Σε κατεδάφιση των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας με την ταυτόχρονη τοποθέτηση ενός ακόμα μπουρλότου στα ασφαλιστικά ταμεία, θα οδηγήσουν οι διαβόητες συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων, που θα οριστικοποιήσει η κυβέρνηση στις αρχές του Ιούλη.
Το πλαίσιο, πριν την οριστική διαμόρφωσή του, έδωσε χτες ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος σε συνάντησή του με τους διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε στη συνέχεια ότι με το σχέδιο που έχει ετοιμάσει καταργεί 300 κλινικές και μειώνει σε 83 τις διοικήσεις απ' τα 131 νοσοκομεία του ΕΣΥ, των πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ και των Νοσοκομείων Αιγινήτειου, Αρεταίειου, Ωνάσειου και Παπαγεωργίου.
Το σχέδιο αυτό - που συντάχτηκε με βάση τις προτάσεις των Διοικητών των ΥΠΕ - ο Ανδρέας Λοβέρδος το παρέδωσε χτες και πάλι στους Διοικητές των ΥΠΕ με την υπόδειξη μέσα σε μια βδομάδα να κάνουν τις τελευταίες παρατηρήσεις, ώστε στις 2 Ιούλη 2011 η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις.
Κοντά σε αυτές τις περικοπές στην Υγεία έρχεται και η σύνθλιψη των επιδομάτων Πρόνοιας, τα οποία θα μεταφερθούν όλα στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνουν περικοπές 102 εκατ. ευρώ - έναντι 150 εκατ. ευρώ - που είχαν προϋπολογιστεί. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι μέσα απ' τον «εξορθολογισμό των δαπανών» - «κόβουμε λεφτά απ' τα παραπανίσια» όπως είπε - θα επιτευχθεί ο συνολικός στόχος για το 2011 για μείωση 1,35 δισ. ευρώ στην Υγεία και στην Πρόνοια μέσα από όλες τις ασκούμενες πολιτικές.
Μπουρλότο στα Ταμεία
Ταυτόχρονα με την κατεδάφιση των υπηρεσιών Υγείας, η κυβέρνηση βάζει ένα ακόμα μπουρλότο στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς βάζει τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν με πλήρη επιχειρηματική λογική.
Ετσι απ' την 1.7.2011 και για δυο μήνες θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά η χρηματοδότηση των νοσοκομείων απ' τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση τα «κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ) του ΕΣΥ» και τις«Ομοιογενείς Διαγνωστικές Κατηγορίες (ΚΕΝ-DRGs)». Μέχρι τώρα για όποιον έμπαινε στο νοσοκομείο το ασφαλιστικό ταμείο πλήρωνε το λεγόμενο κλειστό νοσήλιο - που ήταν διαφορετικό ανά κλινική - συν κάποιες επιπλέον εξετάσεις που καθορίστηκαν το 1998 και δεν ξεπερνούσαν τις 100. Τώρα, λοιπόν, έγινε ανακοστολόγηση αυτών που υπήρχαν στην υπουργική απόφαση του 1998, ενώ και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) κοστολόγησε συνολικά περισσότερες από 700 τέτοιες ιατρικές πράξεις από 136 ευρώ (αιμοκάθαρση) και φτάνει μέχρι και 94.009 ευρώ (εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης).
Ενα παράδειγμα μπορεί να δείξει τι θα σημάνουν οι νέες τιμολογήσεις για τα Ταμεία, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμα και η προβλεπόμενη κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών: Το «πακέτο» για τη μεταμόσχευση καρδιάς ήταν 8.804,11 ευρώ (ΦΕΚ Β΄ 1184/11.9.2001) για δεκαήμερη παραμονή σε ιδιωτική κλινική ή το «Ωνάσειο» χωρίς επιπλοκές (48 ώρες στη ΜΕΘ και 8 μέρες νοσηλείας σε κλίνες του νοσηλευτικού τμήματος). Τώρα, μόνο η μεταμόσχευση καρδιάς αναπροσαρμόζεται σε 50.379 ευρώ, η μεταμόσχευση καρδιάς - πνευμόνων σε 34.279 ευρώ, η μεταμόσχευση πνευμόνων σε 30.015 και η μεταμόσχευση ήπατος σε 28.907 ευρώ.
Ολη αυτή η λογική των τιμολογήσεων των υπηρεσιών Υγείας είναι ενταγμένη στην ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, όπου οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώνουν άγρια χαράτσια.Οπως ανέφερε χτες ο υπουργός Υγείας για το 2011 έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 85 εκατ. ευρώ και έχουν ήδη εισπραχθεί 34 εκατ. ευρώ.
Το ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν πλήρως με τη λογική των επιχειρήσεων το αποκάλυψε χτες ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, αναφέροντας το εξής: Σε κάποιο νοσοκομείο νοσηλεύτηκε κάποιος ασθενής που έπρεπε να μείνει μόνο λίγες ώρες. Ωστόσο το νοσοκομείο χρέωσε στο ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς δύο μέρες νοσηλείας. Είναι μια πρακτική που την ακολουθούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων ώστε να ισοσκελίσουν την πλήρη εγκατάλειψή τους απ' τον κρατικό προϋπολογισμό!
Επικοινωνιακό τρικ στις μεταμοσχεύσεις
Στη χτεσινή συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων παραβρέθηκε και ο καθηγητής στις μεταμοσχεύσεις Ανδρέας Τζάκης, που όπως είπε ο ίδιος βρίσκεται σε διακοπές.
Ωστόσο, όμως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχείρησε να εμφανίσει την παρουσία του ως προώθηση του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου για τις μεταμοσχεύσεις. Ο καθηγητής παρομοίασε το σύστημα των μεταμοσχεύσεων με μια αεροπορική εταιρεία για να προσθέσει - μετά από ερωτήσεις του υπουργού Υγείας - ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν αυτή η εταιρεία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου