Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Επικίνδυνη προπαγάνδα


«Οι αποδοκιμασίες, οι προπηλακισμοί και οι βιαιοπραγίες κατά πολιτικών... Είτε υποκινούνται είτε δεν υποκινούνται όμως, αποτελούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο, αφού μεταφέρουν στη χώρα μας μεθόδους από ένα αποκρουστικό παρελθόν. Με πρώτους διδάξαντες τους "Μελανοχίτωνες" του Μουσολίνι, αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν από τα ολοκληρωτικά κινήματα (ναζιστικά, φασιστικά και κομμουνιστικά) για να εξουθενώσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Υπάρχει, όμως, μια ρητορική. Μια ακραία, επιθετική και βίαιη ρητορική που μιλάει για "κλέφτες", "προδότες", "ξεπουλήματα"» (Ι. Πρετεντέρης στα χτεσινά «Νέα»). «Δυστυχώς, όμως, βλέπουμε πως μέρα με τη μέρα πληθαίνουν τα κρούσματα φραστικής ή φυσικής βίας εναντίον πολιτικών και άλλων δημοσίων προσώπων» (σχόλιο στην 1η σελίδα της χτεσινής «Καθημερινής»).
***
Η αστική προπαγάνδα επιδιώκει με κάθε μέσο τη χειραγώγηση λαϊκών δυνάμεων και την υποταγή τους στην αστική πολιτική. Καλλιεργεί μαζική ψυχολογία θυμού και εκτόνωσης, χρησιμοποιώντας πραγματικά γεγονότα, προβάλλοντας ακόμη και λαϊκά προβλήματα, όπως φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, ασκώντας ακόμη και κριτική, επιδερμική βεβαίως, στην αστική πολιτική όταν κρίνει ότι η μαζική λαϊκή εναντίωση σ' αυτή την πολιτική περικλείει κινδύνους αμφισβήτησης του αστικού πολιτικού συστήματος. Προβάλλοντας ψεύτικες αιτίες γέννησης των λαϊκών προβλημάτων και κάλπικες πολιτικές ευθύνες, για να στρέψει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση σε δρόμους ανώδυνους για το σύστημα. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που σύσσωμα τα αστικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, μαζί με τα αστικά κόμματα, το αστικό πολιτικό σύστημα, κατασκεύαζαν την άθλια εκδοχή ότι για την κρίση και το χρέος ευθύνονται τα σκάνδαλα, οι πολιτικοί που «έφαγαν τα λεφτά» και πρέπει να πληρώσουν. Ετσι «έβγαζαν λάδι» τις κυβερνήσεις που φοροαπάλλασσαν το κεφάλαιο, έδιναν στα μονοπώλια κρατικό χρήμα για επενδύσεις, ενώ η μεγάλη κερδοφορία έφερε την κρίση. Συνέδεαν μάλιστα την εκδοχή των πολιτικών που «τα έφαγαν» με το μαύρο πολιτικό χρήμα με αφορμή το σκάνδαλο «Ζήμενς», προβάλλοντας την ανάγκη να πάνε φυλακή αυτοί που λαδώθηκαν αλλά και «τα έφαγαν». Η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν που τροφοδοτούσαν τα αστικά ΜΜΕ για να αναπαραχθεί μαζικά η άποψη περί «κάθαρσης», απαλλαγής από τους «κλέφτες πολιτικούς», για να πληρώσουν αυτοί που προκάλεσαν τα ελλείμματα και το χρέος. Κυβέρνηση, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., όταν αποφασίζονταν και εφαρμόζονταν τα μέτρα του πρώτου μνημονίου, είχαν αιχμή της προπαγάνδας τους «να πληρώσουν αυτοί που τα έφαγαν».
***
Ποιος, λοιπόν, δημιούργησε το επικίνδυνο σημερινό φαινόμενο για το οποίο ωρύονται; Ποιος ωθούσε στην τυφλή βία ενάντια στους «κλέφτες πολιτικούς»; Ποιος κολάκευε την πλατεία με τις μούντζες, τα συνθήματα «να καεί η Βουλή», «οι 300 στην κρεμάλα», ή «όποιος ψηφίσει τα μέτρα να πάει στο Γουδή»; (τόπος εκτελέσεων στο παρελθόν). Ποιος καλλιέργησε αυτό το υπόβαθρο; Τα αστικά κόμματα και τα επιτελεία τους, μαζί και τα αστικά ΜΜΕ. Ετσι, για παράδειγμα, τη μέρα της απεργίας, ακροδεξιά στοιχεία, τραμπούκοι των γηπέδων, μπράβοι της νύχτας έσπρωχναν τους «αγανακτισμένους» σε τέτοια δράση και σε απόλυτο συντονισμό με τους κουκουλοφόρους, στήνοντας την προβοκάτσια για να χτυπηθεί το οργανωμένο ταξικό κίνημα, προκαλώντας την κρατική καταστολή ενάντιά του. Στη συνέχεια εμφανίζονται και κάποιοι του ΣΥΝ να συμμετέχουν σε παρόμοιες δράσεις. Ετσι ξετυλίγεται μια οξυμένη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΝ για τους προπηλακισμούς και τις επιθέσεις κατά βουλευτών από διάφορες ομάδες, που δεν έχει στόχο μόνο τον αποπροσανατολισμό και την εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων. Θέλουν να συκοφαντηθεί η λαϊκή αντίδραση και να «νομιμοποιηθεί» η καταστολή της οργανωμένης λαϊκής ανυπακοής και της ταξικής πάλης, που αποτελεί το εμπόδιο στην αντιδραστική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και τον πραγματικό αντίπαλο που μπορεί να το ανατρέψει.
***
Εχουν, λοιπόν, τεράστια ευθύνη όσοι συνέβαλαν στην κατασκευή τέτοιων φαινομένων, τα οποία σήμερα αποδίδουν σε άλλες αιτίες. Οι ίδιοι συνέβαλαν στη δημιουργία και έκφραση αυτής της βίας, επιτελώντας τάχα δημοκρατικό καθήκον ως ταγοί της ενημέρωσης, όταν πρόβαλλαν ως λύση «οι κλέφτες στη φυλακή» αλλά και την πλατεία με την κρεμάλα για τους 300. Δεν πείραξε τους δημοσιολόγους, τους βουλευτές των αστικών κομμάτων, το πανό με την κρεμάλα, τους πείραξε όμως το πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη που καλούσε σε λαϊκό ξεσηκωμό. Αφού, λοιπόν, το αστικό πολιτικό σύστημα και η προπαγάνδα του κατασκεύασαν αυτά τα φαινόμενα, τώρα μιλούν για κινδύνους για τη δημοκρατία, κινδύνους που οι ίδιοι δημιούργησαν συνειδητά. Και το χρησιμοποιούν ως μοχλό ενάντια στο οργανωμένο κίνημα εκτοξεύοντας απειλές. Οσο για τον Ι. Πρετεντέρη και τα «Νέα» (και άλλοι το κάνουν κατά καιρούς), που επιχειρούν για μια ακόμη φορά την αθλιότητα της εξίσωσης φασισμού - κομμουνισμού, είναι τόσο ποτισμένοι από τη σάπια αστική ιδεολογία και πολιτική, που γίνονται αδίστακτοι προπαγανδίζοντας τα μεγαλύτερα ψέματα, αφού δεν μπορούν διαφορετικά να υπερασπίσουν το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που ψυχομαχά, νομίζοντας ότι ξορκίζουν το φόβο τους αλλά και το «νεκροθάφτη του» από την αναπόφευκτη ανατροπή του.

«Usuriers», όπως θα 'λεγε και ο Σαρκοζί...


Οταν την περασμένη βδομάδα εμφανίστηκε ο «φιλέλληνας» Σαρκοζί και ανακοίνωσε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι εδώ... τσανακογλείφτες έστησαν «τρελό χορό»!
Ο ένας μιλούσε για «γαλλικό κλειδί»... σωτηρίας.
Ο άλλος πανηγύριζε για την «ελληνογαλλική συμμαχία».
Οσο για τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονταν στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα έτοιμοι να ψάλλουν την... Μασσαλιώτιδα.
*
Να, όμως, που το παραμύθι, πριν καλά - καλά ακουστεί εκείνο το «κι έζησαν αυτοί καλά...», αποδείχτηκε γεμάτο από αιμοδιψείς και αιμοχαρείς δράκους.
Δράκους κανονικούς. Και τόσο απεχθείς, μάλιστα, που φρικίασαν ακόμα και οι«Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
*
Χτες, λοιπόν, οι «Φαϊνάνσιαλ» - και όχι κάποιο αναρχοκομμουνιστικόν έντυπον - χαρακτηρίζει το «γαλλικό σχέδιο» ως μια άνευ προηγουμένου τοκογλυφική αισχρότητα.
Ενα τοκογλυφικό αίσχος που ουδεμία σχέση έχει με τη «σωτηρία της Ελλάδας», αλλά, όπως σημειώνει η εφημερίδα, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών, των ομολογιούχων και των τοκογλύφων (σ.σ.: «usuriers» τους λένε τους τοκογλύφους γαλλιστί...), με στόχο να συνεχίσουν να τζογάρουν πάνω στο ελληνικό χρέος και να πίνουν το αίμα του ελληνικού λαού εισπράττοντας δυσβάσταχτα πανωτόκια και χρεολύσια σε βάθος τριακονταετίας!

Ιδανικός εκπρόσωπος!


«Θα το εφαρμόσουμε, ο κόσμος να χαλάσει»!
Είναι δήλωση χτεσινή. Εγινε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, τον αξιότιμο κύριο Χρήστο Πρωτόπαππα στον ραδιοσταθμό «Real FM».
Αυτή ήταν η απάντηση του λεβέντη «αντιεξουσιαστή» όσον αφορά τις αντιδράσεις του λαού στη λαιμητόμο του «μεσοπρόθεσμου».
*
«Θα το εφαρμόσουμε, ο κόσμος να χαλάσει»!
Ετσι απάντησε ο μπαρουτοκαπνισμένος «κοσμοχαλαστής», ο ορκισμένος απέναντι στην καπιταλιστική αδικία «σοσιαλιστής». Τα συνηθίζουν τα «σταράτα» λόγια οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι και τα επιφανή στελέχη του κόμματος των κυβερνήσεων του Σημίτη.
Της κυβέρνησης του «αυτή είναι η Ελλάδα» και των Χρηματιστηρίων, του κόμματος που, όπως αρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις, σήμερα έχει αναδειχτεί σε κόμμα - συνεργάτη του ΔΝΤ.
*
«Θα το εφαρμόσουμε, ο κόσμος να χαλάσει»!
Τι θαυμαστή «αποφασιστικότητα»! Τι «γενναιότητα» από έναν πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ! Τύφλα να έχει ο Πάγκαλος και τα «τανκς» του. Τύφλα να έχει το θράσος ακόμα και των πιο πατενταρισμένων εργατοπατέρων του πράσινου κομματικού σωλήνα.
Ολης αυτής της πολιτικά ξεδιάντροπης κάστας, που αφού έπαιξε επί μακρόν το ιταμό παιχνίδι της «πέμπτης φάλαγγας» στο εργατικό κίνημα, κατόπιν πέρασε ανοιχτά στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας.
*
«Θα το εφαρμόσουμε, ο κόσμος να χαλάσει»!
Τέτοιο είναι το πολιτικό τους χάλι, όταν, εκ του ασφαλούς, από τα μικρόφωνα της καθεστωτικής προπαγάνδας, εκφωνούν μονολόγους για να κάνουν επίδειξη «ανδρείας» χωμένοι στη θαλπωρή του θώκου τους.
Τόση και τέτοια είναι και η «μαγκιά» τους απέναντι στο λαό. Για να θυμίζει την πολιτική «ποιότητα» όλων αυτών που αφού πρώτα έδωσαν όλες τις δυνατές εξετάσεις στο «συνδικαλισμό» του καρεκλοκενταυρισμού, κατόπιν προήχθησαν στους σημερινούς «ταγούς» του πατριδοκάπηλου «πατριωτισμού» για να κόβουν μισθούς και συντάξεις από τους χτεσινούς συναδέλφους τους.
*
«Θα το εφαρμόσουμε, ο κόσμος να χαλάσει»!
Τι κρίμα να μην έχει κάνει αυτή τη δήλωση ο Πρωτόπαππας πριν από τον ανασχηματισμό. Ισως ο Παπανδρέου να μην τον είχε ξεχάσει...

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Καραμπινάτη διαχείριση του σάπιου καπιταλισμού


Στην Αθήνα συνεδρίασε χτες το προεδρείο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με την παρουσία εκπροσώπων κύρια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού από τις πρώην ΔΕΚΟ και άλλες επιχειρήσεις. Εκτός από τον πρόεδρο του ΣΥΝ, στη συζήτηση έκαναν παρεμβάσεις εκπρόσωποι από το Γαλλικό ΚΚ και το ΚΚ Ισπανίας, οι οποίοι παρουσίασαν τη διαχειριστική πρόταση των οπορτουνιστών για την αντιμετώπιση δήθεν της κρίσης στην Ευρώπη.
Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «το πρώτο Μνημόνιο απέτυχε παταγωδώς στους στόχους του», παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα εξασφάλισε την ποθητή από το κεφάλαιο μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Για την «αποτυχία» του Μνημονίου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ απαίτησε από την κυβέρνηση «να ζητήσει συγνώμη» (!), ενώ συμπέρανε ότι «το χρέος είναι αναλωθέν κεφάλαιο που μόνο προοδευτικά να αποσβεστεί μπορεί, αν και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης», νομιμοποιώντας την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των συμμάχων της.
Για μια ακόμη φορά, διέγνωσε «κρίση χρέους» στην Ελλάδα και την Ευρώπη και έκανε λόγο για «πόλεμο που έχουν κηρύξει τα κερδοσκοπικά κυκλώματα και οι ιδιωτικές τράπεζες, οι έχοντες και οι κατέχοντες απέναντι στους λαούς και στις κοινωνίες». Ούτε λίγο, ούτε πολύ, αθώωσε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο τσάκισμα του λαού, λέγοντας ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης της επιβάλλονται με «απειλή» και «εκβιασμούς».
Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις, ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε σαν δήθεν φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση την «επιθετική αναδιαπραγμάτευση τους χρέους (...) τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του καθώς και την ουσιαστική βελτίωση των όρων αποπληρωμής», ό,τι δηλαδή προωθούν οι αστικές κυβερνήσεις και οι τράπεζες από άλλη πόρτα, για να επιμερίσουν τη ζημιά από την ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Ζήτησε ακόμα «αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού τουλάχιστον στο 5% ως μηχανισμός εξισορρόπησης και αναδιανομής προς όφελος των φτωχών περιοχών και των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων», διαγράφοντας με μια μονοκοντυλιά το νόμο της ανισομετρίας στην καπιταλιστική ανάπτυξη και αναλώθηκε σε ευχολόγια για «αναπτυξιακή πολιτική προσανατολισμένη στις ανάγκες των πολλών και όχι στην ακόρεστη διάθεση των αγορών για κέρδη», με απείραχτη βέβαια την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.
Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να λιβανίσει και το κίνημα της πλατείας, σε αντιπαράθεση προς το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, καθώς αναγνώρισε στην «πλατεία» την «εμπροσθοφυλακή, την ομάδα κρούσης προς όφελος και για λογαριασμό όλων των λαών».

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Παζάρια και αντεγκλήσεις για τον επιμερισμό της ζημιάς

Η μετακύλιση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών, στο επίκεντρο ισχυρών ανταγωνισμών

Εντείνονται τα παζάρια των αστικών κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ευρωζώνης με τους ιδιώτες για τους όρους συμμετοχής τους στην ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», οι μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης συναντιούνται εκ νέου σήμερα στο Παρίσι υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ως προς τους όρους της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νέα πρόταση θα βασίζεται μεν στο γαλλογερμανικό σχέδιο, ωστόσο θα περιλαμβάνει ελκυστικότερους όρους για τη συμμετοχή των τραπεζών, από το αρχικό σχέδιο που έκανε λόγο για μετακύλιση των ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων σε 30ετείς τίτλους και αφορούσε στο 50% των τοποθετήσεων των τραπεζών σε ελληνικό χρέος. Στη νέα πρόταση, το επιτόκιο θα μειωθεί στο 5,76%, ενώ συζητιέται η μετακύλιση να μην αφορά μόνο στο 50% των τίτλων που διαθέτουν οι τράπεζες, αλλά στο 70%.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ευρωζώνης ασκούν πιέσεις για μετακύλιση ομολόγων συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, από τα 100 δισ. που «ωριμάζουν» έως τα τέλη του 2014, ωστόσο η προσπάθειά τους σκοντάφτει στην επιβεβλημένη εθελοντική φύση της συναλλαγής. Πάντως, οι «Financial Times», εκτιμούν ότι ακόμη και μια μετακύλιση ύψους 70%, ενδέχεται να μην φθάνει σε σύνολο τα 30 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος του σχεδίου.
Ηδη, γαλλικές, γερμανικές και ιταλικές τράπεζες έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, αφού, άλλωστε έχουν να μετρήσουν κέρδη, καθώς με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, έστω και αργότερα. Παράλληλα, οι τράπεζες διεκδικούν εγγυήσεις από τα κράτη - μέλη, ότι θα τους διασφαλίσουν τα χρήματα, προκειμένου να πουν το τελικό «ναι» στη μετακύλιση.
Οροι και προσδοκόμενα κέρδη
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, δηλώνει ότι οι ολλανδικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ωστόσο το μέγεθος της συνεισφοράς τους δεν έχει ξεκαθαριστεί. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Dow Jones Newswires», η έκθεση των ολλανδικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα ήταν 3,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010. Η ING έχει τη μεγαλύτερη έκθεση με 1,4 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Rabobank με 240 εκατ. ευρώ. Η Φινλανδία, από την πλευρά της, προκειμένου να συμμετέχει στο κυοφορούμενο νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ζητάει να μπουν οι μετοχές της υπό κατασκευή εταιρείας διαχείρισης κρατικής περιουσίας, ως ενέχυρο.
Από την πλευρά της, η «Moody's» προειδοποιεί ότι οι τράπεζες που θα προχωρήσουν σε μετακύλιση του ελληνικού χρέους ενδεχομένως να χρειαστεί να καταγράψουν επιβαρύνσεις από απομειώσεις και τονίζει ότι η ίδια δεν εμπλέκεται στις συζητήσεις για το σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους και θα κάνει γνωστή τη θέση της μόνο όταν υπάρξει μια τελική απόφαση για το θέμα. Συνάντηση με θέμα την Ελλάδα και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο, θα πραγματοποιήσουν αύριο οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, Φρανσουά Μπαρουάν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Χτες ξεκίνησε στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, η εκδίκαση της προσφυγής Γερμανών καθηγητών και ενός βουλευτή του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος, κατά της συμμετοχής της Γερμανίας στις δανειακές συμβάσεις της τρόικας με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Το Δικαστήριο καλείται να εξετάσει κατά πόσο είναι συνταγματική και σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να εγκρίνει τα δάνεια στο πλαίσιο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης. Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν αναμένεται άμεσα.
Τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης υπερασπίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σημειώνει:«είμαστε βέβαιοι ότι κάναμε το σωστό και το απαραίτητο για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ, όπως επίσης είμαστε βέβαιοι ότι εφαρμόστηκαν σωστά οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Δεν βλέπω παραβίαση του γερμανικού συντάγματος».
Οπως, άλλωστε επισημαίνει ο Τόμας Στράουμπχαρ, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία του Αμβούργου,«αν επιτύχουμε τη σταθεροποίηση της χώρας, τα γερμανικά χρήματα δεν πάνε σε καμιά περίπτωση χαμένα. Το αντίθετο μάλιστα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε κέρδος, μιας και η Ελλάδα δίνει υψηλότερα επιτόκια από ό,τι μπορεί να επιτύχει η Γερμανία στην ελεύθερη αγορά για την αναχρηματοδότηση του χρέους της».
Λεονταρισμοί και ανταγωνισμοί
Στον απόηχο της προειδοποίησης της «Standard & Poor's», ότι θα θεωρήσει τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους ως χρεοκοπία, φουντώνουν οι λεονταρισμοί εκ μέρους της ΕΕ απέναντι στους αμερικανικούς καπιταλιστικούς οίκους αξιολόγησης, τους οποίους και η ίδια αναγνωρίζει και συνεργάζεται για δεκαετίες. Περιγράφοντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, απαντώντας στις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης, σημειώνει: «είναι σημαντικό εμείς, η Τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, να μην τους αφήσουμε να μας πάρουν την ικανότητα αξιολόγησης».
Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητή της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι«έχουμε μία κάπως περίεργη κατάσταση. Οι τράπεζες είναι έτοιμες, διότι έχουν και συμφέρον από αυτό, να σταθεροποιήσουν την Ελλάδα (...) Οι οίκοι αξιολόγησης εμφανίζονται σε αυτό το ευρωπαϊκό ζήτημα πολύ πιο αυστηροί και πολύ πιο επιθετικοί σε σύγκριση, για παράδειγμα, με παρόμοιες περιπτώσεις στη Νότια Αμερική».
«Είναι άμεσης προτεραιότητας η σύσταση ανεξάρτητων ευρωπαϊκών οίκων», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας,Γκέοργκ Φάρεσον, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο δανεισμού, εκτός αν και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν τη χώρα σε καθεστώς πτώχευσης. Σε συνέχεια των παραπάνω, σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά τέσσερις βαθμίδες, στην κατηγορία των μη επενδυτικών ομολόγων (junk), προχώρησε την Τρίτη η Moody's.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: Συμπλέουν στο τσάκισμα της σταθερής και μόνιμης δουλειάς

Πίσω από την εικονική κόντρα για το τι ψήφισαν από κοινού στη Βουλή (!), γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η συμφωνία τους στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων


Το ταξικό κίνημα είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης και των συμμάχων της, καλώντας τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν σε ενιαίο μέτωπο με τους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα τη μάχη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, ενάντια σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Κάλπικο καυγά γύρω από τον κατάπτυστο θεσμό της «εργασιακής εφεδρείας» στήνουν κυβέρνηση και ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή συμπλέουν πλήρως και στηρίζουν από κοινού την εφαρμογή του βάρβαρου και αντεργατικού θεσμού, που τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα, καταλύει κάθε έννοια σταθερής και μόνιμης δουλειάς και οδηγεί στην απόλυση και την ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.
Εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς, αφού δηλαδή ψηφίστηκε και με τις δικές της ευλογίες ο «εφαρμοστικός νόμος» και συγκεκριμένα το άρθρο 37 που περιλαμβάνει το θεσμό της «εργασιακής εφεδρείας», η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να διαχωρίσει τη θέση της για να αποφύγει το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή του νόμου που θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων τους επόμενους μήνες στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το «πλεονάζον προσωπικό», που θα κρίνεται ότι υπάρχει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα παραμένει σε εργασιακή εφεδρεία για 12 μήνες, λαμβάνοντας μόνο το 60% του βασικού μισθού. Στη συνέχεια, θα «αξιολογείται»από το ΑΣΕΠ και αν αποφασιστεί ότι δεν χρειάζεται, τότε θα απολύεται. Η ΝΔ, διά του εκπροσώπου της, επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών επειδή στον εφαρμοστικό νόμο δεν υπήρχε η λέξη «απόλυση», αξιώνοντας από τον Ευ. Βενιζέλο να ζητήσει συγγνώμη, όχι όμως και να πάρει πίσω το αντεργατικό τερατούργημα, που άλλωστε αποτελεί δική της ιδέα, την οποία υιοθέτησαν κυβέρνηση και τρόικα.
Στην αρχική πρόταση της ΝΔ, σκόπιμα δεν είχε αποσαφηνιστεί το χρονικό διάστημα που θα παραμένει ο εργαζόμενος σε καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας», πράγμα που θυμήθηκε να το κάνει χτες ο εκπρόσωπος Τύπου, προκειμένου να δείξει ότι τάχα η πρόταση της ΝΔ δεν οδηγούσε σε απολύσεις.
Εξειδικεύουν την εργασιακή βαρβαρότητα
Οπως ανέφερε ο Γ. Μιχελάκης, η εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας θα γίνεται ανάλογα με την ηλικία των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, για όσους είναι πάνω από τα 50 έτη, προτείνουν να μπουν σε εφεδρεία με το βασικό μισθό μέχρι να πάρουν σύνταξη, εκτός κι αν βρει δουλειά αλλού. Για όσους εργαζόμενους είναι μεταξύ 40 και 50 ετών, προτείνεται να παραμείνουν σε εργασιακή εφεδρεία δύο τριετίες και για όσους είναι από τα 30-40 έτη μια τριετία.
Για τις δυο τελευταίες κατηγορίες, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, τα όρια εφεδρείας ισχύουν εφόσον στο μεταξύ υπάρχει ανάκαμψη, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μπορούν να τις διεκδικήσουν! Σε αντίθετη περίπτωση, τα όρια εφεδρείας παρατείνονται. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος ομολόγησε ότι «σε όλες τις περιπτώσεις προκύπτει ότι μπορούμε να έχουμε ταχύτερη μείωση προσωπικού και ελλείμματος σε σύγκριση με την άμεση απόλυση», ειδικά για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, γιατί, όπως είπε με κυνισμό, «το κόστος από την εργασιακή εφεδρεία θα είναι μικρότερο από το κόστος της αποζημίωσης λόγω απόλυσης».
Εκθειάζοντας, μάλιστα, τα πλεονεκτήματα της εργασιακής εφεδρείας, ο Γ. Μιχελάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία δεν χάνουν τις εισφορές, όπως θα γινόταν σε περίπτωση απολύσεων (...) το Δημόσιο δεν επιβαρύνεται με τα επιδόματα ανεργίας, που θα κατέβαλλε σε περίπτωση απολύσεων», καθώς και ότι «το Δημόσιο εξοικονομεί και το λεγόμενο μη μισθολογικό - λειτουργικό κόστος, που φθάνει σχεδόν το 25% του κόστους λειτουργίας ενός οργανισμού (ενοίκια κτιρίων, θέρμανση, τηλέφωνα, ρεύμα, κόστος καθαριότητας, λειτουργικά κ.λπ.)». Με άλλα λόγια, παραδέχεται ότι ο γνώμονας της πρότασης της ΝΔ είναι η κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της σταθερής εργασίας και η κυριαρχία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων παντού.
Τα άλλα κόμματα
Για «κάλπικη αντιπαράθεση» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γύρω απ' το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής εργασίας στο δημόσιο τομέα έκανε λόγο χτες ο ΣΥΝ, συμπληρώνοντας πως και τα δύο αυτά κόμματα «έχουν αποδεχτεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ - ΔΝΤ, την κρίση να την χρεώνουν στους εργαζόμενους, αμφισβητώντας στοιχειώδη δικαιώματά τους». Αποσιωπά ωστόσο ότι και ο ίδιος, σαν κόμμα του ευρωμονόδρομου, έχει δώσει άλλοθι στην πολιτική που τσακίζει τις εργασιακές σχέσεις.
Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της κατήγγειλε ως «απαράδεκτο και αντικοινωνικό» το «να προωθείται οποιοδήποτε σενάριο απολύσεων στο δημόσιο τομέα». Συντάχτηκε, ωστόσο, με την κυρίαρχη προπαγάνδα, ζητώντας «εξάλειψη του πελατειακού κράτους» και«εξορθολογισμό - εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα», με «αναδιατάξεις» και «μετατάξεις».
Απ' την πλευρά του ΛΑ.Ο.Σ. δεν υπήρξε χτες κάποια παρέμβαση για το θέμα. Ισχύουν, ωστόσο, οι θέσεις και οι προτάσεις του, σύμφωνα με τις οποίες οι «πλεονάζοντες» δημόσιοι υπάλληλοι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, το Δημόσιο «δεν τους χωράει όλους», άρα πρέπει να «απορροφηθούν στον ιδιωτικό τομέα» και το κράτος να επιδοτεί το «κόστος» της εργασίας τους, με αντάλλαγμα οι κεφαλαιοκράτες να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Λανσάρει ως «διέξοδο» χρεοκοπημένα ιδεολογήματα

Να πείσει ότι το κόμμα του είναι ικανότερος διαχειριστής για το κεφάλαιο, επιχειρεί ο Αντ. Σαμαράς

Την «αποτυχία του μνημονίου» επικαλείται ο πρόεδρος της ΝΔ για να δικαιολογήσει την «ανάγκη» λήψης πρόσθετων φιλομονοπωλιακών μέτρων και από αυτή τη σκοπιά ο Αντ. Σαμαράς ζητά την «επαναδιαπραγμάτευση» του Μεσοπρόθεσμου, θεωρώντας ταυτόχρονα δεδομένα και αναγκαία τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό.
Τις θέσεις του κόμματός του παρουσιάζει σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», γνωστό όργανο του παγκόσμιου χρηματιστικού κεφαλαίου, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να βελτιώσει και το προφίλ του ως ικανού διαχειριστή της καπιταλιστικής κρίσης στους κύκλους των «διεθνών αγορών». Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτηρίζει «αποτυχημένο» το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ζητά την άμεση επανεξέτασή του. «Πιστεύω ότι οι πιστωτές μας θα πρέπει να αλλάξουν πολιτική. Το ερώτημά μου είναι γιατί θα πρέπει να κατρακυλήσουμε κι άλλο; Σε τρεις μήνες θα ζητάμε ξανά χρήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ως «διέξοδο» σπεύδει να παρουσιάσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη και άλλα πρόσθετα φιλονομοπωλιακά μέτρα, αναπαράγοντας το σαθρό και χρεοκοπημένο ιδεολόγημα ότι η κερδοφορία του κεφαλαίου θα φέρει την ανάπτυξη, κρύβοντας ότι αυτή ακριβώς είναι η βασική αιτία που οδήγησε στην καπιταλιστική κρίση. «Αντί να "στραγγαλίζει" την ελληνική οικονομία με αυξήσεις φόρων, η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει τους φόρους για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης», δηλώνει.
Τέλος, στην ίδια συνέντευξη, ο Αντ. Σαμαράς γνωστοποιεί τι είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ στην πρόσφατη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Ο σχετικός διάλογος είναι αποκαλυπτικός για τις επιδιώξεις του προέδρου της ΝΔ: «Είπα στη Μέρκελ: Κοίτα, αν το σχέδιό σου έχει αποτέλεσμα, τότε είμαι λάθος. Ομως, αν δεν έχει αποτέλεσμα, τότε θα χρειαστείς ένα νέο σχέδιο και εγώ είμαι αυτός που μπορεί να το εφαρμόσει».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ: Σφοδρή κλιμάκωση μέσα στο επόμενο δίμηνο

Στη Διυπουργική Επιτροπή το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα του 2011. Ομοβροντία από νέα μέτρα, ρυθμίσεις και νομοσχέδια για την τόνωση των μονοπωλίων


Το επόμενο διάστημα ο λαός καλείται να αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, απαντώντας με το ΠΑΜΕ στον πόλεμο κυβέρνησης - πλουτοκρατίας
Με μπαράζ από «φρέσκα» αντεργατικά νομοσχέδια και με βουνό από ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την ενίσχυση των μονοπωλίων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δηλώνει αποφασισμένη να υπηρετήσει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, να «τιμήσει» τις νέες συμφωνίες της με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, μαζί και ο συντονισμός για την εφαρμογή του επικαιροποιημένου μνημονίου ανάμεσα σε κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία συζητήθηκαν στη χτεσινή ευρεία σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών.
Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε σχετικά ότι θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο «το ακριβές χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που συνδέονται με την εφαρμογή του Μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, καθώς μέσα στους επόμενους δύο μήνες πρέπει να αναληφθούν πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες». Ο ίδιος, σε συνέντευξη σε ειδησεογραφικό πρακτορείο, χαρακτήρισε «φιλέλληνα» τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε προχτές ότι η Ελλάδα θα χάσει με το «μεσοπρόθεσμο» μέρος της εθνικής της κυριαρχίας.
Το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», μαζί και ο πρώτος από τους εφαρμοστικούς νόμους, που ήδη ψήφισαν, ήταν το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για τα επόμενα που έχουν ετοιμάσει μέχρι τα τέλη του 2011. Ακόμη και για την περίπτωση της παραμικρής αστοχίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί να πάρει και νέα μέτρα, προκειμένου να πιάσουν τους στόχους των ελλειμμάτων για το 2011.
Το χρονοδιάγραμμα
Το σκληρό αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, όπως έχει συμφωνηθεί και αποτυπώνεται και στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν, προβλέπει την παρακάτω κλιμάκωση:
  • Δημόσια γη και περιουσία: Ξεκινώντας από τον Ιούλη, με τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας (ρίαλ εστέιτ), συνεχίζουν τον Αύγουστο με τα πλάνα για την εξάπλωση και ασύδοτη εκμετάλλευση της τουριστικής κατοικίας με κίνητρα στους λεγόμενους «επενδυτές» και για τις χρήσεις γης για τα ακίνητα της ΕΤΑ. Το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβρη φέτος θα έχουν ολοκληρώσει και θωρακίσει το νομικό οπλοστάσιο της πλουτοκρατίας για το ξεπούλημα δημόσιας γης και περιουσίας, με διαδικασίες «φαστ τρακ». Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, προχωρούν άμεσα στη σύσταση του Ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, στο οποίο, με βάση το νόμο τους, εκχωρούν «αμετάκλητα» κάθε περιουσιακό στοιχείο.
  • Κοινωνικές παροχές: Μέχρι το Σεπτέμβρη ολοκληρώνονται οι «μελέτες» για την παραπέρα καρατόμηση όλων των επιδομάτων (ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτέκνων κ.ά.).
  • Δημόσιο - πρώην ΔΕΚΟ: Μέσα στο μήνα (Ιούλης) φέρνουν το νομοσχέδιο για τα λουκέτα και τις συγχωνεύσεις, όπου πιθανόν να περιλάβουν και τις διατάξεις για την εφαρμογή των απολύσεων που έχουν σχεδιάσει. Τα πρώτα από τα λουκέτα θα έχουν γίνει πραγματικότητα το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβρη. Στο ίδιο διάστημα θα έχουν ετοιμάσει και τα πλάνα για τις παραπέρα μειώσεις μισθών, όπως και για τις τρανταχτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια. Επίσης (Σεπτέμβρης 2011), θα προχωρήσουν στην «απελευθέρωση» και των ΚΤΕΛ. Τον Ιούλη θα είναι έτοιμο και το «ενιαίο μισθολόγιο» των δημοσίων υπαλλήλων μαζί και το σχέδιο για τη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων.
  • Συντάξεις: Μέχρι το Σεπτέμβρη ολοκληρώνουν τη «μελέτη» για όλα τα επικουρικά ταμεία. Αμέσως μετά, προχωρούν στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης.
  • Υγεία: Δρομολογούν «ανακατατάξεις προσωπικού» και επίσης το μπάσιμο «εσωτερικών ελεγκτών» σε όλα τα νοσοκομεία.
  • Τράπεζες: Για την καλύτερη ενημέρωση και προσβασιμότητα των τρωκτικών που διαγκωνίζονται γύρω από το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, η Τράπεζα της Ελλάδας - τοπικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - μεταφέρει εξειδικευμένο προσωπικό στα τμήματα ελέγχου όλων των τραπεζών. Οι αγωνίες της πλουτοκρατίας για το ενδεχόμενο όξυνσης και εξάπλωσης της καπιταλιστικής κρίσης προκύπτουν και από την κατεπείγουσα επάνδρωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την ενίσχυση των τραπεζών με ακόμη 10 δισ. ευρώ.
  • Κρατική διοίκηση: Μέσα στον Ιούλη ξεκινούν τις διαδικασίες για το μπάσιμο ισχυρών εταιρειών σε νευραλγικούς τομείς. Το φθινόπωρο δημιουργούνται «γενικές διευθύνσεις οικονομικών υποθέσεων» σε όλα τα υπουργεία και από το Σεπτέμβρη «δουλειά» σε όλα τα υπουργεία πιάνουν τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στο πλευρό των ντόπιων εκπροσώπων της πλουτοκρατίας.
  • «Απελευθερώσεις»: Ετοιμάζουν ειδική μελέτη για την «επίδραση» που είχε το «άνοιγμα των επαγγελμάτων» στην «ανταγωνιστικότητα και τις τιμές». Το φθινόπωρο θα έχουν ετοιμάσει προσχέδιο νόμου για την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στα «επαγγελματικά προσόντα».
  • Τουριστικό - εμπορικό κεφάλαιο: Με βάση εκθέσεις για τη συνεισφορά του τουριστικού και εμπορικού κλάδου στην οικονομική δραστηριότητα και απασχόληση, προχωρούν το φθινόπωρο σε ειδική νομοθεσία για την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Για την ενίσχυση μεγαλοεξαγωγέων (βιομηχάνων κ.ά.) φέρνουν ρυθμίσεις για την «απλοποίηση» του θεσμικού πλαισίου των εξαγωγών.

Τα γκρεμίζουν όλα! Ο νόμος - πλαίσιο να μείνει στα χαρτιά!

Το σχέδιο του νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση σαρώνει τα πάντα. Κάθε άρθρο του στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα στη μόρφωση και κατασκευάζει ανθρώπους - εργαλεία έτοιμους να παραδοθούν στη ζούγκλα της «αγοράς εργασίας» για την πιο άγρια εκμετάλλευση

Το σχέδιο του νόμου - πλαισίου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας καταργεί ακόμα και τη λέξη «πανεπιστήμιο», διαγράφει ό,τι είχε απομείνει απ' τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, γκρεμίζει κατακτήσεις, στερεί τη μόρφωση και το επιστημονικό περιεχόμενο των σπουδών και στη θέση όλων αυτών τοποθετεί μεγάλα «μαγαζιά» κατάρτισης. Κατασκευάζει ιδρύματα που θα «παρέχουν» πτυχία πολλών ταχυτήτων, θα κάνουν μπίζνες και δε θα επιτρέπουν την παραμικρή αντίδραση στην (επιχειρηματική) λειτουργία τους.
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο «διόρθωσης» του συγκεκριμένου κειμένου και το περιθώριο τριών μηνών που ζήτησαν, χτες, οι ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ ΤΕΙ δεν είναι τίποτα άλλο από ένα άλλοθι για να φανεί πως διαφοροποιούνται. Ο νόμος - πλαίσιο είναι ευθυγραμμισμένος και με την πολιτική και τις προτάσεις της ΝΔ, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. έσπευσε, ήδη, να δηλώσει τη συμφωνία του.
Παρουσιάζουμε τις βασικές αλλαγές που προωθούνται:
***
Τα είδη «πτυχίων» που θα δίνουν τα πανεπιστήμια είναι ...αμέτρητα και πλήρως απαξιωμένα: Θα υπάρχει το πτυχίο των τριών χρόνων (κατ' ελάχιστο). Παράλληλα, θα μπορούν οι σχολές να διοργανώνουν προπαρασκευαστικό έτος, που θα ονομάζεται «γενικό πρόγραμμα σπουδών» και να ακολουθούν τα «ειδικά προγράμματα» σπουδών. Θα υπάρχουν και τα «πτυχία» - φαστ φουντ του ενός ή των δύο χρόνων που θα καταλήγουν σε απονομή τίτλου σπουδών. Τα πανεπιστήμια θα έχουν και προγράμματα διά βίου μάθησης και θα επιλέγουν αν σε αυτά θα βάζουν δίδακτρα. Μετά τα «πτυχία» της ...πρώτης κατηγορίας (3χρονα), που θεωρούνται ο πρώτος κύκλος σπουδών, θα ακολουθεί ο δεύτερος κύκλος σπουδών (μεταπτυχιακά) και ο τρίτος κύκλος σπουδών (διδακτορικό). Μέσα στα ιδρύματα θα υπάρχουν και τα Κέντρα Αριστείας για να «παράγεται» και μια ελίτ επιστημόνων.
***
Τα προγράμματα σπουδών θα πιστοποιούνται απ' την αναβαθμισμένη ΑΔΙΠ, που μετονομάζεται σε Αρχή Διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Σε κάθε ίδρυμα θα υπάρχει αντίστοιχη αρχή (ΜΟΔΙΠ), που συνεργάζεται με την ΑΔΙΠ. Η ΑΔΙΠ θα διορίζεται και μέσω εμπειρογνωμόνων και διαφόρων κριτηρίων θα πιστοποιεί τα προγράμματα σπουδών. Πρακτικά, πρόκειται για έναν ακόμα μηχανισμό εξασφάλισης της «ανταγωνιστικότητας» των πανεπιστημίων και του περιεχομένου σπουδών τους, που πρέπει να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της «αγοράς». Χαρακτηριστικό είναι πως ανάμεσα στα κριτήρια πιστοποίησης είναι η «ζήτηση στην αγορά εργασίας των αποκτώμενων προσόντων» στις σχολές, αλλά και «η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και ο προσανατολισμός των σπουδών» με βάση τις αρχές της ΕΕ.
***
Στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση δε χωρά ο πολιτικός συνδικαλισμός των φοιτητών: Στο σχέδιο αναφέρεται πως για τους φοιτητές «σε συλλογικά όργανα του ιδρύματος, οι εκπρόσωποι εκλέγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο». Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να χτυπήσουν κάθε πολιτική πάλη μέσα στις σχολές. Σχετικός νέος «θεσμός» με τα παραπάνω σχέδια είναι ο «Συνήγορος του φοιτητή», που θέλουν να υποκαταστήσει τη συλλογική διεκδίκηση με ένα ...κέντρο παραπόνων. Παράλληλα, προβλέπει ότι οι φοιτητικές εκλογές για τους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους μπορούν να γίνονται με «ηλεκτρονική» ψηφοφορία υπό την... αιγίδα της διεύθυνσης/κοσμητείας της σχολής!
***
Το άσυλο καταργείται και ...αντικαθίσταται από μια «ακαδημαϊκή ελευθερία» των επιχειρήσεων. Το κάθε ίδρυμα θα ορίζει το περιεχόμενο αυτής της «ελευθερίας». Πρακτικά, οι αστυνομικές δυνάμεις θα μπορούν να μπαίνουν όποτε θέλουν στα ιδρύματα - επιχειρήσεις. Επιπλέον, στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση η «διακοπή του εκπαιδευτικού έργου αλλά και της εν γένει λειτουργίας ενός ιδρύματος επιτρέπεται με απόφαση του πρύτανη και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις», δηλαδή,οποιαδήποτε κινητοποίηση φοιτητών «διακόπτει» την εκπαιδευτική λειτουργία θα διώκεται!
***
Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα διοικούνται από τα Συμβούλια, που θα αποτελούνται από 15 μέλη (ή 9 για τα μικρότερα ιδρύματα). Τα οκτώ (ή τα πέντε) θα είναι καθηγητές (εκλεγμένοι από το σύνολο των καθηγητών του ιδρύματος) και ένας εκπρόσωπος φοιτητών (εκλεγμένος με ενιαίο ψηφοδέλτιο από τους ενεργούς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές). Τα υπόλοιπα 7 μέλη θα είναι «εξωτερικά». Τα Συμβούλια θα είναι πανίσχυρα και θα λειτουργούν σαν ΔΣ μιας ΑΕ. Ο πρύτανης θα επιλέγεται απ' το Συμβούλιο. Αντίστοιχη διοίκηση θα έχουν οι σχολές με επικεφαλής τον κοσμήτορα και το Συμβούλιο της Σχολής.
***
Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα λειτουργούν με ένα μίνιμουμ γενικών κανόνων και από κει και πέρα το καθένα θα ορίζει τους δικούς του όρους λειτουργίας, τα προγράμματα σπουδών, τη διάρκεια σπουδών κ.ο.κ.: Οι αρχές και οι κανόνες λειτουργίας του κάθε ιδρύματος θα ορίζονται στον «οργανισμό» και τον «εσωτερικό κανονισμό» του. Εκεί θα συγκεκριμενοποιούνται όλα, τα προγράμματα σπουδών, οι προϋποθέσεις πρόσληψης καθηγητών, οι μπίζνες κ.ά. Ο «οργανισμός» του κάθε ιδρύματος θα εκδίδεται σε ΠΔ μετά από απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησής του.
Στον «οργανισμό» θα εξειδικεύονται: Η οργάνωση της ακαδημαϊκής, διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας, η λειτουργία των οργάνων, «τα ειδικά προσόντα επιλογής και εξέλιξης των μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού», οι υποχρεώσεις καθηγητών και φοιτητών, τα όργανα ελέγχου, τα προγράμματα σπουδών, η ίδρυση μεταπτυχιακής σχολής, η εκπροσώπηση φοιτητών και καθηγητών κ.ά. Με απόφαση του Συμβουλίου θα υπάρχει και «εσωτερικός κανονισμός», όπου θα ορίζονται πιο ...ειδικά ζητήματα. Μεταξύ αυτών είναι ο τρόπος αξιολόγησης των φοιτητών και «οι ειδικότεροι τύποι πτυχίων ή τίτλοι σπουδών ανά σχολή και πρόγραμμα σπουδών», «ειδικότερα θέματα φύλαξης της περιουσίας του ιδρύματος» κ.ά.
***
Τυπικά θα υπάρχουν τρεις βαθμίδες καθηγητών (καθηγητής, αναπληρωτής, επίκουρος), αλλά ουσιαστικά οι διδάσκοντες, στην πλειοψηφία τους, θα απασχολούνται με συμβάσεις και ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Πρακτικά, μόνο οι δύο πρώτες βαθμίδες θα έχουν μονιμότητα (η οποία θα είναι υπό αμφισβήτηση με διαρκείας κρίσεις), ενώ ο επίκουρος θα είναι στην ουσία ένας συμβασιούχος τετραετίας. Παράλληλα, θα υπάρχουν εντεταλμένοι καθηγητές με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου (από μονοετείς έως και τριετείς συμβάσεις), ιδιωτικού δικαίου, πλήρους απασχόλησης. Τα ιδρύματα (ως επιχειρήσεις) θα έχουν τον τελικό λόγο για τη συγκεκριμενοποίηση των κριτηρίων που ζητούν απ' τους ελαστικά απασχολούμενους εργαζομένους τους. Τυπικά οι καθηγητές θα πρέπει να έχουν διδακτορικό, αλλά το σχέδιο έχει και «παράθυρα» για διδάσκοντες χωρίς διδακτορικό.
***
«Μπόνους» με βάση την «ανταγωνιστικότητα»: Το κράτος θα χρηματοδοτεί τα ιδρύματα για τα λειτουργικά τους έξοδα και από εκεί και πέρα θα δίνεται επιπλέον χρήμα με κριτήρια «ανταγωνιστικότητας». Με λίγα λόγια, τα «καλύτερα» με όρους αγοράς θα παίρνουν και μεγαλύτερο «μπόνους». Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και τυπικά, πια, θα μπορούν να χρηματοδοτούνται από επιχειρήσεις. Τα ίδια τα ιδρύματα θα μπορούν να θέτουν και αυτά στόχους - κριτήρια για τη χρηματοδότηση - «μπόνους».
***
Το κάθε ίδρυμα θα έχει το δικό του Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας». Αυτή η ΑΕ θα διαχειρίζεται την περιουσία του πανεπιστημίου και όλη τη χρηματοδότηση, πλην του κρατικού προϋπολογισμού. Θα μπορεί να κάνει μπίζνες, επενδύσεις, να εκχωρεί άδεια ή διάθεση «εμπορικής εκμετάλλευσης προϊόντων», να ιδρύει εκδοτικούς οίκους, να διαχειρίζεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τη σίτιση, τη στέγαση κ.ά.
***
Το υπουργείο, ανάμεσα στα άλλα, έχει βάλει και δύο διατάξεις που παρουσιάζονται σαν ...κοινωνικές παροχές: Τα φοιτητικά δάνεια και τη μερική φοίτηση για τους εργαζόμενους φοιτητές. Τα φοιτητικά δάνεια, όπου έχουν εφαρμοστεί, οι φοιτητές τα αποπληρώνουν για μια ζωή. Για τους εργαζόμενους φοιτητές τα «προνόμια» δεν είναι τίποτα άλλο από στάχτη στα μάτια. Χαρακτηριστικό είναι πως εργαζόμενοι φοιτητές θεωρούνται όσοι αποδεδειγμένα δουλεύουν από 20 ώρες τη βδομάδα και πάνω. Οσοι καταφέρνουν να εξασφαλίζουν απ' τους εργοδότες πως δουλεύουν, θα έχουν δυνατότητα φοίτησης το διπλάσιο χρονικό διάστημα απ' το ελάχιστο (π.χ., έξι αντί για τρία χρόνια).

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: Προχωρά ακάθεκτη στη συρρίκνωση της λίστας

Παραδόθηκε στο υπουργείο Εργασίας το πόρισμα της ΕπιτροπήςΔική του λίστα ετοιμάζει το υπουργείο παρακάμπτοντας το πόρισμα
Από πρόσφατη κινητοποίηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού
Επιμένει η κυβέρνηση στην απόφασή της να αποχαρακτηρίσει επαγγέλματα και ειδικότητες από τη λίστα των ΒΑΕ και προχωρά ακάθεκτη στη διαμόρφωση της νέας συρρικνωμένης λίστας, ενώ χτες παραδόθηκε στον υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, το πόρισμα της Διαρκούς Επιτροπής που είχε συσταθεί γι' αυτό το σκοπό. Αποδεικνύοντας τον προσχηματικό ρόλο που είχε και αυτή η Επιτροπή, το υπουργείο - σύμφωνα με ανακοίνωσή του - προχωρά από μόνο του στη διαμόρφωση «ενδεικτικής λίστας», την οποία θα επεξεργαστεί δική του «ομάδα εμπειρογνωμόνων». Μάλιστα, ζητά από τη Διαρκή Επιτροπή να συζητήσει και να παραδώσει τις προτάσεις της για την «ενδεικτική λίστα» μέχρι τις 20 Ιούλη.
Ετσι, αφού η κυβέρνηση συνέστησε μια Επιτροπή για να δώσει επιστημονικοφάνεια στην αντεργατική πολιτική της και επειδή η Επιτροπή δεν κατέληξε σε νέα λίστα, τώρα αναθέτει σε «εμπειρογνώμονες» του υπουργείου Εργασίας να διαμορφώσουν αυτοί τη νέα λίστα που βολεύει το υπουργείο. Για πολλοστή φορά, και στην περίπτωση της λίστας των ΒΑΕ, επιβεβαιώνεται ότι οι «επιτροπές» και τα «πορίσματα» είναι το προπέτασμα καπνού, για να αποκρυβεί ότι οι αποφάσεις είναι πολιτικές και δε βασίζονται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο. Αλλωστε, στην ίδια την ανακοίνωση του υπουργείου ομολογείται ότι «η τελική απόφαση (σ.σ. για τη νέα λίστα) θα είναι της πολιτικής ηγεσίας»! Και σε αυτό τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων συμβάλλει και η ΓΣΕΕ συμμετέχοντας στις επιτροπές και τα επιτροπάτα που στήνει η κυβέρνηση.
Αντιεπιστημονική η εξαίρεση από τη λίστα
Χαρακτηριστικό και του νέου πορίσματος της Διαρκούς Επιτροπής για τα ΒΑΕ είναι η επισήμανση που κάνει: «Στο πνεύμα των επισημάνσεων που καταγράφηκαν και από προηγούμενες Επιτροπές, οι προτάσεις για εξαίρεση εργαζομένων που ήδη υπάγονται στα ΒΑΕ σήμερα (χωρίς να υπάρχουν ειδικές μελέτες) θα κινδύνευε να είναι με επιστημονικούς όρους άστοχη». Και σε αυτά τα πλαίσια καταλήγει: «Η Επιτροπή, λόγω των παραπάνω αντικειμενικών δυσκολιών κατέληξε να προτείνει την παραμονή των ήδη υπαρχόντων εργασιών και ειδικοτήτων στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και την επικαιροποίηση της λίστας με αφαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας που δεν υφίστανται πλέον».
Παράλληλα, το πόρισμα της Επιτροπής επικεντρώνει στη διαμόρφωση κριτηρίων για να γνωμοδοτήσει για την υπαγωγή εργασιών, ειδικοτήτων και χώρων εργασίας στα ΒΑΕ καθορίζοντας δύο ειδών κριτήρια: Τα «βασικά» και τα «επικουρικά». Σε αυτά τα πλαίσια, παραδόξως, ορίζει στα επικουρικά και όχι στα βασικά κριτήρια την «ήδη ισχύουσα ένταξη σε καθεστώς ΒΑΕ» αλλά και την «ύπαρξη σε ισχύ καθεστώτος πρόωρης συνταξιοδότησης για λόγους υγείας σε τρεις τουλάχιστον χώρες - μέλη της ΕΕ». Ομως, η υποβάθμιση αυτών των κριτηρίων δε συνάδει με τις παραπάνω εκτιμήσεις της, υπακούει περισσότερο σε πολιτικές επιδιώξεις και ίσως αποδειχτεί επικίνδυνη για την τύχη ορισμένων ειδικοτήτων και εργασιών που θα κριθούν στο μέλλον από την Επιτροπή.
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση των ΒΑΕ ήταν και παραμένει ζήτημα που πρέπει να πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, έχοντας ξεκάθαρες τις αντεργατικές στοχεύσεις της κυβέρνησης και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Πολύ περισσότερο που ήδη με τον αντιασφαλιστικό νόμο 3863/2010 η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εκτός των άλλων και για τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν στη λίστα των ΒΑΕ.

Κούφιοι λεονταρισμοί και πυροτεχνήματα

Κούφιοι λεονταρισμοί για εσωτερική κατανάλωση, δηλαδή για ψηφοθηρία, αποτελούν οι μεγαλόστομες διακηρύξεις του προέδρου της ΝΔ για «επαναδιαπραγμάτευση σε όλα» του μεσοπρόθεσμου και άλλα τέτοια παραμύθια. Η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ ούτε θέλει ούτε μπορεί να κάνει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο ή το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Οταν η ηγεσία της ΝΔ διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι συμφωνεί πλήρως με τους στόχους του μεσοπρόθεσμου και τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την επίτευξή τους, τότε τι θα διαπραγματευτεί; Οταν υπερψηφίζει τα μισά και τα πλέον σημαντικά άρθρα του μεσοπρόθεσμου, όπως αυτά που αφορούν την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, την εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις στο δημόσιο, τις άγριες περικοπές σε Υγεία και Παιδεία, κ.ο.κ., τότε τι θα παζαρέψει με την τρόικα; Το μόνο που πραγματικά έχει αναδείξει ως ζήτημα αιχμής στα παζάρια με την τρόικα είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη και τις εργοδοτικές εισφορές... Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι η επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα που επιζητά η ηγεσία της ΝΔ είναι προς όφελος των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να «ανακουφίσει» ή να ωφελήσει τους εργαζόμενους και το λαό. Κοροϊδία λοιπόν τα πυροτεχνήματα περί «επαναδιαπραγμάτευσης» του Μεσοπρόθεσμου, όπως ψεύτικες υποσχέσεις είναι τα περί «αποκατάστασης όλων αδικιών όταν μειωθεί το έλλειμμα»...

«Εφεδρεία» δικομματικής εξαπάτησης

Απόλυτη και αγαστή υπήρξε η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για να θεσπιστεί το αντεργατικό μέτρο της εργασιακής εφεδρείας και αυτό δεν μπορεί να αποκρυβεί από τον κουρνιαχτό που σηκώνουν εκ των υστέρων με τις κοκορομαχίες τους. Η ιδέα ανήκει στην ηγεσία της ΝΔ, που πρώτη πρότεινε την εργασιακή εφεδρεία ως αποτελεσματικό εργαλείο για να περιοριστεί το λεγόμενο μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, παράλληλα με το πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια, τη σφαγή των μισθών, την κατάργηση δημοσίων οργανισμών κ.ο.κ. Η ιδέα έγινε ασμένως αποδεκτή από κυβέρνηση και τρόικα, που έσπευσαν να την συμπεριλάβουν στο «μεσοπρόθεσμο» και τον εφαρμοστικό νόμο (άρθρο 37), που ψηφίστηκε με τις ευλογίες της ΝΔ, που εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς θυμήθηκε να διαφωνήσει γιατί οι εργαζόμενοι απολύονται μετά από ένα χρόνο παραμονής στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, όπου λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού. Η αλήθεια όμως είναι ότι στην πρόταση της ΝΔ δεν υπήρχε, προφανώς σκόπιμα, συγκεκριμένη αναφορά για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, δηλαδή στον προθάλαμο της απόλυσης. Αφού ψηφίστηκε από τη Βουλή ότι η εργασιακή εφεδρεία θα κρατά ένα χρόνο και μετά θα οδηγεί σε απόλυση, η ΝΔ θυμήθηκε να κρατήσει αποστάσεις, δίνοντας στη δημοσιότητα «επεξεργασμένες προτάσεις», σύμφωνα με τις οποίες η εργασιακή εφεδρεία δεν οδηγεί σε απόλυση... Πρόκειται βέβαια για συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων, πολύ περισσότερο που δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση για κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου...

Ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο

«Να μην υπάρξει η παραμικρή απόκλιση από τα συμφωνηθέντα». Αυτή φέρεται, σύμφωνα με το «Εθνος», να είναι η εντολή του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς, προτρέποντάς τους ταυτόχρονα να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα στην κατεύθυνση αυτή. Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για να υλοποιήσει τα ασύλληπτης βαρβαρότητας αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στο «μεσοπρόθεσμο», αλλά και πέρα από αυτό. Είναι μάλιστα φανερό ότι θα αξιοποιήσει τη θερινή ραστώνη για να κλιμακώσει τον πόλεμο κατά του λαού και να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερα, αν όχι όλα, τα μέτρα και νομοσχέδια που προβλέπονται στο «μεσοπρόθεσμο», ώστε να τα εμφανίσει ως δήθεν ατού στα «παζάρια» που θα γίνουν το Σεπτέμβρη για την επόμενη, την 6η, δόση. Το στίγμα το έδωσε άλλωστε ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι στις συνθήκες αυτές κάθε ώρα μετράει όπως ένας μήνας παλαιότερα. Η ταχύτητα με την οποία «τρέχουν» τις αντιδραστικές και αντιλαϊκές ανατροπές σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, εργασιακές σχέσεις, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά τους να μην αφήσουν τίποτα όρθιο, προκειμένου να διασώσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Ομως δεν «παίζουν» μόνοι τους και φυσικά δεν είναι παντοδύναμοι, όσο και αν αυτό θέλουν να πιστέψει ο λαός. Τον τελευταίο λόγο είτε το θέλουν είτε όχι τον έχει ο λαός, που δεν έχει άλλη διέξοδο από το να πάρει τις τύχες στα χέρια του, οργανώνοντας την πάλη και την αντεπίθεσή του με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων


Με αφορμή τη δήλωση του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι μέσα από την υλοποίηση του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» και του εφαρμοστικού νόμου «η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό», εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων θυμήθηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα και ξεσπάθωσαν. Είναι τουλάχιστον υποκριτική η στάση τους, να παριστάνουν τους πατριώτες εκείνοι που υπερασπίζονται ή απεμπολούν κυριαρχικά δικαιώματα με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, όπως αυτά κάθε φορά διαμορφώνονται.
Οι όψιμοι υπερασπιστές των κυριαρχικών δικαιωμάτων βρήκαν πάτημα για να αναπαράγουν όλες εκείνες τις αντιλήψεις που βολεύουν την κυριαρχία της πλουτοκρατίας και το αστικό πολιτικό σύστημα. Αναπαράγουν τη φιλολογία περί ξένης εξάρτησης της Ελλάδας, μόνο και μόνο για να αποκρύψουν το ρόλο της αντιδραστικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μιλούν για ξενόφερτα μέτρα, ξενόφερτο μνημόνιο και «μεσοπρόθεσμο», για να αθωώσουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, που ψηφίζουν με χέρια και με πόδια όλες τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις, οι οποίες, ανεξάρτητα αν σήμερα υλοποιούνται βάσει μνημονίου και «μεσοπρόθεσμου», αποτελούν στρατηγικές επιλογές της πλουτοκρατίας, διατυπωμένες εδώ και πολλά χρόνια.
Πάει πολύ να παριστάνουν τους πατριώτες και τους υπερασπιστές της εθνικής κυριαρχίας, οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εδώ και δεκαετίες βάζουν πλάτη στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τα κόμματα που σήμερα παριστάνουν τους θιγμένους από τη δήλωση Γιούνκερ, είναι τα ίδια κόμματα που μαζί με τον ΣΥΝ ψήφισαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, δηλαδή την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, προκειμένου να γίνει μέλος της «μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας». Είναι τα ίδια κόμματα που όταν το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ περιλαμβάνει και εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, το κατηγορούσαν ότι καλλιεργεί τον εθνικό απομονωτισμό, ότι θέλει να καταντήσει την Ελλάδα σαν την Αλβανία, ενώ μπροστά στο λαό ανοίγεται ο δρόμος της ευημερίας. Είναι τα ίδια κόμματα που πριν από λίγο καιρό, ψήφισαν μαζί με τον ΛΑ.Ο.Σ. στο ευρωκοινοβούλιο την «οικονομική διακυβέρνηση» της ΕΕ, που αποτελεί ένα κραυγαλέο παράδειγμα εκχώρησης δικαιωμάτων και ένα διαρκές μνημόνιο σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων σε όλη την ΕΕ. Είναι τα κόμματα εκείνα που υπερασπίζονται τη συμμετοχή της χώρας στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, και έχουν εκχωρήσει τα δικαιώματα στο Αιγαίο, μετατρέποντάς το σε μια μεγάλη ΝΑΤΟική λίμνη.
Τα αστικά κόμματα με την αγαστή συνεργασία των επιχειρηματικών ομίλων των ΜΜΕ, κοροϊδεύουν το λαό, για να αποπροσανατολίσουν την πάλη του, να αθωώσουν την αντιλαϊκή πολιτική ως κάτι που δήθεν «επιβάλλεται απ' έξω» και τάχα μου οι εγχώριες αστικές πολιτικές δυνάμεις εφαρμόζουν παρά τη θέλησή τους. Συγκαλύπτουν το γεγονός ότι έχουμε μονοπωλιακό καπιταλισμό, συμμετοχή της ελληνικής οικονομίας στη διεθνή καπιταλιστική αγορά από υποδεέστερη θέση λόγω ανισομετρίας, ότι η στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για συμμετοχή στην ΕΕ ωφελεί τα μέγιστα την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ετσι φωνασκούν δήθεν πατριωτικά, αλλά εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα, επειδή αυτό υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Η αυτοδύναμη ανάπτυξη της χώρας και η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μπορούν να επιτευχθούν μόνο από μια λαϊκή εξουσία που θα μετατρέψει τα μονοπώλια σε λαϊκή περιουσία, θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Φανατικά ευρωλάγνος

Οχι που δε θα έβγαινε ο Δ. Παπαδημούλης να εξωραΐσει το ρόλο της τρόικας και στο «πρόσωπό» της συνολικά την ευρωενωσιακή στρατηγική, που σαν οδοστρωτήρας ισοπεδώνει τα δικαιώματα των λαών ανοίγοντας το δρόμο στα μονοπώλια για περισσότερα κέρδη και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Σχολιάζοντας χτες στον ρ/σ «Αθήνα 9.84» τις δηλώσεις Γιούνκερ, δήλωσε ότι «ο κ. Γιούνκερ είπε με πολύ ωμό τρόπο μια σκληρή αλήθεια (...) οι Τροϊκανοί λένε ότι έχουμε ένα κράτος μπάχαλο, δεν μπορείτε να μαζέψετε φόρους, αποτύχατε παταγωδώς στους στόχους πάταξης της φοροδιαφυγής, περιορισμού της κρατικής σπατάλης και θα έρθουμε εμείς, όχι με τεχνικούς συμβούλους αλλά με καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, η Τρόικα βρίσκει και τα κάνει (...) δίνουν λαβές με τον άθλιο τρόπο διακυβέρνησης αυτής της χώρας, τότε αναπτύσσονται ωμές συμπεριφορές που θυμίζουν αποικιακές λογικές (...) χρειάζεται να εξασφαλίσουμε όλες εκείνες τις αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης αυτής της χώρας ώστε να πάψουμε να δίνουμε δικαιώματα».
Δηλαδή, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έδωσαν δικαιώματα, με τον άθλιο τρόπο που κυβέρνησαν και κυβερνούν, στην τρόικα να παρέμβει για να τους συνετίσει και αν η χώρα κυβερνηθεί καλύτερα τότε όλα θα στρώσουν! Ούτε για μικρά παιδιά η αφήγηση του βουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτά ακόμα θα έβαζαν τα γέλια.

Συγχρονισμός!


Αμέσως μετά τη λήξη της τελευταίας συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ ο Ευάγγελος Βενιζέλος προέβη στον ακόλουθο ισχυρισμό: «Ενισχύθηκε η διεθνής αξιοπιστία της χώρας»!
*
Η αξία - προφανώς - δεν βρίσκεται στην άποψη του υπουργού Οικονομικών. Η αξία της υπόθεσης συνίσταται στο εξής:
Ηταν ακριβώς (μα ακριβώς!) την ίδια ώρα, όταν ο Βενιζέλος μιλούσε για την «διεθνή αξιοπιστία» της Ελλάδας, που ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ παραχωρούσε τη γνωστή συνέντευξη όπου και μιλάει για «περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας»...

Γιούνκερ


Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, ήταν εξ αυτών που όταν άρχισε η «Οδύσσεια» των μνημονίων, των «μεσοπρόθεσμων» και των «εφαρμοστικών», είχαν ευχηθεί το «καλό κουράγιο» στον ελληνικό λαό.
*
Επιπλέον ο Γιούνκερ, τον Οκτώβριο του 2010, είχε προβεί και σε μια πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση:
Το «ελληνικό πρόβλημα», είπε τότε, «ξεκινάει εδώ και τρεις δεκαετίες».
*
Αλλά, όποιος ρίξει μια ματιά στο ημερολόγιο, θα διαπιστώσει κάτι πολύ ενδιαφέρον: Πριν από τρεις δεκαετίες - που κατά τον Γιούνκερ «ξεκίνησε το ελληνικό πρόβλημα» - εκείνο που ξεκίνησε στην Ελλάδα δεν ήταν άλλο πέρα από το ταξίδι της χώρας στον «παράδεισο της ΕΟΚ» και νυν ΕΕ.
*
Πρόκειται για σπουδαία «μαρτυρία»: Η έναρξη του ελληνικού «δράματος», όπως τουλάχιστον την τοποθετεί ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, αρχίζει από την εποχή του«θα φάτε με χρυσά κουτάλια»!
Από την εποχή, δηλαδή, της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ, που φέτος «εορτάζουμε» τα τριάντα της χρόνια.
*
Αυτό υπόσχονταν στο λαό όσοι έσυραν τη χώρα στην ΕΕ. Οτι θα «έτρωγε με χρυσά κουτάλια».
Αλλά εν μέσω παγκόσμιας κρίσης ήρθε ο Γιούνκερ να ομολογήσει ότι όλη η προηγούμενη τριακονταετής προπαγάνδα ήταν μια απάτη.
*
Μάλιστα πρόσθεσε κάτι ακόμα βαρύτερο:
«Ηξερα - είπε τότε - ότι η Γερμανία και η Γαλλία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα, αλλά εγώ δεν μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα»!
*
Με άλλα λόγια η ΕΕ όχι μόνο δεν είναι το «απάνεμο λιμάνι» που περιέγραφαν οι αστοί πολιτικοί στον ελληνικό λαό, αλλά δεν έχει και καμία σχέση με τα φληναφήματα περί της λέσχης των «ισότιμων εταίρων», της αγάπης και της συναλληλίας μεταξύ «φίλων».
***
Χτες ο κ. Γιούνκερ επανήλθε. Αλλά αυτή τη φορά παραβίασε ανοιχτές θύρες: «Η κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί δραστικά», μας πληροφόρησε.
«Ελα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου», δηλαδή.
*
Φυσικά δεν υποτιμάμε τις γνώσεις του Γιούνκερ περί το «ποιόν» της ελληνικής πλουτοκρατίας.
Θα μας επιτρέψει, όμως, να έχουμε ιδίαν αντίληψην περί του εν λόγω φυράματος.
*
Σε μια χώρα που έχει περάσει από πάνω της ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος και τα σχέδια Μάρσαλ, το ΝΑΤΟ με τις «νέες δομές» του και η ΕΕ με τα Μάαστριχτ και τις ΟΝΕ της, ο κ. Γιούνκερ κολακεύεται αν νομίζει ότι ανήκει στους πρώτους τη τάξει συνεργάτες της ελληνικής πλουτοκρατίας κατά τη διαδικασία εκχώρησης μέρους των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Μάλλον... καταϊδρωμένος έρχεται.
*
Πολύ πριν σχηματιστούν τα Γιούρογκρουπ, ο τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν πρωθυπουργός δήλωνε:
«Δεν έχουμε ταμπού στην εκχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΕΕ»! (Γιώργος Παπανδρέου, Τάμπερε - Δεκέμβρης 1999, Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ).
*
Πολύ πριν εμφανιστούν τα μνημόνια του κ. Γιούνκερ, στην Ελληνική Βουλή ακούγονταν διά στόματος της προέδρου της τα ακόλουθα:
«Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη» (Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, Φλεβάρης 2005, κατά την εκλογή του Καρ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας).
*
Οσο για το Μάαστριχτ, όταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός και οι σημερινοί απαρτίζοντες τον ΛΑ.Ο.Σ. έβαζαν την Ελλάδα βαθύτερα στο στόμα της λυκοσυμμαχίας, ποιος δεν θυμάται εκείνα τα «ηρωικά» του Αντρέα Παπανδρέου, να καταγγέλλει την «μπότα του Γερμανού τραπεζίτη» και μετά να ψηφίζει υπέρ...
*
Εν ολίγοις: Γνωρίζουμε εξίσου καλά με τον Γιούνκερ - τολμούμε να πούμε: καλύτερα από τον Γιούνκερ - μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν η ελληνική πλουτοκρατία, τα κόμματά της και οι σύμμαχοί τους, όταν αυτό απαιτεί η εξυπηρέτηση του ταξικού τους συμφέροντος.
Οτι η σωτηρία της ντόπιας πλουτοκρατίας συνεπάγεται την «ευθανασία» του ελληνικού λαού και τον «ακρωτηριασμό» της χώρας, είναι μια παλιά ιστορία. Τόσο παλιά που έχει καταστεί υπερώριμη πλέον η ανάγκη να πάρει τέλος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: Στην γκιλοτίνα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

  • Κλείνουν 330 κλινικές και 2.401 κλίνες στα νοσοκομεία




  • Δημιουργούνται Κέντρα Υγείας τύπου Α, με 24ωρη λειτουργία και τύπου Β, με 16ωρη λειτουργία




  • Στην γκιλοτίνα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των δεσμεύσεών της στα μνημόνια μπαίνουν τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με το τελικό σχέδιο για τις συγχωνεύσεις που ανάρτησε (1.7.2011) στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Υγείας.
    Απ' τις 2000 κλινικές θα συνενωθούν 330 εντός των νοσοκομείων και θα μεταφερθούν άλλες 40, με αποτέλεσμα να μείνουν 1.670 κλινικές μονάδες στα νοσοκομεία. Επίσης, 8 μικρά νοσοκομεία θα γίνουν Κέντρα Υγείας (ΚΥ) Αστικού ή μη Αστικού Τύπου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι 46.873 οργανικές κλίνες θα μειωθούν κατά 2.401 (μένουν 44.472) και οι λειτουργούσες κλίνες από 35.391 θα μείνουν 32.990.Επίσης, θα γίνει μείωση των γιατρών κατά 701. Στους 600 θα γίνει ανακατανομή «για την κάλυψη των νέων αναγκών του ΕΣΥ» και οι 80 θα καλύψουν υποστελεχωμένες κλινικές. Στον ανεμοστρόβιλο των ανακατανομών θα μπουν και 2.000 εργαστηριακοί γιατροί, καθώς και 4.000 λοιπών ειδικοτήτων, καθώς σχεδιάζεται μείωση κατά 10% και των 900 τμημάτων των υφιστάμενων εργαστηριακών και απεικονιστικών τομέων. Τέλος, μειώνονται σε 83 - από 133 - τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων και οι διοικητές σε 78.
    Μεταξύ των κριτηρίων, για τις συγχωνεύσεις είναι η «βελτίωση τηςαποδοτικότητας της σχέσης εισροές/εκροές, με παράλληλη ικανοποίηση των στόχων νομοθετημάτων (Καλλικράτης) ή άλλων παρεμβάσεων», όπως αναφέρεται στο σχέδιο. Δηλαδή της λειτουργίας των νοσοκομείων ως αυτόνομων επιχειρήσεων. «Απώτερος σκοπός, όπως αναφέρεται, του όλου εγχειρήματος θα πρέπει να είναι η πλήρης ενοποίηση των συνδιοικούμενων ή διασυνδεόμενων νοσοκομείων, σε ένα ΝΠΔΔ, με στόχο την πλήρη ενοποίηση των υπηρεσιών, ιδιαίτερα στον τομέα των ξενοδοχειακών, διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών».
    Ακρωτηριασμός των Κέντρων Υγείας
    Με τη δημιουργία ΚΥ δύο ταχυτήτων η κυβέρνηση επιχειρεί τον ακρωτηριασμό των ήδη υποβαθμισμένων υπηρεσιών στα 200 ΚΥ αγροτικού τύπου.
    Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ΚΥ τύπου Α, με 24ωρη λειτουργία, και τύπου Β με 16ωρη λειτουργία. Δηλαδή, μετά τις 11 το βράδυ θα πάψουν να εφημερεύουν όσα ΚΥ καταταγούν στον τύπο Β. Επίσης, προβλέπεται η μετατροπή ΚΥ σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΠΙ) ή απλώς Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ). Ετσι θα στερηθούν υπηρεσίες οι απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, που είναι ήδη γυμνές από δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
    Οι «αναδιατάξεις στην ΠΦΥ» γίνονται ενόψει της λειτουργίας (1.9.2011) τουΕθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στον οποίο«μεταφέρονται και εντάσσονται ως υπηρεσίες, αρμοδιότητες και προσωπικό οι κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ». Η μεταφορά των κλάδων Υγείας στον ΕΟΠΥΥ θα σημάνει - όπως προκύπτει απ' την «ενδιάμεση έκθεση» της «Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Ειδικών Εμπειρογνωμόνων στον τομέα Υγείας» - την κατάργηση 113 μη αυτοτελών υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ με την ένταξή τους στις 223 αυτοτελείς μονάδες του Ιδρύματος.
    Μετά τον ακρωτηριασμό των ΚΥ και των μονάδων του ΙΚΑ θα γίνει «συμβατική λειτουργική διασύνδεση» του ΕΟΠΥΥ, εκτός απ' τα ΚΥ, και με τις «μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας των ΟΤΑ». Στο πλαίσιο των ανατροπών στην ΠΦΥ θα γίνει ανακατανομή του προσωπικού εντός των ορίων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) «και σε μερικές περιπτώσεις π.χ. των νησιών και μεταξύ των ΔΥΠΕ)». Θα μετακινηθούν 70 γιατροί, 170 νοσηλευτές και 90 απ' το υπόλοιπο προσωπικό. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, η εφημερία των ΚΥ θα υποστηρίζεται απ' τους αγροτικούς γιατρούς.

    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ: Τοκετός με φωτισμό κινητών τηλεφώνων!


    Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για 20 λεπτά έμεινε το νοσοκομείο της Σάμου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Την ώρα εκείνη ήταν σε εξέλιξη τοκετός, ο οποίος ολοκληρώθηκε με φωτισμό κινητών τηλεφώνων και φακών από μπρελόκ! Σε κίνδυνο βρέθηκαν και δύο νοσηλευόμενοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς ο ένας ήταν συνδεδεμένος με μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης και οι γιατροί αναγκάστηκαν - όταν τελείωσε η μπαταρία που διαθέτει το μηχάνημα - να υποστηρίζουν την αναπνοή του με χειροκίνητο μηχάνημα.
    Περίπου στις 9 το βράδυ της Παρασκευής έγινε διακοπή ρεύματος απ' τη ΔΕΗ. Η γεννήτρια του νοσοκομείου λειτούργησε για 30 - 40 λεπτά, οπότε και εκδηλώθηκε βραχυκύκλωμα στα καλώδια της γεννήτριας με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά σε ένα απ' τα υπόγεια του νοσοκομείου. Η φωτιά περιορίστηκε με την παρέμβαση της πυροσβεστικής. Η γεννήτρια όμως δεν λειτούργησε για περίπου 20 λεπτά.
    Οπως είπε ο γυναικολόγος - μαιευτήρας, επειδή δεν υπήρχαν καν φώτα ασφαλείας στην αίθουσα τοκετού, χρειάστηκε να ολοκληρωθεί ο τοκετός και να κάνει ράμματα στη μητέρα με το φως κινητών τηλεφώνων και μπρελόκ. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά για τη μητέρα που γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι.
    Οι γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου προειδοποιούν ότι η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο έχουν οδηγήσει σε οριακό σημείο τη λειτουργία του και εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, όχι μόνο της Σάμου, αλλά και των άλλων νησιών που εξυπηρετούνται απ' το νοσοκομείο (Ικαρία, Πάτμος, Φούρνοι κ.ά.). Το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει ότι εδώ και χρόνια η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου έχει αποψιλωθεί από προσωπικό, αφού δε γίνονται προσλήψεις και πλέον μέρος της τεχνικής υπηρεσίας έχει δοθεί σε ιδιωτικό συνεργείο, όπως και η σίτιση και η φύλαξη.
    «Με τους νέους νόμους, τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων, κλινικών και κλινών και των περικοπών που προωθεί η κυβέρνηση, θα γίνουν πιο συχνά τέτοια και χειρότερα φαινόμενα», επισήμανε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Σταμάτης Φιλιππής.

    «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»: Εργαλείο για χρυσοφόρες μπίζνες από το κεφάλαιο

    Επιχαίρουν οι γερμανικές πολυεθνικές για τις ιδιωτικοποιήσεις και ετοιμάζονται για γενικευμένες συμπράξεις με ντόπιους ομίλους


    Ολοένα και πιο καθαρά αποκαλύπτεται ότι το «Μεσοπρόθεσμο» δεν ψηφίστηκε για να πληρωθούν συντάξεις και μισθοί, αλλά για να εξασφαλίσει το κεφάλαιο νέα πεδία χρυσοφόρας δράσης, όπως από την πρώτη ώρα καταγγέλλει το ΠΑΜΕ
    MotionTeam
    Οι συζητήσεις των αστικών κυβερνήσεων με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ελεγχόμενη χρεοκοπία βρίσκονται στο επίκεντρο ζυμώσεων και αντεγκλήσεων σχετικά με το νέο δάνειο προς την Ελλάδα και την επαναγορά του χρέους. Οπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν Α. Αλταφάζ, το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα αναμένεται να αποσαφηνιστεί μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 11 Ιούλη, αλλά «οι τεχνικές συζητήσεις για τα στοιχεία και τους μηχανισμούς της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (...) θα διαρκέσουν μερικές βδομάδες».
    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel», ξεκαθαρίζει ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα δεν αποτελούν «λευκή επιταγή», αλλά«η Ελλάδα πρέπει τώρα να γυρίσει σελίδα και να εφαρμόσει ένα άνευ προηγουμένου φιλόδοξο πρόγραμμα λιτότητας. Σίγουρα είναι σκληρό. Οι περικοπές, για τα γερμανικά δεδομένα, αντιστοιχούν σε 400 δισ. ευρώ, περισσότερα από το συνολικό γερμανικό προϋπολογισμό. Αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος να καλυφθούν οι παραλείψεις πολλών ετών».
    Ο ίδιος καθορίζει ως κύριο ζήτημα τις αποκρατικοποιήσεις, σημειώνοντας ότι με την έντασή τους «δε θα εισρεύσουν μόνο χρήματα στα κρατικά ταμεία, αλλά θα απελευθερωθούν και σημαντικές αναπτυξιακές δυνάμεις». Φυσικά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όταν μιλάει για αναπτυξιακές δυνατότητες, εκείνο που εννοεί είναι τα νέα πεδία για μπίζνες και κερδοφορία για το μεγάλο κεφάλαιο.
    Παράλληλα, προαναγγέλλει συνάντηση με τον Ε. Βενιζέλο, σημειώνοντας ότι «όταν τις επόμενες μέρες έλθει ο Ελληνας ομόλογός μου στο Βερολίνο, θα συζητήσω μαζί του πώς μπορούμε να προωθήσουμε αυτή τη διαδικασία» για τη «δημιουργία ανάπτυξης», σημειώνοντας: «Πείτε το όπως θέλετε, σχέδιο Μάρσαλ ή οτιδήποτε άλλο, σημασία έχει η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα να δημιουργήσει ανάπτυξη (...) Εκεί βρίσκεται το καθήκον και η πρόκληση της γερμανικής οικονομίας και βιομηχανίας».
    Στο πλαίσιο αυτό ο Χανς - Πέτερ Κάιτελ, πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, παίρνει τη σκυτάλη και επαναλαμβάνει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα Businessplan», επισημαίνοντας ότι απαιτείται ένα μακροπρόθεσμο πακέτο μέτρων, ώστε να καταστεί η χώρα ελκυστικότερη για τους επενδυτές, όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η φορολογική δικαιοσύνη (δηλαδή, οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο) και η διαφάνεια.
    Από την πλευρά του, ο οίκος «Standard & Poor's» δηλώνει ότι η κυρίαρχη πρόταση για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία, σύμφωνα με τα κριτήριά του: «Πιστεύουμε (...) ότι ο σκοπός των χρηματοοικονομικών επιλογών είναι να μειώσουν το ρίσκο μας βραχυπρόθεσμης χρεοκοπίας ή μιας αναδιάρθρωσης χρέους με "κούρεμα" και να δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση περισσότερο χρόνο να προχωρήσει τη δημοσιονομική ενοποίηση και τις μεταρρυθμίσεις».

    ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Φουλ αντιλαϊκή σύμπλευση πίσω από τα πυροτεχνήματα

    «Επαναδιαπραγμάτευση σε όλα» λέει ο Αντ. Σαμαράς και την ίδια ώρα διαβεβαιώνει ότι θα τηρηθούν μέχρι κεραίας οι συμφωνίες με την τρόικα

    Με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού. Την επομένη της υπερψήφισης των σημαντικότερων άρθρων του εφαρμοστικού νόμου στη Βουλή, όπου η ΝΔ ψήφισε «ναι» στα 22 από τα 49 άρθρα, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να δείξει ότι τάχα δεν ταυτίζεται με την κυβέρνηση και την εφαρμοζόμενη πολιτική, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Σε συνέντευξή του στη «Realnews» ο Αντ. Σαμαράς επιδόθηκε στους γνωστούς φραστικούς λεονταρισμούς περί επαναδιαπραγμάτευσης του μεσοπρόθεσμου.
    «Επαναδιαπραγμάτευση σε όλα» ήταν το σκόπιμα ασαφές σύνθημα του προέδρου της ΝΔ, ακριβώς για να αποκρύψει ότι δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί τίποτα, αφού επανειλημμένα ο ίδιος έχει δηλώσει ότι συμφωνεί πλήρως και με τους στρατηγικούς στόχους του μεσοπρόθεσμου και με τις επιμέρους πολιτικές που εφαρμόζονται για την επίτευξη αυτών των στόχων, όπως η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, η δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο και η εφαρμογή του αντεργατικού θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, κ.ά. Επιπλέον, έχει διαβεβαιώσει ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, καθώς και ότι οι δανειστές θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους στο ακέραιο.
    Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκρυψε ότι θα αξιοποιήσει την «αποτυχία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος», προκειμένου να πετύχει τη συμπλήρωσή του με τολμηρά μέτρα υπέρ της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με ζεστό κρατικό χρήμα και επιχορηγήσεις, κ.ά. «Ολοι αντιλαμβάνονται ότι χρειάζονται τρία πράματα: εναλλακτικό σχέδιο (plan B), μια άλλη κυβέρνηση με αξιοπιστία να το εφαρμόσει και μια ομαλή μετάβαση, από το αρχικό σχέδιο που απέτυχε, στο εναλλακτικό σχέδιο», τόνισε στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι «η ΝΔ παρέχει και τα τρία».
    Ψαρεύοντας στα θολά νερά της λαϊκής δυσαρέσκειας, ο Αντ. Σαμαράς έκανε λόγο για αποκατάσταση των μισθών των νεοπροσληφθέντων, καθώς και των απωλειών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, «μόλις το επιτρέψει η δραστική μείωση του ελλείμματος», υπολογίζοντας ότι αυτό θα γίνει σε τρία - τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που εφαρμοστεί η πολιτική της ΝΔ στο σύνολό της. Τέλος, η ΝΔ αποσαφήνισε ότι θα συμμετέχει στο Ταμείο που θα αναλάβει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ για την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος διευκρίνισε ότι θα καταθέσει τις φιλομονοπωλιακές προτάσεις της στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή.

    ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ «Εκταμιεύουν» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

    Μαζικές απολύσεις και λουκέτα στο δημόσιο, τρανταχτές ανατιμήσεις τιμολογίων σε πρώην ΔΕΚΟ, παραπέρα καρατόμηση κοινωνικών επιδομάτων κ.ά.


    Το κεφάλαιο και τα κόμματά του ξεφουρνίζουν τον έναν εκβιασμό μετά τον άλλο για να τσακίσουν το λαό. Μόνο το οργανωμένο κίνημα και η λαϊκή συμμαχία συμμαχία μπορούν να βάλουν φρένο στο φαύλο κύκλο των βάρβαρων μέτρων
    Τα ακόμη χειρότερα απέναντι στο λαό, μπαράζ από πρόσθετα μέτρα, πέρα και πάνω και αυτά που περιλαμβάνονται στο «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2011-2015» ετοιμάζεται να εξαπολύσει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Με μοναδικό στόχο τη θωράκιση του εκμεταλλευτικού συστήματος, το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) αποφάσισε το περασμένο Σάββατο την εκταμίευση της διαβόητης 5ης δόσης.
    Ταυτόχρονα, η «έκθεση αξιολόγησης», η νέα «επικαιροποίηση» της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης που δημοσιοποιήθηκε από την Κομισιόν, κάνει σαφείς αναφορές και σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, παραπέρα αύξηση των τιμολογίων στις συγκοινωνίες, λουκέτα σε πρώην ΔΕΚΟ, παραπέρα περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ηδη από τώρα στρώνουν το χαλί και για τον επόμενο κύκλο απροκάλυπτων εκβιασμών σχετικά τόσο με την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα αρχικά δάνεια των 110 δισ. ευρώ, όσο και με τα νέα δάνεια που ετοιμάζουν για την «ανακύκλωση» των προηγούμενων και για παροχή πρόσθετης στήριξης στις μερίδες της πλουτοκρατίας.
    Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στο δημόσιο, ο Γ. Μιχελάκης αναπαρήγαγε χτες σε δηλώσεις του δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο στην έκθεση της Κομισιόν υπάρχει σαφής αναφορά για απολύσεις μετά την ολοκλήρωση του ενός έτους που οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στο καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας», σε αντίθεση δήθεν με το άρθρο 37 του εφαρμοστικού νόμου, που ψήφισε η ΝΔ, επειδή, όπως σημείωσε, απουσιάζει η λέξη «απόλυση». Στο διά ταύτα, ο εκπρόσωπος Τύπου επανέλαβε ότι η ΝΔ υποστηρίζει με συνέπεια το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας και το μόνο που ζητά είναι «να έρθει στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος και να δώσει εξηγήσεις για την πρωτοφανή αυτή παραπλάνηση της εθνικής αντιπροσωπείας»!
    Τα βασικά σημεία της έκθεσης
    Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
    • Διαπιστώνουν «καθυστερήσεις» στην «αναμόρφωση του μισθολογικού κόστους» και στο στόχο για μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και τις πρώην ΔΕΚΟ. Το καθεστώς της λεγόμενης «εργασιακής εφεδρείας», που περιλαμβάνουν στο «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», είναι ο προπομπός για την οριστική απόλυση. Η Κομισιόν σημειώνει ότι μετά τη 12μηνη «εφεδρεία» - με το 60% του προβλεπόμενου μισθού - θα πρέπει να βρεθεί άλλη αντίστοιχη θέση εργασίας. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερός ο στόχος τους για μαζικές απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
    • Μέσα στον Ιούλη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έχει ετοιμάσει και καταθέσει για ψήφιση από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το κλείσιμο 6 πρώην ΔΕΚΟ. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου μπαίνουν και τα πρώτα λουκέτα στους παρακάτω οργανισμούς:ΙΓΜΕ, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΟΔΔΥ), Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ. Προδιαγράφουν επίσης τη συρρίκνωση της ΕΡΤ, τη συγχώνευση δεκάδων οργανισμών, το οριστικό κλείσιμο 40 μικρότερων οργανισμών. Η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας προβλέπει τη σύνταξη αντίστοιχων καταλόγων με τους φορείς και επιχειρήσεις που θα κλείσουν το 2012.
    • Νέες ληστρικές ανατιμήσεις προδιαγράφουν για τα εισιτήρια του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ, τουλάχιστον 25%, από το α' τρίμηνο του 2013.
    • Μέχρι το Σεπτέμβρη θα έχουν ετοιμάσει το συνολικό σχέδιο για το σφαγιασμό σε όλα τα υπάρχοντα προγράμματα κοινωνικών παροχών.
    • Ο στόχος κυβέρνησης - τρόικας για τη συγκράτηση των δαπανών οφείλεται και στην «άτυπη στάση πληρωμών του δημοσίου», στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6 δισ. ευρώ που σωρεύτηκαν στο α' τρίμηνο του 2011.
    • Ειδικά για τις τράπεζες, συστήνουν την πώληση μετοχικών πακέτων ακόμη και σε τιμές χαμηλότερες από τη χρηματιστηριακή, προκειμένου να ενισχύσουν τη διαθέσιμη ρευστότητά τους. Σε περίπτωση αστοχίας θα ενεργοποιήσουν, αποκλειστικά για τις ιδιωτικές τράπεζες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή τον πρόσθετο πακτωλό με τα 10 δισ. ευρώ που έχουν εγκρίνει για τη στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου.
    Ερχονται κι άλλοι «εφαρμοστικοί»
    «Βασική προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας είναι να επικρατεί κλίμα ασφάλειας ως προς το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, με αφορμή δημοσιεύματα για τα μέτρα που «εν αγνοία της Βουλής» περιλαμβάνονται στο «επικαιροποιημένο μνημόνιο». Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ, ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η Βουλή γνώριζε τα πάντα και τα κόμματα και οι βουλευτές τοποθετήθηκαν, μετά λόγου γνώσεως και επί των λεπτομερειών».
    Στο μεταξύ, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, εκτός του λεγόμενου στενού δημόσιου τομέα, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό αναφέρεται σαφώς στην τέταρτη επικαιροποίηση του μνημονίου που υπέγραψε από κοινού με την τρόικα. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Ηλ. Μόσιαλος επισήμανε ότι «στο στενό δημόσιο τομέα δεν προβλέπονται απολύσεις από το Σύνταγμα», αλλά έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι «στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΚΟ θα λάβουν τις αποφάσεις τους».
    Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι μέσα στον Αύγουστο (μέχρι τις 15, σύμφωνα με πληροφορίες) θα ψηφιστεί και δεύτερος εφαρμοστικός νόμος, με ανατροπές εστιασμένες στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό και στα μισθολογικά του δημοσίου, ενώ θα προβλέπει και κατάργηση δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κλείσιμο ΔΕΚΟ, ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο με προώθηση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
    «Ο εφαρμοστικός νόμος ο πρώτος ήταν ένας από τους εφαρμοστικούς νόμους υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Πιθανώς, να υπάρχει και τρίτος και τέταρτος (...) ανάλογα με την εξέλιξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (...) Ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος αναφέρεται στις δράσεις γι' αυτή τη χρονιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Αν-ασφάλεια για τα μονοπώλια

    «Βασική προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας είναι να επικρατεί κλίμα ασφάλειας ως προς το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε», τόνισε χτες ο Ευ. Βενιζέλος, ομολογώντας για ακόμα μια φορά πως υπέρτατος στόχος της κυβέρνησης και της εφαρμοζόμενης βάρβαρης πολιτικής είναι να εμπεδώνει διαρκώς κλίμα ασφάλειας, εννοείται για τα ξένα και εγχώρια μονοπώλια και τους ξένους δανειστές. Παραλείπει όμως σκόπιμα ο υπουργός Οικονομικών να αναφέρει ότι για να δημιουργηθεί αυτό το «κλίμα ασφάλειας» για το μεγάλο κεφάλαιο πρέπει να σφαγιαστούν οι μισθοί και οι συντάξεις, να κατεδαφιστούν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, να διαλυθούν οι εργασιακές σχέσεις, ώστε να μπορούν να αγοράσουν πάμφθηνα την εργατική δύναμη, να πετσοκοπούν άγρια οι δαπάνες για την Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Πρόνοια, να ενταθούν οι φοροεπιδρομές στα λαϊκά νοικοκυριά, ώστε να μπορούν να μειωθούν κι άλλο οι φορολογικοί συντελεστές για τα επιχειρηματικά κέρδη, να εκποιηθεί η δημόσια περιουσία, κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, κλίμα ασφάλειας για τους «επενδυτές» σημαίνει όλεθρος και φρίκη για το λαό. Πραγματική ασφάλεια για το λαό, σημαίνει πρώτα απ' όλα ότι πρέπει να έχει διασφαλιστεί το δικαίωμά του στη δουλειά, στη δωρεάν δημόσια Παιδεία και Υγεία, στην αναψυχή, κ.ο.κ. Και αυτά τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μόνο η λαϊκή εξουσία μπορεί να τα διασφαλίσει, καθιστώντας λαϊκή περιουσία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στους βασικούς κλάδους της οικονομίας, με τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο.