Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Με τη σκέψη στη διαχείριση

«Η κρίση είναι ευρωπαϊκή και όλο και περισσότεροι - κυρίως η Αριστερά στην Ευρώπη αντιλαμβάνεται - αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα δε λύνεται με νέο δανεισμό, ιδίως όταν απαιτείται τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν μονάχα στις τράπεζες και στην πληρωμή προηγούμενων τόκων. Εάν δεν υπάρξει τώρα μια δίκαιη ρύθμιση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε η χώρα μας να μπορέσει να ανασάνει και να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, την παραγωγική δραστηριότητα και να χρηματοδοτήσει τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις, τότε λύση στο πρόβλημα δεν πρόκειται να βρεθεί».
Τι μας είπε δηλαδή ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας; Οτι το πρόβλημα δε λύνεται με δανεισμό, αλλά με ...δανεισμό αφού έχει προηγηθεί η ρύθμιση του χρέους ώστε τα νέα δάνεια να μοιράζονται σε τράπεζες και στα άλλα μέρη του κεφαλαίου στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης! Ισχυρίζεται μάλιστα ότι η χρηματοδότηση αυτής της ανάπτυξης θα είναι συγχρόνως χρηματοδότηση και των χαμηλών μισθών και συντάξεων! Ισχυρισμός που δεν πατάει πουθενά, μετεωρίζεται στους αιθέρες της ακατάσχετης αποπροσανατολιστικής ρητορείας του οπορτουνισμού.
Η πρόταση που καταθέτει παραπάνω ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια έκκληση ρύθμισης του χρέους που προκάλεσε η πλουτοκρατία και η πολιτική που ακολούθησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις προς όφελός της. Που την ονομάζει δίκαιη, εκτιμώντας ότι αυτή που κάνει η κυβέρνηση είναι άδικη. Λες και στη δίκαιη δε θα πληρώσει ο λαός. Να πώς σπέρνει αυταπάτες ότι η «δίκαιη» τάχα θα δώσει ανάσες. Εκκληση βοήθειας λοιπόν ώστε να ξαναπάρει μπροστά η «μηχανή» της καπιταλιστικής οικονομίας, και θα έρθει η ανάπτυξη. Που θα είναι όμως του κεφαλαίου. Τα δε δίκαια δάνεια θα έχουν ακριβώς την ίδια κατάληξη, τις τσέπες των πλουτοκρατών, θα τροφοδοτήσουν ξανά το χρέος, το οποίο ξανά θα μετακυληθεί στις πλάτες του λαού. Εν ολίγοις, είναι μια πρόταση που σε τίποτα δεν ωφελεί το λαό, αντιθέτως ωφελεί και με το παραπάνω τα παράσιτα που του ρουφάνε το αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου