Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Αδίστακτοι μέχρι το τέλος


Τελικά, ο εκβιασμός τούς έχει γίνει δεύτερη φύση. Εχει διαποτίσει τόσο βαθιά τον πολιτικό τους λόγο, που, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη βάρβαρη πολιτική τους, δε διστάζουν να επικαλεστούν οτιδήποτε, να τρομοκρατήσουν και να απειλήσουν ακόμα και με τη συντέλεια του κόσμου.
Χαρακτηριστικό δείγμα ενός τέτοιου πολιτικού λόγου η ομιλία στη Βουλή του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσίασε ως σωτήρια την κυβερνητική πολιτική, γιατί διαφορετικά, όπως ισχυρίστηκε, «εάν δεν υπήρχε και μάλιστα σκληρή διαπραγμάτευση» με τους εταίρους τότε, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «δεν θα υπήρχε ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούσαν να υπογράφονται με αποδοχές κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι κύριες συντάξεις θα ήταν ενδεχομένως κατά 40% χαμηλότερες. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος της ηλικίας. Οι συντάξεις χηρείας δεν θα υπήρχαν κάτω από το 65ο έτος της ηλικίας».
***
Η προκλητικότητά τους δεν έχει όρια. Ο πολιτικός κυνισμός τους επίσης. Διότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν όχι μόνο δεν «έσωσαν» τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, αλλά επέφεραν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις. Η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδας ομολόγησε ότι τη διετία 2010 - 2011 η μείωση των ονομαστικών μισθών ανέρχεται στο 15%, δηλαδή τυπικά ο 13ος και 14ος μισθός παρέμειναν, αλλά οι απώλειες στους εργαζόμενους ανέρχονται στα ίδια επίπεδα και στην πραγματικότητα παραπάνω, αν αναλογιστούμε τις αυξήσεις του τιμάριθμου, τον ΦΠΑ, τους φόρους, τα πάσης φύσης χαράτσια. Τολμούν και μιλάνε για την ΕΓΣΣΕ, όταν με διάταξη υποχρεώνουν τους νέους να αμείβονται με το 80% του κατώτερου μισθού, δηλαδή με 500 ευρώ, όταν οι ατομικές συμβάσεις και οι αυθαιρεσίες της εργοδοσίας γίνονται καθεστώς. Το ίδιο και για τις κύριες συντάξεις: Τις οποίες η κυβέρνηση κατακρεούργησε στην κυριολεξία με την αφαίρεση σε πολλές περιπτώσεις και την περικοπή σε άλλες, της 13ης και 14ης σύνταξης, με το νέο ΛΑΦΚΑ, με τις συνολικές απώλειες που επιφέρει το πάγωμά τους στα ονομαστικά επίπεδα του 2008.
Λέει ο υπουργός ότι δε θεσμοθετήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έκανε κάτι πολύ χειρότερο. Με τα 40 χρόνια εργασίας για την εξασφάλιση πλήρους σύνταξης που ψήφισε και μάλιστα μειωμένης σε σχέση με τις συντάξεις που δίνονταν με 35ετία, το πραγματικό όριο ηλικίας με το νέο σύστημα, θα ξεπεράσει και το 67ο έτος. Οσο για τις συντάξεις χηρείας... Είναι ντροπή η κυβέρνηση να εμφανίζεται ως ευεργέτης γιατί δεν έκοψε τις συντάξεις αυτές. Μήπως οι χήρες και οι χήροι πρέπει να στήσουν και άγαλμα στον πρωθυπουργό, γιατί δεν έφτασε ως το έσχατο έγκλημα να τους στερήσει και τις συντάξεις που έχουν δουλευτεί για μια ζωή από τους/τις συζύγους τους και να τους οδηγήσει στη ζητιανιά;
***
Εάν, λοιπόν, όλα τα παραπάνω εμφανίζονται από την κυβέρνηση ως «κατορθώματα» για τα οποία αξίζει την επιδοκιμασία του ελληνικού λαού, γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι έχουν απέναντί τους όχι μόνο μια αντεργατική κυβέρνηση, αλλά κάτι πολύ χειρότερο. Εχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που για λογαριασμό των μονοπωλίων είναι πέρα για πέρα αδίστακτη. Μια κυβέρνηση επικίνδυνη, που δε διστάζει και δε θα διστάσει μπροστά στο μεγαλύτερο έγκλημα.

Στο... «μυαλό» του Βενιζέλου...



«Εχω στο μυαλό μου προσωπικά τον κάθε άνεργο, τον κάθε συνταξιούχο, τους πολίτες που μειώθηκε το εισόδημά τους»
... Αυτό δήλωσε με στόμφο ο Ευαγ. Βενιζέλος κατά την παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών. Η πρόθεσή του σαφής: Να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση στα λαϊκά στρώματα ότι έρχεται με έναν άλλο... «φιλολαϊκό αέρα». Στην ουσία πρόκειται μόνο για λόγια του αέρα, αφού είναι εκφραστής της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Προς απόδειξη θυμίζουμε μερικές πρόσφατες δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών:
-- «Στόχος μας είναι να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων γενικά στο δημόσιο τομέα, όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων στενά». Πρόκειται για απάντηση του Ευαγ. Βενιζέλου στην ερώτηση δημοσιογράφου:«Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα γίνουν;»(Εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» 12/06/2011). Προφανώς, με «το μυαλό του» στους ανέργους, ο Ευαγ. Βενιζέλος και η κυβέρνηση φιλοδοξούν να διευρύνουν τον αριθμό τους...
-- «Δεν υπήρξαν πουθενά ριζοσπαστικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό χωρίς συναίνεση ή χωρίς πολιτικό κόστος. Ολοι καταλαβαίνουν ότι χωρίς ριζικές αλλαγές το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο» (Ευαγ. Βενιζέλος 23/06/2010 συνέντευξη στα «ΝΕΑ»). Εδώ, με το «μυαλό του» στους συνταξιούχους, ο νυν υπουργός Οικονομικών τασσόταν υπέρ της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, των μειώσεων των συντάξεων, των περικοπών στους κλάδους Υγείας των συνταξιοδοτικών ταμείων, που λίγο αργότερα ψήφισε η κυβέρνηση. Μάλιστα ο ίδιος από τότε προανήγγειλε (στην ίδια συνέντευξη) και το πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων: «Τώρα γίνεται ένα βήμα, που στην ολοκληρωμένη του μορφή περιλαμβάνει και τις επικουρικές συντάξεις»...
-- «Πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος». Με το «μυαλό του», αυτή τη φορά στους πολίτες, ο Ευαγ. Βενιζέλος στο Συμβούλιο του «Γιούρογκρουπ» από το Λουξεμβούργο ξεκαθάρισε ότι μέχρι τέλος του Ιούνη θα γίνει νόμος του κράτους η νέα λεηλασία των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων.
Τη μια «πλευρά» στο «μυαλό» του Βενιζέλου την είδαμε... Ας δούμε όμως και την «άλλη».«Διατύπωσα στο Υπουργικό Συμβούλιο τη θέση πως πρέπει η φιλοαναπτυξιακή και φιλοεπενδυτική πολιτική να προβληθεί με κινήσεις που είναι απλές και εύκολες, όπως η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων»! (Ευαγ. Βενιζέλος συνέντευξη στο «ΒΗΜΑ» 30/04/2011). Στο «μυαλό» του Ευαγ. Βενιζέλου, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν μόνο να βρουν λίγη «συμπόνοια» την ώρα της σφαγής τους γιατί η εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής, που διαλύει κάθε πτυχή της ζωής, είναι μια «επώδυνη διαδικασία που θέλει θυσίες για να σωθεί η πατρίδα», όπως υποστηρίζει κατά κόρον ο πρωθυπουργός. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για την πλουτοκρατία. Εκεί δηλώνουν ότι με «κινήσεις απλές και εύκολες» φροντίζουν για τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη της. Γίνεται εύκολα λοιπόν αντιληπτό ποιους έχει στο «μυαλό» του ο Ευαγ. Βενιζέλος και η κυβέρνησή του...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Με ενισχυμένες δυνάμεις στις σκληρές μάχες που έρχονται



Συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΓΕ. Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ εντείνουν τη δράση για τη συσπείρωση και πάλη των γυναικών που πλήττονται από την ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων, ώστε συλλογικά και οργανωμένα να αντεπιτεθούν στον πόλεμο κυβέρνησης, πλουτοκρατίας, ΕΕ.
Οπως τόνισε εισηγητικά η Δέσποινα Τσακίρογλου, γραμματέας της ΟΓΕ, το χρέος της ΟΓΕ είναι να φωτίσει στα μάτια των γυναικών τη διαχωριστική γραμμή: «Από τη μια είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες ανέργων και ειλώτων της "απασχολησιμότητας" που την πρωτιά την κατέχουν οι γυναίκες. Τα εκατομμύρια των θυμάτων της ανελέητης φοροληστείας. Οι στρατιές των χρεοκοπημένων αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών του μικρομάγαζου. Τα τσακισμένα γηρατειά με τις συντάξεις πείνας. Οι νέοι που μεταναστεύουν. Τα νοικοκυριά που βυθίζονται στη φτώχεια με τους λεηλατημένους μισθούς», τόνισε και συνέχισε: «Από την άλλη, τα μονοπώλια που ενώ μια ολόκληρη κοινωνία γονατίζει, αυτά συνεχίζουν να θησαυρίζουν. Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή. Από τη μια ο λαός και από την άλλη η πλουτοκρατία. Δικό μας χρέος, να πείσουμε τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας να πάρουν τη θέση τους».
Πανελλαδική εξόρμηση στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων
Η ΟΓΕ μετράει πολλές νέες ομάδες που έχουν συγκροτηθεί το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρη τη χώρα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει συνέχεια στα θετικά αυτά βήματα, πραγματοποιώντας πανελλαδική εξόρμηση με σύνθημα «Γνώρισε την ΟΓΕ - Γίνε μέλος της» και στόχο να συστρατευθούν πλατιά οι γυναίκες, να δημιουργηθούν καινούριες ομάδες και να ενισχυθούν με νέα μέλη αυτές που ήδη υπάρχουν. Οι σύλλογοι και οι ομάδες έχουν αρχίσει ήδη να διοργανώνουν εξορμήσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις.
Στη ημερήσια διάταξη συνεχίζει να βρίσκεται το ζήτημα της Υγείας, καθώς οι εξελίξεις προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις γυναίκες που βλέπουν την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση να περιορίζουν τη δυνατότητα, τόσο για τις ίδιες όσο και για τις οικογένειές τους, για υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας που έχουν ανάγκη. Δεκάδες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά με θέμα την Υγεία και πολλές ακόμα προγραμματίζονται. Η δράση του Συλλόγου στις Ράχες της Ικαρίας, με αίτημα τη δημιουργία Κέντρου Υγείας, των Συλλόγων της Μυτιλήνης και της Λάρισας, αλλά και της Αττικής για τις συγχωνεύσεις μονάδων Υγείας και την επιβολή του «εισιτηρίου» των 5 ευρώ πλέον και στα νοσοκομεία του ΙΚΑ, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Ιδιαίτερο βάρος και κατεύθυνση έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο στην ανάπτυξη δράσης και πρωτοβουλιών σχετικά με τα ιδιωτικά μαιευτήρια που αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν τα νέα ζευγάρια, αφού η αναπαραγωγική υγεία έχει παραδοθεί στους ιδιώτες.
Σημαντική είναι η εμπειρία που έρχεται από τη δράση της ΟΓΕ σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ολα δείχνουν πως τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες χρονιές φέτος θα ενταθούν ακόμα περισσότερο: το προσωπικό μειώνεται δραματικά λόγω των απολύσεων των συμβασιούχων, τα τροφεία αυξάνονται, παιδικοί σταθμοί οδηγούνται στο κλείσιμο και τη συγχώνευση. Ηδη παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι σταθμοί να ζητούν από τους γονείς να παίρνουν τα παιδιά νωρίτερα αλλά και να τα στέλνουν στο σταθμό με φαγητό από το σπίτι, αφού τα τροφεία που πληρώνουν χρησιμοποιούνται για την κάλυψη άλλων αναγκών και εξόδων των Δήμων.
Η ενίσχυση των συλλόγων και των ομάδων της ΟΓΕ, η πλατιά συσπείρωση στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και η οργανωμένη πάλη μέσα από τις γραμμές του είναι σήμερα απαίτηση μπροστά στις μάχες που έρχονται. Με όπλο την 35χρονη εμπειρία αδιάκοπων αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών της λαϊκής οικογένειας, με το πλαίσιο πάλης που εκφράζει τις σύγχρονες ανάγκες τους και τη συμμαχία με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ, οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις μάχες αυτές.

Είδες η «Ευρώπη» τους;...


O βρετανικός λαός βιώνει το μαρτύριο της χειρότερης λιτότητας από την εποχή που ο Τσόρτσιλ υποσχόταν στους Βρετανούς «δάκρυα και αίμα».
*
Ο πορτογαλικός λαός στενάζει υπό το βάρος του «δικού του» μνημονίου.
*
Ο ιρλανδικός λαός υφίσταται αλλεπάλληλα τσουνάμι οικονομικής αφαίμαξης.
*
Ο ελληνικός λαός - τα γνωστά...
*
Τα εισοδήματα και οι κοινωνικές παροχές, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των λαών της Ευρώπης έχουν μπει στο «γύψο».
***
Στην άλλη πλευρά:
*
Η BMW, η καλή εταιρεία που το 2008 είχε ανακοινώσει 8.000 απολύσεις εργαζομένων, στο πρώτο τρίμηνο του 2011 ανακοίνωσε κέρδη ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά... 360% από τα αντίστοιχα περσινά, που ήταν 0,323 δισ.
Σημειωτέον ότι η ιλλιγιώδης κερδοφορία της BMW συνεχίζεται ακάθεκτη από πέρσι. Συγκεκριμένα, το 2010 τα κέρδη της (3,23 δισ. ευρώ) έκλεισαν με αύξηση ύψους... 1.400 (%) έναντι των κερδών του 2009 (0,210 δισ.).
*
Η Deutsche Bank, ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός, ανακοίνωσε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2011 τα κέρδη της ανήλθαν στα 2,1 δισ. ευρώ. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 17% έναντι των κερδών ύψους 1,8 δισ. του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Από το 2009 που τα ετήσια κέρδη της έφτασαν τα 5 δισ. ευρώ η κερδοφορία της τράπεζας συνεχίζεται αδιατάρακτα.
Σημειωτέον ότι ο επικεφαλής της Deutsche Bank, ο κ. Ακερμαν, ήταν αυτός ο οποίος τον περασμένο Οκτώβρη, σε ειδική τελετή στο Βερολίνο, παρέδωσε στον κ. Παπανδρέου το βραβείο που του απένειμαν οι Γερμανοί. Πρόκειται για το βραβείο «Κβαντρίγκα/Δύναμη για Αλήθεια», (Quadriga), που όπως είπε ο Ακερμαν απονεμήθηκε στον Ελληνα πρωθυπουργό για «το θάρρος των αποφάσεών του για την αναδιάρθρωση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας...».Ανάμεσα στους προηγούμενους βραβευθέντας συγκαταλέγονται οι Χέλμουτ Κολ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Μανουέλ Μπαρόζο, Σιμόν Πέρες, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κ.ά.
*
Η Total, η πολυεθνική του πετρελαίου ανακοίνωσε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2011 τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 35% και από 2,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φέτος ανήλθαν στα 3,1 δισ.Ανοδική εμφανίζεται η κερδοφορία της Total και σε ετήσια βάση. Το 2009 είχε κέρδη 7,8 δισ. και το 2010 κέρδη 10,3 δισ. ευρώ (αύξηση 32%).
Η Total είναι μια από τις «αδελφές» που αυτήν την εποχή «βομβαρδίζει» τη Λιβύη, καθώς επιθυμεί οι εκεί κερδοφόρες μπίζνες της να συνεχιστούν υπό άλλο καθεστώς.
*
Η Vivendi, το πολυδαίδαλο βιομηχανικό σύμπλεγμα που οι δραστηριότητές του εκτείνονται από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση μέχρι τις τηλεπικοινωνίες και τα ψηφιακά παιχνίδια, επ' ουδενί επλήγη από την κρίση.
Τα κέρδη της διατηρούνται σε σταθερά υψηλά επίπεδα: Το 2009 ήταν 2,6 δισ. ευρώ και το 2010 έκλεισαν στα 2,7 δισ. ευρώ.
*
Η France Telecom, το μονοπώλιο στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, είναι η εταιρεία που για το 2006 - προ κρίσης δηλαδή - είχε ανακοινώσει τις απολύσεις 17.000 εργαζομένων. Και τούτο παρότι το 2005 τα κέρδη της ύψους 5,7 δισ. ευρώ είχαν υπερδιπλασιαστεί έναντι του 2004. Πρόκειται για την εταιρεία που το σύστημα διοίκησής της, επιβάλλοντας συνθήκες εργασιακής βαρβαρότητας με στόχο να εξωθήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην παραίτηση, έχει οδηγήσει δεκάδες από αυτούς στην αυτοκτονία. Το τελευταίο θύμα αυτοπυρπολήθηκε πριν μερικές βδομάδες στο πάρκινγκ του ομίλου...
Η France Telecom για το 2009 και το 2010 ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη της ανήλθαν στα 15,8 και 15,6 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
***
Η BMW, η Total, η Vivendi, η France Telecom, η Deutsche Bank ήταν μερικά από τα συνολικά 48 μονοπώλια και πολυεθνικές με έδρα τη Γερμανία και τη Γαλλία που σε μια ασυνήθιστη κίνηση, με από κοινού επιστολή τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Le Monde», υποστηρίζουν ότι:
«Δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική στο κοινό ευρώ. Το ευρώ συμβολίζει την Ευρώπη του σήμερα. Η αποτυχία του θα αποτελούσε μοιραίο πλήγμα για την Ευρώπη».
*
Η παρέμβαση των πολυεθνικών υπέρ της ΕΕ, της Ευρωζώνης και του Ευρώ, γίνεται - θα το επαναλάβουμε - σε μια στιγμή που οι λαοί της Ευρώπης στενάζουν υπό τον «γύψο» της λιτότητας και των μνημονίων.
Αλλά, την ίδια ώρα, και ακριβώς επειδή τα βάρη της κρίσης μετακυλίονται στις πλάτες όσων δεν φταίνε για την κρίση,
τα κέρδη των μονοπωλίων - που προκάλεσαν την κρίση - ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.
*
Οι λόγοι, επομένως, για την παρέμβαση των πολυεθνικών υπέρ των οργανισμών (ΕΕ), των μηχανισμών (Ευρωζώνη) και των εργαλείων τους (Ευρώ) που εγγυώνται ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί, είναι προφανείς...

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Αγριες περικοπές, απολύσεις και αύξηση της φορολογίας


Πλήρη στήριξη στην πρωτοφανή λεηλασία του εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών μέσω της τοπικής φορολογίας που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δίνει η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ, όπως αποδεικνύεται από τη χτεσινή συζήτηση του θέματος στο ΔΣ. Η πλειοψηφούσα παράταξη της ΝΔ παρέμεινε απλά στις διαπιστώσεις του ζητήματος, ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Απ. Κοιμήσης αρκέστηκε να δηλώσει ότι γι' αυτόν και την παράταξή του ισχύει η διαβεβαίωση των πρώην υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών Γ. Ραγκούση και Γ. Παπακωνσταντίνου ότι δε θα θιγούν τα κατώτερα όρια χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης. Η πραγματικότητα όμως των αριθμών του Μεσοπρόθεσμου είναι αποκαλυπτική.
Αναλυτικότερα:
Ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει ότι η χρηματοδότηση του συνόλου των ΟΤΑ (Α' και Β' Βαθμού) μέσω των ΚΑΠ θα ανέλθει στα 5,285 δισ. ευρώ, ενώ το μεσοπρόθεσμο προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, η μείωση της χρηματοδότησης κατά 285 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται το κόστος μισθοδοσίας των καθαριστριών) θα καλυφθεί από την τοπική φορολογία.
Το Μεσοπρόθεσμο, για την περίοδο 2012 - 2015, προβλέπει αύξηση των λοιπών εσόδων των ΟΤΑ - πέραν δηλαδή των εσόδων από τους ΚΑΠ - κατά 700 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να προκύψει μόνο από την αύξηση των δημοτικών τελών και των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Για την ίδια περίοδο, 2012 - 2015, προβλέπεται, επίσης, ότι οι ΟΤΑ θα έχουν μείωση δαπανών κατά 685 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2011. Τα 100 εκατ. υπολογίζεται ότι θα προκύψουν από τη μείωση του προσωπικού. Τα υπόλοιπα 585 μπορούν να προκύψουν μόνο μέσα από τη δραστική μείωση των έργων και το σφράγισμα υπηρεσιών των ΟΤΑ, δηλαδή μέσα από τη συρρίκνωση των υποχρεώσεών τους προς τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα δε αυτών των υποχρεώσεων που αφορούν στις πιο οξυμένες λαϊκές ανάγκες. Βάσει του Μεσοπρόθεσμου, οι ΟΤΑ ως σύνολο το 2012 θα εμφανίζουν πλεόνασμα 385 εκατ. ευρώ, το 2013 1,011 δισ. ευρώ, το 2014 1,557 δισ. ευρώ και το 2015 1,843 δισ. ευρώ.
Ολα αυτά, όμως για να προκύψουν - ειδικότερα σε μια περίοδο που οι λαϊκές ανάγκες αυξάνουν ραγδαία και λόγω της κρίσης - θα πρέπει οι ΟΤΑ να μετατραπούν εξ ολοκλήρου σε μια εμπορική επιχείρηση για το σύνολο της δραστηριότητάς τους. Τέλος, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει ρητά ότι το 2012, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους ΟΤΑ θα μειωθούν κατά 250 εκατ. ευρώ.
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρ. Τέγος, στην τοποθέτησή του, αφού ανέλυσε το φορομπηχτικό χαρακτήρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, μέσω της τοπικής φορολογίας που θα επιφέρει η εφαρμογή του, υπογράμμισε: «Τρεις είναι οι βασικοί άξονες αυτής της πολιτικής:
α) Η δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών (που προορίζονται κυρίως για κοινωνική πολιτική) αρχής γενομένης από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011.
β) Η αύξηση των εσόδων του κράτους και μέσω της Τοπικής Διοίκησης (τοπική φορολογία) για να μειωθεί το έλλειμμα.
γ) Μείωση του ''κόστους εργασίας'' και η διεύρυνση της ''ευελιξίας στην εργασία''».
Καταλήγοντας, υπογράμμισε την ανάγκη αυτή η πολιτική να ανατραπεί, μέσα από την οργανωμένη πάλη του λαού και των εργαζομένων.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: Τρίμηνα έντοκα για 1,6 δισ. ευρώ

Δυναμώνει η τοκογλυφία, ερωτήματα για τις πρακτικές του υπουργείου Οικονομικών
Σε ανοιχτή γραμμή με τους τραπεζίτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχώρησε χτες σε νέο δάνειο με την έκδοση εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας και για ποσά ύψους 1,6 δισ. ευρώ, με τα επιτόκια να σκαρφαλώνουν στο 4,62% (από 4,06% το Μάη).
Ερωτήματα ανακύπτουν από τις πρακτικές του υπουργείου Οικονομικών, που με αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις του υφυπουργού Φ. Σαχινίδη έσπευδε και τις προάλλες να προεξοφλήσει στις τράπεζες παλαιότερες εκδόσεις εντόκων και ομολόγων - αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων - που έληγαν 2 και 3 μήνες αργότερα (Αύγουστο και Σεπτέμβρη), πάνω κάτω στις ίδιες ημερομηνίες λήξης με αυτές της χτεσινής έκδοσης. Να σημειωθεί ακόμη ότι το κράτος κατέβαλε «κανονικά» -χωρίς κούρεμα- τόσο το αρχικό κεφάλαιο όσο και τους δεδουλευμένους τόκους των δανείων. Σε κάθε περίπτωση είναι ολοφάνερες οι μεταξύ τους συμφύσεις με τις εκατέρωθεν «διευκολύνσεις», όπως για την κάλυψη αναγκών τους σε ρευστότητα.
Στη χτεσινή δημοπρασία οι τράπεζες έσπευσαν να υποβάλλουν προσφορές για ποσά 3,68 δισ. ευρώ, από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών αποδέχτηκε 1,6 δισ. ευρώ.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ: Η κρίση προκαλεί ... βελτίωση

Η κατακόρυφη πτώση της λαϊκής κατανάλωσης είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο
Η νέα ραγδαία μείωση των εισαγωγών εμπορευμάτων - εκτός πετρελαιοειδών - σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών εμπορευμάτων και πετρελαιοειδών, που παρατηρήθηκε το τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 2011, είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση τόσο του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, όσο και την πολύ μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Πρόκειται για στοιχεία που συνεχίζουν να αποτυπώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις εξωτερικές συναλλαγές της χώρας, καθώς η όποια βελτίωση των οικονομικών μεγεθών δεν αντανακλά κάποιο δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά αντίθετα οι «βελτιώσεις» αυτές οφείλονται στη δραματική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών οικογενειών, που σηκώνουν στις πλάτες τους το άχθος των σκληρών πολιτικών λιτότητας και έχουν οδηγήσει στο δραστικό περιορισμό της καταναλωτικής ζήτησης, τόσο από την εσωτερική όσο και από την εξωτερική αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, την περίοδο Γενάρης - Απρίλης 2011, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας περιορίστηκε στα 9,65 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 12,60 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.
Η μείωση αυτή οφείλεται στην εξέλιξη των ακόλουθων επιμέρους ισοζυγίων.
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε στα 9,87 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 10,50 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων στα 4,38 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3,32 δισ. ευρώ πέρσι. Στον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου πλοίων στα 0,96 δισ. ευρώ - έναντι 1,22 δισ. ευρώ - καθώς και στον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου εμπορευμάτων - εκτός από καύσιμα και πλοία - στα 4,53 δισ. ευρώ - έναντι περσινού ελλείμματος 6,20 δισ. ευρώ. Το σύνολο των εξαγωγών ανήλθε στα 5,93 δισ. ευρώ - με τις εξαγωγές εμπορευμάτων στα 4,03 δισ. ευρώ - έναντι 4,86 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μικρή αύξηση 0,20 δισ. ευρώ σημείωσαν και οι εισαγωγές εμπορευμάτων, λόγω των αυξημένων εισαγωγών σε πετρελαιοειδή και διαμορφώθηκαν στα 15,80 δισ. ευρώ έναντι 15,61 δισ. ευρώ πέρσι. Ειδικά οι εισαγωγές εμπορευμάτων υποχώρησαν στα 8,56 δισ. ευρώ έναντι 9,65 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε μικρή αύξηση και ανήλθε στα 1,70 δισ. ευρώ έναντι 1,64 δισ. ευρώ πέρσι.
Αύξηση εμφάνισε και το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων, το οποίο ανήλθε στα 2,72 δισ. ευρώ, ενώ πλεονασματικό κατά 1,22 δισ. ευρώ ήταν το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων.
Οι άμεσες επενδύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό ανήλθαν το τετράμηνο στα 364 εκατ. ευρώ, ενώ των ξένων στην Ελλάδα περιορίστηκαν μόλις στα 22 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι ξένες τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές ανήλθαν στα 7,98 δισ. ευρώ, ενώ των Ελλήνων στο εξωτερικό στα 2,56 δισ. ευρώ.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ: Ετοιμάζονται να δεχτούν «ζεστό» χρήμα

Προς υλοποίηση οι δεσμεύσεις των κυβερνώντων
«Ζεστό» κρατικό χρήμα απαιτούν εδώ και τώρα οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας για την ανάπτυξη της πανελλαδικής υποδομής του δικτύου νέας γενιάς και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση δε σκοπεύει να τους χαλάσει το χατίρι.
Δημοσιεύματα που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα στον αστικό Τύπο, κάνουν λόγο περί «κυβερνητικής απουσίας» στο όλο εγχείρημα, κάτι που φυσικά και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μια και τα κυβερνητικά στελέχη όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν δεσμευτεί σε δημόσιες αλλά και... ιδιωτικές τοποθετήσεις τους, πως τα συναρμόδια υπουργεία ασχολούνται «κατά προτεραιότητα» με το ζήτημα της ανάπτυξης νέων ευρυζωνικών υποδομών και ειδικότερα των δικτύων νέας γενιάς.
Η αλήθεια είναι ότι το όλο εγχείρημα αποτελεί έργο ιδιαίτερα υψηλού κόστους - απαιτείται δίκτυο οπτικών ινών χιλιάδων χιλιομέτρων χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένη οικονομοτεχνική μελέτη - και τα κυβερνητικά επιτελεία αναζητούν πιθανές πηγές απ' όπου θα αντλούσαν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Πάντως, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, είτε απευθείας από κρατική χρηματοδότηση ή και με συνδυασμό όλων των παραπάνω μαζί, το έργο στο μεγαλύτερο τμήμα του αν όχι εξ ολοκλήρου, θα υλοποιηθεί (και αυτό) από χρήμα των βαριά φορολογούμενων λαϊκών στρωμάτων.
Θα ήταν περιττό να σημειωθεί ότι η κυβερνητική πολιτική και στο ζήτημα της ανάπτυξης ευρυζωνικού δικτύου δεν καθορίζεται με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών - κοινωνικών αναγκών, αλλά στην αναζήτηση επενδυτικής διεξόδου με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους, για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των τηλεπικοινωνιακών ομίλων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ένα ακόμη στοιχείο: Οτι συνεχίζουν να προβάλλουν ως διέξοδο «ανάπτυξης» την επιτάχυνση στο ίδιο καταστρεπτικό οικονομικό μοντέλο, δηλαδή την πολύμορφη κρατική στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων που επέφερε την κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και την υπερχρέωση του κράτους, που οδήγησε τον εργαζόμενο λαό στη σημερινή κατάσταση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Η «Εθνική Βιβλιοθήκη σ' ένα φλασάκι»...

...ή αλλιώς το επιχειρηματικό σχέδιο της κυβέρνησης για την «αξιοποίηση» των Βιβλιοθηκών της χώρας...
Την «Εθνική Βιβλιοθήκη σε ένα "φλασάκι"» έταξε, χτες, στους μαθητές και στους νέους η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, μετά τη συνάντηση με το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η Εθνική Βιβλιοθήκη θα γίνει «"εργαλείο γνώσης και πληροφορίας" για τις ανάγκες της εκπαίδευσης και του νέου σχολείου, των ακαδημαϊκών και ανεξάρτητων ερευνητών, του συνόλου των πολιτών και ιδιαιτέρως της νέας γενιάς, μέσα από το διαδίκτυο και την ανοιχτή πρόσβαση».
Πρόκειται για ένα σχέδιο ψηφιοποίησης του υλικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης και διασύνδεσής της με τις υπόλοιπες δημόσιες βιβλιοθήκες. Το σχέδιο είχε ξαναπαρουσιαστεί απ' το υπουργείου Παιδείας, στις 27 Γενάρη, σε συνδιάσκεψη για τις Βιβλιοθήκες και τα Αρχεία. Είχε σημειωθεί, δε, πως η σύνδεση της Εθνικής Βιβλιοθήκης με τις άλλες δημόσιες βιβλιοθήκες (συνολικά 45 εκ των οποίων οι 25 είναι κεντρικές), θα γίνει με κάποια κριτήρια. Χαρακτηριστικά, τότε η υπουργός είχε πει: «Οι βιβλιοθήκες θα πρέπει να μπουν στη λογική της αυτόνομης λειτουργίας. Η χρηματοδότησή τους και η πρόσβασή τους στο σύστημα θα πρέπει να γίνεται κατόπιν αξιολόγησης»...
Αυτόνομη λειτουργία, χρηματοδότηση υπό όρους και αξιολόγηση σημαίνει μετατροπή των Βιβλιοθηκών σε ...επιχειρήσεις. Η συνέχεια είναι γνωστή: Αναζήτηση πόρων, επιχειρηματική δράση, «αξιοποίηση» (ξεπούλημα) του πλούτου και των λειτουργιών τους, για να ανταποκρίνονται στα κριτήρια ανταγωνιστικότητας. Εξάλλου, η υπουργός είχε ομολογήσει πως από τον προϋπολογισμό μένουν (χωρίς τη μισθοδοσία του προσωπικού) περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας: «Το ποσό ακούγεται χαμηλό για τη χρηματοδότηση των σχεδιαζόμενων δράσεων. Είναι απαραίτητη ανάγκη η εξεύρεση ή η ανακατανομή πόρων. Εφόσον έχουμε σαφείς πολιτικές (...) οι πόροι βρίσκονται»!
Τέλος, να σημειώσουμε πως την ίδια ώρα που η υπουργός υπόσχεται στους μαθητές την Εθνική Βιβλιοθήκη σε ένα «φλασάκι», σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών και οι σύλλογοι Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, Εκδοτών Βιβλίου και Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου, το Γενάρη σε 6.078 νηπιαγωγεία και 5.368 δημοτικά σχολεία δε λειτουργούσαν βιβλιοθήκες. Επίσης, σε 4.101 γυμνάσια, Λύκεια, ΤΕΕ και ΣΕΚ υπήρχαν μόλις 765 βιβλιοθήκες.

Στον «αέρα» η μεταφορά των μαθητών

Δεν έχουν προβλεφθεί και κοστολογηθεί οι νέες ανάγκες που θα προκύψουν λόγω της συγχώνευσης των σχολικών μονάδων
Στον αέρα ή για την ακρίβεια στις καλές διαθέσεις της τρόικας, βρίσκεται η μεταφορά των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τους δήμους της χώρας, για το 2012, καθώς ο υπάρχων σχεδιασμός του υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει λάβει υπόψιν του τις συγχωνεύσεις των σχολείων και δεν έχουν εξασφαλιστεί τα επιπλέον κονδύλια που θα χρειαστούν.
Αναλυτικότερα, όπως αποκαλύφθηκε χθες κατά τη συζήτηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, ο σχεδιασμός για τη μεταφορά έχει γίνει με βάση το χάρτη των σχολείων που υπήρχε πριν τις συγχωνεύσεις και το ποσό που έχει προϋπολογιστεί γι' αυτό το σκοπό - και έχει εγκριθεί από την τρόικα - ανέρχεται στα 141 εκατ. ευρώ. Με τις συγχωνεύσεις όμως θα αυξηθούν οι μαθητές που θα αναγκάζονται να μετακινούνται από και προς τα σχολεία τους ή σε άλλες περιπτώσεις θα αυξηθούν οι αποστάσεις και τα αντίστοιχα δρομολόγια απ' ό,τι γινόταν μέχρι τώρα. Ο συγκοινωνιολόγος Ν. Παρασκευόπουλος, που, ως εκπρόσωπος των υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας, ενημέρωσε για το θέμα το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Σεπτέμβριο θα γνωρίζουμε, από το υπουργείο Παιδείας, τον ακριβή αριθμό των μαθητών που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα μεταφοράς ώστε στη συνέχεια να καταθέσουμε αίτημα στην τρόικα. Ελπίζουμε ότι θα μας εγκρίνει τα 10-15 επιπλέον εκατ. που θα χρειαστούν». Με άλλα λόγια, αν η τρόικα δεν εγκρίνει τα επιπλέον κονδύλια ή εγκρίνει μέρος από αυτά, τότε θα υπάρξουν πολλοί μαθητές που θα μείνουν εκτός προγράμματος μεταφοράς, το κόστος της οποίας θα επωμιστούν οι οικογένειές τους.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρ. Τέγος υπογράμμισε ότι το όλο ζήτημα αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, πως οι δήμοι λειτουργούν ως εντολοδόχοι και παράρτημα της Κεντρικής Διοίκησης, αφού για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών ούτε ρωτήθηκαν ούτε συμμετείχαν σε κανέναν σχεδιασμό. Απλά, έρχονται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των υπουργείων χωρίς να έχουν λόγο πάνω σ' αυτές. «Η μεταφορά των μαθητών - είπε - πρέπει να είναι αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης, η οποία πρέπει και να καλύπτει το σύνολο του κόστους. Οι δήμοι οφείλουν να μη δεχτούν αυτήν την αρμοδιότητα».

Πισώπλατες μαχαιριές στην απεργία



Χτες η ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής μέρας δράσης των συνδικάτων που οργάνωσε η ΣΕΣ, επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τους εκπροσώπους της ΕΕ στην Αθήνα. Για ποιο πράγμα, όμως, «διαμαρτύρεται» μαζί με την ΣΕΣ η ΓΣΕΕ; Το ψήφισμα που επέδωσε όχι μόνο δε συνιστά διαμαρτυρία, αλλά απόλυτη συμφωνία με τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και των μονοπωλίων της. Προβάλλει ως «λύση» όχι την ικανοποίηση των εργατικών διεκδικήσεων, αλλά μια άλλη διαχείριση της ίδιας στρατηγικής και γι' αυτό είναι πολιτική παγίδευσης και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων. Λίγες μέρες μάλιστα πριν την 48ωρη απεργία, η προβολή τέτοιων θέσεων είναι πισώπλατη μαχαιριά στους αγώνες των εργαζομένων.
Ετσι η θέση της ΓΣΕΕ ότι η μείωση των μισθών σε Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιβλήθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ και ότι οι κυβερνήσεις τους «εξαναγκάστηκαν» σε αυτήν την πολιτική, όχι μόνο δε βοηθάει τους αγώνες των εργαζομένων, αλλά επί της ουσίας απαλλάσσει τις αστικές εθνικές κυβερνήσεις από τις ευθύνες τους, καλλιεργεί τη λαθεμένη άποψη ότι η αντεργατική πολιτική επιβάλλεται «απέξω», λοξοδρομεί τους αγώνες των εργαζομένων από τον κύριο στόχο, που είναι η στρατηγική των μονοπωλίων και αυτοί που την υπηρετούν, και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο.
Το ίδιο επιζήμια είναι η θέση ότι δήθεν τα ελλείμματα τα προκάλεσε «η ανεύθυνη συμπεριφορά των χρηματαγορών» και η επίσης εξωφρενική άποψη ότι «η μισθολογική και φορολογική λιτότητα δεν αποδίδουν». Ολα αυτά αντί να βοηθούν στην κατανόηση των αιτιών και του χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης, προκαλούν συγχύσεις στους εργαζόμενους, συγκαλύπτουν τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα συμφέροντα των λαών και των μονοπωλίων και ορίζονται ως διαχωριστικές γραμμές οι «μέσα» και οι «έξω», το «χρηματιστικό» κεφάλαιο το οποίο γεννά τα προβλήματα και το «παραγωγικό» η ενίσχυση του οποίου μπορεί να φέρει την ανάπτυξη.
Και καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι η ΓΣΕΕ αυτό που βρίσκει να καταλογίσει στις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές» είναι πως «παραβιάζουν βασικές αρχές της Συνθήκης της Λισαβόνας», η οποία συνθήκη, μάλιστα, «δεσμεύει την ΕΕ να εξαλείψει τις ανισότητες»! Και ετσι καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να δράσουν και «να αλλάξουν κατεύθυνση» στην οικονομική διακυβέρνηση, δηλαδή να εφαρμόσουν γνήσια τη στρατηγική της Λισαβόνας και όχι ρεβιζιονιστικά, όπως οι νεοφιλελεύθεροι. Σωστή εφαρμογή της Λισαβόνας, αυτό διεκδικεί η ΓΣΕΕ και γι' αυτό είναι επικίνδυνη.

Ετρεξαν στην «παρέα» των συμβιβασμένων

Αποκαλυπτική ήταν η στάση της παράταξης των Κινήσεων - Συσπειρώσεων - Παρεμβάσεων στο συνέδριο της ΔΟΕ, που ξεκίνησε χτες. Πρότειναν να διακοπούν οι διαδικασίες του συνεδρίου για να συμμετάσχουν οι σύνεδροι στο χτεσινό συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων της συμβιβασμένης Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ). «Φυσικά», η πρόταση υιοθετήθηκε και απ' τις άλλες παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και Εκπαιδευτική Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ). Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αναφέρθηκαν στο ρόλο της ΣΕΣ στην προώθηση των αντεργατικών μέτρων και τόνισαν πως η αγωνιστική διέξοδος είναι στις κινητοποιήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ υπογράμμισαν ότι πρέπει να οργανωθεί η 48ωρη πανελλαδική απεργία.

Συναινετική παράδοση της Υγείας στο κέρδος από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ


Με τη συναίνεση της ΝΔ προχωρά η κυβέρνηση στην ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, το ξετίναγμα των ασφαλιστικών ταμείων και τα άγρια χαράτσια στα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης.
Τα παραπάνω διαφάνηκαν καθαρά χτες απ' τις τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας,Α. Λοβέρδου, και του υπευθύνου του τομέα Υγείας της ΝΔ, Θ. Γιαννόπουλου, στο συνέδριο που οργάνωσαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» με θέμα το μέλλον της Υγείας στην Ελλάδα. Ο υπουργός Υγείας επέμενε στις άγριες περικοπές κατά 1,35 δισ. ευρώ το 2011 στον τομέα της Υγείας, λέγοντας ότι είναι αμετακίνητος απ' το στόχο αυτό και ότι την 1η Ιούλη 2011 θα ανακοινώσει το οριστικό σχέδιο για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Απ' τις συγχωνεύσεις θα προκύψει μια πρόσθετη «εξοικονόμηση» πόρων «κατά 150 εκατ. ευρώ» που θα ενταχθούν στο λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, είπε ο Α. Λοβέρδος. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε μια γενίκευση για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας χαρακτηρίζοντας ύψιστο εθνικό στόχο τη μείωση του δημόσιου τομέα, ο οποίος αποτελεί συνολικά το φρένο για την ανάπτυξη και είναι ο καλός αγωγός της σπατάλης.
Απ' τη μεριά του ο Θ. Γιαννόπουλος είπε ότι ο υπουργός Υγείας παίρνει κάποιες πρωτοβουλίες με τις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κάποιες συμπίπτει ενώ σε ορισμένες διαφωνεί. Οι περικοπές κατά 1,35 δισ. ευρώ, πρόσθεσε, μπορούν να επιτευχθούν γιατί το 40% των δαπανών Υγείας είναι περιττές, όπως έλεγε παλιότερα ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος. Οσον αφορά στις συγχωνεύσεις ο Θ. Γιαννόπουλος είπε ευθέως ότι κάποια μικρά νοσοκομεία, όπως το Λοιμωδών και το «Αγία Ελένη», πρέπει να κλείσουν και να αλλάξουν χρήση, ενώ διαφοροποιήθηκε στο ζήτημα των συγχωνεύσεων κλινικών. Υποστήριξε ότι δεν πρέπει να συγχωνευτούν κλινικές αλλά άλλες υπηρεσίες, όπως η εστίαση, τα πλυντήρια και η αποστείρωση. Επίσης, υποστήριξε ότι πρέπει να κλείνουν τα εργαστήρια των νοσοκομείων το μεσημέρι και οι εφημερίες να αντιμετωπίζονται από ένα κεντρικό εργαστήριο. Τέλος, ο Θ. Γιαννόπουλος τάχτηκε υπέρ της κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων και της δημιουργίας αλληλόχρεων λογαριασμών στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να πληρώνονται - μέσω αυτών - οι προμηθευτές απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο ίδιο συνέδριο ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Γιάννης Στουρνάρας, παρουσίασε τις«εξοικονομήσεις της συνολικής δαπάνης απ' τα μέτρα του μνημονίου για το 2011», απ' όπου προκύπτουν άγριες περικοπές στις παροχές και αιματηρές πληρωμές για τους ασθενείς.
Μεταξύ των στοιχείων που παρουσίασε είναι τα εξής:
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα χάσουν 460,6 εκατ. ευρώ απ' τις περικοπές των μισθών, ενώ απ' τις συνταξιοδοτήσεις (1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις) τα νοσοκομεία «θα γλιτώσουν» 46,6 εκατ. ευρώ.
Θα μειωθεί ο όγκος της κατανάλωσης φαρμάκων στα νοσοκομεία κατά 59,5 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργία της νοσοκομειακής συσκευασίας φαρμάκων «θα κόψει» άλλα 17,7 εκατ. ευρώ.
Με την εφαρμογή της αρνητικής λίστας φαρμάκων - με χίλια και πλέον φάρμακα που δεν καλύπτονται απ' τα Ταμεία - οι ασθενείς θα πληρώσουν απ' την τσέπη τους 132 εκατ. ευρώ. Αλλα 20,9 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι ασθενείς για τα λεγόμενα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).
Στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώσουν 46,6 εκατ. ευρώ, ενώ απ' την αύξηση από 3 σε 5 ευρώ των εισιτηρίων οι άρρωστοι θα επιβαρυνθούν κατά 12,7 εκατ. ευρώ.
Απ' την εφαρμογή του «κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου (DRGs)», θα υπάρξει μείωση των δαπανών στα νοσοκομεία κατά 12,5 εκατ. ευρώ. Παρότι, δηλαδή, ο νέος τρόπος τιμολόγησης των νοσηλίων θα αποτελέσει ένα ακόμα μπουρλότο στα ασφαλιστικά ταμεία, ταυτόχρονα είναι και μέσο μείωσης των παροχών στα δημόσια νοσοκομεία.
Τα DRGs περιλαμβάνουν 700 κατηγορίες ασθενειών και σε αυτές τις κατηγορίες θα αντιστοιχηθούν περίπου 9.000 εξετάσεις και πράξεις για όσους μπαίνουν για νοσηλεία. Επίσης, αναμένεται να κοστολογηθούν κατά τον ίδιο τρόπο και 10.000 εξετάσεις για τους εξωτερικούς ασθενείς.
Και οι δύο κατηγορίες των DRGs θα εφαρμοστούν υποχρεωτικά - με μια ενδιάμεση πιλοτική δοκιμή - απ' την 1.1.2012, όπως ανακοίνωσε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ν. Πολύζος.

Τρανή «επιτυχία» του μνημονίου

Η πλέον σημαντική απόδειξη ότι το μνημόνιο πέτυχε τους στόχους του είναι τα στοιχεία της Γιούροστατ, που δείχνουν ότι το ονομαστικό ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2011 μειώθηκε κατά 6,8%! Ας σημειωθεί ότι η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στην ισόποση (6,5%) σημαντική μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους ανά ώρα εργασίας το δ' τρίμηνο του 2010. Σημαντικό εργαλείο για τη μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους είναι πρώτ' απ' όλα η επαίσχυντη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που υπέγραψαν οι συμβιβασμένοι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, ενώ σημαντική συμβολή είχαν και οι διαιτητικές αποφάσεις καθώς και οι κλαδικές συμβάσεις που συμμορφώθηκαν πλήρως με την ΕΓΣΣΕ. Στη δραστική μείωση του «εργατικού κόστους» συνέβαλαν επίσης η μετατροπή συμβάσεων σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, γενικότερα οι ευέλικτες μορφές εργασίας καθώς και η αυξανόμενη χρήση των ατομικών συμβάσεων εργασίας τόσο για νεοπροσλαμβανόμενους σε κλάδους που δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις όσο και παλαιούς εργαζόμενους που αποδέχονται μείωση των μισθών. Είναι ολοφάνερο ότι η στρατηγική επιδίωξη του μνημονίου, η διαρκής συμπίεση της εργατικής δύναμης, επιτυγχάνεται και μάλιστα με ρυθμούς που ούτε οι εμπνευστές της δεν ανέμεναν. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τάση αυτή, της «κινεζοποίησης» των μισθών, θα ενταθεί, αν ο λαός δεν πάρει απόφαση να αντεπιτεθεί για να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου και να εγκαθιδρύσει τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Φιρμάνια από τις πολυεθνικές


Μπορεί μέσω των αστικών κυβερνήσεων να διατυπώνονται οι επιδιώξεις των μονοπωλίων, αλλά, κάποια στιγμή, η πλουτοκρατία αναλαμβάνει να δηλώσει η ίδια ευθαρσώς τις απαιτήσεις της, παρεμβαίνοντας ακόμα πιο ανοιχτά στην άσκηση πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, οι διευθύνοντες σύμβουλοι 50 μεγάλων γερμανικών και γαλλικών επιχειρήσεων και τραπεζικών ομίλων (με συνολικό τζίρο περί το 1,5 τρισ. ευρώ), με κοινή καταχώρηση στον Τύπο των δυο χωρών, διατυπώνουν την ανησυχία τους για το μέλλον της Ευρωζώνης. Μεταξύ των πολυεθνικών, που οι επικεφαλής τους υπογράφουν την κοινή καταχώρηση - καμπάνια, βρίσκονται και οι Siemens, BMW, Daimler, Telekom, Thyssen - Krupp, «Allianz», Bosch, Deutsche Bank, Societe Generale, Total, Continental, Air France - KLM και France Telekom.
Οι 50 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι επιθυμούν τη διατήρηση και ισχυροποίηση της Ευρωζώνης, καθώς «με την υιοθέτηση (του ευρώ) δημιουργήθηκε μια κοινή αγορά (...) Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επωφελούνται από αυτήν την εξέλιξη, έχουν διευρυνθεί οι δυνατότητες χρηματοδότησής τους, ενώ έχει αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο». Ετσι, τα γερμανικά και γαλλικά μονοπώλια καλούν τους πολιτικούς τους εκπροσώπους να «στηρίξουν» τα κράτη - μέλη που αντιμετωπίζουν την κρίση, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή η «βοήθεια» - ληστρικά δάνεια, δε θα δοθεί με το αζημίωτο, αλλά τα κράτη - μέλη θα πρέπει να υλοποιήσουν τα μέτρα εκείνα που απαιτεί το κεφάλαιο, δηλαδή το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, τις αποκρατικοποιήσεις που θα ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας κ.λπ.

Θυμήθηκαν την απεργία..;

Από κει που τόσον καιρό έλεγαν «έξω τα συνδικάτα από τους αγώνες» τώρα απευθύνουν πρόσκληση σ' αυτά για την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας. Ο λόγος για τις δυνάμεις του λεγόμενου «κινήματος της πλατείας». Προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά το ότι εκείνοι που τόσο καιρό δαιμονοποιούσαν τα συνδικάτα και τα κόμματα, προσπαθώντας να κρύψουν την πολιτική και ταξική αιτία και λύση των προβλημάτων, τώρα ξαφνικά αναζητούν σύνδεση με τα συνδικάτα... Εκείνοι που τόσον καιρό περιφρονούσαν την οργανωμένη πάλη, τους εκπροσώπους και τα όργανα των εργαζομένων, τώρα απευθύνονται σ' αυτούς για την προετοιμασία της απεργίας, με ποιο σκοπό άραγε; Μήπως οι ανώνυμοι ηγέτες της πλατείας, που καμιά σχέση δεν έχουν με το εργατικό κίνημα, ψάχνουν άλλοθι στην απεργία προκειμένου να αποσιωπηθεί ακόμα καλύτερα, απ' ό,τι μέχρι σήμερα κάνει η αστική προπαγάνδα και τα αστικά επιτελεία το ταξικό πολιτικό περιεχόμενο των εργατικών αγώνων, δηλαδή η γραμμή σύγκρουσης με τα μονοπώλια; Γιατί μόνο μ' αυτό το περιεχόμενο μπορούν να έχουν αποτελεσματικότητα και προοπτική. Μήπως για να προβληθεί ως στόχος της απεργίας να φύγει το μνημόνιο και αυτοί που το έφεραν και όχι να πληρώσει το κεφάλαιο την κρίση, να μην πληρώσει δεκάρα ο λαός, να ανατραπεί η σημερινή πολιτική, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας; Είναι παγίδα.
Το σίγουρο είναι πως η μάχη (και αυτής) της απεργίας όπως και συνολικά της οργάνωσης των εργατών ενάντια στην επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας «χτίζεται» μες στους τόπους δουλειάς. Με ταξικό μέτωπο. Το ζήτημα είναι να σωθεί ο λαός από τη χρεοκοπία και όχι γενικά το «έθνος» και η «χώρα», δηλαδή και οι καπιταλιστές. Με προσανατολισμό που αντιπαλεύει αυταπάτες και θέτει ευθέως το ζήτημα «ή με τα μονοπώλια ή με το λαό». Τα συνδικάτα έχουν τη δική τους λειτουργία και δράση, τη δική τους πραγματική εργατική δημοκρατία για την οργάνωση της ταξικής πάλης που καμιά σχέση δεν έχει με τη λεγόμενη «κάτω βουλή» των «ανώνυμων» διοργανωτών, έξω και μακριά από τους τόπους δουλειάς και τους κλάδους. Εκεί που η εργατική τάξη πραγματικά συζητά, αποφασίζει και εκλέγει τους ηγέτες της. Και, τέλος, όλα τα συνδικάτα δεν είναι το ίδιο. Αλλο ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός που ουρά του είναι και κάποιοι αριστερούτσικοι οι οποίοι το πρωί εμφανίζονται ως κομματικοί και το βράδυ στις πλατείες ως «ακηδεμόνευτοι». Οι εργαζόμενοι και αυτοί που πάνε στις πλατείες πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Ολοι στη μάχη στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στις εργατογειτονιές για την επιτυχία της απεργίας.

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο...



Γρηγοριάδης Κώστας
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ήταν ο νέος υπουργός Οικονομίας στη Βουλή να πει πολλές ανακρίβειες. Με κυριότερη αυτήν που λέει ότι η κυβέρνηση μοχθεί για το συμφέρον του ελληνικού λαού...
Ομως, μέσα σε όλα αυτά, ο Ε. Βενιζέλος, είπε και μία - πασιφανή ομολογουμένως - αλήθεια: Οτι «έχουμε συναίνεση και την κρύβουμε», αναφερόμενος ονομαστικά στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ.!
Μόνο που την κρύβουν όπως ακριβώς κρύβεται και ο ...ελέφαντας πίσω από την παπαρούνα. Δηλαδή, «ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι».
Οι Ελληνες εργαζόμενοι - παρά τις κοπιώδεις προσπάθειες των ΜΜΕ - δεν είναι πια ...τόσο στραβοί, ούτε τόσο χαζοί. Πώς να κάνουμε.
Και τι ψηφίζουν τα πολιτικά κόμματα βλέπουν, και τις πολιτικές τους ακούνε, και τις πολιτικές πρακτικές τους παρακολουθούν και να διαβάζουν «πίσω από τις γραμμές» ξέρουν.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ, ΠΑΝΤΩΣ, ήταν και η αναφορά του Ε. Βενιζέλου σχετικά με το ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τι περνάει αυτήν την περίοδο ο μισθωτός και ο συνταξιούχος. «Δε μας ξεφεύγει τίποτε», είπε χαρακτηριστικά.
Αυτό να είστε βέβαιοι ότι θα το αποδείξει έμπρακτα με τον περίφημο «εφαρμοστικό νόμο» του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος». Τίποτε δε θα τους ξεφύγει. Θα φορολογηθούν ακόμη και οι μικρότεροι μισθοί, οι μικρότερες συντάξεις...
Ακόμη και αν αλλάξουν λίγο τους αρχικούς σχεδιασμούς τους - λίγο όμως - είναι γνωστό πως υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να φορολογήσει κανείς τον κοσμάκη, όχι κατ' ανάγκη άμεσοι.
ΟΧΙ, ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ και οι συνοδευτικοί του νόμοι δε θα περάσουν ως «κατεπείγον» νομοσχέδιο από τη Βουλή.
Θα περάσουν ως ...«πυραυλοκίνητο» νομοσχέδιο. Αν υπάρχει ρεκόρ κοινοβουλευτικών διαδικασιών στο βιβλίο Γκίνες, το απειλούν με σοβαρές ελπίδες να το σπάσουν.
Πάντα με σεβασμό στη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.

Ούτε σύμβουλος της κυβέρνησης...

«...πρέπει να επεξεργαστούμε "από χθες κιόλας" μια πρόταση που να αποτελεί έναν "οδικό χάρτη Δημοκρατίας".
Η πορεία του χάρτη αυτού πρέπει να καταλήγει σε ένα νέο πλαίσιο δομών και θεσμών ικανό να εμπνεύσει ή τουλάχιστον να αποκαθιστά σε σημαντικό βαθμό την εμπιστοσύνη του λαού και τη συνοχή της κοινωνίας μας.
Τα βήματα αυτού του οδοιπορικού Δημοκρατίας μπορεί να είναι:
1. Δημοψήφισμα για την απόρριψη των Μνημονίων ώστε ο λαός από μόνος και με πλήρη συνείδηση να ανοίξει τον δρόμο.
2. Εκλογές με εντολή τη συγκρότηση Συντακτικής Βουλής για τη σύνταξη νέου ή τροποποίηση του υφισταμένου Συντάγματος που θα επαναπροσδιορίζει:
α) Τον ρόλο των πολιτικών κομμάτων, τη δημοκρατική λειτουργία τους και την αυτονομία τους από οικονομικά κέντρα.
β) Τον ρόλο και την αυτονομία των συνδικάτων.
γ) Τον ρόλο της Βουλής ως νομοθετικού σώματος, την αυτονομία του από την εκτελεστική εξουσία και από οικονομικά συμφέροντα.
δ) Τον ρόλο και τα όρια της εκτελεστικής εξουσίας, τον έλεγχο κάθε φυσικού προσώπου που ασκεί εξουσία στο πλαίσιο ενός νέου θεσμικού πλαισίου περί ευθύνης υπουργών που θα αφορά κάθε πρόσωπο που ασκεί δημόσια εξουσία.
ε) Το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, η εκλογή του οποίου θα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία και φυσικά δεν θα είναι διακοσμητικός.
στ) Την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
ζ) Την ανεξαρτησία της Εκκλησίας από το κράτος και του κράτους από την Εκκλησία.
η) Τη θέση των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού υπό εθνικό και δημοκρατικό έλεγχο.
θ) Την καθιέρωση δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου στο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Αυτά γράφει στη χτεσινή «Αυγή» ο Στέλιος Παππάς, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Τι είναι όλα τα παραπάνω; Αν εξαιρέσει κανείς το «δημοψήφισμα για το μνημόνιο», το «χωρισμό κράτους - εκκλησίας» και τον «κοινωνικό έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα», όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο απ' αυτά που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει ως πλαίσιο αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ - ΕΕ: Τελεσίγραφα στο λαό για να σκύψει το κεφάλι

Με τον εκβιασμό της πέμπτης δόσης του δανείου, τα αστικά επιτελεία προωθούν την ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου» και του εφαρμοστικού νόμου μέχρι το τέλος Ιούνη

Το ταξικό κίνημα δε σηκώνει τελεσίγραφα. Πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης για να σπάσουν τα μούτρα τους αυτοί που εκβιάζουν το λαό
Τη θέση του στον πόλεμο ενάντια στο λαό επιχειρεί να ενισχύσει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, μπροστά στον ορυμαγδό από νέα μέτρα που έρχονται με το«Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» και τους εφαρμοστικούς νόμους. Οι αποφάσεις ήδη πάρθηκαν στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) στις αρχές της βδομάδας. Από χτες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις συνεννοήσεις με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που, με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, κατέφθασαν στην Αθήνα και στο υπουργείο Οικονομικών.
Προκειμένου να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο του λαού και να αποσπάσει συμμόρφωση και συναίνεση, η απόφαση του Γιούρογκρουπ την περασμένη Δευτέρα τόνιζε ότι για «να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εκταμιευθεί η 5η δόση, πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος». Με βάση αυτή την απόφαση, η κυβέρνηση καθόρισε το χρονοδιάγραμμα ψήφισης ολόκληρου του «πακέτου» του «Μεσοπρόθεσμου» στη Βουλή μέχρι το τέλος του Ιούνη, προπαγανδίζοντας ότι μόνο έτσι στις 3 Ιούλη το Γιούρογκρουπ θα αποδεσμεύσει την επόμενη δόση.
Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τον εφαρμοστικό νόμο του «Μεσοπρόθεσμου», ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει τον συγκεκριμένο νόμο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αφού, όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, «δεν υπάρχει χρόνος για να τηρηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία με τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή». Σήμερα θα συνεδριάσει και η κυβερνητική επιτροπή με τη συμμετοχή 10 υπουργών της κυβέρνησης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινάει αύριο.
Σφίγγει η συμμαχία των προθύμων
Χτες, ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις ηγεσίες των κομμάτων ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., Δημοκρατικής Συμμαχίας, για να τους ενημερώσει σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του «Μεσοπρόθεσμου», υπό το φως των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ και του κατασκευασμένου εκβιασμού για την αποδέσμευση της 5ης δόσης.Σαμαράς, Καρατζαφέρης και Μπακογιάννη έδωσαν νέες διαβεβαιώσεις - διαπιστευτήρια για τη συστράτευσή τους στο περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης που εκφράζει το «Μεσοπρόθεσμο».
Την τηλεφωνική συνομιλία με τον Αντ. Σαμαρά δημοσιοποίησε ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με «άτυπη ενημέρωση», ίδιας κοψιάς και περιεχομένου ήταν οι συγκλίσεις και με τους υπόλοιπους της συμμαχίας των προθύμων, με τους οποίους συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του Γιούρογκρουπ και η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου» και των εφαρμοστικών νόμων.
Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς έδωσε ουσιαστικά το «πράσινο φως» όχι μόνο για τη διαδικασία, αλλά και για τα νέα βάρβαρα μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου». Οπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου, Γ. Μιχελάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ «είπε στον κ. Βενιζέλο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αντίρρηση στο χρονοδιάγραμμα, για την ψήφιση των δύο νόμων, μέχρι τις 30 Ιουνίου, που συμφωνήθηκε στο Γιούρογκρουπ». Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΝΔ να ψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο, παρά το «όχι» επί της αρχής.
Διευκρινιστική ανακοίνωση, χωρίς να αλλάζει η ουσία, εξέδωσε χτες ο ΛΑ.Ο.Σ. μετά τις διαρροές απ' το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες ο Γ. Καρατζαφέρης, όταν επικοινώνησε μαζί του ο Ε. Βενιζέλος, συμφώνησε για το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του «Μεσοπρόθεσμου», «λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι απαραίτητο για να πάρουμε την πέμπτη δόση».
Διαπιστώνουν «υψηλό βαθμό συναίνεσης»
Με την παραδοχή ότι το μνημόνιο περιλαμβάνει «βασικές επιλογές που είναι κοινός τόπος και θα τις κάναμε ούτως ή άλλως», ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε με τη χτεσινή του ομιλία στη Βουλή ότι τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται είναι μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ο Ε. Βενιζέλος, αναφερόμενος στη ΝΔ και στα κόμματα που συμφωνούν με την«ευρωπαϊκή προοπτική» της Ελλάδας, είπε ότι στη χώρα μας «έχουμε υψηλό βαθμό συναίνεσης και τον αποκρύπτουμε» και έκανε λόγο για«εικονική έλλειψη συναίνεσης», σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όπου τα εκεί κόμματα δηλώνουν καθαρά ότι συναινούν στην ακολουθούμενη πολιτική.
Ο υπουργός συνόψισε κυνικά ότι τα κόμματα «της ευρωπαϊκής προοπτικής» συμφωνούν με στόχους όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και το«μικρότερο κράτος» και η μόνη διαφωνία που υπάρχει είναι στο «μείγμα πολιτικής για στόχους που συμφωνούμε όλοι». Εσπευσε να χαιρετίσει τη συμφωνία - μετά από επικοινωνία τους - Σαμαρά και Καρατζαφέρη να ψηφιστούν το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» και ο εφαρμοστικός νόμος μέχρι τις 30 Ιούνη, προκειμένου, όπως είπε, «να πάω στο Γιούρογκρουπ στις 3 Ιουλίου» με ψηφισμένους τους δύο νόμους.
Η συμφωνία αυτή - που αποκαλύπτει την επί της ουσίας σύμπλευση αυτών των κομμάτων - αποτελεί κατά τον Ε. Βενιζέλο «ενθαρρυντικό δείγμα συναίνεσης», ενώ προχωρώντας πιο πέρα είπε ότι θα ήθελε στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ να ήταν και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων. Στην ομιλία του υπερασπίστηκε με πάθος το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, λέγοντας ότι έτσι μειώνεται το χρέος και είπε ότι στο «κρατικό ταμείο» που θα οργανώσει το ξεπούλημα θα μετέχουν και εκπρόσωποι της τρόικας «ως παρατηρητές για τη μεταφορά τεχνογνωσίας».
Ο Ε. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα προωθηθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο και επιβεβαίωσε ότι στην ΕΕ επήλθε συμφωνία για το ελληνικό χρέος, στα πρότυπα της «συμφωνίας της Βιέννης» με εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών για διακράτηση ελληνικών ομολόγων μετά τη λήξη τους, χωρίς αυτό να θεωρείται «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή χρεοκοπία. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε μέτρα - πρόκληση και προσβολή της νοημοσύνης του λαού, όπως ότι ζήτησε από τους τραπεζίτες να παγώσουν τα στεγαστικά δάνεια των ανέργων και από τους εφοπλιστές να δημιουργήσουν ταμείο που θα χορηγεί υποτροφίες σε φοιτητές των οποίων οι γονείς είναι άνεργοι.
  • Την παραίτησή του από εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομικών στη συζήτηση για το «Μεσοπρόθεσμο» δήλωσε χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Μακρυπίδης. Παρότι οι λόγοι της παραίτησης δεν έγιναν γνωστοί, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι ήταν«δυσαρεστημένος από τη μη υπουργοποίησή του» στον ανασχηματισμό.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Συντονισμένα πυρά στις λαϊκές συνειδήσεις

Ευρωπαίοι κεφαλαιοκράτες και αξιωματούχοι κραδαίνουν το καρότο και το μαστίγιο για να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές ανατροπές

Πατριωτισμός δεν είναι να ματώνει ο λαός για να σωθεί το κεφάλαιο. Πατριωτισμός είναι η συμμαχία για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων
Με συντονισμένα εκβιαστικά πυρά, κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία προσπαθούν να αποσπάσουν συναίνεση από το λαό στα βάρβαρα μέτρα του «μεσοπρόθεσμου» και τις άλλες αντιλαϊκές ανατροπές που φέρνουν μαζί τους τα επόμενα δάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, επισημαίνει ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου αποτελεί «μονόδρομο» για την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από την πλευρά του, κραδαίνει ζεστό χρήμα για την πλουτοκρατία και διαβεβαιώνει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να δώσει προκαταβολικά στην Ελλάδα το ποσό του 1 δισ. ευρώ από διαρθρωτικά προγράμματα, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη, οι επενδύσεις δηλαδή ντόπιων και ξένων πολυεθνικών με κρατικά κονδύλια. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα οφείλει να δηλώσει σαφώς αν θέλει ή όχι τη στήριξη του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με το ΔΝΤ και την ΕΕ και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει σαφής απόφαση από την ελληνική Βουλή. Κανείς δεν μπορεί να τους βοηθήσει, αν δεν το θέλουν»...
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε προδημοσίευση συνέντευξής του στη γερμανική «Die Zeit», επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν προσδοκίες από την Ελλάδα και «σε αυτές ανήκουν ιδιωτικοποιήσεις και δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Παράλληλα, δείχνοντας το νέο επενδυτικό Ελντοράντο για το κεφάλαιο, διαπιστώνει ότι «η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας από τη Γερμανία και θα μπορούσε να εξάγει σε μας ρεύμα. Η ελληνική οικονομία θα είχε έτσι ένα ανταγωνιστικό εξαγωγικό προϊόν και μάλιστα περιζήτητο».
«Αυτά τα τρία στοιχεία - η δουλειά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών - είναι η λύση», επαναλαμβάνει η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται για μία μόνο χώρα, πρόκειται για ολόκληρη την ευρωζώνη». Ομοίως, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου,Γιέρτζι Μπούζεκ, καλεί «όλες τις δυνάμεις στη Βουλή των Ελλήνων να υπερκεράσουν τις πολιτικές τους διαφορές αυτήν την κρίσιμη στιγμή και να υποστηρίξουν τη δέσμη των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση (...) Το μήνυμά μου προς τους Ελληνες πολίτες είναι να επιδείξουν υπομονή, κατανόηση και δύναμη».
Προετοιμασίες για αναδιάρθρωση
Σύμφωνα με τον Μιχαέλ Κέμερ, εκτελεστικό διευθυντή της Ενωσης Γερμανικών ιδιωτικών Τραπεζών (BdB), η συνολική έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 10 - 20 δισ. ευρώ. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι γερμανικές τράπεζες μπορούν να υποστηρίξουν κινήσεις εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους, αλλά απαιτούν σχετικά κίνητρα, με βασική προϋπόθεση την εφαρμογή περαιτέρω αντιλαϊκών μέτρων.
Σύμφωνα, εξάλλου, με εκτιμήσεις της «Barclays», το 95% του ελληνικού χρέους το κατέχουν τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών. Σύμφωνα με έρευνα, της «Εvolution Securities», οι τράπεζες «Fortis», «Dexia» και «Societe Generale» έχουν την υψηλότερη έκθεση σε πιθανό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η βρετανική «Barclays» θα είχε απώλειες ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι γερμανικές «Hypo Real Estate» και «Depfa» κατέχουν μαζί ελληνικό χρέος ύψους 6,3 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης «Fitch»,Αντριου Κολκουχούν, επιμένει ότι οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί ως χρεοκοπία. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μεγ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, διευκρινίζει ότι η Μεγ. Βρετανία δε θα συμμετέχει στο νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, όπως δε συμμετέχει και στο τρέχον δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η Μεγ. Βρετανία έχει συμφέρον σε μια«σταθερή, υγιή ευρωζώνη», καθώς οι συνέπειες «σοβαρών αναταράξεων» στην ευρωζώνη θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, μιας και το 40% των βρετανικών εξαγωγών έχουν προορισμό κράτη μέλη της ευρωζώνης. Ιαπωνία και Κίνα δηλώνουν ότι θα συμβάλλουν στην «ενίσχυση» της ΕΕ, μέσω της αγοράς ομολόγων.
Πρωταγωνίστριες οι πολυεθνικές
Την ίδια ώρα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι 50 μεγάλων γερμανικών και γαλλικών επιχειρήσεων και τραπεζικών ομίλων (με συνολικό τζίρο περί τα 1,5 τρισ. ευρώ) με κοινή καταχώρηση στο γερμανικό και γαλλικό Τύπο ξεκινούν καμπάνια με την οποία διατυπώνουν την ανησυχία τους για το μέλλον της ευρωζώνης και τα αιτήματά τους από τις αστικές κυβερνήσεις. Μεταξύ των 50 πολυεθνικών, συγκαταλέγονται οι«Siemens», BMW, «Daimler», «Telekom», «Thyssen-Krupp», «Allianz», «Bosch», «Deutsche Bank», «Societe Generale», «Total», «Continental», «Air France-KLM» και «France Telekom..
Οι επιχειρήσεις καλούν σε «στήριξη» των κρατών μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν την κρίση, ξεκαθαρίζοντας ότι τα κράτη αυτά θα πρέπει να υλοποιήσουν αποτελεσματικά μέτρα. Μάλιστα, ζητούν την ενίσχυση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και τη διασφάλιση της εφαρμογής του, με την επιβολή αυστηρών και άμεσων κυρώσεων στα κράτη - παραβάτες.
Θέσεις μάχης παίρνουν και οι τραπεζίτες ενόψει της καταστροφής συσσωρευμένων κεφαλαίων, αλλά και των φρέσκων δανείων που για λογαριασμό της πλουτοκρατίας ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Σε χτεσινό ραπόρτο του, το γαλλικό μονοπώλιο της Sosiete Generale(ιδιοκτήτης και της Γενικής Τράπεζας) «εκτιμά» ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει και τα νέα δάνεια στήριξης, ακόμη και στην περίπτωση που η Βουλή απορρίψει το «μεσοπρόθεσμο σχέδιο».
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη των μονοπωλίων, η Credit Swisse βλέπει«ανοικτό το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης». Ακόμη και μετά από πρόωρες εκλογές θα ήταν «δύσκολο να φανταστούν κάτι διαφορετικό»είτε από ένα «συνασπισμό κομμάτων» είτε μια «νέα κυβέρνηση» που θα προχωρούσαν σε «μέτρα παρόμοια» με αυτά που περιγράφονται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Κάνοντας ειδική αναφορά σε δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά εκτιμούν ότι η «επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου δε συνιστά πραγματική απειλή»...

Επικίνδυνη λογική

Κάποιοι λένε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι το έλλειμμα δημοκρατίας και χρειάζονται αλλαγές στους θεσμούς, τους αστικούς φυσικά, αταξικοί δεν υπάρχουν, που να εμπιστεύεται ο λαός. Προτείνουν αλλαγές στο πολιτικό σύστημα για να παρεμβαίνει ο λαός, ώστε να εμποδίζεται η εφαρμογή αντιλαϊκής πολιτικής. Προβάλλουν ως θεμελιακό στοιχείο τη λεγόμενη «άμεση δημοκρατία» στις «πλατείες» που κάποιοι αριστερούτσικοι ονομάζουν «κάτω Βουλή». Θέλουν ένα πολιτικό σύστημα τάχα ηθικό για τις ανάγκες της κοινωνίας γενικά, όχι του λαού. Προτείνουν αλλαγές στη λειτουργία των κομμάτων, της Βουλής, στον έλεγχο των προσώπων που ασκούν εξουσία κ.λπ. Τα ίδια λέει και ο πρωθυπουργός. Που θέλει να τα επιβάλει με τη δημοκρατικοφάνεια του δημοψηφίσματος. Επικίνδυνη άποψη. Με τη «δημοκρατία» συγκαλύπτουν ότι η κοινωνία είναι ταξική, υπάρχουν μονοπώλια και λαός, τα συμφέροντα των οποίων συγκρούονται και, επομένως, δεν μπορεί με παρεμβάσεις από τα κάτω (άμεση δημοκρατία), η Βουλή, με όποιες αλλαγές, οι κυβερνήσεις, με όποιες αλλαγές, να πορεύονται φιλολαϊκά. Με το ηθικό αστικό σύστημα ούτε η ανεργία εξαλείφεται, ούτε οι μισθοί και οι συντάξεις αυξάνονται, ούτε δωρεάν Υγεία, Παιδεία θα υπάρξει. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Η άκρατη εκμετάλλευση, η κυριαρχία του κεφαλαίου. Η επιδιωκόμενη αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος είναι αντιδραστική. Ο λαός να μην εξαπατηθεί. Να ματαιώσει το δημοψήφισμα. Η απάντηση πρέπει να είναι οργάνωση, ένταση της ταξικής πάλης, συμπόρευση με το ΚΚΕ και εκλογές για να αποκρουστεί και να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική.

Σε λίγο θα ζητήσουν και ... φάλαγγα


Δε μπορούν να κάνουν απεργία γιατί πλήττεται ο τουρισμός, ...γιατί μειώνεται ο τζίρος στα μαγαζιά, ...γιατί απειλείται η δημόσια υγεία και πάει λέγοντας. Τα προσχήματα σωρό, προκειμένου κάθε φορά να συκοφαντήσουν τους εργατικούς αγώνες, με πρόσχημα τα προβλήματα που δήθεν θα δημιουργηθούν σε άλλα τμήματα των εργαζομένων, ενώ ουσιαστικά πασχίζουν να στηρίξουν το κεφάλαιο. Να γιατί κάθε αγώνας χρειάζεται σήμερα την ταξική αλληλεγγύη.
Πρωταγωνιστής σε τέτοιου είδους απεργοσπαστική προπαγάνδα έχει αναδειχθεί επάξια ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Στην κατεύθυνση αυτή, χτες, ο εκπρόσωπος αυτού του κόμματος, Κ. Αϊβαλιώτης, δήλωσε για την απεργία στη ΔΕΗ: «Από τη στιγμή που τα νησιά - στη μέση της τουριστικής περιόδου - μένουν χωρίς ρεύμα, πλήττεται ευθέως ο τουρισμός. Κατά συνέπεια, κάποιοι χρειάζονται βούρδουλα». Βεβαίως, για τη ζημιά που παθαίνει η εργατική λαϊκή οικογένεια, μαζί με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, από την ιδιωτικοποίησή της, όχι δε νοιάζεται, αλλά το αντίθετο συμβαίνει, αφού είναι με το κεφάλαιο. Υποψιαζόμαστε, λοιπόν, πως αν μπορούσε θα ζητούσε και φάλαγγα...
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στηρίζει με κάθε τρόπο τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα σε όφελος των αφεντάδων του, των κεφαλαιοκρατών. Στον καταμερισμό που έχει γίνει του έχουν αναθέσει - μεταξύ άλλων - το ρόλο του «λαγού» για τη συκοφάντηση των αγώνων και την ένταση του αυταρχισμού για την καταστολή τους.
Στον καπιταλιστικό βούρδουλα, ο λαός μπορεί να απαντήσει με το μόνο που «πονά» και απειλεί την πλουτοκρατία και τα κόμματά της: Τον αγώνα που υπηρετεί την ανάπτυξη υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και παλεύει για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Με την εγκατάλειψη των αστικών κομμάτων και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ. Με το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ και της λαϊκής συμμαχίας.

«Δημοψήφισμα»


Καμία έκπληξη. Καμία πρωτοτυπία. Το μενού κρύο. Και διαρκώς το ίδιο και το ίδιο.
Ετσι κι αλλιώς, ήταν η σειρά του«δημοψηφίσματος» να ανασυρθεί από το σκονισμένο ράφι της επικοινωνιακής αλχημείας. Και ο κ. Παπανδρέου, απλώς το ανέσυρε.
*
Προηγουμένως, το χαρτί του ανασχηματισμού είχε καεί. Η δε χύτρα της συναίνεσης μπορεί να μπήκε στη φωτιά, αλλά θέλει το χρόνο της, για να «δέσει» και να σερβιριστεί.
*
Προς το παρόν, λοιπόν, πάρε λαέ ό,τι έχει απομείνει στο συρτάρι του «ποπουλισμού» και πορεύσου για τα «μπάνια» σου με ολίγον από «συμμετοχικο - δημοκρατική» φτήνια.
*
Η σκοπιμότητα προφανής: Αγορά πολιτικού χρόνου.
Ο ελιγμός προεξοφλημένος.
Πρόδηλος και ο επερχόμενος εκβιασμός των κάλπικων «διλημμάτων», που δεν αποκλείεται - το αντίθετο μάλιστα - να υπηρετηθεί με τη δημοψηφισματική παραπλάνηση.
*
Παρεμπιπτόντως: Πάππου προς πάππου τα καλύτερα δημοψηφίσματα για τους «πιστεύομεν και εις την λαοκρατίαν» είναι εκείνα που ξεκινούν με το «τρία πουλάκια κάθονταν» και τελειώνουν, φερ' ειπείν,
με το «οι βουλευτές ψηφίζουν μνημόνια - πόσες θητείες θέλεις να έχουν οι βουλευτές»!
Είναι, άλλωστε, παγκοίνως γνωστόν: Το φλέγον στη «Δημοκρατία» που κόβει μισθούς και συντάξεις δεν είναι αν ένας βουλευτής ψηφίζει μνημόνια. Το φλέγον είναι επί πόσες θητείες ένας βουλευτής θα ψηφίζει μνημόνια...
*
Η γελοιότητα, πάντως, δεν επιτρέπει επανάπαυση. Αφ' ενός, διότι ουδέποτε η γελοιότητα υπήρξε «κακός αγωγός» της επικινδυνότητας. Αφ' ετέρου, διότι με το «πες πες» και τη διαρκή πλύση εγκεφάλου η γελοιότητα ενίοτε κατισχύει.
Που σημαίνει ότι με το «δημοψήφισμα», παρότι πρόκειται για προέκταση των ΠΑΣΟΚισμών της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», παρότι είναι μια αστειότητα,
εφόσον τελικά το ΠΑΣΟΚ προκάνει να παίξει το χαρτί του «στρίβειν διά του δημοψηφίσματος», δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Θα επιδιώξει να πετύχει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια:
Πρώτον, να πετάξει την μπάλα εκτός γηπέδου.
Δεύτερον, να εμφανίσει την αναπαλαίωση της σαπίλας και την περαιτέρω αντιδραστικοποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος (π.χ. φακέλωμα πολιτικών φρονημάτων με πρόσχημα «τα οικονομικά των κομμάτων» κ.λπ.) σαν «εκσυγχρονισμό».
*
Μόλις, δε, θα έχει ψηφίσει το «μεσοπρόθεσμο», αφού δηλαδή θα έχει εκπληρώσει αυτό το βασικό του «χρέος» απέναντι στην ολιγαρχία, όταν τα «μπαλκονάτα» περί δημοψηφίσματος θα έχουν ολοκληρώσει το συστημικό τους ρόλο, σύμφωνα με τις εξελίξεις που θα επικρατούν, θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση:
Τότε το ΠΑΣΟΚ, που οι πρόθυμοι «παπαγάλοι» του θα το εξυμνούν για τη «δημοκρατική του διάθεση να απευθυνθεί στο λαό» (σ.σ.: αλλά, ει δυνατόν, όχι με εκλογές!), μαζί με τις υπόλοιπες «εφευρέσεις» της στιγμής θα ξαναπιάσει τη στρακαστρούκα του δημοψηφίσματος.
Εφόσον, μάλιστα, θα έχει καταφέρει να εκπληρώσει το ταξικό του καθήκον, ο σχεδιασμός είναι να έχει παράλληλα εξασφαλίσει την άδεια της πλουτοκρατίας για να «παίξει» με τα παραπειστικά όσο και τρομοκρατικά «διακυβεύματα» προς ίδιον όφελος.
Στόχος, φυσικά, η διατήρησή του στην «αντιεξουσιαστική» καρέκλα της πρωτοκαθεδρίας των μνημονίων. Είτε πρόκειται για τη μονοκομματική, είτε για την «οικουμενική» πρωτοκαθεδρία.
*
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σε τούτη τη φάση, στην παρούσα χρονική στιγμή, το ΠΑΣΟΚ ως εντολοδόχος του κεφαλαίου έχει μία και βασική αποστολή: Να περάσει το «μεσοπρόθεσμο».
Επ' αυτού, «όλοι οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες, μικροί και μεγάλοι, (που) εύχονται την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και προσβλέπουν στη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου»
- όπως μας πληροφορούσε το «Βήμα», στις 11/9/2009, παραμονές των εκλογών δηλαδή -
δε σηκώνουν κουβέντα.
Τα υπόλοιπα είναι για «μεσοπρόθεσμη» εξαπάτηση...

ΓΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Στα 6,1 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Η κυβέρνηση, για να πληρώνει κανονικά τις δόσεις της στους τραπεζίτες, έχει κηρύξει μερική στάση πληρωμών στο εσωτερικό
Στα 6,1 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης (Υπουργεία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) και Νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα) στο τέλος του Απρίλη του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό αυτό αναλύεται σε 892 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων, 738 εκατ. ευρώ των ΟΤΑ, 1.721 εκατ. ευρώ των νοσοκομείων, 2.542 εκατ. ευρώ των ΟΚΑ και 206 εκατ. ευρώ των λοιπών νομικών προσώπων.
Επίσης το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 2011 διαμορφώθηκε στα 9.967 εκατ. ευρώ, καθώς τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 33.566 εκατ. ευρώ και τα συνολικά έξοδα στα 43.538 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές έλλειμμα - προκύπτει μετά την αφαίρεση των τόκων από τα έξοδα - ανήλθε στα 5.979 εκατ. ευρώ.
Ως κύρια πηγή δημιουργίας των ελλειμμάτων εμφανίζεται ο στενός δημόσιος τομέας (κράτος) καθώς το α' τετράμηνο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 10.602 εκατ. ευρώ με τα έσοδα να ανέρχονται στα 15.103 εκατ. ευρώ και τα έξοδα στα 25.705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3.819 εκατ. ευρώ αφορούν την πληρωμή των τόκων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι παρά τον βαρύτατο «φόρο αίματος» που πληρώνει ο ελληνικός λαός στα πλαίσια της εφαρμογής του μνημονίου, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στη βύθιση τα κρατικά έσοδα, την υστέρηση των οποίων επιδιώκει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με μία νέα άγρια επιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Σε αντίθεση με το κράτος, οι άλλοι φορείς της γενικής κυβέρνησης εμφανίζουν πολύ πιο ισορροπημένο ισοζύγιο εσόδων - εξόδων. Στο τέλος του Απρίλη τα νομικά πρόσωπα εμφανίζουν πλεόνασμα 230 εκατ. ευρώ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πλεόνασμα 917 εκατ. ευρώ και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και Νοσοκομεία έλλειμμα 512 εκατ. ευρώ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Σύνθλιψη υπηρεσιών με μπουρλότο στα Ταμεία


Σε κατεδάφιση των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας με την ταυτόχρονη τοποθέτηση ενός ακόμα μπουρλότου στα ασφαλιστικά ταμεία, θα οδηγήσουν οι διαβόητες συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων, που θα οριστικοποιήσει η κυβέρνηση στις αρχές του Ιούλη.
Το πλαίσιο, πριν την οριστική διαμόρφωσή του, έδωσε χτες ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος σε συνάντησή του με τους διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε στη συνέχεια ότι με το σχέδιο που έχει ετοιμάσει καταργεί 300 κλινικές και μειώνει σε 83 τις διοικήσεις απ' τα 131 νοσοκομεία του ΕΣΥ, των πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ και των Νοσοκομείων Αιγινήτειου, Αρεταίειου, Ωνάσειου και Παπαγεωργίου.
Το σχέδιο αυτό - που συντάχτηκε με βάση τις προτάσεις των Διοικητών των ΥΠΕ - ο Ανδρέας Λοβέρδος το παρέδωσε χτες και πάλι στους Διοικητές των ΥΠΕ με την υπόδειξη μέσα σε μια βδομάδα να κάνουν τις τελευταίες παρατηρήσεις, ώστε στις 2 Ιούλη 2011 η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις.
Κοντά σε αυτές τις περικοπές στην Υγεία έρχεται και η σύνθλιψη των επιδομάτων Πρόνοιας, τα οποία θα μεταφερθούν όλα στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνουν περικοπές 102 εκατ. ευρώ - έναντι 150 εκατ. ευρώ - που είχαν προϋπολογιστεί. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι μέσα απ' τον «εξορθολογισμό των δαπανών» - «κόβουμε λεφτά απ' τα παραπανίσια» όπως είπε - θα επιτευχθεί ο συνολικός στόχος για το 2011 για μείωση 1,35 δισ. ευρώ στην Υγεία και στην Πρόνοια μέσα από όλες τις ασκούμενες πολιτικές.
Μπουρλότο στα Ταμεία
Ταυτόχρονα με την κατεδάφιση των υπηρεσιών Υγείας, η κυβέρνηση βάζει ένα ακόμα μπουρλότο στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς βάζει τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν με πλήρη επιχειρηματική λογική.
Ετσι απ' την 1.7.2011 και για δυο μήνες θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά η χρηματοδότηση των νοσοκομείων απ' τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση τα «κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ) του ΕΣΥ» και τις«Ομοιογενείς Διαγνωστικές Κατηγορίες (ΚΕΝ-DRGs)». Μέχρι τώρα για όποιον έμπαινε στο νοσοκομείο το ασφαλιστικό ταμείο πλήρωνε το λεγόμενο κλειστό νοσήλιο - που ήταν διαφορετικό ανά κλινική - συν κάποιες επιπλέον εξετάσεις που καθορίστηκαν το 1998 και δεν ξεπερνούσαν τις 100. Τώρα, λοιπόν, έγινε ανακοστολόγηση αυτών που υπήρχαν στην υπουργική απόφαση του 1998, ενώ και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) κοστολόγησε συνολικά περισσότερες από 700 τέτοιες ιατρικές πράξεις από 136 ευρώ (αιμοκάθαρση) και φτάνει μέχρι και 94.009 ευρώ (εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης).
Ενα παράδειγμα μπορεί να δείξει τι θα σημάνουν οι νέες τιμολογήσεις για τα Ταμεία, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμα και η προβλεπόμενη κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών: Το «πακέτο» για τη μεταμόσχευση καρδιάς ήταν 8.804,11 ευρώ (ΦΕΚ Β΄ 1184/11.9.2001) για δεκαήμερη παραμονή σε ιδιωτική κλινική ή το «Ωνάσειο» χωρίς επιπλοκές (48 ώρες στη ΜΕΘ και 8 μέρες νοσηλείας σε κλίνες του νοσηλευτικού τμήματος). Τώρα, μόνο η μεταμόσχευση καρδιάς αναπροσαρμόζεται σε 50.379 ευρώ, η μεταμόσχευση καρδιάς - πνευμόνων σε 34.279 ευρώ, η μεταμόσχευση πνευμόνων σε 30.015 και η μεταμόσχευση ήπατος σε 28.907 ευρώ.
Ολη αυτή η λογική των τιμολογήσεων των υπηρεσιών Υγείας είναι ενταγμένη στην ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, όπου οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώνουν άγρια χαράτσια.Οπως ανέφερε χτες ο υπουργός Υγείας για το 2011 έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 85 εκατ. ευρώ και έχουν ήδη εισπραχθεί 34 εκατ. ευρώ.
Το ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν πλήρως με τη λογική των επιχειρήσεων το αποκάλυψε χτες ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, αναφέροντας το εξής: Σε κάποιο νοσοκομείο νοσηλεύτηκε κάποιος ασθενής που έπρεπε να μείνει μόνο λίγες ώρες. Ωστόσο το νοσοκομείο χρέωσε στο ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς δύο μέρες νοσηλείας. Είναι μια πρακτική που την ακολουθούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων ώστε να ισοσκελίσουν την πλήρη εγκατάλειψή τους απ' τον κρατικό προϋπολογισμό!
Επικοινωνιακό τρικ στις μεταμοσχεύσεις
Στη χτεσινή συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων παραβρέθηκε και ο καθηγητής στις μεταμοσχεύσεις Ανδρέας Τζάκης, που όπως είπε ο ίδιος βρίσκεται σε διακοπές.
Ωστόσο, όμως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχείρησε να εμφανίσει την παρουσία του ως προώθηση του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου για τις μεταμοσχεύσεις. Ο καθηγητής παρομοίασε το σύστημα των μεταμοσχεύσεων με μια αεροπορική εταιρεία για να προσθέσει - μετά από ερωτήσεις του υπουργού Υγείας - ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν αυτή η εταιρεία!

Προώθηση ναρκω-κουλτούρας



Οι νέοι θα αργοπεθαίνουν ή στα πεζοδρόμια παίρνοντας παράνομα ναρκωτικά ή στα σπίτια τους παίρνοντας «νόμιμα», όπως μεθαδόνη.
 Κάπως έτσι παρουσίασε το θέμα η εκπομπή «Πρωταγωνιστές», την Κυριακή στο «MEGA», σε πλήρη σύμπνοια με την επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική για τα ναρκωτικά. Στόχοι: Να εξωραϊστεί η ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται γύρω από τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ. Να καμφθούν οι αντιδράσεις για τη λειτουργία τέτοιων προγραμμάτων στα νοσοκομεία. Να απενοχοποιηθούν τα ναρκωτικά και η διαδικασία της χρήσης στα μάτια της κοινωνίας. Να απογυμνωθεί το πρόβλημα από τα κοινωνικά και οικονομικά αίτια, να εμφανιστεί ως... αναγκαίο κακό.
Η απεξάρτηση και η πρόληψη φυσικά δε χωρούν στην κυβερνητική προπαγάνδα. Κοστίζουν πολύ. Σε αντίθεση - όπως αναφέρθηκε - με τη μεθαδόνη που στις ΗΠΑ «καθαρίζουν» με 250 ευρώ το χρόνο, το κεφάλι. Τον τόνο της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής έδωσε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη: Η τοξικοεξάρτηση είναι «χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος», οι χρήστες είναι «ασθενείς», «άρρωστοι», «μη μιλάμε για υποκατάστατα πια, αλλά για φαρμακευτική αγωγή», είπε. Αποκωδικοποιώντας τη ραχοκοκαλιά της πολιτικής τους καταλαβαίνεις ότι οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να πουλήσουν και για να πουλήσουν πρέπει πρώτα να... εφευρεθεί η ασθένεια.

Ανεργοι και από νωρίς στη χρήση

Στατιστικά στοιχεία των ατόμων που προσέγγισαν το 2010 τη μονάδα απεξάρτησης «18 ΑΝΩ»
Η αγωνία και ο προβληματισμός για το μέλλον των δομών που σχετίζονται με το χώρο της τοξικοεξάρτησης και πάνω απ' όλα για την απεξάρτηση χιλιάδων νέων ανθρώπων επικράτησε κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρουσίασης στατιστικών στοιχείων για το 2010 από τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ».
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρέμβαση του Χ. Πουλόπουλου, διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί ανέργους, άστεγους, φτωχούς, ενισχύει τη νόμιμη και παράνομη χρήση. «Ολο και περισσότεροι άνθρωποι θα οδηγηθούν στη χρήση και την ίδια στιγμή οι φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων αποδυναμώνονται, είπε. Το πιο επικίνδυνο είναι να προωθηθούν πολιτικές καταστολής ή φαρμακευτικής καταστολής στην κοινωνία και στις φυλακές».
Τα έντονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που γεννούν και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την τοξικοεξάρτηση αποτυπώνονται και στα στατιστικά στοιχεία των 1.138 ατόμων που προσέγγισαν τις υπηρεσίες του «18 ΑΝΩ» το 2010 ζητώντας θεραπεία: Το 61,7% είναι άνεργοι και το 8,30% εργάζεται περιστασιακά. Ο μέσος όρος διακοπής του σχολείου είναι τα 14-15 έτη. Η κύρια ουσία εξάρτησης είναι η ηρωίνη (79%), ενώ για το 10,7% η κάνναβη και το 75% κάνει χρήση τουλάχιστον μιας επιπλέον ουσίας. Το 31,20% ξεκίνησε τη χρήση πριν τα 14 έτη και το 31,80% 15-16 ετών. Το 79,61% ξεκίνησε τη χρήση με κάνναβη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: Eκβιάζουν το λαό για να τον ισοπεδώσουν

Ξανά στο «τραπέζι» η διαβόητη 5η δόση από τα δάνεια της πλουτοκρατίας. Στο επόμενο 10ήμερο ψηφίζουν το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα». «Εθελοντική συμμετοχή» ιδιωτών στην ελεγχόμενη κρατική πτώχευση


Για να σωθεί ο λαός, πρέπει τώρα να οξύνει τον πόλεμο στον πόλεμο που του κήρυξαν η πλουτοκρατία και τα κόμματά της
Για τη βίαιη απαλλοτρίωση του λαού, των αναγκών και δικαιωμάτων του, μέσα σε αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «εθνική ενότητα», εκβιάζει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) αποφάσισαν μέχρι το τέλος Ιούνη, σε διάστημα δηλαδή μικρότερο από 10 μέρες, να ψηφιστούν τόσο το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», όσο και ο «εφαρμοστικός νόμος» στην Ελλάδα, προκειμένου από την 1η του Ιούλη να κλιμακώσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Για να πετύχουν τα παραπάνω, ανέσυραν τους εκβιασμούς γύρω από την εκταμίευση της διαβόητης 5ης δόσης από τα αρχικά δάνεια (110 δισ. ευρώ) για τη στήριξη των μονοπωλίων.
Μετά τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο Ε. Βενιζέλος, με χτεσινές δηλώσεις του, ισχυρίστηκε ότι «σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που εμφανίζονται με υψηλό βαθμό εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης, για την Ελλάδα η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας». Το «προέχον είναι να διαμορφωθεί μια καθαρή σχέση εμπιστοσύνης, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εκταμιευθεί η 5η δόση» και για να «επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος».
Ομοίως, ο επίτροπος Ολι Ρεν υπογραμμίζει ότι οι βασικοί όροι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι «να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή το Μεσοπρόθεσμο και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πριν από τα τέλη Ιουνίου. Μόλις γίνει αυτό, θα πραγματοποιηθεί εγκαίρως η εκταμίευση». Ο ίδιος παραδέχεται: «Ανησυχώ για πιθανή μετάδοση της κρίσης και γι' αυτό αποφασίζουμε τώρα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης». Στην ίδια λογική, ο προσωρινός επικεφαλής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, σημειώνει ότι για να εκταμιευθεί η δόση πρέπει το Ταμείο να είναι σίγουρο ότι οι μεταρρυθμίσεις από ελληνικής πλευράς υλοποιούνται, καθώς και ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα.
Η μαζική φτώχεια που ετοιμάζονται να μοιράσουν στα λαϊκά στρώματα είναι απόλυτα συνυφασμένη με τους σχεδιασμούς τους για την «ελεγχόμενη» κρατική χρεοκοπία, για την οριστική καταστροφή των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, για το ποιες από τις μερίδες των μονοπωλίων θα πληρώσουν το μάρμαρο. Στο «κόλπο» μπαίνουν και οι ιδιώτες «επενδυτές», τράπεζες κ.ά. με τη μορφή «εθελοντικής συμμετοχής στη διακράτηση ομολόγων που λήγουν», έτσι ώστε να«μειωθούν πρακτικά οι δανειακές ανάγκες των επόμενων ετών».Πρόκειται δηλαδή για τεχνικές «επιμήκυνσης» για την ελεγχόμενη χρεοκοπία, οι όροι της οποίας και η τελική συμφωνία παραμένουν εύθραυστοι και γι' αυτό το λόγο παραπέμπονται για «διευθέτηση» στα επόμενα διαβούλια της ΕΕ.
Ετοιμάζουν νέα δάνεια
Κομμάτι της ίδιας διαδικασίας είναι και τα νέα δάνεια που ετοιμάζουν, πάντα για τη στήριξη των μονοπωλίων. Σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο, όλα τα προηγούμενα «συνιστούν την πολιτική βάση για τη νέα χρηματοδοτική στρατηγική, για το νέο πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται».
Αποκαλυπτική για τους στρατηγικούς σχεδιασμούς τους, για την απόλυτη ταύτιση με την κυβέρνηση είναι η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από το συμβούλιο Γιούρογκρουπ: «Η αξιολόγηση έδειξε ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται με αποφασιστικό τρόπο από την προσήλωση της Ελλάδας να ακολουθήσει τη συμφωνημένη οδό δημοσιονομικής σταθεροποίησης, τα σχέδια για την είσπραξη 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις και το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Τα παραπάνω, «παράλληλα με την έγκριση των βασικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις από την ελληνική Βουλή, θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στις αρχές Ιούλη». Στο ίδιο πνεύμα, καλούν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να «υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος». Για την παραπέρα κλιμάκωση και τις αντιλαϊκές εξειδικεύσεις προγραμματίζουν το επόμενο «έκτακτο» συμβούλιο Γιούρογκρουπ για τις 3 Ιούλη.
Μαζί με τα φρέσκα δάνεια ετοιμάζουν και άλλα πρόσθετα συνοδευτικά μέτρα σε όφελος ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Με δηλώσεις του στη βελγική εφημερίδα «Λιμπρ Μπελζίκ», ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, πρότεινε τη χρηματοδότηση των έργων (από ΕΣΠΑ κ.ά.) κατά 100% αποκλειστικά από τα ευρωενωσιακά ταμεία και χωρίς την άμεση συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης, που «διευκολύνεται» να τους τα πληρώσει στο μέλλον. Πρόκειται για αμύθητα ποσά από τις κρατικές και ευρωενωσιακές επιδοτήσεις, που λυμαίνονται τα μονοπώλια και για την κατασκευή έργων που χρυσοπληρώνει ο λαός.
Συναντήσεις Παπανδρέου
Στο μεταξύ, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε χτες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και τον Μ. Μπαρόζο, με θέμα την πέμπτη δόση του δανείου από την τρόικα και τα επόμενα δάνεια που επιδιώκει η κυβέρνηση. «Η δέσμη μέτρων που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα, η δημοσιονομική εξυγίανση, η ιδιωτικοποίηση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να υποστηριχθούν, φυσικά, από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την επόμενη εκταμίευση από τα μέσα Ιουλίου»,δήλωσε προκλητικά ο Χ. Β. Ρομπάι.
Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει απαρέγκλιτα το βάρβαρο πρόγραμμά της «όπως έκανε και τον προηγούμενο χρόνο», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «το ελληνικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει» το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», νιώθοντας απόλυτα σίγουρος για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Με αφορμή το νέο δάνειο, ο Χ. Β. Ρομπάι επανήλθε στο ζήτημα της συναίνεσης, λέγοντας ότι «εργαζόμαστε πάνω σε μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική, η οποία συμπεριλαμβάνει την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στις γραμμές που χάραξε το χθεσινό Γιούρογκρουπ. Με δεδομένη τη χρονική διάρκεια, το μέγεθος και τη φύση των απαιτούμενων αλλαγών στην Ελλάδα η εθνική συναίνεση αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία τους». Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας για τη νέα δανειακή σύμβαση εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξουν οι απαραίτητες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή. Τον Γ. Παπανδρέου συνόδευσε στις Βρυξέλλες ο σύμβουλός του Λ. Παπαδήμος.