...ή αλλιώς το επιχειρηματικό σχέδιο της κυβέρνησης για την «αξιοποίηση» των Βιβλιοθηκών της χώρας...
Την «Εθνική Βιβλιοθήκη σε ένα "φλασάκι"» έταξε, χτες, στους μαθητές και στους νέους η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, μετά τη συνάντηση με το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η Εθνική Βιβλιοθήκη θα γίνει «"εργαλείο γνώσης και πληροφορίας" για τις ανάγκες της εκπαίδευσης και του νέου σχολείου, των ακαδημαϊκών και ανεξάρτητων ερευνητών, του συνόλου των πολιτών και ιδιαιτέρως της νέας γενιάς, μέσα από το διαδίκτυο και την ανοιχτή πρόσβαση».
Πρόκειται για ένα σχέδιο ψηφιοποίησης του υλικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης και διασύνδεσής της με τις υπόλοιπες δημόσιες βιβλιοθήκες. Το σχέδιο είχε ξαναπαρουσιαστεί απ' το υπουργείου Παιδείας, στις 27 Γενάρη, σε συνδιάσκεψη για τις Βιβλιοθήκες και τα Αρχεία. Είχε σημειωθεί, δε, πως η σύνδεση της Εθνικής Βιβλιοθήκης με τις άλλες δημόσιες βιβλιοθήκες (συνολικά 45 εκ των οποίων οι 25 είναι κεντρικές), θα γίνει με κάποια κριτήρια. Χαρακτηριστικά, τότε η υπουργός είχε πει: «Οι βιβλιοθήκες θα πρέπει να μπουν στη λογική της αυτόνομης λειτουργίας. Η χρηματοδότησή τους και η πρόσβασή τους στο σύστημα θα πρέπει να γίνεται κατόπιν αξιολόγησης»...
Αυτόνομη λειτουργία, χρηματοδότηση υπό όρους και αξιολόγηση σημαίνει μετατροπή των Βιβλιοθηκών σε ...επιχειρήσεις. Η συνέχεια είναι γνωστή: Αναζήτηση πόρων, επιχειρηματική δράση, «αξιοποίηση» (ξεπούλημα) του πλούτου και των λειτουργιών τους, για να ανταποκρίνονται στα κριτήρια ανταγωνιστικότητας. Εξάλλου, η υπουργός είχε ομολογήσει πως από τον προϋπολογισμό μένουν (χωρίς τη μισθοδοσία του προσωπικού) περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας: «Το ποσό ακούγεται χαμηλό για τη χρηματοδότηση των σχεδιαζόμενων δράσεων. Είναι απαραίτητη ανάγκη η εξεύρεση ή η ανακατανομή πόρων. Εφόσον έχουμε σαφείς πολιτικές (...) οι πόροι βρίσκονται»!
Τέλος, να σημειώσουμε πως την ίδια ώρα που η υπουργός υπόσχεται στους μαθητές την Εθνική Βιβλιοθήκη σε ένα «φλασάκι», σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών και οι σύλλογοι Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, Εκδοτών Βιβλίου και Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου, το Γενάρη σε 6.078 νηπιαγωγεία και 5.368 δημοτικά σχολεία δε λειτουργούσαν βιβλιοθήκες. Επίσης, σε 4.101 γυμνάσια, Λύκεια, ΤΕΕ και ΣΕΚ υπήρχαν μόλις 765 βιβλιοθήκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου