Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ανησυχούν για το μέλλον της Ευρωζώνης

Δημοσιεύματα περιγράφουν τους κινδύνους από ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας και άλλων χωρών

Διατυπώνοντας τους φόβους της πλουτοκρατίας ότι μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να πυροδοτήσει ντόμινο στην Ευρωζώνη, ο Μπράιαν Λιτς, οικονομολόγος της «Citigroup», προειδοποιεί ότι «στην Ευρώπη, πρέπει να σε απασχολεί το αν θα υπάρξει διάχυση της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες». Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσίευμα του πρακτορείου «Bloomberg», οι επενδυτές ανησυχούν, καθώς μπορεί τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα να μείωσαν το ρίσκο που συνδέεται με την Ελλάδα κατά 30%, στα 136,3 δισ. δολάρια πέρυσι με το να μην ανανεώσουν δάνεια, έχουν όμως ακόμα συνδεδεμένα περί τα 2 τρισ. δολάρια, με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτες σε τυχόν εξάπλωση της κρίσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά από μια ελληνική χρεοκοπία, το κόστος αναχρηματοδότησης για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και πιθανώς την Ιταλία και το Βέλγιο, θα εκτιναχθεί. Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίαςεντός της βδομάδας θα δημοσιοποιήσει πόρισμα της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, στην οποία θα τονίζεται πως χρεοκοπία της Ελλάδος ισοδυναμεί με κατάρρευση των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών, παρά τη μικρή έκθεση των τελευταίων στο ελληνικό χρέος. Η Τράπεζα θεωρεί βέβαιο ότι τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδος θα πυροδοτήσει σε χρόνο ρεκόρ στάση πληρωμών και στην Ιρλανδία, στο χρέος της οποίας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες οι βρετανικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βρετανικού Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR), η Ευρωζώνη βρίσκεται σε τροχιά διάσπασης, όχι βραχυπρόθεσμα, αλλά σε ορίζοντα πενταετίας. Σύμφωνα με το CEBR, τη διάσπαση θα πυροδοτήσει αποχώρηση της Ελλάδας, και ενδεχομένως και άλλων κρατών, καθώς, «αργά ή γρήγορα, τόσο ο ελληνικός λαός όσο και οι διεθνείς πιστωτές θα κουραστούν να παλεύουν σε μια χαμένη μάχη».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού «Der Spiegel», «η ΟΝΕ εξελίσσεται στο μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της Ευρώπης: Το ευρώ αλυσοδένει ασύμβατες μεταξύ τους εθνικές οικονομίες (...) Μόνο λόγω του ευρώ το ελληνικό χρέος αποτελεί πρόβλημα για όλους τους Ευρωπαίους εταίρους και συνάμα κίνδυνο για το κοινό τους νόμισμα. Γιατί, αν αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει, η κρίση θα επεκταθεί ανεξέλεγκτα και σε άλλες αδύναμες οικονομικά χώρες».
Παράλληλα, ο Γερμανός οικονομολόγος του Ιδρύματος Επιστήμης και ΠολιτικήςΧέριμπερτ Ντίτερ εκτιμά ότι «ζητούμενο δεν είναι η τιμωρία της Ελλάδας, αλλά το ερώτημα μήπως με τη βοήθεια του εθνικού της νομίσματος καταφέρει να ενεργοποιήσει καλύτερα όλους τους μηχανισμούς ανάπτυξης που διαθέτει».Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια τέτοια περίπτωση, «και άλλες χώρες με πρόβλημα χρέους θα σκεφθούν μήπως είναι καλύτερα να επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου