Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ: Ετοιμάζονται να δεχτούν «ζεστό» χρήμα

Προς υλοποίηση οι δεσμεύσεις των κυβερνώντων
«Ζεστό» κρατικό χρήμα απαιτούν εδώ και τώρα οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας για την ανάπτυξη της πανελλαδικής υποδομής του δικτύου νέας γενιάς και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση δε σκοπεύει να τους χαλάσει το χατίρι.
Δημοσιεύματα που εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα στον αστικό Τύπο, κάνουν λόγο περί «κυβερνητικής απουσίας» στο όλο εγχείρημα, κάτι που φυσικά και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μια και τα κυβερνητικά στελέχη όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν δεσμευτεί σε δημόσιες αλλά και... ιδιωτικές τοποθετήσεις τους, πως τα συναρμόδια υπουργεία ασχολούνται «κατά προτεραιότητα» με το ζήτημα της ανάπτυξης νέων ευρυζωνικών υποδομών και ειδικότερα των δικτύων νέας γενιάς.
Η αλήθεια είναι ότι το όλο εγχείρημα αποτελεί έργο ιδιαίτερα υψηλού κόστους - απαιτείται δίκτυο οπτικών ινών χιλιάδων χιλιομέτρων χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένη οικονομοτεχνική μελέτη - και τα κυβερνητικά επιτελεία αναζητούν πιθανές πηγές απ' όπου θα αντλούσαν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Πάντως, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, είτε απευθείας από κρατική χρηματοδότηση ή και με συνδυασμό όλων των παραπάνω μαζί, το έργο στο μεγαλύτερο τμήμα του αν όχι εξ ολοκλήρου, θα υλοποιηθεί (και αυτό) από χρήμα των βαριά φορολογούμενων λαϊκών στρωμάτων.
Θα ήταν περιττό να σημειωθεί ότι η κυβερνητική πολιτική και στο ζήτημα της ανάπτυξης ευρυζωνικού δικτύου δεν καθορίζεται με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών - κοινωνικών αναγκών, αλλά στην αναζήτηση επενδυτικής διεξόδου με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους, για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των τηλεπικοινωνιακών ομίλων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ένα ακόμη στοιχείο: Οτι συνεχίζουν να προβάλλουν ως διέξοδο «ανάπτυξης» την επιτάχυνση στο ίδιο καταστρεπτικό οικονομικό μοντέλο, δηλαδή την πολύμορφη κρατική στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων που επέφερε την κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και την υπερχρέωση του κράτους, που οδήγησε τον εργαζόμενο λαό στη σημερινή κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου