Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Για τη νέα σχολική χρονιά


 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η Γραμματεία Καστοριάς του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου σας εύχεται καλή αγωνιστική σχολική χρονιά. 

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με αυξημένη την τιμή της «δωρεάν» Παιδείας, λόγω των βάρβαρων μέτρων της κυβέρνησης, στα σχολεία «περισσεύουν» τα κενά εκπαιδευτικών, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι ελλείψεις και οι συμπτύξεις τμημάτων ενώ παράλληλα, η κυβέρνηση «δοκιμάζει» το σχολείο της αγοράς.

Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα και μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε «τη δυσκολότερη σχολική χρονιά», σύμφωνα και με την «ομολογία» της υπουργού Παιδείας. Είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη δήλωση έγινε, ώστε, στη συνέχεια, με «μπαλώματα» να έρθουν και να πούνε πως έκαναν τα πάντα! Η πραγματικότητα, όμως, δεν κρύβεται και τη βιώνουν ήδη οι γονείς που πληρώνουν τα έξοδα για τη «δωρεάν» Παιδεία, ενώ γνωρίζουν ότι θα δεινοπαθήσουν για να τα βγάλουν πέρα.

Την ίδια ώρα τα κενά στα σχολεία δε λείπουν, έχουν προχωρήσει σε συμπτύξεις τμημάτων, παραμένουν τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής σε σχολεία λαϊκών συνοικιών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτονται ούτε τα λειτουργικά έξοδα! Ολα αυτά είναι τα «συνηθισμένα» προβλήματα(!), που φέτος αυξάνονται, λόγω των μειωμένων κονδυλίων (και) για την Παιδεία. Υπάρχουν και τα «καινούρια», τα σχέδια της κυβέρνησης για το σχολείο της αγοράς, που μπαίνουν σε εφαρμογή και μετατρέπουν τα σχολεία σε επιχειρήσεις.

Είναι έτοιμοι να γκρεμίσουν ό,τι έχει μείνει απ' τη «δωρεάν» Παιδεία και τα ενιαία σχολικά προγράμματα. Η μόρφωση που «προσφέρουν» στα παιδιά μας μετατρέπεται, ακόμα περισσότερο, σε χρηστικές δεξιότητες για την κατασκευή ευέλικτου εργατικού δυναμικού. Το σχολείο γίνεται, πια, απροκάλυπτα μια μηχανή παραγωγής «παιδιών της αγοράς», που θα καταλαβαίνουν τον κόσμο, μόνο μέσα απ' την ...ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η διεκδίκηση δικαιωμάτων μπαίνει στο στόχαστρο και, πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά, το υπουργείο έδωσε εντολή στους διευθυντές εκπαίδευσης: «Προληπτική και έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου των καταλήψεων»! 

Τα σχέδιά τους δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις ανάγκες μας και των παιδιών μας. Η δύναμη, όμως, είναι στα χέρια μας, στα χέρια των γονιών και των μαθητών μας. Η διεκδίκηση μέτρων στήριξης της λαϊκής οικογένειας, ώστε να μην αναγκαστεί κανένας μαθητής να σταματήσει το σχολείο, η διεκδίκηση μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, η απαίτηση για τα απαραίτητα κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων είναι μονόδρομος για να εξασφαλιστούν τα στοιχειώδη. Η παράλληλη αντίθεση σε κάθε βήμα που διαμορφώνει τα σχολεία - επιχειρήσεις είναι προϋπόθεση για να σταματήσει η κατασκευή των «δούλων του 21ου αιώνα».


 

Για να μην πληρώσει τα «σπασμένα» της πλουτοκρατίας και στην εκπαίδευση η λαϊκή οικογένεια, 

για να ικανοποιηθούν τώρα οι διευρυμένες μορφωτικές ανάγκες των νέων,


 

 ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ