Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: Eκβιάζουν το λαό για να τον ισοπεδώσουν

Ξανά στο «τραπέζι» η διαβόητη 5η δόση από τα δάνεια της πλουτοκρατίας. Στο επόμενο 10ήμερο ψηφίζουν το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα». «Εθελοντική συμμετοχή» ιδιωτών στην ελεγχόμενη κρατική πτώχευση


Για να σωθεί ο λαός, πρέπει τώρα να οξύνει τον πόλεμο στον πόλεμο που του κήρυξαν η πλουτοκρατία και τα κόμματά της
Για τη βίαιη απαλλοτρίωση του λαού, των αναγκών και δικαιωμάτων του, μέσα σε αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «εθνική ενότητα», εκβιάζει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) αποφάσισαν μέχρι το τέλος Ιούνη, σε διάστημα δηλαδή μικρότερο από 10 μέρες, να ψηφιστούν τόσο το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», όσο και ο «εφαρμοστικός νόμος» στην Ελλάδα, προκειμένου από την 1η του Ιούλη να κλιμακώσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Για να πετύχουν τα παραπάνω, ανέσυραν τους εκβιασμούς γύρω από την εκταμίευση της διαβόητης 5ης δόσης από τα αρχικά δάνεια (110 δισ. ευρώ) για τη στήριξη των μονοπωλίων.
Μετά τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο Ε. Βενιζέλος, με χτεσινές δηλώσεις του, ισχυρίστηκε ότι «σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που εμφανίζονται με υψηλό βαθμό εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης, για την Ελλάδα η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας». Το «προέχον είναι να διαμορφωθεί μια καθαρή σχέση εμπιστοσύνης, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εκταμιευθεί η 5η δόση» και για να «επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος».
Ομοίως, ο επίτροπος Ολι Ρεν υπογραμμίζει ότι οι βασικοί όροι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι «να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή το Μεσοπρόθεσμο και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πριν από τα τέλη Ιουνίου. Μόλις γίνει αυτό, θα πραγματοποιηθεί εγκαίρως η εκταμίευση». Ο ίδιος παραδέχεται: «Ανησυχώ για πιθανή μετάδοση της κρίσης και γι' αυτό αποφασίζουμε τώρα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης». Στην ίδια λογική, ο προσωρινός επικεφαλής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, σημειώνει ότι για να εκταμιευθεί η δόση πρέπει το Ταμείο να είναι σίγουρο ότι οι μεταρρυθμίσεις από ελληνικής πλευράς υλοποιούνται, καθώς και ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα.
Η μαζική φτώχεια που ετοιμάζονται να μοιράσουν στα λαϊκά στρώματα είναι απόλυτα συνυφασμένη με τους σχεδιασμούς τους για την «ελεγχόμενη» κρατική χρεοκοπία, για την οριστική καταστροφή των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, για το ποιες από τις μερίδες των μονοπωλίων θα πληρώσουν το μάρμαρο. Στο «κόλπο» μπαίνουν και οι ιδιώτες «επενδυτές», τράπεζες κ.ά. με τη μορφή «εθελοντικής συμμετοχής στη διακράτηση ομολόγων που λήγουν», έτσι ώστε να«μειωθούν πρακτικά οι δανειακές ανάγκες των επόμενων ετών».Πρόκειται δηλαδή για τεχνικές «επιμήκυνσης» για την ελεγχόμενη χρεοκοπία, οι όροι της οποίας και η τελική συμφωνία παραμένουν εύθραυστοι και γι' αυτό το λόγο παραπέμπονται για «διευθέτηση» στα επόμενα διαβούλια της ΕΕ.
Ετοιμάζουν νέα δάνεια
Κομμάτι της ίδιας διαδικασίας είναι και τα νέα δάνεια που ετοιμάζουν, πάντα για τη στήριξη των μονοπωλίων. Σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο, όλα τα προηγούμενα «συνιστούν την πολιτική βάση για τη νέα χρηματοδοτική στρατηγική, για το νέο πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται».
Αποκαλυπτική για τους στρατηγικούς σχεδιασμούς τους, για την απόλυτη ταύτιση με την κυβέρνηση είναι η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από το συμβούλιο Γιούρογκρουπ: «Η αξιολόγηση έδειξε ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται με αποφασιστικό τρόπο από την προσήλωση της Ελλάδας να ακολουθήσει τη συμφωνημένη οδό δημοσιονομικής σταθεροποίησης, τα σχέδια για την είσπραξη 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις και το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Τα παραπάνω, «παράλληλα με την έγκριση των βασικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις από την ελληνική Βουλή, θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στις αρχές Ιούλη». Στο ίδιο πνεύμα, καλούν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να «υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος». Για την παραπέρα κλιμάκωση και τις αντιλαϊκές εξειδικεύσεις προγραμματίζουν το επόμενο «έκτακτο» συμβούλιο Γιούρογκρουπ για τις 3 Ιούλη.
Μαζί με τα φρέσκα δάνεια ετοιμάζουν και άλλα πρόσθετα συνοδευτικά μέτρα σε όφελος ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Με δηλώσεις του στη βελγική εφημερίδα «Λιμπρ Μπελζίκ», ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, πρότεινε τη χρηματοδότηση των έργων (από ΕΣΠΑ κ.ά.) κατά 100% αποκλειστικά από τα ευρωενωσιακά ταμεία και χωρίς την άμεση συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης, που «διευκολύνεται» να τους τα πληρώσει στο μέλλον. Πρόκειται για αμύθητα ποσά από τις κρατικές και ευρωενωσιακές επιδοτήσεις, που λυμαίνονται τα μονοπώλια και για την κατασκευή έργων που χρυσοπληρώνει ο λαός.
Συναντήσεις Παπανδρέου
Στο μεταξύ, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε χτες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και τον Μ. Μπαρόζο, με θέμα την πέμπτη δόση του δανείου από την τρόικα και τα επόμενα δάνεια που επιδιώκει η κυβέρνηση. «Η δέσμη μέτρων που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα, η δημοσιονομική εξυγίανση, η ιδιωτικοποίηση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να υποστηριχθούν, φυσικά, από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την επόμενη εκταμίευση από τα μέσα Ιουλίου»,δήλωσε προκλητικά ο Χ. Β. Ρομπάι.
Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει απαρέγκλιτα το βάρβαρο πρόγραμμά της «όπως έκανε και τον προηγούμενο χρόνο», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «το ελληνικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει» το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», νιώθοντας απόλυτα σίγουρος για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Με αφορμή το νέο δάνειο, ο Χ. Β. Ρομπάι επανήλθε στο ζήτημα της συναίνεσης, λέγοντας ότι «εργαζόμαστε πάνω σε μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική, η οποία συμπεριλαμβάνει την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στις γραμμές που χάραξε το χθεσινό Γιούρογκρουπ. Με δεδομένη τη χρονική διάρκεια, το μέγεθος και τη φύση των απαιτούμενων αλλαγών στην Ελλάδα η εθνική συναίνεση αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία τους». Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας για τη νέα δανειακή σύμβαση εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξουν οι απαραίτητες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή. Τον Γ. Παπανδρέου συνόδευσε στις Βρυξέλλες ο σύμβουλός του Λ. Παπαδήμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου