Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: Τρίμηνα έντοκα για 1,6 δισ. ευρώ

Δυναμώνει η τοκογλυφία, ερωτήματα για τις πρακτικές του υπουργείου Οικονομικών
Σε ανοιχτή γραμμή με τους τραπεζίτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχώρησε χτες σε νέο δάνειο με την έκδοση εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας και για ποσά ύψους 1,6 δισ. ευρώ, με τα επιτόκια να σκαρφαλώνουν στο 4,62% (από 4,06% το Μάη).
Ερωτήματα ανακύπτουν από τις πρακτικές του υπουργείου Οικονομικών, που με αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις του υφυπουργού Φ. Σαχινίδη έσπευδε και τις προάλλες να προεξοφλήσει στις τράπεζες παλαιότερες εκδόσεις εντόκων και ομολόγων - αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων - που έληγαν 2 και 3 μήνες αργότερα (Αύγουστο και Σεπτέμβρη), πάνω κάτω στις ίδιες ημερομηνίες λήξης με αυτές της χτεσινής έκδοσης. Να σημειωθεί ακόμη ότι το κράτος κατέβαλε «κανονικά» -χωρίς κούρεμα- τόσο το αρχικό κεφάλαιο όσο και τους δεδουλευμένους τόκους των δανείων. Σε κάθε περίπτωση είναι ολοφάνερες οι μεταξύ τους συμφύσεις με τις εκατέρωθεν «διευκολύνσεις», όπως για την κάλυψη αναγκών τους σε ρευστότητα.
Στη χτεσινή δημοπρασία οι τράπεζες έσπευσαν να υποβάλλουν προσφορές για ποσά 3,68 δισ. ευρώ, από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών αποδέχτηκε 1,6 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου