Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Με ενισχυμένες δυνάμεις στις σκληρές μάχες που έρχονται



Συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΓΕ. Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ εντείνουν τη δράση για τη συσπείρωση και πάλη των γυναικών που πλήττονται από την ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων, ώστε συλλογικά και οργανωμένα να αντεπιτεθούν στον πόλεμο κυβέρνησης, πλουτοκρατίας, ΕΕ.
Οπως τόνισε εισηγητικά η Δέσποινα Τσακίρογλου, γραμματέας της ΟΓΕ, το χρέος της ΟΓΕ είναι να φωτίσει στα μάτια των γυναικών τη διαχωριστική γραμμή: «Από τη μια είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες ανέργων και ειλώτων της "απασχολησιμότητας" που την πρωτιά την κατέχουν οι γυναίκες. Τα εκατομμύρια των θυμάτων της ανελέητης φοροληστείας. Οι στρατιές των χρεοκοπημένων αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών του μικρομάγαζου. Τα τσακισμένα γηρατειά με τις συντάξεις πείνας. Οι νέοι που μεταναστεύουν. Τα νοικοκυριά που βυθίζονται στη φτώχεια με τους λεηλατημένους μισθούς», τόνισε και συνέχισε: «Από την άλλη, τα μονοπώλια που ενώ μια ολόκληρη κοινωνία γονατίζει, αυτά συνεχίζουν να θησαυρίζουν. Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή. Από τη μια ο λαός και από την άλλη η πλουτοκρατία. Δικό μας χρέος, να πείσουμε τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας να πάρουν τη θέση τους».
Πανελλαδική εξόρμηση στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων
Η ΟΓΕ μετράει πολλές νέες ομάδες που έχουν συγκροτηθεί το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρη τη χώρα. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει συνέχεια στα θετικά αυτά βήματα, πραγματοποιώντας πανελλαδική εξόρμηση με σύνθημα «Γνώρισε την ΟΓΕ - Γίνε μέλος της» και στόχο να συστρατευθούν πλατιά οι γυναίκες, να δημιουργηθούν καινούριες ομάδες και να ενισχυθούν με νέα μέλη αυτές που ήδη υπάρχουν. Οι σύλλογοι και οι ομάδες έχουν αρχίσει ήδη να διοργανώνουν εξορμήσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις.
Στη ημερήσια διάταξη συνεχίζει να βρίσκεται το ζήτημα της Υγείας, καθώς οι εξελίξεις προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις γυναίκες που βλέπουν την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση να περιορίζουν τη δυνατότητα, τόσο για τις ίδιες όσο και για τις οικογένειές τους, για υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας που έχουν ανάγκη. Δεκάδες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά με θέμα την Υγεία και πολλές ακόμα προγραμματίζονται. Η δράση του Συλλόγου στις Ράχες της Ικαρίας, με αίτημα τη δημιουργία Κέντρου Υγείας, των Συλλόγων της Μυτιλήνης και της Λάρισας, αλλά και της Αττικής για τις συγχωνεύσεις μονάδων Υγείας και την επιβολή του «εισιτηρίου» των 5 ευρώ πλέον και στα νοσοκομεία του ΙΚΑ, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Ιδιαίτερο βάρος και κατεύθυνση έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο στην ανάπτυξη δράσης και πρωτοβουλιών σχετικά με τα ιδιωτικά μαιευτήρια που αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν τα νέα ζευγάρια, αφού η αναπαραγωγική υγεία έχει παραδοθεί στους ιδιώτες.
Σημαντική είναι η εμπειρία που έρχεται από τη δράση της ΟΓΕ σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ολα δείχνουν πως τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες χρονιές φέτος θα ενταθούν ακόμα περισσότερο: το προσωπικό μειώνεται δραματικά λόγω των απολύσεων των συμβασιούχων, τα τροφεία αυξάνονται, παιδικοί σταθμοί οδηγούνται στο κλείσιμο και τη συγχώνευση. Ηδη παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι σταθμοί να ζητούν από τους γονείς να παίρνουν τα παιδιά νωρίτερα αλλά και να τα στέλνουν στο σταθμό με φαγητό από το σπίτι, αφού τα τροφεία που πληρώνουν χρησιμοποιούνται για την κάλυψη άλλων αναγκών και εξόδων των Δήμων.
Η ενίσχυση των συλλόγων και των ομάδων της ΟΓΕ, η πλατιά συσπείρωση στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και η οργανωμένη πάλη μέσα από τις γραμμές του είναι σήμερα απαίτηση μπροστά στις μάχες που έρχονται. Με όπλο την 35χρονη εμπειρία αδιάκοπων αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών της λαϊκής οικογένειας, με το πλαίσιο πάλης που εκφράζει τις σύγχρονες ανάγκες τους και τη συμμαχία με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ, οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις μάχες αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου