Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Για τις αυξήσεις στο αλεύρι και το ψωμί


 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Να μειωθεί η τιμή του ψωμιού
    Οι νέες αυξήσεις στο αλεύρι, ο ψωμί, τα ζυμαρικά και σε άλλα προϊόντα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης που σχεδιάζουν οι μεγαλέμποροι μεγαλοεισαγωγείς και οι αλευροβιομήχανοι, δικαιολογούν απόλυτα ότι οι καπιταλιστές ένα Θεό προσκυνούν, το Θεό του κέρδους. Διόλου δεν τους ενδιαφέρει αν αυτό προέρχεται από την άγρια εκμετάλλευση, την πείνα, τη φτώχεια, τη δυστυχία και το αίμα των λαών.
    Η δραματική κατάσταση που ζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της χώρας μας είναι αποτέλεσμα της άγριας επίθεσης στα εργασιακά λαϊκά δικαιώματα, συνέπεια των αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης, με τη στήριξη της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ. Με δεδομένες τις υπέρογκες αυξήσεις στον ΦΠΑ, το τσάκισμα μισθών και συντάξεων, την αύξηση της ανεργίας και το νέο κύμα ακρίβειας, τη συντριπτική μείωση των εισοδημάτων των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, τώρα έρχονται κυριολεκτικά να αρπάξουν τη μπουκιά από το στόμα του λαού.
    Ο ισχυρισμός τους ότι αυξάνουν τις τιμές λόγω της απόφασης της Ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών, αποδεικνύει ότι όλες οι αντιλαϊκές αντεργατικές αποφάσεις συνοδεύονται από μεγάλα και ασύστολα ψέματα.
    Η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλέμποροι – μεγαλοεισαγωγείς έχουν τις αποθήκες τους γεμάτες από στάρι, εκβιάζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς σιτηρών με τις φθηνές εισαγωγές για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των τιμών και κάτω από τα 10 λεπτά το κιλό τα τελευταία χρόνια. Αυτό οδήγησε σε υπέρογκα κέρδη γι΄ αυτούς και το ψωμί να πωλείται 80 λεπτά τα 350 γραμμάρια.
    Δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να αποδειχθεί ότι είναι παραμύθι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης και των κομμάτων που είναι ευθυγραμμισμένα με την Ε.Ε. και τα μονοπώλια, ότι τάχα η ελεύθερη αγορά και ο ανταγωνισμός οδηγούν στη μείωση των τιμών. Κρύβουν επιμελώς ότι αυτή είναι η αιτία που προκαλεί τις ανατιμήσεις, που ακόμη και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης οι τιμές ανεβαίνουν και πλήττουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
    Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ καλούν τους εργαζόμενους, τη φτωχομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους:


  • Να απαιτήσουν άμεσα να απαγορευτεί η οποιαδήποτε αύξηση στο ψωμί και στα τρόφιμα.


  • Να μειωθεί η τιμή του ψωμιού και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.


  • Να καθοριστεί κατώτερη εγγυημένη τιμή στα σιτηρά, με εγγυημένο και αξιοπρεπές εισόδημα για τους μικρούς παραγωγούς.


  • Να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια σε Ε.Ε., μονοπώλια και τις πολιτικο-συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπηρετούν τις πολιτικές τους.


  • Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να οικοδομήσουν το αντιμονοπωλιακό μέτωπο με στόχο να γίνουν λαϊκή περιουσία τα μονοπώλια στην παραγωγή και το χονδρεμπόριο. Να στηριχθούν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί της μικρομεσαίας αγροτιάς και ο πλούτος που παράγεται με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό να υπηρετήσει της εργατικές λαϊκές ανάγκες.

 
Για όλα τα παραπάνω, πραγματοποιούμε παράσταση διαμαρτυρίας στις 18 Αυγούστου 11 το πρωί στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά να πάρουν μέρος.

 
Οι Γραμματείες
ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ – ΠΑΣΥ - ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου