Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΓΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Στα 6,1 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Η κυβέρνηση, για να πληρώνει κανονικά τις δόσεις της στους τραπεζίτες, έχει κηρύξει μερική στάση πληρωμών στο εσωτερικό
Στα 6,1 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης (Υπουργεία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) και Νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα) στο τέλος του Απρίλη του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό αυτό αναλύεται σε 892 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων, 738 εκατ. ευρώ των ΟΤΑ, 1.721 εκατ. ευρώ των νοσοκομείων, 2.542 εκατ. ευρώ των ΟΚΑ και 206 εκατ. ευρώ των λοιπών νομικών προσώπων.
Επίσης το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 2011 διαμορφώθηκε στα 9.967 εκατ. ευρώ, καθώς τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 33.566 εκατ. ευρώ και τα συνολικά έξοδα στα 43.538 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές έλλειμμα - προκύπτει μετά την αφαίρεση των τόκων από τα έξοδα - ανήλθε στα 5.979 εκατ. ευρώ.
Ως κύρια πηγή δημιουργίας των ελλειμμάτων εμφανίζεται ο στενός δημόσιος τομέας (κράτος) καθώς το α' τετράμηνο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 10.602 εκατ. ευρώ με τα έσοδα να ανέρχονται στα 15.103 εκατ. ευρώ και τα έξοδα στα 25.705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3.819 εκατ. ευρώ αφορούν την πληρωμή των τόκων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι παρά τον βαρύτατο «φόρο αίματος» που πληρώνει ο ελληνικός λαός στα πλαίσια της εφαρμογής του μνημονίου, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στη βύθιση τα κρατικά έσοδα, την υστέρηση των οποίων επιδιώκει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με μία νέα άγρια επιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Σε αντίθεση με το κράτος, οι άλλοι φορείς της γενικής κυβέρνησης εμφανίζουν πολύ πιο ισορροπημένο ισοζύγιο εσόδων - εξόδων. Στο τέλος του Απρίλη τα νομικά πρόσωπα εμφανίζουν πλεόνασμα 230 εκατ. ευρώ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πλεόνασμα 917 εκατ. ευρώ και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και Νοσοκομεία έλλειμμα 512 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου