Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: Στοχευμένες παρεμβάσεις με αιχμή τη συναίνεση

Την ίδια ώρα, σαρωτικές απολύσεις στο Δημόσιο προαναγγέλλουν στελέχη της κυβέρνησης

Καμιά συναίνεση, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Ο δρόμος που συμφέρει το λαό βρίσκεται στο βάθεμα της λαϊκής συμμαχίας
Υπέρμαχος της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τους υπόλοιπους πρόθυμους, τάχτηκε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, εξαπολύοντας ταυτόχρονα νέες απειλές και συκοφαντίες ενάντια στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Οπως είπε, χρειάζεται «συναίνεση και συνεργασία των κομμάτων, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της χώρας». Η κυβέρνηση υπέβαλε«πρόταση πανεθνικής συνεργασίας, την οποία απέρριψαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για το πρόσκαιρο ναυάγιο.
«Μια κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορούσε να προχωρήσει στη μείωση του ελλείμματος», είπε και άσκησε κριτική στον Αν. Σαμαρά για το «χειρισμό» της πρότασης του Γ. Παπανδρέου για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, αφού δε διαπίστωσε διαφορές στις πολιτικές των δυο κομμάτων, αν και σημείωσε ότι «η θέση του κ. Σαμαρά περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου είναι ανυπόστατη». Είναι «υπεύθυνος ότι δεν λειτούργησε το σχέδιο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, επειδή διέρρευσε τη συζήτηση στα ΜΜΕ», είπε ο Θ. Πάγκαλος για τον Αν. Σαμαρά, «γεγονός» που, όπως υποστήριξε, «τίναξε στον αέρα την όλη συζήτηση».
Από την πλευρά της, η ΝΔ δίνει «ψήφο» και στήριξη στην πράξη στα βάρβαρα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, καταφεύγοντας ταυτόχρονα σε άσφαιρα πυρά και θορυβώδεις κοκορομαχίες για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού. Χαρακτηριστική είναι η στάση που κράτησε απέναντι στις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, όπου από τη μία έσπευσε να υπογραμμίσει ότι συμφωνεί πλήρως με τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενώ από την άλλη διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν πρόκειται να εμποδίσει σε καμία περίπτωση την εφαρμογή των νέων μέτρων.
«Η ΝΔ συμφωνεί ως προς τους στόχους, αλλά διαφωνεί ως προς τους τρόπους με τους οποίους επιδιώκεται η επίτευξη των στόχων αυτών (σ.σ. του μεσοπρόθεσμου)», δήλωσε ο Γ. Μιχελάκης και ταυτόχρονα είπε ότι η ΝΔ συμφωνεί απόλυτα και με τα λεγόμενα «καθοριστικά μέτρα» που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο για την επιτυχία αυτών των στόχων.
Μεταξύ αυτών, οι αποκρατικοποιήσεις και, γενικότερα, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η δραστική μείωση της κρατικής σπατάλης, δηλαδή των δημόσιων δαπανών και μάλιστα κατά 18,4 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια, η κατάργηση και συγχώνευση δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών, το πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια, η εφαρμογή αμέσως μετά του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, ενώ είναι υπέρμαχος του αντεργατικού και βάρβαρου θεσμού της εργασιακής εφεδρείας.
Στη βάση αυτή η ΝΔ εμφανίζεται αποφασισμένη να ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους του μεσοπρόθεσμου, επιβεβαιώνοντας ότι το «όχι επί της αρχής» είναι υποκριτικό και ψηφοθηρικό. Το ομολόγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Μαρκόπουλος, δηλώνοντας ότι «εμείς θα βάλουμε πλάτη, όπως βάζουμε πλάτη μέχρι τώρα σε αυτά που συμφωνούμε από τη θεσμική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Γιατί δεν αρέσει αυτό το πράγμα; Γιατί δηλαδή κάποιοι επιθυμούν οπωσδήποτε να εξαφανιστεί το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης και να αφεθεί η αντιπολίτευση στη χώρα στην Αριστερά;».
Προς άρση της μονιμότητας
Την ίδια ώρα, ανοιχτό παράθυρο για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, που θα λύσει τα χέρια της κυβέρνησης για να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων, άφησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος στα πλαίσια της συνταγματικής μεταρρύθμισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση. «Το θέμα της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων θα τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση (...) δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις», δήλωσε με νόημα, μιλώντας στο «Βήμα Fm».
Δυο μέρες πριν, ο Θ. Πάγκαλος είχε δηλώσει στην κρατική τηλεόραση για«περιορισμό της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στη συνταγματική έννοια του όρου», ομολογώντας κυνικά ότι το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο αποτελεί εμπόδιο για τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει η μονιμότητα να διατηρηθεί για «αστυνομικούς, στρατιωτικούς, εκπαιδευτικούς, άντε και οι εφοριακούς», και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να υπάρχει το διευθυντικό δικαίωμα για απολύσεις στους οργανισμούς, ώστε να μπορεί μια τέτοια επιχείρηση να λειτουργήσει με όρους ιδιωτικού τομέα, δηλαδή ανταγωνιστικά, αλλιώς δεν είναι επιχείρηση, αλλά υπουργείο».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε επίσης ανοιχτό η «αξιολόγηση» του ΑΣΕΠ να χρησιμοποιηθεί σαν όχημα για απολύσεις υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε αν θα απολυθούν όσοι αξιολογηθούν αρνητικά από το ΑΣΕΠ, ο Ηλ. Μόσιαλος δήλωσε: «Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή αυτό το πλαίσιο. Θα διαμορφωθεί πρώτα το πλαίσιο αξιολόγησης και μετά θα συζητήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου