Μαχαίρι ύψους 10% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και 15% στο εφάπαξ των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (πρώην ΔΕΚΟ) επιβάλλει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ίδιου του υπουργείου Εργασίας, οι απώλειες για τους συνταξιοδοτούμενους στο δημόσιο θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στις 5.000 ευρώ ενώ στις ΔΕΚΟ από 10.000 έως 15.000 ευρώ. Πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να εφαρμόζει αναδρομικά το χαράτσι αυτό, σε όσους δηλαδή έχουν συνταξιοδοτηθεί από τις αρχές του 2010.
Επιπλέον όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα επιβαρυνθούν με πρόσθετη εισφορά 1% στο ταμείο Πρόνοιας (ΤΠΔΥ) και στους ήδη συνταξιούχους με σύνταξη άνω των 800 ευρώ, η επιβάρυνση θα είναι 2%.
Το χαράτσι στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ θα ξεκινάει από το 3% και θα φτάνει στο 10% για συντάξεις άνω των 600 ευρώ.
Πρόσθετη παρακράτηση γίνεται και στους συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ και με ηλικία κάτω των 60 ετών πέρα από την αφαίρεση της 13ης και 14ης σύνταξης που έχει ήδη επιβληθεί. Η παρακράτηση ορίζεται σε 6% για συντάξεις μεταξύ 1.700 έως 2.000 ευρώ, 8% σε ποσά 2.300 έως 2.900 ευρώ και 10% για τα μεγαλύτερα ποσά.
Ενισχύουν τους εργοδότες
Στο μεταξύ χτες κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το ΣΕΠΕ. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ευνοεί ακόμη περισσότερο τους εργοδότες, καθώς νομιμοποιεί την εργοδοτική ασυδοσία, αντί να επιβάλλει μεγαλύτερες κυρώσεις, ενώ ολόκληρο διαπνέεται από τη λογική συμφιλίωσης εργοδότη κι εργαζόμενου.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι για περιπτώσεις παραβίασης της εργοδοτικής νομοθεσίας που αφορά μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών, προβλέπεται μείωση του προστίμου κατά 80% αν ο εργοδότης καταβάλλει τα οφειλόμενα και μάλιστα χωρίς να προσδιορίζεται στο νομοσχέδιο κάποιο ανώτατο χρονικό περιθώριο καταβολής. Ουσιαστικά νομοθετείται η υπάρχουσα εργοδοτική αυθαιρεσία, δηλαδή ο «εκβιασμός» του εργοδότη, ότι ή θα δώσει τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους ή θα πληρώσει το πρόστιμο... Αποδέχεται δε η κυβέρνηση την εργοδοτική λογική που λέει, ότι ο εργοδότης θέλει ...κίνητρο για να πληρώσει ακόμη και τα δεδουλευμένα! Αντίστοιχη μείωση κατά 30% θα υπάρχει και σε άλλες παραβάσεις αν ο εργοδότης συμμορφωθεί και καταβάλλει το πρόστιμο μέσα σε 15 μέρες.
Σε εφαρμογή τίθεται άλλη μία ενίσχυση της εργοδοσίας από την 1η Σεπτέμβρη με την Ηλεκτρονική Κάρτα Εργασίας για την οποία θα του παρέχεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%. Ομως η συγκεκριμένη διάταξη είναι αντιφατική και διφορούμενη καθώς από τη μία αναφέρεται ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά σε κλάδους και επιχειρήσεις, όπου παρατηρείται ανασφάλιστη εργασία κι από την άλλη, ότι θα υπάρχει το κίνητρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και 10%. Ακόμα χειρότερα το νομοσχέδιο θεωρεί συνυπεύθυνους τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να δουλέψουν ανασφάλιστοι και επιβάλλει σε αυτούς πρόστιμο 200 ευρώ(!) σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρεί σωστά ή παραβιάζει την εργατική νομοθεσία. Με το ίδιο νομοσχέδιο ορίζονται τα νέα κριτήρια του ΕΚΑΣ στα οποία εκτός από συντάξεις και επιδόματα προστίθενται και πρόσθετα εισοδήματα από άλλες πηγές. Για το 2011 (εισοδήματα 2010) το καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα) μισθούς, ημερομίσθια και επιδόματα που χορηγήθηκαν σε μισθωτό, να μην υπερβαίνει τα 8.472 ευρώ, το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.884 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 15.380 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου