Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ψάχνονται οι «αριστεροί»...

Η πρώτη αντίδραση ήταν «πλάκα μας κάνουν»στην ανάγνωση του περιεχομένου του δελτίου Τύπου που έστειλε χτες ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρ. Αρσένης. Τίτλος του: «Ποια είναι η Αριστερή απάντηση στη σημερινή κρίση;»... Παρακάτω διαβάζουμε: «Εκδήλωση με θέμα την απάντηση της Αριστεράς στην οικονομική κρίση που κλυδωνίζει την Ευρώπη διοργάνωσε η Διακομματική Ομάδα για την Αριστερά (Left Caucus) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με εισηγητές τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη, τον Γερμανό ευρωβουλευτή "Ενωμένης Αριστεράς" Χέλμουτ Σολτς και τη Δανέζα ευρωβουλευτή των Πρασίνων Εμιλι Τουρούνεν». Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της εν λόγω ομάδας μεταξύ άλλων είχε και ο Ρ. Ταβάρες, Πορτογάλος ευρωβουλευτής του «Μπλόκου».
Ο Κρ. Αρσένης - επαναλαμβάνουμε ότι είναι ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η αριστερά δεν προτείνει λύσεις που να προσφέρουν σιγουριά (...) οι προτάσεις μας είναι συχνά θεωρητικές (...) Αν δεν προτείνουμε τη δική μας εναλλακτική, αλλά εφαρμόσιμη και ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση, οι πλειοψηφίες θα ακολουθήσουν τις δεξιές και ακροδεξιές προτάσεις (...) Ποια είναι η αριστερή εφαρμόσιμη πρόταση για να επανέλθουμε στην παραγωγή και την απασχόληση; Στα κράτη μας πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες, να αυξήσουμε τα έσοδα και την ανάπτυξη. Τι κόβουμε, πού βρίσκουμε επιπλέον πόρους ως αριστεροί;»... Και το Δελτίο Τύπου καταλήγει: «Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα είναι το περιεχόμενο της έκθεσης για την "Αριστερή απάντηση στην κρίση" που θα παρουσιαστεί το φετινό φθινόπωρο».
***
Είναι προφανές ότι δεν μας κάνουν πλάκα. Μας δουλεύουν οι κύριοι και κυρίες της «αριστεράς», δηλαδή οι του ΠΑΣΟΚ, του οπορτουνισμού και των πράσινων παραφυάδων του συστήματος. Ας σημειώσουμε ότι «Ενωμένη Αριστερά» και «Μπλόκο» είναι αδελφά κόμματα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι απορίας άξιον πώς και δεν ζήτησαν τις απαντήσεις από το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που τις έχει έτοιμες, αλλά καμώνονται πως τις αναζητούν αγκαζέ με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Και λέμε καμώνονται, γιατί δεν ψάχνουν διέξοδο από την κρίση, ψάχνουν τρόπους να εγκλωβίσουν τους λαούς σε προτάσεις διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου.
Το πρόβλημα για τους λαούς είναι ότι οι προτάσεις αυτής της «αριστεράς» ΔΕΝ είναι θεωρητικές. Το πρόβλημα είναι ότι την πρακτική τους εφαρμογή βιώνουν ως τραγωδία εκατομμύρια εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Δεν ξέρουμε αν ο Κρ. Αρσένης έχει έλλειμμα ενημέρωσης, αλλά την απάντηση στα ερωτήματά του θα τη βρει με μια βόλτα στην Ελλάδα και δε χρειάζεται να περιμένει το φθινόπωρο. Η κυβέρνησή του θα του απαντήσει επακριβώς πώς απαντά στην κρίση κι από πού κόβει στο όνομα της μείωσης των δαπανών. Μέχρι που ο λαός να της κόψει το βήχα, της κυβέρνησης, της τάξης την οποία εκπροσωπεί, των άλλων στυλοβατών του συστήματος. Αλλά και όσων με την ασφάλεια της απόστασης που χωρίζει τις Βρυξέλλες από την Αθήνα νομίζουν ότι δεν τους αγγίζουν οι ευθύνες για όσα εδώ συμβαίνουν.
****
Οι μαζικές διαστάσεις της ανεργίας επιβεβαιώνονται όχι μόνο από τα καθημερινά λουκέτα και τις απολύσεις, αλλά και από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Στα στοιχεία αυτά, τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται ένα νέο χαρακτηριστικό, εξίσου ανησυχητικό με την αλματώδη αύξηση της ανεργίας. Ετσι, το τελευταίο τρίμηνο του 2010, για πρώτη φορά, έστω και οριακά, εμφανίστηκε το δεδομένο, ο αριθμός των απασχολούμενων να υπολείπεται κατά 10.000 περίπου του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού (στην ηλικία άνω των 15 ετών). Τον περασμένο Μάρτη με το ύψος της ανεργίας να εκτινάσσεται στο 16,2% και τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ στα 852.462 άτομα, το παραπάνω χαρακτηριστικό πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Ετσι, το μήνα αυτό, ενώ οι απασχολούμενοι ήταν μόλις 4,185 εκατ., οι μη οικονομικά ενεργοί αυξήθηκαν στους 4,335 εκατ. Αν στους τελευταίους προσθέσουμε και τους ανέργους, προκύπτει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που είναι στην κατάλληλη εργασιακή ηλικία και δεν εργάζονται ξεπερνούν κατά 1 περίπου εκατομμύριο αυτούς που εργάζονται! Μια εξέλιξη όχι μόνο επώδυνη για τους ανέργους, αλλά και τρανή απόδειξη ότι ο καπιταλισμός, και ό,τι αυτός κουβαλά, γίνεται επικίνδυνος, τρώει τις σάρκες της κοινωνίας, καταστροφικός πέρα για πέρα, δεν έχει να προσφέρει τίποτα, απαιτείται η ανατροπή του.

«Θυσία» στα μονοπώλια

Η κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) σημαίνει πως διαλύεται ό,τι έχει απομείνει από έρευνα στο χώρο της γεωργίας, των εδαφών, των νερών και του ορυκτού πλούτου. Σημαίνει ότι παραδίδεται η έρευνα σ' αυτούς τους δύο σημαντικούς τομείς, στους ιδιώτες επιχειρηματίες και στα μονοπώλια. Τούτο αποτελεί άλλο ένα θλιβερό παράδειγμα της πολιτικής ξεπουλήματος και ιδιωτικοποίησης σημαντικών τομέων της χώρας. ΕΘΙΑΓΕ και ΙΓΜΕ αποτελούν χρήσιμους οργανισμούς, που μπορούν να λειτουργήσουν σε όφελος των αγροτών, σε όφελος του λαού της χώρας. Η πολιτική όμως του μνημονίου 1 και 2 τους βάζει την ταφόπλακα. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στους δύο οργανισμούς θα οδηγηθούν μαζικά στην απόλυση. Στον αγροτικό τομέα το κακό έχει ξεκινήσει ήδη στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) όπου αναγγέλθηκαν 16 απολύσεις εργαζομένων και ακολουθούν άλλοι, το 50%. Η ΑΤΕ επίσης ιδιωτικοποιείται και ξεπουλιούνται οι θυγατρικές της (ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ, ΕΛΒΙΖ). Πράγμα που αποτελεί επίσης πλήγμα για τους αγροτοκτηνοτρόφους και για τους εργαζόμενους στον όμιλο της ΑΤΕ. Η συγκεκριμένη πολιτική πλήττει σε όλα τα επίπεδα τους αγροτοκτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση αξιοποιεί το δημοσιονομικό εκτροχιασμό για να ικανοποιήσει τις στρατηγικές επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων και κλιμακώνει με κάθε μέσο την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, στους αγρότες, στα λαϊκά στρώματα. Χρησιμοποιώντας σταθερά τον μπαμπούλα της κρίσης επιχειρεί να περάσει μια ώρα αρχύτερα όλα αυτά τα ολέθρια μέτρα. Η απάντηση είναι το δυνάμωμα και η κλιμάκωση του αγώνα με προοπτική την επίτευξη της λαϊκής εξουσίας. Ολα δείχνουν ότι θα υπάρξει δραματική χειροτέρευση της ζωής της λαϊκής οικογένειας, γι' αυτό η οργή θα πρέπει να μετατραπεί σε αγώνα για να έρθει στην εξουσία πραγματικά ο λαός. Αυτή είναι η λαϊκή εξουσία που θα εφαρμόσει τη λαϊκή οικονομία, όπου η έρευνα θα είναι σε όφελος του λαού, η παραγωγή θα είναι σε όφελος του λαού, όπου θα εξασφαλίζεται η αξιοπρέπεια και η ευημερία του λαού.

Η «ελεγχόμενα» ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (έκθεση Δεκέμβρης 2010), η συνολική έκθεση της Ελλάδας σε ξένες τράπεζες έως τον Ιούνη του 2010 ανερχόταν σε 252,1 δισ. δολάρια.
Το 73,3% του παραπάνω ποσού (184,7 δισ. δολάρια) ήταν οφειλή προς γαλλικές (83,1 δισ.), γερμανικές (65,4 δισ.) και αμερικανικές (36,2 δισ.) τράπεζες.
*
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, έξι μήνες αργότερα, δηλαδή το Δεκέμβρη του 2010, η έκθεση των ξένων τραπεζών στο ελληνικό χρέος είχε μειωθεί στα 145,7 δισ. δολάρια.
Η οφειλή προς γαλλικές τράπεζες μειώθηκε στα 56,7 δισ., προς γερμανικές στα 34 δισ. και στις αμερικανικές στα 7,3 δισ. δολάρια.
*
Τι σημαίνει αυτό;
Οτι μέσα σε έξι μήνες από την εφαρμογή του «μνημονίου 1» οι ξένες τράπεζες, δεμένες με χίλια νήματα με την εγχώρια πλουτοκρατία,μείωσαν τις επισφάλειές τους στην Ελλάδα κατά 42%.
Η πολιτική δηλαδή του «μνημονίου» τους εξασφάλισε τον απαραίτητο χρόνο και τις απαραίτητες «διευκολύνσεις» για να οργανωθούν και να ξεφορτωθούν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους.
*
Το νέο μνημόνιο, το «μνημόνιο 2», ανάμεσα στα άλλα, έχει τον ίδιο επίσης σκοπό:
Να εξασφαλίσει και τον υπόλοιπο αναγκαίο χρόνο, και τις νέες «διευκολύνσεις» ώστε οι «δανειστές» μας να ξεφορτωθούν ει δυνατόν το σύνολο του ελληνικού χρέους, παίρνοντας φυσικά πίσω τα «λεφτά τους» - δηλαδή το κεφάλαιο μαζί με υπερπολλαπλάσια τοκογλυφικά.
*
Αυτή είναι μια από τις βασικές πλευρές της ουσίας των μνημονίων και των «μεσοπρόθεσμων»: Να παρασχεθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες και τα «μαξιλάρια ασφαλείας» ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ντόπιων και διεθνών «σαράφηδων».
Αυτή είναι, τελικά, η ακολουθούμενη πολιτική της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» της Ελλάδας: Η εξασφάλιση στο μεγάλο κεφάλαιο εκείνων των συντεταγμένων διαδικασιών που του επιτρέπουν τη δική του «ελεγχόμενη» έξοδο από την κρίση, τα βάρη της οποίας φορτώνονται στο λαό, με συνέπεια τη δική του ανεξέλεγκτη και ισόβια χρεοκοπία...

Ημέρα δωρεάς οργάνων...

Του Plandu (από «Le Monde»)

«Journee du don d' organes» (Ημέρα δωρεάς οργάνων) ο τίτλος του σκίτσου του Plandu, και ιδού ο τεμαχισμός:
Το δεξί χέρι «pour le FMI» (για το ΔΝΤ), το δεξί πόδι για την ΕΕ, το αριστερό χέρι για τις τράπεζες.
Κατόπιν αυτών και μετά τη διανομή, το υπόλοιπο σώμα του ελληνικού λαού δεν ανήκει παρά στον κεφαλαιοκράτη, που, εφοδιασμένος με το βαλιτσάκι της ευρωενωσιακής «τεχνογνωσίας», διατάζει:
«Λοιπόν!... Αϊντε!... Και τώρα δουλειά!»...

«Λυκόμορφοι φορολόγοι»!

Οταν λένε ότι με το «μεσοπρόθεσμο» θα μειώσουν το αφορολόγητο όριο στις 8.000 ετήσιο εισόδημα, ξέρετε τι στην πραγματικότητα λένε;
Οτι από έναν εργαζόμενο με μηνιάτικο 571 ευρώ, θα του ζητούν να πληρώνει ...φόρο εισοδήματος!
*
Οτι από αυτόν τον άνθρωπο, που στην τσέπη του έχει λιγότερα από 20 ευρώ την ημέρα
και που μ' αυτά πρέπει να φάει, να πιει, να στεγαστεί, να ντυθεί, να μετακινηθεί, να πληρώσει νερό, τηλέφωνο και ρεύμα, να συντηρήσει το σαρκίο του και αν έχει οικογένεια να παλέψει για να την κρατήσει στη ζωή,
στο τέλος του χρόνου θα του ζητάνε να πληρώνει και ...φόρο εισοδήματος!
*
Οι «σωτήρες», οι «αντιεξουσιαστές», αυτά τα σοσια-ληστρόνια άνευ προηγουμένου, έχουν το θράσος να λένε ότι από αυτόν τον άνθρωπο των 571 ευρώ το μήνα,
από τον άνθρωπο που τον έχουν κυριολεκτικά στην πείνα, στην ανείπωτη εκμετάλλευση, που του έχουν ληστέψει και την τελευταία δεκάρα σε έμμεσους φόρους, που δεν του επιτρέπουν να καλύψει ούτε μέρος από τις στοιχειώδεις ανάγκες του, που του έχουν συνθλίψει το επίπεδο διαβίωσης,
στο τέλος του χρόνου και κάθε χρόνο θα έρχονται, θα εμφανίζονται μπροστά του ως άλλοι «λυκόμορφοι φορολόγοι» - κατά την έκφραση του Ευγένιου Γιαννούλη του Αιτωλού - και θα του ζητάνε από πάνω να τους πληρώσει και ...φόρο!
*
Αλλά για ποια εισοδήματα να τους πληρώσει φόρο; Για τα κλεμμένα; Για τα κομμένα; Για τα ανύπαρκτα εισοδήματα της απλήρωτης εργασίαςπου ένεκα η «σωτηρία της πατρίδας» τα τρώει η κλίκα των «αφεντικών»;
Για ποια εισοδήματα ζητάνε φόρο; Για εκείνα του «απασχολήσιμου» ή για τα άλλα του «εκ περιτροπής» άνεργου;
Για ποια εισοδήματα ζητάνε φόρο; Για κείνα που τα βουτάνε προκαταβολικά για να τα δίνουνε στους τοκογλύφους ή για τα άλλα που τα λεηλατούνε κανονικά για να μειώνουν τους φόρους στους βιομήχανους και να γεμίζουν με «πακέτα» τους τραπεζίτες;
Για ποια εισοδήματα ζητάτε φόρους, άθλιοι;

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ: Διήμερο κλείσιμο καταστημάτων και βιοτεχνιών

Πρακτικά μέτρα για την επιτυχία της 48ωρης κινητοποίησης, κατά τη συζήτηση για το «μεσοπρόθεσμο», εξετάστηκαν σε σύσκεψη της Γραμματείας της Αθήνας

Με οδηγό τα πολύ θετικά αποτελέσματα από την ανταπόκριση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων της Αθήνας στην τελευταία απεργιακή κινητοποίηση, στα μέσα του Ιούνη, η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) και οι αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ ετοιμάζονται για την επόμενη απεργιακή μάχη στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, με 48ωρο κλείσιμο μαγαζιών και βιοτεχνιών και μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, όταν θα έρθει το «μεσοπρόθεσμο» για συζήτηση στη Βουλή. Σε σύσκεψη, που πραγματοποίησε η ΠΑΣΕΒΕ Αθήνας το βράδυ της Τετάρτης, συζητήθηκαν τόσο η θετική αποτίμηση της προηγούμενης κινητοποίησης, όσο και πρακτικά μέτρα μπροστά στη νέα κινητοποίηση.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνδικαλιστικά στελέχη και μέλη των τοπικών Γραμματειών της Αθήνας, που μετέφεραν με τις τοποθετήσεις τους το «κλίμα» της πόλης, τον αναβρασμό, την αγανάκτηση δεκάδων χιλιάδων ΕΒΕ, που «σιγοσβήνουν» στις συνοικίες. Αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι κάποιοι, μπροστά στην απόγνωση που αντιμετωπίζουν, ελπίζουν ότι μπορεί να υπάρξει αναστροφή της κατάστασης της οικονομίας. Στη συζήτηση που ακολούθησε, υπογραμμίστηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη, που με τη σειρά της μπορεί να εκφραστεί με αδράνεια απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα.
Τα όσα εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» ενισχύουν την άποψη ότι μόνο χειρότερες μέρες εγκυμονεί για τους ΕΒΕ η εφαρμοζόμενη πολιτική. Νέα φορολογικά χαράτσια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων, αύξηση του ΦΠΑ, «ειδικές» εισφορές, νέες επιβαρύνσεις για την ακίνητη περιουσία, ακόμη και αν δεν αξιοποιείται. Κι όλα αυτά εναρμονίζονται με τα ήδη σκληρά μέτρα που σπρώχνουν στο οικονομικό περιθώριο τους μικρούς ΕΒΕ, τη φιλομονοπωλιακή πολιτική που ενδυναμώνει την παρουσία των πολυκαταστημάτων, τα οποία «ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια», ακόμη και μέσα στην κρίση. Στη σύσκεψη ειπώθηκε ότι η «επόμενη μέρα» της κρίσης θα βρει όσους ΕΒΕ έχουν απομείνει αντιμέτωπους με αυτή την πραγματικότητα, εξαλείφοντας τις όποιες ελπίδες ανάκαμψης.
Γι' αυτό και τονίστηκε ότι η μαζική συμμετοχή στην επερχόμενη κινητοποίηση και σε όσες ακόμη ακολουθήσουν είναι κρίσιμης σημασίας για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Στη βάση αυτή, καλούνται τα ΔΣ των Σωματείων και των Ενώσεων της Αθήνας να συνεδριάσουν και να πάρουν αποφάσεις για τη συμμετοχή στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Αντίστοιχα, οι τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ να χαράξουν δράσεις παρέμβασης στις περιοχές τους. Επίσης, να προγραμματίσουν περιοδείες με τις θέσεις και τα αιτήματα της ΠΑΣΕΒΕ, να καλέσουν σε συμμετοχή στην απεργία. Κλιμάκια της ΠΑΣΕΒΕ θα περιοδεύσουν στις συνοικίες και το διήμερο της κινητοποίησης, καλώντας σε κλείσιμο των μαγαζιών.
Καλούνται, ακόμη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι τοπικές Γραμματείες να πρωτοστατήσουν σε πρωτοβουλίες για προβλήματα όπως οι διακοπές ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ, το φορολογικό με παρεμβάσεις σε Εφορίες, για τα προβλήματα με τον ΟΑΕΕ. Τονίστηκε ότι μέσα από τον αγώνα και τη δράση, με το πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ και με έμφαση στον ενωτικό αγώνα με τους εργαζόμενους που αντιστέκονται, μπορεί να ενδυναμωθεί και η δομή της ΠΑΣΕΒΕ, αλλά και να δοθεί ώθηση για τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση των Σωματείων.

Διευθυντές μάνατζερ για το σχολείο της «αγοράς»

Χτες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωση τα θέματα που αφορούν τη «Μελέτη Περίπτωσης», για τις συνεντεύξεις των υποψηφίων διευθυντών δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Πρακτικά πρόκειται για θέματα που θα απαντήσουν οι υποψήφιοι διευθυντές, σχετικά με την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων στα σχολεία. Θα αναφέρουμε μόνο τρεις ενδεικτικές περιγραφές θεμάτων (για τα οποία ζητείται η γνώμη του υποψήφιου διευθυντή ή το τι θα έπραττε σε ανάλογη περίπτωση), που είναι αποκαλυπτικές:
  • «Στο Λύκειο στο οποίο είστε Διευθυντής οι μαθητές, με απόφαση της γενικής συνέλευσης, έχουν προχωρήσει στην κατάληψη του σχολείου και αποχή από τα μαθήματά τους. Από την επαφή σας με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και από τις πληροφορίες που συγκεντρώνετε προκύπτει ότι οι καταλήψεις έχουν μάλλον "εθιμοτυπικό χαρακτήρα", αφού οι μαθητές δεν έχουν συγκεκριμένα αιτήματα και επικαλούνται προβλήματα ήσσονος ή άνευ σημασίας για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Προκύπτει επίσης ότι οι μαθητές υποκινούνται από συγκεκριμένες δυναμικές μειοψηφίες μαθητών και ότι για τη λήψη των αποφάσεων των μαθητών δεν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες».
  • «Μόλις έχετε αναλάβει την Δ/νση ενός σχολείου και έχει προκύψει κάποιο θέμα, για το οποίο θα πρέπει να εργαστείτε το απόγευμα. Ζητάτε από έναν εκπαιδευτικό του σχολείου σας να μείνει μαζί σας για να σας βοηθήσει στη διεκπεραίωση αυτή και εκείνος αντιδρά. Μάλιστα κάποια στιγμή σας λέει: "Τόσον καιρό λειτουργούσαμε μέσα στο ωράριό μας, γιατί να αλλάξει αυτό τώρα; Αφού δεν πληρώνομαι παραπάνω γιατί να δουλέψω περισσότερο"»;
  • «Η εκπαιδευτική έρευνα τα τελευταία χρόνια μας έχει προσφέρει πολλά δεδομένα από τα οποία προκύπτει ότι το επιστημονικό μάνατζμεντ στα σχολεία είναι μια αναγκαία αλλά και σπουδαία υπόθεση. Πολλοί πιστεύουν ότι η εφαρμογή των αρχών του επιστημονικού μάνατζμεντ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες και τους σκοπούς των δημόσιων σχολείων».
Οσοι γνωρίζουν, στοιχειωδώς, την πραγματικότητα στα σχολεία και την πολιτική της κυβέρνησης αντιλαμβάνονται ότι: Ο διευθυντής του σχολείου της «αγοράς» πρέπει να είναι ένας καλός μάνατζερ, που δε θα επιτρέπει την παραμικρή αντίδραση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, για τα δικαιώματά τους.

Κέρδισαν μια φωτογραφία με την υπουργό...

Βράβευση χτες για δεύτερη χρονιά «καινοτόμων εκπαιδευτικών έργων»

Χτες, το υπουργείο Παιδείας διοργάνωσε μια ολόκληρη «τελετή» για να βραβεύσει 100 έργα εκπαιδευτικών που «διακρίθηκαν για την καινοτομία τους». Είναι η δεύτερη χρονιά που το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε βραβεύσεις εκπαιδευτικών για «καινοτομία» στην εκπαίδευση. Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 860 εκπαιδευτικοί με 547 έργα (πολλά ήταν ομαδικά). Ο συγκεκριμένος «θεσμός», που καθιέρωσε από πέρσι το υπουργείο, δεν έχει στόχο την «πρωτοπορία της πρωτοπορίας» των εκπαιδευτικών, όπως τους βάφτισε η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, αλλά την ενσωμάτωση της δημιουργικότητας των εκπαιδευτικών στο νέο σχολείο της «αγοράς».
Υπενθυμίζουμε πως η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της πριν ενάμιση χρόνο («Καθημερινή» 28/2/2010), είχε τάξει στους «καινοτόμους» εκπαιδευτικούς και οικονομικά μπόνους, δηλώνοντας πως «από του χρόνου θα προχωρήσουμε και στην υλική ανταμοιβή τους». Φέτος, η υπόσχεση αυτή δεν υλοποιήθηκε ούτε ανακοινώθηκε κάτι ανάλογο, αλλά η υπουργός Παιδείας επέμεινε στην ίδια λογική: «Δεν μπορεί οι καλύτεροι, οι άριστοι, οι σημαντικοί, αυτοί που θέλουν, αυτοί που δουλεύουν περισσότερο να μην έχουν διαφορετική αντιμετώπιση και ηθική και υλική από τους υπολοίπους».Ετσι, χρήματα μπορεί να μην υπάρχουν για να πάρουν επιπλέον μπόνους, αλλά ο στόχος της σύνδεσης του μισθού με την παραγωγικότητα παραμένει για την κυβέρνηση και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη γενικότερη μείωση των αμοιβών για την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, αυτή η σύνδεση του μισθού με την απόδοση των εκπαιδευτικών θα αποτελέσει και ένα εργαλείο καθυπόταξης των εκπαιδευτικών, προκειμένου να δεχτούν και να εφαρμόσουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο σχολείο. Γιατί οι «καλύτεροι», οι «άριστοι» και οι «σημαντικοί» θα είναι αυτοί που θα υλοποιήσουν το σχολείο της «αγοράς». Προς το παρόν, πάντως, οι 100 «καλύτεροι» που βραβεύθηκαν αρκέστηκαν μόνο σε μια φωτογραφία με την υπουργό και την υφυπουργό...

Αλλοθι στη διαλυτική πολιτική

Τα θλιβερά αποτελέσματα της άγριας εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και της πρόσδεσης των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να προωθήσει την πολιτική των αιματηρών περικοπών και της διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Ετσι χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επιτέθηκε στους εργαζόμενους υποστηρίζοντας ότι οι ελλείψεις υλικών - και ιδιαίτερα την περίοδο που οι προμηθευτές έκαναν εμπάργκο - στα δημόσια νοσοκομεία ήταν σκευωρία γιατρών και «συνδικαλιστών της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα, ο υπουργός επιδεικνύοντας την αβρότητά του στη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο χώρο της Υγείας είπε ότι εξαιρεί τους συνδικαλιστές της ΝΔ.
Ως «αποδεικτικό υλικό» ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τα στοιχεία που συνέλεξε ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, Αρης Μουσιώνης. Και τα στοιχεία αυτά ήταν τα εξής: Στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Αθήνας βρέθηκαν παρακαταθήκες ενός εκατομμυρίου ευρώ, αντί για 200.000 ευρώ, όπως είναι οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Οι παρακαταθήκες είναι τα υλικά και τα εργαλεία που διαθέτουν χωρίς χρέωση οι προμηθευτικές εταιρείες στα δημόσια νοσοκομεία με την υποχρέωση, όταν υπάρχει ανάγκη, να χρησιμοποιούν υλικά και εργαλεία από αυτές. Με άλλα λόγια, διαπίστωσε αυτό που γίνεται εδώ και δεκαετίες. Δηλαδή οι εταιρείες να έχουν -με το αζημίωτο για όσους τις... συνδράμουν- «εξασφαλισμένη πελατεία». Μετέτρεψαν ένα δημόσιο νοσοκομείο σε αποθήκη είπε ο Αρης Μουσιώνης, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακάλυψε την υπερκοστολόγηση... Οι προμήθειες θα περνούν μέσα από τις διαδικασίες των νοσοκομείων είπε ο Αρης Μουσιώνης, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι στέλνουν ένα μήνυμα προς όλα τα νοσοκομεία...
Καλά, δηλαδή, τι περίμεναν με την πολιτική της εμπορευματοποίησης - για την οποία σιωπούν; Οταν τα δημόσια νοσοκομεία είναι πηγή της διασφάλισης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, τι προσδοκούσαν; Να μη γίνουν τα νοσοκομεία και αποθήκες για την απροκάλυπτη επιχειρηματική δράση; Και έχουν και το θράσος να παρουσιάζονται και ως εξορθολογιστές του συστήματος με αιματηρές και φαρμακερές περικοπές, στην ώρα της μεγάλης ανάγκης, που ο άρρωστος χρειάζεται να διαβεί την πόρτα ενός δημόσιου νοσοκομείου, υποχρεώνοντάς τον να βάζει συνεχώς το χέρι στην τσέπη, αρχίζοντας με 5 ευρώ από τα εξωτερικά ιατρεία...

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ: Παραπλανητική πληροφόρηση προς τους δότες

Χωρίς καμιά επιστημονική βάση για τη σημασία της αποθήκευσης των βλαστοκυττάρων του ομφάλιου λώρου και με πλήρη απουσία ελέγχου λειτουργούν οι ιδιωτικές τράπεζες, που φυτρώνουν - και εξαφανίζονται - σαν τα μανιτάρια στη χώρα μας.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Λευχαιμίας και Λεμφώματος (21-28 Ιούνη 2011). Ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αναπτυχθεί 100 ιδιωτικές τράπεζες, στην Ελλάδα το Φλεβάρη του 2010 είχαν καταγραφεί 11, έναντι 17 το 2007. Επίσης, παλιότερα είχαν υποβληθεί 50 αιτήσεις για ιδιωτικές τράπεζες. Την ίδια ώρα υπάρχουν μόνο δύο δημόσιες τράπεζες οι οποίες λειτουργούν με πολλές δυσκολίες, ενώ δεν έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα για την προώθηση των εθελοντών δοτών. Στη δημόσια τράπεζα κατατίθενται βλαστοκύτταρα που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει - αρκεί να υπάρχει συμβατότητα - ο οποιοσδήποτε ασθενής σε ολόκληρο τον κόσμο (και να γίνει η λεγόμενη αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων). Στην ιδιωτική τράπεζα αποθηκεύονται βλαστοκύτταρα για ιδία χρήση. «Τα βλαστοκύτταρα, υπογράμμισαν οι επιστήμονες, στην ιδιωτική τράπεζα είναι σχεδόν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν απ' τον ίδιο τον ασθενή, γιατί το πιο πιθανό είναι να πάσχουν απ' την ίδια ασθένεια. Ακόμα και ένας που έχει αποθηκεύσει ομφαλοπλακουντιακό αίμα σε ιδιωτική τράπεζα, σε περίπτωση που χρειαστεί μεταμόσχευση θα καταφύγει σε δημόσια τράπεζα. Ετσι όμως στερεί τα "δικά του αιμοπετάλια" από κάποιον άλλο που είναι συμβατός με τα δικά του. Επομένως, είναι παραπλανητική η πληροφόρηση απ' τις ιδιωτικές τράπεζες αναφορικά με τη μελλοντική χρησιμότητα της αυτόλογης κατάθεσης».
Να σημειώσουμε ότι πριν από μια 5ετία η αποθήκευση ήταν πανάκριβη και έφτανε ακόμα και τις 3.000 ευρώ. Σήμερα, ορισμένες εταιρείες, καθώς και ιδιωτικά μαιευτήρια στα πλαίσια των επιχειρηματικών διαγκωνισμών και για να έχουν πελάτες, είτε έχουν μειώσει τις τιμές είτε προσφέρουν δωρεάν την αποθήκευση. Ετσι προσδοκούν να αυξάνουν τα κέρδη τους από αυτή καθ' αυτή την αποθήκευση βλαστοκυττάρων ή να κερδίζουν πελατεία, κάνοντας δήθεν προσφορές. Ενα άλλο μεγάλο ζήτημα που προκύπτει είναι το πόσο τραγικές είναι οι επιπτώσεις από το γεγονός ότι η επιστήμη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης στην υπηρεσία των πολυεθνικών και της αύξησης των κερδών τους.
Η μεταμόσχευση αιμοπεταλίων χρησιμοποιείται ευρύτατα σε ασθενείς με λευχαιμία και αρκετές φορές είναι η μοναδική θεραπεία γι' αυτούς. Δυστυχώς, όμως, μόνο το 30% των ασθενών διαθέτουν συμβατό αδελφό για να χρησιμοποιηθεί ως δότης. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η λύση είναι είτε η ανεύρεση κάποιου μη συγγενή δότη ο οποίος είναι συμβατός με τον ασθενή, είτε η ανεύρεση μοσχεύματος από αποθηκευμένο ομφαλιοπλακουντιακό αίμα από δημόσια τράπεζα.
Τα πράγματα, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, τόσο ως προς την ύπαρξη μη συγγενών δοτών όσο και ως προς την αποθήκευση ομφαλιοπλακουντιακού αίματος σε δημόσιες τράπεζες στη χώρα μας είναι απογοητευτικά. Υπάρχουν μόνο 20.000, ενώ στην Κύπρο, με πληθυσμό 700.000, οι εθελοντές δότες είναι 110.000. Υπάρχει βραδύτητα στην εξέταση της συμβατότητας των δειγμάτων και στην ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις κατάλληλες ιστοσελίδες.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η σχετικά συχνή άρνηση των εθελοντών δοτών να δεχτούν όταν αυτό τους ζητηθεί.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Υπερασπίζεται τη συναίνεση στην πράξη

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες συμμετείχε χτες ο Α. Σαμαράς

Την πλήρη σύμπλευσή του με τα νέα βάρβαρα μέτρα του μεσοπρόθεσμου και την εκποίηση του δημόσιας περιουσίας ανέδειξε με την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ο Α. Σαμαράς, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το «όχι» επί της αρχής στο μεσοπρόθεσμο έχει καθαρά προσχηματικό και ψηφοθηρικό χαρακτήρα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως προκύπτει σαφώς από τις δηλώσεις που έκανε πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, επέμεινε στη θέση του να μην υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, όπως θα ήθελαν ορισμένοι από τους ομοϊδεάτες του που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Την ίδια στιγμή, όμως, φρόντισε να προσφέρει πιο ισχυρές δεσμεύσεις για την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων του μεσοπρόθεσμου. Η μόνη διαφωνία που πρόβαλε αφορούσε το «μείγμα», δηλαδή τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις και τη διασφάλιση επιπλέον ρευστότητας από κρατικούς και κοινοτικούς πόρους.
«Επανέλαβα ότι συμφωνούμε με τους στόχους και με τα μέσα δημοσιονομικής εξυγίανσης: Με την εξάλειψη του ελλείμματος, τον περιορισμό του χρέους, τη μείωση της κρατικής σπατάλης και τις διαρθρωτικές αλλαγές», δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης του ΕΛΚ ο Α. Σαμαράς, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «όλα αυτά τα έχουμε στηρίξει και εξακολουθούμε να τα στηρίζουμε». Επίσης, καυχήθηκε επειδή«είμαστε οι πρωτοπόροι που ζητάμε πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και σε αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση περιουσίας».
Παράλληλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η διαφωνία του στο «μείγμα» του μεσοπρόθεσμου γίνεται από τη σκοπιά του ότι δεν είναι αποτελεσματικό και δεν επιτυγχάνει τους στόχους του. Οπως είπε, διαφωνεί με το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής γιατί «έχει ήδη οδηγήσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, που έχει παραλύσει την οικονομία κι έχει ακυρώσει το πρόγραμμα εξυγίανσης», δηλαδή το μνημόνιο! Επικαλέστηκε επίσης ότι «όλα τα αποτελέσματά του βρίσκονται πια πολύ μακριά από τους στόχους». Ταυτόχρονα, πλειοδότησε όμως υπέρ των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών», προκειμένου «να διασφαλίσουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την αποπληρωμή των δανείων».
Στη συνεδρίαση των ηγετών του ΕΛΚ, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, «ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις, κάποιοι καταλάβαιναν ότι έχουμε δίκιο, οι περισσότεροι επέμειναν στις δικές τους». Πριν την έναρξη της Συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ είχε δηλώσει πως «είναι σημαντικό στην Ελλάδα να μην υποστηρίζεται η άποψη ότι υπάρχει και άλλος δρόμος από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική», ενώ μετά το πέρας της συνεδρίασης είπε ότι επιθυμεί να γίνει στην Ελλάδα ό,τι έγινε στην Πορτογαλία για τη στήριξη του μνημονίου. Πιο επιθετικός ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ. Γιούνκερ είπε ότι αν συμμετείχε στη συνεδρίαση θα ζητούσε επιτακτικά από τον πρόεδρο της ΝΔ «να εγκαταλείψει την αρνητική στάση του».

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ: Εκβιασμοί στο λαό και παζάρια με τις τράπεζες

Η εθελοντική μετακύλιση χρέους στο επίκεντρο πρόσκαιρων συμβιβασμών και ανταγωνισμών


Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι κυβερνήσεις τους διαπραγματεύονται τους όρους με τους οποίους θα υποστούν τη μικρότερη δυνατή ζημιά από την επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων
Eurokinissi
Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το επόμενο δάνειο προς την Ελλάδα και τους όρους που το συνοδεύουν, στο πλαίσιο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου «Dow jones Newswires», το νέο δάνειο θα προβλέπει μεταξύ άλλων και την απόσυρση χρημάτων σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα μέτρα και οι ιδιωτικοποιήσεις που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο.
Η εφημερίδα υπολογίζει το δάνειο σε 70 δισ. ευρώ, από τα οποία 30 δισ. προβλέπεται να καλυφθούν από τους ιδιώτες επενδυτές που θα συμμετέχουν στην ανακύκλωση του χρέους. Πηγές σημειώνουν στο πρακτορείο ότι η πιο δύσκολη αποστολή της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς, όπως εκτιμούν, πρέπει να γίνεται μία σημαντική ιδιωτικοποίηση κάθε 15 μέρες.
Την ίδια στιγμή, η Citigroup, σε έκθεσή της, καταγράφει ότι αναμένει περαιτέρω παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα και ημι-εθελοντική μετακύλιση χρέους προκειμένου να διασφαλιστεί η αποφυγή «σκληρής αναδιάρθρωσης» βραχυπρόθεσμα. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι πιθανότητες η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες πριν από το τέλος του έτους είναι εξαιρετικά αυξημένες και εκτιμά ότι παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές οι πιθανότητες «κουρέματος» στο χρέος Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.
Σύμφωνα με τον Κοινοτικό επίτροπο, Ολι Ρεν«είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ εργάζεται με βάση μία λύση τύπου πρωτοβουλίας της Βιέννης, μίας εθελοντικής ανακύκλωσης των ομολόγων έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός». Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής «De Tijd», η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου είχε συνάντηση με την «Dexia» (με έκθεση 4,3 δισ. στην Ελλάδα), την «Ageas» (έκθεση 1,8 δισ. ευρώ) και την KBC (με έκθεση 600 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζητήθηκε από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές να ανακυκλώσουν τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν για πέντε χρόνια, με κουπόνι ίσο με το επιτόκιο που δανείζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παράλληλα, δημοσίευμα των «Financial Times» αναφέρει ότι οι γερμανικές τράπεζες ζητούν κίνητρα για να αγοράσουν νέα ελληνικά ομόλογα, όπως η παροχή εγγυήσεων από τα κράτη - μέλη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, ανάλογες συναντήσεις έγιναν χτες σε Γαλλία και Ολλανδία.
Να συγχωνευθούν οι «μικρές και δημοσιονομικά αδύναμες χώρες με τις μεγαλύτερες και συγκριτικά ισχυρότερες», προτείνουν από την πλευρά τους οι «Financial Times», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να ενοποιηθεί με τη Γερμανία, η Πορτογαλία θα μπορούσε να προσαρτηθεί στη Γαλλία και η Ιρλανδία θα μπορούσε να διαχωριστεί σε ένα τμήμα στην Ιταλία και στο υπόλοιπο στην Ολλανδία (και οι δύο μαζί έχουν το ίδιο ΑΕΠ με τη Γαλλία). Και ιδού: Δεν υπάρχει πλέον κρίση χρέους». Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «όλα αυτά, βεβαίως, είναι απλώς ένα πείραμα (...) Παρ' όλα αυτά, η συγκεκριμένη λογιστική άσκηση δείχνει πόσο λίγα πραγματικά διακυβεύονται σε νομισματικούς όρους».
Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ,Μπεν Μπερνάνκι, δηλώνει ότι «παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» σχετικά με την κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα, καθώς «αν δεν επιτευχθεί επίλυση της κατάστασης, αυτό θα δημιουργούσε απειλές στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα, στο παγκόσμιο σύστημα, αλλά και στην ευρωπαϊκή πολιτική ενότητα».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Κάλεσμα στις γυναίκες για την απεργία

Σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία στις 28 και 29 του Ιούνη και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ καλεί τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων η ΟΓΕ και ξεκαθαρίζει: Δεν παλεύουμε μόνο για την απόσυρση του μνημονίου, παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές που γεννούν τα μνημόνια.
Στην ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ τονίζει πως «η επιλογή της πλουτοκρατίας να ρίχνει καθημερινά νέα βάρη στις πλάτες μας, να μας στερεί εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να μας σπρώχνει στην ανεργία και στη φτώχεια, να μας κόβει μισθούς και συντάξεις, να καταδικάζει το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας δεν είναι μονόδρομος».
Οι γυναίκες έχουν άλλο δρόμο να βαδίσουν, έχουν θέση στο μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια, στην κοινωνική συμμαχία μαζί με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες και τη νεολαία. «Σε αυτό το μέτωπο πάλης εμείς οι γυναίκες θα είμαστε παρούσες - υπογραμμίζει η ΟΓΕ - μέχρι να απαλλαγούμε από τους βιομήχανους, ν' απαλλαγούμε από τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές, ν' απαλλαγούμε από μνημόνια και τρόικες, ν' απαλλαγούμε απ' όλα τα αρπακτικά του μόχθου μας».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ: Κανείς να μη σκύψει το κεφάλι στα μέτρα - «σφαγείο»!

Κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τη 48ωρη απεργία


«Να ηχήσει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την επιτυχία της Πανελλαδικής Πανεργατικής 48ωρης απεργίας σε κάθε σχολή, σε κάθε έτος, σε κάθε εργαστήριο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).
Στην ανακοίνωση του ΜΑΣ υπογραμμίζεται πως «τα νέα βάρβαρα μέτρα που έρχονται δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτα όρθιο. Οποιος πιστεύει ότι μπορεί να τη γλιτώσει, ότι θα βρει το δικό του δρόμο για να τη βγάλει καθαρή έχει αυταπάτες, έρχεται εργασιακός μεσαίωνας. Κανείς δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι στα μέτρα - σφαγείο που φέρνουν ΠΑΣΟΚ - ΕΕ και ΔΝΤ με τη στήριξη ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Η 48ωρη απεργία μπορεί να γίνει εφαλτήριο για νέους ακόμα πιο δυνατούς αγώνες. Κάθε φοιτητής και σπουδαστής πρέπει να πάρει θέση στην οργανωμένη πάλη. Σε κάθε σύλλογο, έτος και εξάμηνο να σημάνει συναγερμός! Κάθε φοιτητής να κάνει δική του υπόθεση την οργάνωση της πάλης και τη ζωντάνια και λειτουργία των συλλόγων.
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους νέους εργαζόμενους να βρίσκονται στις απεργιακές φρουρές και συγκεντρώσεις πλάι στα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε όλους τους σπουδαστές, τους αυριανούς εργάτες να δώσουν μαχητικό "παρών" στην απεργία με τις Επιτροπές Αγώνα της σχολής τους πλάι στους γονείς τους.
Η αγωνία να γίνει αγώνας
Πρέπει να πάρουν απάντηση κυβέρνηση - ΝΔ - ΕΕ από όλους τους φοιτητές ότι δε θα δεχτούμε να δουλεύουμε με μισθό χαρτζιλίκι, χωρίς ασφάλιση, χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Δεν θα δεχτούμε να ιδιωτικοποιηθούν οι σχολές μας, να πληρώνουμε δίδακτρα και συγγράμματα. Οι αγωνίες των καπιταλιστών σε Ευρώπη, Ελλάδα, αλλά και σε άλλες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες δεν είναι και δικές μας αγωνίες. Αυτοί αγωνιούν για τα κέρδη τους, για τη σωτηρία του συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Η δική μας αγωνία έχει να κάνει με τη ζωή των οικογενειών μας, για το μέλλον μας, για τις σπουδές μας, για το δικαίωμά μας στη δουλειά.
Μπροστά μας υπάρχει ένας δρόμος! Να μπούμε πιο ορμητικά στον αγώνα, για να φέρουμε πιο κοντά την κοινωνία όπου η ταξική εκμετάλλευση, η καταπίεση, η ανεργία, η φτώχεια θα είναι παράνομες, που ο λαός θα κάνει κουμάντο και όχι μια χούφτα μονοπώλια. Μόνο τότε θα σωθούμε και θα σωθεί ο τόπος από χρεοκοπίες, κρίσεις, μνημόνια, δανειστές, χρέη, φτώχεια κι ανεργία. Με αυτήν την προοπτική αντιπαλεύουμε σήμερα το νέο πακέτο μέτρων, τις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία και τις μανούβρες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να ξεγελάσει το λαό. Κανείς να μην έχει αυταπάτες για τη νέα κυβέρνηση, είτε ανασχηματισμένη, είτε "εθνικής" ενότητας, είτε προϊόν εκλογών, θα είναι αντιλαϊκή αντεργατική».

Αγώνας παλλαϊκός

Δεν γονατίζουμε. Δεν σκύβουμε το κεφάλι!». Το σύνθημα αυτό του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου είναι το σύνθημα της στιγμής. Συμπυκνώνει τη μεγάλη ανάγκη. Την Τρίτη και την Τετάρτη οι εργαζόμενοι της χώρας μας πρέπει να απαντήσουν σαν ένας άνθρωπος. Η 48ωρη απεργία πρέπει και μπορεί να είναι καθολική. Για να μην περάσουν τα μέτρα - κρεματόριο των λαϊκών δικαιωμάτων. Για να πάρουν το μήνυμα της Αντίστασης κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ και μονοπώλια.
Η εβδομάδα που έρχεται είναι κρίσιμη. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν μπροστά τους μια μεγάλη ταξική αναμέτρηση. Δεν υπάρχει χρόνος για αμφιβολίες και αναμονή. Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Τώρα, απαιτείται γενική επιστράτευση δυνάμεων. Πάμε για σύγκρουση και η σύγκρουση θα είναι σκληρή. Κυρίως μέσα στους χώρους δουλειάς. Η έκβαση αυτής της μάχης θα κρίνει όχι μόνο το άλφα ή βήτα μέτρο, αλλά συνολικά τη ζωή της εργατικής τάξης για πολλά χρόνια μπροστά.
Τώρα, οι εργάτες και οι εργάτριες πρέπει να αναμετρηθούν με όλες τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά τους. Με τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, με την τρομοκρατία της κυβέρνησης, με την αισχρή προπαγάνδα των αστικών ΜΜΕ, με την υπονόμευση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να αναμετρηθούν και να βγούνε πέρα. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, παρά ο μονόδρομος του αγώνα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καπιταλιστική κρίση δεν τέλειωσε. Το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο δεν έρχεται να αντιμετωπίσει την κρίση. Ερχεται και επιβάλλεται από την πλουτοκρατία και τα πολιτικά της όργανα για να φορτώσει την κρίση στις πλάτες του λαού. Είναι πρόγραμμα εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων. Είναι πρόγραμμα ενίσχυσης των μονοπωλίων, που υποθηκεύει το μέλλον του λαού και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Είναι πρόγραμμα μακράς ταξικής σκλαβιάς.
Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Ο λαός δεν χρωστάει σε κανέναν. Του χρωστάνε πολλά. Με τον αγώνα του, με πίστη στο δίκιο του, με εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του, ο λαός μπορεί να δώσει διέξοδο στην κρίση. Να σπάσει τα ταξικά δεσμά, να αλλάξει την κατάσταση προς όφελός του. Να χαράξει μια καινούρια πορεία με κέντρο τα δικά του συμφέροντα, τις δικές του σύγχρονες ανάγκες.
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο δείχνει το δρόμο. Δείχνει το δρόμο του αγώνα, της κοινής δράσης με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Σε συστράτευση με την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ, να βάλουμε τις βάσεις μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια και στα κόμματά τους. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μπορούμε να τους νικήσουμε. Δεν είναι της μοίρας γραφτό ο λαός να πληρώνει το μάρμαρο. Να χύνει τον ιδρώτα και το αίμα του για τις αγυρτείες του κεφαλαίου.
Την Τρίτη και την Τετάρτη κατεβαίνουμε στην πανελλαδική απεργία και στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Υψώνουμε ψηλά το λάβαρο του αγώνα. Τραβάμε μπροστά, στη σύγκρουση και στην ταξική πάλη, παλεύουμε για την ανατροπή.

Μπούμερανγκ οι εκβιασμοί τους

Αν πίστευε κανείς τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και τις δηλώσεις των επικεφαλής των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών, εντός και εκτός ΕΕ, το «ελληνικό πρόβλημα» είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας. Μέχρι και ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι αποφάνθηκε ότι η «ελληνική κρίση απειλεί τη διεθνή οικονομία και το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα». Κι όμως καμία απόφαση δεν αναμενόταν να ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που άρχισε χτες στις Βρυξέλλες, όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσει εγκαίρως η Γερμανίδα καγκελάριος. Ασφαλώς και θα κυριαρχήσει στις εργασίες της συνόδου, θα σταλούν μηνύματα στις «διεθνείς αγορές», θα εκφραστεί η στήριξη στον Ελληνα πρωθυπουργό, αλλά, σύμφωνα με την Α. Μέρκελ, δεν πρόκειται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, που παραπέμπονται στην έκτακτη σύνοδο του Γιούρογκρουπ στις 3 Ιούλη. Ο λόγος είναι προφανής: Οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να κρατήσουν ζωντανό και να ενισχύσουν τον εκβιασμό του Γιούρογκρουπ που έθεσε ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου την έγκριση του «μεσοπρόθεσμου», ενόψει της ψήφισής του την ερχόμενη βδομάδα από τη Βουλή. Αναμφίβολα στον εκβιασμό αυτό συμμετέχει ενεργά και η ελληνική κυβέρνηση και δεν είναι τυχαία η χτεσινή δήλωση της πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ι. Ραντίκοβα πως στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε προχτές με τον Γ. Παπανδρέου της εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το αν η Ελληνική Βουλή εγκρίνει το «μεσοπρόθεσμο»! Ο λαός πρέπει να τους γυρίσει αποφασιστικά την πλάτη και να δώσει όλες τις δυνάμεις του για να πετύχει η 48ωρη απεργία με το βλέμμα στην πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν φιλολαϊκά «παζάρια»

Από την ίδια του την πείρα ο λαός γνωρίζει πολύ καλά πως όταν ακούει για «σκληρά παζάρια» και «ολονύχτιες διαπραγματεύσεις» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός θα είναι ο μεγάλος χαμένος. Στα «παζάρια» αυτά το μόνο που αποφασίζεται είναι πόσο ακόμα θα σφαγιαστούν οι μισθοί και οι συντάξεις, πόσο επιπλέον θα πετσοκοπούν οι δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, πόσες νέες υπηρεσίες θα καταργηθούν και εργαζόμενοι θα απολυθούν, ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, πώς θα μαζευτούν περισσότεροι φόροι από τα λαϊκά στρώματα για να δοθούν μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Επίσης στα «παζάρια» αυτά αποφασίζεται, δίχως δεύτερη κουβέντα, ποια μέτρα θα ληφθούν συμπληρωματικά για να πιαστούν οι «στόχοι» του μνημονίου, που τυπικά αφορούν το χρέος και το έλλειμμα, αλλά στην πραγματικότητα εγγυώνται τη χρεοκοπία του λαού για χάρη των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Τα περιβόητα «ισοδύναμα μέτρα», τα οποία τάχα προτείνουν οι κυβερνώντες για να ανακουφίσουν τάχα τους οικονομικά ασθενέστερους είναι μεγάλο παραμύθι, ενώ πολλές φορές συνθλίβουν εξίσου ή περισσότερο τα λαϊκά δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση «κόκκινη κλωστή» που διαπερνά όλα αυτά τα μέτρα είναι πώς θα συμπιεστεί η τιμή της εργατικής δύναμης για να διασφαλιστεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Το συμπέρασμα πάντως είναι ένα: Αγωνιστική διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ δεν υπάρχει. Μοναδική διέξοδος προς όφελος των συμφερόντων του λαού είναι η λαϊκή συστράτευση και αντεπίθεση για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για λαϊκή εξουσία με αποδέσμευση από την ΕΕ.

Πάρτι... οργίων για τους εργαζόμενους!

Τα χρηματικά μπόνους και τα άλλα κίνητρα, όπως παραπάνω μέρες άδεια για να ξεκουραστεί ο εργαζόμενους, θεωρούνται πλέον ξεπερασμένα. Νέους τρόπους «επιβράβευσης» και εκφυλισμού των εργαζομένων αναζητά ο ασφαλιστικός κολοσσός «Munich Re» και πρόσφερε στους καλύτερους εργαζόμενους «ένα πάρτι οργίων με άφθονο ποτό και σεξ»! Το σχετικό δημοσίευμα φιλοξενείται στο επιχειρηματικό περιοδικό «HR Professional» και χαρακτηρίζει την πολυεθνική «ένα βήμα μπροστά», αφού η εν λόγω επιχείρηση χάρισε «μια νύχτα πάθους για να τους κρατήσει πάνω από όλα παραγωγικούς και να έχουν κίνητρο να επιτύχουν και άλλους στόχους της εταιρείας, μόνο και μόνο για να δουν με τι άλλο θα τους ανταμείψει».
Ετσι, για μια μέρα του χρόνου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έγιναν τα... αφεντικά πάνω στις κοπέλες του πάρτι οργίων, αφού «στο εν λόγω πάρτι οι καλεσμένοι μπορούσαν να συνευρεθούν με ιερόδουλες, οι οποίες ήταν πρόθυμες να κάνουν ό,τι θέλει το προσωπικό». Από το πάρτι, φυσικά, δεν έλειπε και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Πού στοχεύει η παραπάνω εργοδοτική ενέργεια, πέρα από το να κόψει με έξυπνο τρόπο τα χρηματικά μπόνους, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν είναι υποχρεωμένη να δίνει; Μα φυσικά να εκφυλίσει τη συνείδηση των εργαζομένων, ώστε αυτοί να νιώθουν ότι κάνουν τη... «μεγάλη ζωή» των αφεντικών τους...

Οι μεγαλέμποροι

«Σεβόμαστε απόλυτα το δικαίωμα των εργαζομένων να διαμαρτύρονται και να απεργούν, αλλά σε νευραλγικούς τομείς, όπως αυτός της Ενέργειας, τυχόν υπερβολές εν μέσω της κρίσιμης τουριστικής περιόδου είναι δυνατόν να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα». Αυτά δηλώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ζητώντας συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, επικαλούμενη και την... κοινωνική αλληλεγγύη!!!
Τώρα, τι σχέση έχει η έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης με την άρνηση κάθε είδους εργατικής κινητοποίησης, επειδή αυτή μπορεί να έχει κάποια επίπτωση σε τρίτους, κάτι που ισχύει για την πλειονότητα των απεργιών, μόνο η ΕΣΕΕ το ξέρει.
Γιατί για όλους τους υπόλοιπους δεν έχει καμία σχέση.
Αλλά η ΕΣΕΕ, που κάνει μάλιστα και «παρεμβάσεις» για τη σκοπιμότητα των... ιδιωτικοποιήσεων, αποκαλύπτεται στα... δύσκολα, ως μια ηγετική εργοδοτική πλειοψηφία που αν κάτι την πειράζει είναι να αρπάξουν άλλοι ό,τι δεν μπορέσουν να αρπάξουν οι μεγαλέμποροι.
Γι' αυτό και δηλώνει: «Ωστόσο, στο βαθμό που η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει τις κατάλληλες λύσεις, δεδομένου ότι η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ εντάσσεται στο πακέτο των 50 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, μένει σε εμάς, που αποτελούμε την κοινωνία των πολιτών, να επιδείξουμε την απαραίτητη Κοινωνική Αλληλεγγύη».
Βεβαίως, την ΕΣΕΕ δε θα τη μάθουμε τώρα. Μόνο που, τελευταία, είχε αρχίσει να εμφανίζεται και ως... «αντιστασιακή», από εκείνες τις δήθεν, τις γιαλαντζί...

Η επιτυχία του μνημονίου

Αντιγράφουμε από Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή στον Ευρωενωσιακό επίτροπο Ολι Ρεν: «Εξαιτίας της καταστροφικής και αναποτελεσματικής, όπως αποδεικνύεται, πολιτικής του Μνημονίου, η ανεργία καλπάζει, οι εργασιακές σχέσεις διαλύονται, νοσοκομειακές, σχολικές και πανεπιστημιακές μονάδες καταργούνται, μισθοί και συντάξεις περικόπτονται δραματικά, νέοι έμμεσοι και άμεσοι φόροι κατατρώγουν ό,τι έχει απομείνει από το διαθέσιμο εισόδημα και οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με την απόλυτη αποτυχία των εκτιμήσεων και των προβλέψεων του Μνημονίου»!
Μα όλα αυτά που περιγράφει συνιστούν την απόλυτη επιτυχία του μνημονίου και όχι την αποτυχία του. Οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να επικαλεστούν πρόβλημα αντίληψης που δεν τους επιτρέπει να καταλάβουν ότι αυτοί ακριβώς ήταν οι στόχοι του μνημονίου, στο πλαίσιο της προϋπάρχουσας ευρωενωσιακής στρατηγικής υπέρ των μονοπωλίων. Το μνημόνιο δεν έγινε για να αντιμετωπιστούν χρέη και ελλείμματα, άλλωστε η πολιτική είναι στην ίδια ρότα με την πολιτική που τα προκάλεσε και τα διόγκωσε. Εγινε για να απαλλάξει την πλουτοκρατία από εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα που ήταν «βαρίδια» στα πόδια της, στην προσπάθειά της να βγει από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και, κυρίως, έχοντας διαμορφώσει για μετά ένα ευνοϊκότερο πεδίο κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας. Πού, λοιπόν, την είδε την αποτυχία και την αναποτελεσματικότητα ο οπορτουνισμός;

Τα ... ΕΣΠΑ

Μετά την πρόταση του προέδρου του Γιούρογκρουπ να αποδεσμευτούν προς την Ελλάδα κονδύλια του ΕΣΠΑ, παρακάμπτοντας την υποχρέωση της εθνικής συμμετοχής, κάποιοι έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι βρέθηκε το ελιξίριο για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Με μια μονοκονδυλιά διέγραψαν την πιο άγρια επίθεση που δέχονται στην ιστορία του τόπου τα λαϊκά στρώματα, προσπέρασαν το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο» που θα μας φορτώσει νέα δεινά και ανακάλυψαν ...«φιλί ζωής» για την οικονομία της χώρας, θριαμβολογώντας για κάποιο «έκτακτο σχέδιο στήριξης» της χώρας.
Αποφάσεις ακόμα δεν υπάρχουν. Είναι όμως απόλυτα βέβαιο ότι παρόμοιου είδους κονδύλια ποτέ δε συνέβαλαν στη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, ποτέ δεν έπαιξαν κάποιο θετικό ρόλο για την πραγματική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και του τόπου. Πάντως, με αφορμή τους πανηγυρισμούς που προέκυψαν, μπορούν να γίνουν τρία γενικά σχόλια.
Πρώτον: Τα κονδύλια που κατανέμονται μέσω του ΕΣΠΑ δεν είναι λεφτά που ανήκουν στην Κομισιόν και στα επιτελεία. Είναι λεφτά των λαών - και του ελληνικού - που εισπράττει η ΕΕ από εισφορές και παρακρατήσεις και τα χρησιμοποιεί συμβάλλοντας στην ανακατανομή πόρων, υπέρ συγκεκριμένων ομάδων της οικονομικής ολιγαρχίας. Υπέρ αυτών, δηλαδή, που στο όνομα των επενδύσεων νέμονται τα κονδύλια αυτά.
Δεύτερον: Η αρχή για τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ είναι μία και μοναδική: Στόχο έχουν να διαμορφώνουν συνθήκες, ώστε η οικονομική ολιγαρχία να εξασφαλίζει για μεγάλες χρονικές περιόδους υπερκέρδη. Οι επενδύσεις πρέπει να είναι «συμφέρουσες», «αποδοτικές», «ανταγωνιστικές» και, πάντως, κερδοφόρες, κάτι που σημαίνει ότι η επιλογή τους δε γίνεται με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, αλλά με βάση τον καταμερισμό που γίνεται στα πλαίσια των ανταγωνιστικών σχέσεων, όπως διαμορφώνονται στην ΕΕ, αλλά και της ΕΕ με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Με αυτήν την έννοια, καλές θεωρούνται οι επενδύσεις, ας πούμε, για την κατασκευή δρόμων και αεροδρομίων που θα παραδοθούν προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες, αποκλείονται όμως επενδύσεις που θα στηρίξουν την αγροτική παραγωγή, θα ενισχύσουν την ορθολογική αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ή θα συμβάλουν στην ανάπτυξη κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη χώρα.
Τρίτον: Βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των πόρων του ΕΣΠΑ είναι πως «...εξασφαλίζει ότι η συνδρομή από τα Ταμεία συμβαδίζει με τις κοινοτικές στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για τη συνοχή και προσδιορίζει το σύνδεσμο μεταξύ των κοινοτικών προτεραιοτήτων, αφενός, και του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, αφετέρου». Αρα, βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ είναι ότι πρέπει να κινούνται μέσα στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισαβόνας, δηλαδή, στη λήψη μέτρων για χαμηλότερα μεροκάματα, για ακόμα πιο ελαστικές μορφές απασχόλησης, για μείωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, για κατάργηση των συντάξεων, αύξηση των έμμεσων φόρων κ.λπ.
Με δυο λόγια, το ΕΣΠΑ και τα κονδύλιά του δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ακόμα εργαλείο της ΕΕ και της ολιγαρχίας, ώστε να μπορεί να κερδίζει περισσότερα σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ο λαός και η χώρα έχουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες. Εκείνο που απαιτείται είναι να εξασφαλιστούν οι όροι για μια αυτοδύναμη ανάπτυξη, με ολόπλευρη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων που βάσει σχεδιασμού θα ενεργοποιηθούν με αποκλειστικό γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Κάτι που μπορεί να γίνει μόνο αν απαλλαγούμε και από τα ΕΣΠΑ και από εκείνους τους οποίους υπηρετούν.

«ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ»: Μέτρα νέας εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων

Μετά από ενάμιση χρόνο ανηλεούς επίθεσης σε λαϊκά εισοδήματα - κατακτήσεις, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «κλείδωσε» με την τρόικα το επικαιροποιημένο πλαίσιο τσακίσματος των εργαζομένων

Η καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, οι λεγόμενες «έκτακτες εισφορές» σε μισθούς και συντάξεις, η εκτίναξη του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι τα νέα άμεσα μέτρα, που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέχεια και της προηγούμενης κλιμάκωσης που ξεδιπλώνει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, εδώ και ενάμιση χρόνο. Είναι τα μέτρα που έρχονται να προστεθούν σωρευτικά στις τεράστιες περικοπές μισθών, την καθιέρωση μισθών 570 ευρώ, τις ανατριχιαστικές διαστάσεις που έχουν πάρει οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών της Υγείας και της Παιδείας, πολιτικές που έχουν οδηγήσει στην πτώχευση εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας, προκειμένου να στηριχθούν διάφορες ομάδες της οικονομικής ολιγαρχίας και του κεφαλαίου.
Ολα μαζί συναποτελούν το «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο», η οριστική μορφή του οποίου δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, για να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα και να ψηφιστεί την Πέμπτη 30 του Ιούνη. Η βαρβαρότητα και προκειμένου να χορτάσουν την αδηφαγία των μονοπωλίων περιλαμβάνει και τα παρακάτω επιπλέον μέτρα και εξειδικεύσεις και πρόκειται μόνο για αυτά που εφαρμόζονται από φέτος.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του Ευάγ. Βενιζέλου:
1) Καρατομείται το αφορολόγητο όριο από 12.000 στα 8.000 ευρώ δηλαδή κατά 4.000 ευρώ στα οποία εφαρμόζεται συντελεστής 10% ή 400 ευρώ το χρόνο.Εργατοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι άμεσα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις ύψους 30 ευρώ το μήνα. Το μέτρο θα έχει και αναδρομική ισχύ με εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2011. Με την καρατόμηση έρχονται να βάλουν φόρους σε μισθούς και συντάξεις των 600 ευρώ το μήνα! Από το μέτρο ...«εξαιρούν» τους νέους μέχρι 30 ετών, που έτσι και αλλιώς δεν προσεγγίζουν εισόδημα στο ύψος του αφορολόγητου, τους συνταξιούχους πάνω από τα 65 και τα ΑμΕΑ.
2) Επιβάλλεται «έκτακτη εισφορά» με την προκλητική ονομασία «εισφορά αλληλεγγύης» που θα πληρώνουν όλοι όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο και για ολόκληρο το ποσό του εισοδήματος. Τα κλιμάκια είναι:
1% στα εισοδήματα 12.000-20.000 ευρώ.
2% στα εισοδήματα 20.000-50.000 ευρώ.
3% στα εισοδήματα 50.000-100.000 ευρώ.
4% στα εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.
Επιπλέον και σε μια προσπάθεια δημιουργίας επικοινωνιακού τύπου εντυπώσεων, ανακοινώθηκε ότι επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 5% σε βουλευτές, αιρετούς των ΟΤΑ, ΓΓ υπουργείων κ.ά.
Αν κάποιος φορολογούμενος έχει εισόδημα της τάξης των 25.000 ευρώ το χρόνο, από τα δύο παραπάνω μέτρα θα επιβαρυνθεί με 400 ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου και με 500 ευρώ για την έκτακτη εισφορά, δηλαδή, αμέσως - αμέσως με 900 ευρώ!!!
3) Αρχίζει η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Φέτος θα επιβληθεί αύξηση που θα ξεπερνά τα 6 λεπτά το λίτρο ή τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η εξομοίωσή του με το πετρέλαιο κίνησης θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013.
4) Για όσους αυτοαπασχολούμενους αντέχουν και δεν έχουν κατεβάσει ρολά, επιβάλλεται επιπλέον «τέλος άσκησης επιτηδεύματος»,που σύμφωνα με τον υπουργό διαμορφώνεται «μεσοσταθμικά» στα 300 ευρώ το χρόνο.
5) Μειώνεται το αφορολόγητο όριο για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ (από 400.000 ευρώ), με αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν φόρο και πολλοί εργαζόμενοι που διαθέτουν απλά ένα σπίτι για να καλύπτουν τις οικογενειακές τους ανάγκες.
6) Δημιουργείται Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, που θα αναλάβει το έργο των ιδιωτικοποιήσεων και στο οποίο, όπως είπε ο υπουργός, «θα παρίστανται, εφόσον το επιθυμούν, δύο παρατηρητές, ένας από τα κράτη της Ευρωζώνης και ένας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Να σημειώσουμε ότι, όπως ήδη ανακοίνωσε ο Ευαγ. Βενιζέλος, για κάθε ιδιωτικοποίηση θα καταρτίζεται ειδικό νομοσχέδιο, ενώ η περίπτωση της ΔΕΗ, για ευνόητους λόγους, θα εξεταστεί ως ειδική περίπτωση.
Εχουν ήδη «κλειδώσει»
Στα ήδη κλειδωμένα μέτρα για το 2011 που έχουν ανακοινωθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:
  • Μείωση στις φοροελαφρύνσεις που ισχύουν για τις δαπάνες των νοικοκυριών (νοίκια, στεγαστικά δάνεια, φροντιστήρια παιδιών, αποδείξεις λιανικής κ.ά.).
  • Αύξηση των λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης.
  • Αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%.
  • Καρατόμηση κοινωνικών δαπανών, με μείωση των κονδυλίων σε ΟΕΕ - ΟΕΚ - ΟΑΕΔ κλπ. που θα οδηγήσει σε μείωση των επιδομάτων ανεργίας κ.ά.
  • Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
  • Μείωση 10% και 15% αντίστοιχα στοεφάπαξ που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • «Εισφορά» 8% στους συνταξιούχους κάτω από 60 χρονών για ποσά συντάξεων πάνω από 1.700 ευρώ.
  • Περιορισμός των αναπηρικών συντάξεων, συνταξιοδοτικών παροχών και επιδομάτων.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ: Το τσάκισμα του λαού ενέχυρο για νέα δάνεια

Στο φόντο των παζαριών για τις επόμενες δανειακές συμβάσεις, συζητιέται σήμερα η ενιαία στρατηγική ξεκληρίσματος της εργατικής τάξης σε όλη την Ευρωένωση

Ενα διαρκές μνημόνιο, προκειμένου η πλουτοκρατία να αλυσοδέσει τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της Ευρώπης, με την επιβολή προγραμμάτων μόνιμης λιτότητας και την προώθηση νέων μέτρων, που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τους μισθούς και θα διαλύσουν ολοκληρωτικά τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων, διαμορφώνει το πολιτικό προσωπικό των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, είχε στο επίκεντρο την Ελλάδα και την πορεία υλοποίησης του αντιδραστικού προγράμματος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε κλίμα εκβιασμών και πιέσεων, με τελικό αποδέκτη τον λαό, στο φόντο της εκταμίευσης της 5ης δόσης του δανείου της τρόικας και της χορήγησης νέου ληστρικού δανείου, ύψους πάνω από 120 δισ. ευρώ, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της κυβέρνησης κάνουν ό,τι μπορούν για να συνδράμουν το αντιλαϊκό της έργο, με στόχο να γονατίσει ο λαός και να ανακάμψει το κεφάλαιο από την κρίση.
Το ελληνικό μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι τμήμα της ενιαίας αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ, έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσω της νέας «οικονομικής διακυβέρνησης» και του «συμφώνου για το ευρώ», θέματα τα οποία θα βρεθούν στη σημερινή ατζέντα της Συνόδου. Αποτελούν το όχημα για την εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, τόσο σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, όσο και στην περίοδο της αναιμικής ανάκαμψης που θα ακολουθήσει.
Ανεξάρτητα από το ύψος των ελλειμμάτων και των χρεών που παρουσιάζει η κάθε χώρα μέλος, οι αστικές κυβερνήσεις αναμένεται σήμερα να δεσμευτούν: Πρώτον, στην προώθηση ενός νέου λυσσαλέου γύρου αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Δεύτερον, στην τήρηση αυστηρών «δημοσιονομικών προγραμμάτων» ώστε να προκύψουν πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς που θα κατευθυνθούν με τη μορφή επιδοτήσεων για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας.
Γαϊτανάκι με την πέμπτη δόση
Σ' αυτή την κατεύθυνση και ενόψει του «νέου πακέτου στήριξης» που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2014, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη, πριν την έναρξη της Συνόδου, μετά από αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Γ. Παπανδρέου, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Αντικείμενο της σύσκεψης, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, ήταν η καταβολή της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, συζητήθηκε η συμμετοχή των ιδιωτών μέσω της «εθελοντικής αναχρηματοδότησης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου» στα πρότυπα της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης». Επίσης, τέθηκαν επί τάπητος οι «εγγυήσεις» που θα δώσει η ΕΕ προς το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τους επόμενους 12 μήνες, όπως θέτει σαν προϋπόθεση ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός για να εκταμιεύσει το μερίδιό του στην πέμπτη δόση.
Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν οι «αυστηρές προϋποθέσεις» που θα συνοδεύουν τη ροή των δόσεων του δανείου της τρόικας και το νέο δάνειο. Οι όροι, που επί της ουσίας είχαν καταληχθεί στην προηγούμενη Σύνοδο του Γιούρογκρουπ, συζητήθηκαν και στη διάρκεια του δείπνου που ακολούθησε με τη συμμετοχή των «27» ηγετών της ΕΕ και αναμένεται να αποτυπωθούν σήμερα και στα συμπεράσματα της Συνόδου. «Το θέμα της Ελλάδας θα ζητηθεί απόψε» σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, διευκρινίζοντας ότι τα πάντα θα εξειδικευτούν στη συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ που θα ακολουθήσουν τον Ιούλη.
Οροι - θηλιά για το λαό
Στο κείμενο των συμπερασμάτων παράλληλα σημειώνεται ότι για να δοθεί το δάνειο και η 5η δόση η κυβέρνηση πρέπει «να εφαρμόσει το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας». Το αντιδραστικό πλαίσιο που τίθεται, περιλαμβάνει:
α) Την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου μέχρι το τέλος Ιούνη. Ηδη, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα που φιλοδοξεί να ολοκληρώσει την Πέμπτη.
β) Την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την πώληση των επιχειρήσεων και υποδομών με κρατική συμμετοχή.
γ) Την απαρέγκλιτη τήρηση της αυστηρής λιτότητας για το 2011 και τη λεηλασία του λαού με μέτρα ύψους 6,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης, ο Γ. Παπανδρέου «διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί και πρέπει να κάνει και θα έχει ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο μέχρι την επόμενη Πέμπτη». Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέρρεαν εκβιαστικά προς το λαό ότι θα «τεθούν αυστηρότεροι όροι και σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις, η μείωση των δαπανών και οι αποκρατικοποιήσεις θα σταματήσει η ροή των δόσεων του δανείου».
Ο πρωθυπουργός πάντως προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής επανέλαβε ότι δεσμεύεται να συνεχίσει το «δύσκολο πρόγραμμα» και τόνισε ότι η κυβέρνηση«είναι αποφασισμένη να προχωρήσει». Την ίδια ώρα, με τη συνδρομή και της Σλοβάκας πρωθυπουργού Ιβ. Ραντίκοβα, έγινε προσπάθεια να στηθεί ένα αποπροσανατολιστικό παιχνίδι, με την τελευταία να δηλώνει ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, αυτός εμφανίστηκε «επιφυλακτικός» για τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν αργότερα πως ο πρωθυπουργός είπε ότι αν η τρόικα ζητήσει να υποθηκευτεί δημόσια περιουσία για τα δάνεια, τότε θα έχει πρόβλημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Παζάρια στη λυκοσυμμαχία
Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας εντείνονται τα παζάρια για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και κυρίως των τραπεζών στην ελεγχόμενη χρεοκοπία, ενόψει και του νέου δανείου προς την Ελλάδα. Μέσα σε έντονους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και με στόχο η κάθε κυβέρνηση να διασφαλίσει τα κεφάλαια της ντόπιας πλουτοκρατίας, επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα τελικό σχέδιο συμπερασμάτων που θα εξασφαλίζει μέχρι κεραίας την καταβολή των ληστρικών επιτοκίων στους τραπεζίτες και τις άλλες μερίδες του κεφαλαίου.
Σ' αυτό το πλαίσιο γαλλικές, ισπανικές και βελγικές τράπεζες αποδέχονται να προχωρήσουν σε «μετακύλιση του ελληνικού χρέους» ακόμα και με 5ετή αναχρηματοδότηση των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή σε παράταση της αποπληρωμής, αρκεί να εξασφαλίσουν ένα επιτόκιο ανάλογο με αυτό που δανείζει ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης της ΕΕ, που είναι 5,8%.
Στον αντίποδα, οι γερμανικές τράπεζες «ζητούν περισσότερα κίνητρα και εγγυήσεις για να επαναγοράσουν ελληνικά ομόλογα» και σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν «εγγυήσεις του γερμανικού κράτους». Τα μέλη της ευρωζώνης παζαρεύουν με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να μετακυλήσουν έως 30 δισ. ευρώ χρέους, σαν τμήμα ευρύτερου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας που, όπως ειπώθηκε, μπορεί να φτάσει συνολικά τα 120 δισ. Σε αυτά προστίθενται τα χρήματα που θα καταβάλει η ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και τα ποσά που θα προέλθουν από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου θα τεθεί επί τάπητος και το σχέδιο της Κομισιόν «για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση», που βασίζεται πάνω στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η «οικονομική διακυβέρνηση» αλλά και η διάθεση κονδυλίων των ΕΣΠΑ από την ΕΕ, χωρίς να απαιτείται εθνική συμμετοχή. Ουσιαστικά πρόκειται για την απευθείας παροχή ζεστού και τζάμπα χρήματος στους επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να επενδύσουν στο απαλλαγμένο πλέον από εργασιακά δικαιώματα τοπίο.
Τα συμπεράσματα
Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων που διέρρευσε αργά χτες το βράδυ αλλά και βάσει κυβερνητικών πηγών, στις αποφάσεις καταγράφεται:
1) Οι «27» ηγέτες εξουσιοδότησαν τους υπουργούς Οικονομικών του Γιούρογκρουπ «να ολοκληρώσουν τις εργασίες για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 12 δισ. ευρώ και να καθορίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές ενός νέου προγράμματος στήριξης (σ.σ. νέου δανείου) ώστε να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ από αρχές Ιούλη».Το νέο δάνειο δίνεται μετά από αίτημα της κυβέρνησης και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα «καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2014».
2) Συμφωνήθηκε ότι τα «νέα αναγκαία δανειακά κεφάλαια θα αντληθούν και από δημόσιες και από ιδιωτικές πηγές», δηλαδή στη ληστεία του λαού να συμμετέχει και το ιδιωτικό κεφάλαιο.
3) Ο ωμός εκβιασμός προς τον ελληνικό λαό για να συναινέσει στο ξεκλήρισμά του, με τον πλέον προκλητικό τρόπο. «Το συμβούλιο καλεί όλα τα κόμματα να στηρίξουν τους κύριους στόχους και κύρια μέτρα. Λόγω της διάρκειας και του μεγέθους του προγράμματος η εθνική ενότητα είναι προϋπόθεση για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων. Εκφράζουμε την κατανόησή μας για το τι σημαίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι θυσίες για τους Ελληνες πολίτες, αλλά θα συμβάλουν στη ευμάρειά τους»!
4) «Να αυξηθεί η απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ από την Ελλάδα», προσφέροντας ουσιαστικά ζεστό χρήμα στους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.



«Οικονομική διακυβέρνηση»

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώνεται σήμερα προωθεί το νέο πακέτο μέτρων της «οικονομικής διακυβέρνησης». Πρόκειται για ένα σιδερένιο μηχανισμό επιβολής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με ενιαίο τρόπο και στρατηγική σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας και της εξουσίας του κεφαλαίου. Μαζί με άλλες ανάλογες συμφωνίες, κεφάλαιο - ΕΕ - αστικές κυβερνήσεις εξαπολύουν τα πιο βάρβαρα μέτρα ενάντια στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Πρόκειται για ένα διαρκές μνημόνιο για την εργατική τάξη σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ - και σ' αυτά που η καπιταλιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και σ' εκείνα που βρίσκονται σε φάση ασθενικής και ασταθούς ανάκαμψης - μέχρι την επόμενη καπιταλιστική κρίση, που θα ξεσπάσει με μεγαλύτερη ένταση, πιο γρήγορα απ' ό,τι αναμένεται. Αποδείχνεται και μ' αυτόν τον τρόπο πως κοινός στόχος όλων των εκπροσώπων του κεφαλαίου στην ΕΕ είναι η φτηνή εργατική δύναμη σε όλες τις χώρες μέλη, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Τα χρέη και τα ελλείμματα είναι το άλλοθί τους για να περάσει η κοινή στρατηγική τσακίσματος των εργατικών δικαιωμάτων. Ο λαός να μην εξαπατηθεί από την προσπάθεια να τον «ενοχοποιήσουν». Η μοναδική απάντηση μπορεί να είναι η οργάνωση και ο συντονισμός της ταξικής πάλης, έτσι που να ανατραπεί οριστικά και αμετάκλητα η στρατηγική του κεφαλαίου. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για Λαϊκή Εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ.

ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΒΑΡΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ – ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ


 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει ένα νέο πακέτο σκληρών αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων για να αφαιμαχθεί παραπέρα το εργατικό - λαϊκό εισόδημα προς όφελος της πλουτοκρατίας. Είναι επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα προσχεδιασμένες εδώ και δεκαετίες οι οποίες εφαρμόζονται πλέρια στην παρούσα φάση με άλλοθι το δημοσιονομικό εκτροχιασμό (εξωτερικό χρέος - δημοσιονομικό έλλειμμα) στο έδαφος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Με το σημείωμα αυτό επιδιώκουμε να παρουσιάσουμε με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης κωδικοποιημένα το τι θα στοιχίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά κανόνα για μια εργατική - λαϊκή οικογένεια, για τους συνταξιούχους κλπ.


 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

1. Οι
νέοι ηλικίας 18 έως 25 θα προσλαμβάνονται με μισθό 20% χαμηλότερο από την ΕΓΣΕΕ 592 ευρώ μεικτά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 2 ετών .Το μέτρο αυτό θα ισχύσει και για τις περιπτώσεις νεοπροσλαμβανομένων που καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις που υπερβαίνουν την ΕΓΣΣΕ.

Οι αλλαγές θα πρέπει να ιδωθούν συνδυαστικά με την γενικευμένη μείωση μισθών μέσω ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων τυπικά και άτυπα. Σχεδιάζεται ταυτόχρονα η κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ,ΟΕΚ,ΟΕΕ με στόχο τον αποκλεισμό των νέων από επιδόματα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές.

2. Παρατείνεται από 6 σε 12 μήνες η περίοδος, όπου ο εργοδότης μπορεί να αυξάνει τον εργάσιμο χρόνο από 8 ώρες σε 10 ώρες και 12, πράγμα που καταργεί τις υπερωρίες, εντατικοποιεί την εργασία, απορυθμίζει τον οικογενειακό και ατομικό προγραμματισμό, προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην οργανική και ψυχική υγεία της εργατικής τάξης και αυξάνει τις πιθανότητες για εργατικά ατυχήματα. Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική κατάργηση του 8ωρου.

3. Παρατείνεται η ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου από 2 σε 3 χρόνια, που σημαίνει κατάργηση αποζημιώσεων, θωράκιση του οπλοστασίου της μεγαλοεργοδοσίας για να τρομοκρατεί και να εκβιάζει .

4. Καταργείται δια νόμου με όχημα τις ατομικές συμφωνίες μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου το όποιο εμπόδιο μπορούσε να τεθεί από τα Συνδικάτα στην εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.


 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

1. Εμμεσοι φόροι: Σχεδιάζεται η μετάταξη των προϊόντων που σήμερα φορολογούνται με 13% στο 23%. Αυτό θα οδηγήσει σε κατακόρυφη άνοδο των τιμών τα είδη πλατιάς κατανάλωσης και πλήθος υπηρεσιών (τρόφιμα, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, επισκευαστικές σε ιδιωτικές εργασίες, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, ταξί, φυσικό αέριο κ.α). Αυτό θα σημάνει ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ορισμένα παραδείγματα: Μια τετραμελής οικογένεια ξοδεύει μόνο για προϊόντα που καλύπτουν βασικές ανάγκες στο Σούπερ Μάρκετ, στις λαϊκές αγορές κλπ. περίπου 300 - 400 ευρώ το μήνα, ίσως και παραπάνω. Στο λογαριασμό αυτό εξαιρούνται τα προϊόντα που είναι ήδη στο 23% π.χ. είδη ατομικής υγιεινής, έκτακτες ανάγκες απορρυπαντικά κ.α.

Άρα μιλάμε για αύξηση στα έξοδα του οικογενειακού προϋπολογισμού το χρόνο 400 - 600 ευρώ και πάνω, δηλαδή + 40 € έως + 50 € το μήνα, ποσό καθόλου αμελητέο για μια οικογένεια.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα. Αν υποθέσουμε ότι για ΔΕΗ μια λαϊκή οικογένεια πληρώνει 400 - 1.000 ευρώ το χρόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερα, όταν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες ( χρόνια άρρωστοι , βρέφη, ηλικιωμένοι, κλπ.), τότε μιλάμε για πρόσθετη επιβάρυνση τουλάχιστον άλλων 60 - 120 ευρώ ετησίως. Στα έξοδα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα δημοτικά τέλη και ο φόρος για την ΕΡΤ. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακόμα και αν υποθέσουμε ότι δυο μέλη της οικογένειας τα χρησιμοποιούν συστηματικά , υπολογίζεται η επιβάρυνση στα 15 - 20 ευρώ το μήνα, 250 - 300 ευρώ το χρόνο. Πρέπει επίσης να υπολογίσουμε ότι η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών χρησιμοποιεί αναγκαστικά και ταξί, έτσι ο λογαριασμός αυξάνει κι άλλο για μετακινήσεις, λόγω της αύξησης το ΦΠΑ. Σε όλα αυτά πρέπει να συμπεριληφθεί ότι κατά τη διάρκεια ενός έτους παρουσιάζονται και άλλα έξοδα που θα αυξηθούν λόγω των νέων φορομπηχτικών μέτρων, όπως συντήρηση και επισκευή της κατοικίας κ.ά. που δυσχαιρενουν παραπέρα των οικογενειακό προϋπολογισμό.


 

Αλλα παραδείγματα:

    * Αύξηση τελών κυκλοφορίας κατά 20%:

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μόνο ένα αυτοκίνητο σε μια οικογένεια τότε θα υπάρξει επιβάρυνση από 30 - 80 ευρώ ετησίως . Σε πολλές οικογένειες υπάρχουν και δίκυκλα τα οποία δεν γλυτώνουν από τον πέλεκυ των αυξήσεων στα τέλη κυκλοφορίας.

    * Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά:

Η επιβολή ενός τέτοιου φόρου υπολογίζεται ότι θα αυξήσει κατά δέκα λεπτά ένα κουτάκι πχ. αναψυκτικού ή χυμού. Αν συνεκτιμήσουμε τους 5 - 6 θερμούς μήνες στη χώρα μας τότε η αύξηση των ετήσιων εξόδων μιας οικογένειας μόνο για αναψυκτικά μπορεί να φτάσει τα 150 με 200 ευρώ.

    Εξίσωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

    Μέχρι τις 31 Μαΐου, η μέση τιμή αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 0,7904€/Λίτρο. Αντίστοιχα η μέση τιμή πετρελαίου κίνησης ήταν 1,4055€/Λίτρο. Ας δούμε ποια θα είναι η επιβάρυνση που θα υποστούν τα νοικοκυριά τη νέα χειμερινή περίοδο με βάση τα νέα μέτρα.

Ας υποθέσουμε ότι μια κατοικία για τη θέρμανση χρειάζεται περί τα 1000Λίτρα πετρελαίου:

Υπολογιστικό Παράδειγμα:

Η δαπάνη για την χειμερινή περίοδο (01-10-10/31-05-11) ήταν: 794€

Η δαπάνη για τη νέα χειμερινή περίοδο (01-10-11/31-05-12) θα είναι: 1405€

Διαφορά 600 και πάνω. Το ποσό εκτοξεύεται όταν σε ένα σπίτι υπάρχουν χρονίως άρρωστοι, βρέφη, ηλικιωμένοι κλπ καθώς και κύματα ψύχους που εμφανίζονται το χειμώνα ή την άνοιξη.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι η αύξηση αυτή εξομοιώνει τις όποιες διαφοροποιήσεις στα έξοδα των λαϊκών οικογενειών ανά την Ελλάδα, αφού ακόμα και αν σε κάποιες περιοχές (παραμεθόριες) υπάρχουν μειωμένοι φόροι για κάποιες υπηρεσίες, αυτές θα υπερκαλυφθούν με την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Οι περιοχές αυτές, λόγω καιρικών συνθηκών κατά κανόνα χρησιμοποιούν πολύ περισσότερα από 1.000 λίτρα πετρέλαιο το χρόνο και συνήθως το πληρώνουν πιο ακριβά.

    2.
Άμεσοι φόροι: Η μείωση του αφορολόγητου ορίου από 12.000 ευρώ στα 8.000, ίσως και 6.000 σημαίνει εκτίναξη της φορολογίας κατά 400-600 ευρώ ετησίως, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους η αύξηση της φορολογίας μπορεί να υπερβεί τα 1000 ευρώ λόγω της πιθανής πλήρους κατάργησης του αφορολόγητου ορίου. Ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις της φορολογίας θα φέρει η δραστική κατάργηση των φοροαπαλλαγών που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, ενώ στην ίδια κατεύθυνση της αύξησης της φορολογίας κινείται και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε μια σειρά από φόρους και τέλη.


 

ΑΚΡΙΒΕΙΑ

    Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να συνυπολογισθούν τα κύματα ανατιμήσεων που θα υπάρξουν λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων των συντελεστών της τιμολογιακής πραγματικότητας σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

    Εκτιμάται ότι οι αυξήσεις αυτού του χαρακτήρα να κυμανθούν από 300-600 € το χρόνο για κάθε λαϊκή οικογένεια.

Συμπέρασμα: Η δραματική εκτίμηση που υπάρχει με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς είναι ότι θα αφαιρούνται από κάθε λαϊκό σπίτι περίπου 2.000 € το χρόνο από την εφαρμογή των άμεσα εισπρακτικών αυτών μέτρων.


 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

Η λεηλασία συνεχίζεται: σε ασφαλιστικό, μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

    Ÿ Η κυβέρνηση εκτός των προαναφερθέντων ετοιμάζεται να συρρικνώσει κύριες συντάξεις με την επιβολή νέου ΛΑΦΚΑ, που σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα ξεκινάει από τα 1.400 ευρώ (κύρια).

Ÿ Συνθλίβονται οι επικουρικές συντάξεις με την επιβάρυνση νέου ΛΑΦΚΑ επίσης. Η επιβολή του θα ξεκινήσει από τις συντάξεις των 300 ευρώ (επικουρικές) και θα αυξάνει κλιμακωτά. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 50%.

Ÿ Σχεδιάζεται η μείωση των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον 10%.

    Ÿ Περιστολή μέσα στο 2011, 300 εκατομμύρια ευρώ της δαπάνης για τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Να σημειωθεί ότι το ύψος της δαπάνης είναι τώρα περίπου 1,8 δις ευρώ.

Ÿ Οι μισθοί, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μειώνονται κι άλλο αφού επιβάλλεται αύξηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς κατά 1% έως 3% για λογαριασμό του ΟΑΕΔ για να καλυφθούν οι πακτωλοί επιδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων (φτηνή εργατική δύναμη με το μόχθο του λαού) με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ÿ Νέα καρατόμηση θα υποστούν και οι ιατροφαρμακευτικές παροχές από τις εξαγγελλόμενες περικοπές γεγονός που θα οδηγήσει τους ασφαλισμένους να πληρώνουν από την τσέπη τους στα δημόσια νοσοκομεία τις εξετάσεις τους τη νοσηλεία τους κλπ. Η εξαίρεση εκατοντάδων φαρμάκων από τη λίστα των συνταγογραφούμενων πλήττει επίσης το εργατικό λαϊκό εισόδημα καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν την τιμή του φαρμάκου στο σύνολό του. Νέες αυξήσεις εισφορών σε ασφαλισμένους ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ (επιστημόνων) θα επιδεινώσουν την ήδη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες, οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.

Ÿ Πρόσθετα βάρη θα κληθούν να σηκώσουν οι εργαζόμενοι και εξαιτίας των περικοπών σε ΟΕΚ ΟΕΕ χιλιάδες λαϊκές οικογένειες και συνταξιούχοι που κάλυπταν κάποιες από τις ανάγκες τους από τις παροχές αυτών των οργανισμών όπως (δελτία κοινωνικού τουρισμού, βιβλία, θέατρα, στεγαστικά δάνεια, επιδότηση ενοικίου κλπ.). Όταν οι περικοπές εφαρμοσθούν γενικευμένα κάποιες από τις λαϊκές ανάγκες θα συμπιεστούν, κάποιες θα πληρώνονται άμεσα και εξ ολοκλήρου και κάποιες δεν θα μείνουν εντελώς ακάλυπτες.

Ÿ Υπογραμμίζουμε ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι σε κάθε λαϊκό σπίτι, τον τελευταίο χρόνο, κάποιο μέλος της οικογένειας ή και όλοι εφόσον έχουν δουλειά, έχουν υποστεί μειώσεις είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα (στον ιδιωτικό τομέα επισήμως μέσος όρος είναι 7%). Η κατάσταση είναι πολλαπλά χειρότερη αφού οι περισσότερες μειώσεις δεν δηλώνονται στο ΣΕΠΕ.

Μέχρι το τέλος του 2011 υπολογίζεται ότι οι μειώσεις μισθών άτυπα αλλά και με τη σφραγίδα του νόμου θα αυξηθούν αλματωδώς.

Ÿ Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι μεγάλο ποσοστό σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ θέσεων πλήρους απασχόλησης έχει μετατραπεί σε εκ περιτροπής, μερική κλπ.


 

Συνόψιση:

Μπορούμε χωρίς υπερβολές να πούμε ότι εκτός των άμεσα εισπρακτικών μέτρων ο λογαριασμός για κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ και κατά περίπτωση πολύ παραπάνω λόγω κάποιων ειδικών αναγκών, π.χ. κάποιο θέμα υγείας, κατασκευαστικά απρόοπτα, φυσικές καταστροφές , ανατροφή παιδιών, σπουδές κ.α.

Κατ' επέκταση το συνολικό πλήγμα του λαϊκού – εργατικού εισοδήματος μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μπορεί να ξεπεράσει για τη λαϊκή πλειοψηφία τα 3.000 ευρώ το χρόνο, για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών.

Η ανάλυση των μέτρων σε αυτή τη βάση μπορεί να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε πιο αποδεικτικά ότι η εκμεταλλευτική φύση του καπιταλιστικού συστήματος δεν περιορίζεται μόνο στην εκμετάλλευση στον τόπο δουλειάς αλλά επεκτείνεται σε όλη τη σφαίρα δραστηριοτήτων των εργατικών – λαϊκών οικογενειών που συμβάλουν στην ίδια την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης.