 δισ. ευρώ, ενώ πλεονασματικό κατά 1,22 δισ. ευρώ ήταν το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων.
Οι άμεσες επενδύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό ανήλθαν το τετράμηνο στα 364 εκατ. ευρώ, ενώ των ξένων στην Ελλάδα περιορίστηκαν μόλις στα 22 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι ξένες τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές ανήλθαν στα 7,98 δισ. ευρώ, ενώ των Ελλήνων στο εξωτερικό στα 2,56 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου