Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Υποκλίνονται στο σύστημα


Η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέτει εύκολα τα όπλα, ακόμα κι αν τα πυρά αυτών είναι άσφαιρα. Στην «Αυγή» της περασμένης Κυριακής ο Αλ. Τσίπρας κατηγορεί το ΚΚΕ ότι «βγάζει το κομμουνιστόμετρο» και «κοιτάζει με μισό μάτι» τον κόσμο της πλατείας (εδώ λέει και συνειδητά ψέματα), και διαπιστώνει: «Η αριστερά οφείλει να είναι και με την ψυχή και με το σώμα μέσα στο λαϊκό κίνημα (...) Τώρα είναι που χρειάζεται ενότητα και κοινή δράση. Είναι η κοινωνική ανάγκη. Και ο ίδιος ο κόσμος της αριστεράς θα το επιβάλει»! Μιλούν αυτοί που το πρωί εμφανίζονται με κομματική ταυτότητα και το βράδυ την κρύβουν για να το παίξουν «αγανακτισμένοι». Καιροσκοπισμός.
Αλλά ως προς το κίνημα κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Είναι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αυτός που του γυρνάει το μάτι ανάποδα σε κάθε κινητοποίηση του ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος, που «μετράει» το κίνημα και τους αγώνες του με τα μέτρα και τα σταθμά της άρχουσας τάξης. Κι αφού του «πέφτει» κομματάκι «βαρύ» ένα κίνημα που στοχεύει στην καρδιά του συστήματος της εκμετάλλευσης, που διεκδικεί τον κλεμμένο απ' τους εργάτες πλούτο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, το αποκηρύττει χωρίς δεύτερη σκέψη. Αλλοτε καταγγέλλοντας «εξαλλοσύνες», άλλοτε ομνύοντας στην κοινωνική ειρήνη, πάντα σερνόμενος πίσω απ' τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και αναπτύσσοντας μία και μόνη δράση, όχι βεβαίως στην κατεύθυνση ανάπτυξης, αλλά υπονόμευσης του ταξικού κινήματος.
***
Αλλά ας μη μιλούν για «ενότητα» και «κοινή δράση», εγκαλώντας το ΚΚΕ, αφού στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και μαζί και χώρια, ενώ οι θέσεις που εκφράζουν είναι πολλαπλάσιες από τις συνιστώσες.Σήμερα είναι αναγκαία η ενότητα και η κοινή δράση όλων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων αγροτών, των γυναικών, της νεολαίας, η λαϊκή συμμαχία, η μόνη ικανή σήμερα να απελευθερώσει τεράστια ισχύ στην πάλη για την ανατροπή των μονοπωλίων και της εξουσίας τους, για την αποδέσμευση από την ΕΕ. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει αυτή την ενότητα, την εχθρεύεται γιατί έχει πολιτική στήριξης του καπιταλισμού, «εξανθρωπισμένου» και φιλολαϊκού, λες και μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή εκμετάλλευση. Παραμυθιάζουν το λαό ότι είναι εφικτή μια άλλη φιλολαϊκή διαχείριση στο πλαίσιο του καπιταλισμού και της ΕΕ.
«Παραμύθι» που ανακυκλώνουν λίγες σελίδες μετά στην «Αυγή» οι ομοϊδεάτες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Π. Λοράν, γραμματέας του Γαλλικού ΚΚ, πρόεδρος του ΚΕΑ, και Ζ. Λ. Μελανσόν, στέλεχος του αριστερού μετώπου Γαλλίας. Ο πρώτος καλεί σε αγώνες με στόχο «μια κοινωνική και δημοκρατική επανίδρυση της ΕΕ». Ο δεύτερος συστήνει στην ΕΚΤ να αγοράσει τίτλους δημόσιου χρέους των κρατών, να προχωρήσει σε υποτίμηση του ευρώ ώστε η ΕΕ να γίνει πιο ανταγωνιστική απ' τις ΗΠΑ κι έπειτα «να ξαναβάλουμε την οικονομία στις ράγες».
***
Κι επειδή μοιράζονται στρατηγική διαχείρισης του συστήματος, μοιράζονται και τακτική ενσωμάτωσης στη σοσιαλδημοκρατία. Ο Π. Λοράν δήλωνε προ ολίγων μηνών: «Στη Γαλλία, θέλουμε με κάθε τρόπο να νικήσουμε τον Νικολά Σαρκοζί και τη Δεξιά (...) Εχουμε δημιουργήσει εδώ και δύο χρόνια το Μέτωπο της Αριστεράς (...) Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μια πολιτική πλειοψηφία για την Αριστερά, αλλά για να γίνει αυτό πραγματικότητα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να δεχτεί να απελευθερωθεί από τη νεοφιλελεύθερη λογική που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη». Κι ο Μελανσόν: «Επιδιώκουμε την αλλαγή όχι με επανάσταση, αλλά μέσω των θεσμών».
Τέτοιου είδους ενότητα θέλει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωνε σχετικά ο Αλ. Τσίπρας τον περασμένο Δεκέμβρη: «Αυτό το οποίο επικροτείται με την εκλογή στην ηγεσία του ΚΕΑ του εθνικού γραμματέα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι η επιμονή στην επιλογή συμπόρευσης και συστράτευσης με τη ριζοσπαστική και σοσιαλιστική αριστερά στη Γαλλία». Και συμπλήρωνε πως η επιλογή του ως προέδρου του ΚΕΑ έγινε και για να συμβολίσει το ρόλο που έπαιξαν το ΓΚΚ και οι δυνάμεις του ΚΕΑ ως οργανωτές των μαζικών κινητοποιήσεων που έγιναν στη Γαλλία. Κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν κατά βάση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ουρά το ΓΚΚ και τις άλλες γαλλικές παραφυάδες του ΚΕΑ. Μόνο που αυτή η ενότητα, αυτό το κίνημα, θέλει ενσωματώνουν το λαό στο σύστημα.

Ρίχνει λάσπη στο ΚΚΕ



Η γνωστή σκηνή της φυγάδευσης από την αστυνομία ακροδεξιών με την προβοκατόρικη περιβολή που έδρασαν στα επεισόδια έξω από τη Βουλή
Ακόμα και τα όρια της προσωπικής της αθλιότητας ξεπέρασε χτες από το μικρόφωνο του ΣΚΑΪ, η εκφωνήτρια της αντιΚΚΕ ψύχωσης Ακριβοπούλου.
Την επομένη της βάρβαρης επίθεσης που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις καταστολής μετατρέποντας το κέντρο της Αθήνας σε κολαστήριο για τους εργαζόμενους που ήθελαν να διαδηλώσουν κατά του «Μεσοπρόθεσμου», σε μια συγκυρία που η οσμή του παρακράτους και της προβοκάτσιας είναι εντονότερη από ποτέ, σε μια στιγμή που ο απολογισμός μιλάει για εκατοντάδες τραυματίες που αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε διαφόρων ειδών πρώτες βοήθειες, αυτή η ...αξεπέραστη, το μόνο που μπόρεσε να παρουσιάσει ήταν χολή και μένος κατά του ΚΚΕ και των κομμουνιστών.
Να τι ακριβώς συνέβη στο μεσημεριανό μαγκαζίνο που παρουσίασε χτες.
Παρά την πάγια τακτική της αποσιώπησης των θέσεων του ΚΚΕ από το σταθμό και τις εκπομπές της, η Ακριβοπούλου στην αρχή σχεδόν της εκπομπής της μετέδωσε την καταγγελία της Αλ. Παπαρήγα, που με αφορμή τη δράση της Αστυνομίας, μίλησε για «πολιτικά και επιχειρησιακά οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης, ειδικά το τελευταίο διήμερο».
Και ιδού πώς σχολίασε αυτή την καταγγελία; «Το κόμματα και πρωτίστως το ΚΚΕ, που ξέρει να περιφρουρεί όταν θέλει, άφησαν ακάλυπτους τους διαδηλωτές από τους τραμπούκους, τους κουκουλοφόρους, τους μπαχαλάκηδες. Εκ των υστέρων καταγγελίες μοιάζουν ανέξοδες».
Είναι ολοφάνερο ότι η εν λόγω κυρία «έπαιξε» την καταγγελία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μόνο και μόνο για να ρίξει μετά το δηλητήριο και να φτάσει να κατηγορήσει το ΚΚΕ, ναι το ΚΚΕ, ότι άφησε εκτεθειμένους τους διαδηλωτές.
Είναι με την προβοκάτσια
Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε γενικά, ότι την ώρα των συγκρούσεων στην πλατεία Συντάγματος, ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ούτε μπλοκ διαδηλωτών του ΚΚΕ, ούτε δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ούτε άλλες συγκροτημένες ομάδες στις οποίες συμμετείχαν κομμουνιστές. Αλλες ήταν οι δυνάμεις που έδιναν τον τόνο στην πλατεία Συντάγματος, οι οργανωμένες - ναι οργανωμένες και μάλιστα καλά οργανωμένες - ομάδες των ελληναράδων, ακροδεξιών, τραμπούκων των γηπέδων, φουσκωτών της νύχτας, ασφαλιτών που έκαναν τους αγανακτισμένους και οι συνήθεις κουκουλοφόροι κάποιοι από τους οποίους συνεργάζονται με τα ΜΑΤ και τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς ως τμήμα τους, και όλοι εμφανίζονταν ως «αγανακτισμένοι», άλλωστε ήταν οι θύλακες της πλατείας που φώναζαν στο Γουδή και οι 300 βουλευτές. Ολοι αυτοί που βρίζουν το αστικό κοινοβούλιο και για τους οποίους εδώ και βδομάδες η Ακριβοπούλου που είναι ακραιφνής στυλοβάτης του αστικού κοινοβουλίου εκφράζει την έκσταση και το θαυμασμό της. Και μαζί τους βεβαίως και εργαζόμενοι που κατέβηκαν στις διαδηλώσεις να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική και οι οποίοι βεβαίως έπεσαν θύματα της κρατικής καταστολής και της δραστηριότητας προβοκατόρων, ή ομάδων που με τη στάση τους ευνοούν τη δράση των προβοκατόρων. Ολων αυτών που διαλαλούσαν ότι θα τσακίσουν το ΠΑΜΕ όταν μπει στην πλατεία. Οπως έκαναν και την Τρίτη το απόγευμα που προβοκάρησαν το ΠΑΜΕ στην Αμαλίας μπροστά στην πλατεία φασιστοειδή, τραμπούκοι και «αριστεριστές».
Από τα όσα είπε χτες η Ακριβοπούλου ένα πράγμα φαίνεται πως ήθελε και επιθυμούσε: Να αποφασίσει το ΠΑΜΕ να διαλύσει τη μεγαλειώδη πορεία του, που κάλυπτε την οδό Πανεπιστημίου ως τις παρυφές στο Σύνταγμα, να μπει μέσα στην πλατεία, για να γίνει μέρος της προβοκάτσιας βάζοντας σε κίνδυνο τους εργάτες που διαδήλωναν, γνωρίζοντας πως ήταν ο στόχος των προβοκατόρων σε συνεργασία με τα ΜΑΤ. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, κι αν θέλει ας το καταλάβει σε αυτές ακριβώς τις διαστάσεις, η Ακριβοπούλου υποστηρίζοντας ότι το ΚΚΕ «άφησε ακάλυπτους τους διαδηλωτές», στην πραγματικότητα διαμαρτύρεται επειδή το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ δεν τροφοδότησαν τα επεισόδια, περιφρούρησαν τις ταξικές δυνάμεις και τη διαδήλωση την οποία οργάνωσαν. Δε συνέβαλαν σε ένα σκηνικό που σε σημαντικό βαθμό θα διευκόλυνε την κυβέρνηση και τα αφεντικά που τόσο πασχίζουν να περάσει το «Μεσοπρόθεσμο», να ρίξουν την ευθύνη της προβοκάτσιας στο ΚΚΕ. Αυτό ήθελε η Ακριβοπούλου, ο ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση, το κράτος, οι καπιταλιστές.
Το ΚΚΕ, παρά τα όσα λένε διάφοροι εκφωνητές του ΣΚΑΪ, θα συνεχίσει να περιφρουρεί με το τρόπο που οι κομμουνιστές ξέρουν τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις του λαού, με στόχο να διευρύνεται συνεχώς το μαζικό λαϊκό κίνημα, να έχει σαφή ταξικό προσανατολισμό και να αναδεικνύει συγκεκριμένους στόχους.
Από εκεί και πέρα, η άθλια προπαγάνδα σαν αυτή της Ακριβοπούλου του ΣΚΑΪ, των Αλαφούζων και των κάθε Αλαφούζων, είναι βέβαιο ότι εξυπηρετεί το τσάκισμα των εργατών.

«Υπάρχουν αστυνομικοί σε διατεταγμένη υπηρεσία... »


Στις 8/9/2002, όπως υπενθύμισε χτες η Αλέκα Παπαρήγα, ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» έφερνε στο φως το απόρρητο έγγραφο της EUROPOL με τον τίτλο «Ευρωπαϊκές Βέλτιστες Πρακτικές για το Χειρισμό των Πληροφοριοδοτών».
Πρόκειται για το «εγκόλπιο του προβοκάτορα», σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ - των «15» τότε - «νομιμοποιεί» την κατασκευή χαφιέδων και προβοκατόρων (σ.σ.: αναλυτικότερα στη σελίδα 8 του σημερινού «Ρ»).
*
Ο χαφιές και ο προβοκάτορας, όπως ορίζεται στο εν λόγω εγκόλπιο, είναι ένα
«άτομο το οποίο αποτελεί αντικείμενο εμπιστευτικού χειρισμού και το οποίο παρέχει πληροφορίες και/ή παρέχει συνδρομή στις αρμόδιες Αρχές»,
το οποίο μάλιστα
«με την έγκριση μιας καθορισμένης εξουσιοδοτούσας Αρχής, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή τις κατευθυντήριες γραμμές, επιτρέπεται να συμμετάσχει σε ένα έγκλημα, το οποίο άλλοι ήδη προτίθενται να διαπράξουν»!
*
Δύο μέρες αργότερα, ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις του «Ρ», ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος - και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος - του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαππας, απάντησε:
«Δεν προτίθεμαι να σχολιάζω έγγραφα αστυνομικών αρχών» (!)και συνέχισε:
«Στο πλαίσιο των "15", λαμβάνονται και κάποιες γενικές αποφάσεις (...). Για τα ειδικά ζητήματα που συνδέονται με τις αστυνομικές αρχές, ρωτήστε τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ.»!
*
Αυτές είναι οι ...«απαντήσεις» που έδωσε τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το απόρρητο έγγραφο της ΕΥΡΩΠΟΛ, για το εγχειρίδιο δηλαδή κατασκευής χαφιέδων στην Ελλάδα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Χαφιέδες οι οποίοι κατά την τέλεση των «καθηκόντων» τους
(σ.σ.: να επανδρώνουν τους μηχανισμούς «διάβρωσης» και «διείσδυσης», όχι βεβαίως του χώρου του οργανωμένου ή κοινού εγκλήματος, αλλά του λαϊκού κινήματος)
έχουν την άδεια να προβαίνουν ακόμα και στη διάπραξη εγκλημάτων!
*
Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε κάτι ακόμα:
Ηταν ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος ομολόγησε ότι το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του στέλνουν χαφιέδες με πολιτικά στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων.
Με αφορμή τον επ' αυτοφώρω εντοπισμό και την εξουδετέρωση ασφαλίτη, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα την Πρωτομαγιά του 2002 (απ' όπου και η σχετική φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα η στήλη), ο τότε πρωθυπουργός δήλωσε από βήματος Βουλής:
«Υπάρχουν αστυνομικοί σε διατεταγμένη υπηρεσία και στην προκειμένη περίπτωση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης με διαβεβαίωσε ότι αστυνομικός "συνελήφθη" από τους διαδηλωτές, εδάρη, του πήραν και τα χρήματα, ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία»!
(Δηλώσεις πρωθυπουργού Σημίτη, Πρακτικά Βουλής, 17/5/2002).
*
Με άλλα λόγια, όχι μόνο ομολογούσαν ότι στέλνουν στις διαδηλώσεις ασφαλίτες με πολιτικά - οι οποίοι αποτελούν θυλάκους για τη δημιουργία προβοκάτσιας - αλλά έφτασαν και στο έσχατο σημείο ντροπής να συκοφαντούν τους εργάτες και την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ, επειδή τους εντοπίζουν!

Κρατάει χρόνια αυτή η «κολόνια»...



Πρωτομαγιά 2002. Ο ασφαλίτης Χρ. Γιαννακούλης, οπλισμένος, εφοδιασμένος με ταυτότητα σπουδαστή των ΤΕΙ και με ειδικά «επιμελημένη κόμη», ώστε να περνά απαρατήρητος, τη στιγμή που, ο ίδιος και το όπλο του, παραδίδονται από τους διαδηλωτές στους ανωτέρους του. Λίγες μέρες αργότερα ο τότε πρωθυπουργός Σημίτης ανέλαβε την... υπεράσπισή του.
«Kουκουλοφόροι» του συστήματος. Ο κόσμος τους έχει πάρει πλέον χαμπάρι. Γι' αυτό και τα ψέματά τους ακούγονται τόσο κωμικά όσο ποτέ. Οπως αυτό το «αστείο» που είπε ο κ. Κοκαλάκης, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Η Αστυνομία, ισχυρίστηκε, δε βάζει ανθρώπους της - ασφαλίτες, δηλαδή - μέσα στις εργατικές και λαϊκές διαδηλώσεις. Ποτέ - είπε ο κ. Κοκαλάκης - η Αστυνομία δεν χρησιμοποιεί προβοκατόρικες μεθόδους, για να συκοφαντήσει και να υπονομεύσει το εργατικό και λαϊκό κίνημα...
*
«Δεν» υπάρχουν, λοιπόν, ομάδες «πραιτόρων», με «φόρμες» και «κράνη» (χρώματος μαύρου κατά προτίμηση...) και με εντολή να υπονομεύουν τις κινητοποιήσεις...
*
«Δεν» υπάρχουν ασφαλίτες με πολιτικά, χωρίς διακριτικά της Αστυνομίας, με ειδικές «φόρμες εργασίας», με στόχο να παρεισφρέουν στις πορείες, να χαφιεδίζουν, να φακελώνουν, να δημιουργούν επεισόδια, να κατασκευάζουν «ενόχους» και να συνδράμουν τους ένστολους συμπαίχτες τους...
*
«Δεν» υπάρχουν ομάδες προβοκατόρων με άνωθεν νομιμοποίηση - δηλαδή, προβοκάτορες κανονικοί - εντεταλμένοι να παίζουν το ίδιο και το ίδιο παιχνίδι, παρέα με τους άλλους κουκουλοφόρους, τους «γνωστούς - αγνώστους» ...συναδέλφους τους, σε αυτήν την ατέλειωτη παράσταση για «κλέφτες κι αστυνόμους».
1/10/1997. Ασφαλίτης σε διατεταγμένη υπηρεσία που παρακολουθούσε σύσκεψη της ΕΣΑΚ, εντοπίζεται και αφοπλίζεται από τους συνδικαλιστές
*
Ελα, όμως, που το φαινόμενο των ασφαλιτών - χαφιέδων - προβοκατόρων, αυτό το κατασκεύασμα των φανερών και μυστικών υπηρεσιών, είναι μια μεθοδολογία τόσο παλιά, όσο και η μεθοδολογία της προβοκάτσιας εκ μέρους των κατασταλτικών μηχανισμών.
Είναι μια «κολόνια που κρατάει χρόνια» στη Δημοκρατία τους και η αποφορά της είναι πια απόλυτα αναγνωρίσιμη. Αλλωστε, ως προς αυτό, υπάρχουν τα γεγονότα:
*
Υπάρχουν, για παράδειγμα, τα ντοκουμέντα (βίντεο, μαρτυρίες) που κατήγγειλε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» στον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για την σε διατεταγμένη υπηρεσία δράση των προβοκατόρικων μηχανισμών, που ξεπηδούσαν μέσα από τους κόλπους των «προστατών του νόμου», στην απεργία της 15ης Δεκέμβρη του 2010. Μέχρι σήμερα, ο κ. Παπουτσής - και παρά τις χτεσινές του «διαβεβαιώσεις» - δεν έχει απαντήσει.
*
Υπάρχει το μόλις πριν από ένα χρόνο περιστατικό (κάθε άλλο παρά «μεμονωμένο») και συγκεκριμένα στις 17/6/2010, όταν πιάστηκε κυριολεκτικά στα πράσα ο ασφαλίτης Χρήστος Τασσακόπουλος, στην πορεία του ΠΑΜΕ, να παριστάνει το διαδηλωτή και να επιχειρεί να προκαλέσει ιδανικές συνθήκες για την επέμβαση της Αστυνομίας (έγινε αντιληπτός από τους διαδηλωτές καθώς είχε ασύρματο με τον οποίο επικοινωνούσε με την Ασφάλεια. Οι διαδηλωτές τον ακινητοποίησαν, του πήραν ασύρματο και υπηρεσιακή ταυτότητα).
*
Υπάρχουν, επίσης, και οι σχετικές φωτογραφίες.
«Απολαύστε» μερικές - όλες θα ήταν αδύνατον να δημοσιευτούν, είναι τόσες πολλές...

8/12/2009. Ομάδα των ΜΑΤ και κουκουλοφόροι συνάδελφοί τους, σε πλήρη διάταξη και συνεργασία...


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ: Σε εφαρμογή τα αντιλαϊκά μέτρα

Εκτακτο Γιούρογκρουπ για την «επόμενη μέρα». Στην ατζέντα το κούρεμα των παλιών κρατικών ομολόγων και τα νέα δάνεια. Αδυσώπητες κόντρες για την «εθελοντική συμμετοχή» των τραπεζών

Μετά και την ψήφιση του «μεσοπρόθεσμου πλαισίου» της ομοβροντίας από τα νέα βάρβαρα μέτρα η Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με τους άλλους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, τους τραπεζίτες και τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας βάζουν σε πρώτο πλάνο τη διαδικασία της ελεγχόμενης καταστροφής κεφαλαίων, σε πρώτη φάση μέσα από τις τεχνικές «εθελοντικής επιμήκυνσης» των ελληνικών κρατικών ομολόγων που λήγουν στα επόμενα χρόνια.
Την ερχόμενη Κυριακή συγκαλούν και πάλι σε έκτακτη σύσκεψη τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) με βασικό αντικείμενο την κατάσταση και τις συνθήκες που διαμορφώνουν απέναντι στο λαό.
Στη σύσκεψη των επιτελείων της λυκοσυμμαχίας μπαίνουν και τα παρακάτω:
  • Η αποδέσμευση της διαβόητης 5ης δόσης (συνολικά 12 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ) με την οποία εκβίαζαν το λαό και τα οποία σχεδόν στο σύνολο θα «επιστραφούν» στους τραπεζίτες και τα άλλα τρωκτικά για την εξυπηρέτηση παλαιότερων κρατικών δανείων.
  • Η μετακύλιση μέρους από το υπερσυσσωρευμένο κρατικό χρέος για το κομμάτι που λήγει στα προσεχή, ζοφερά για το λαό, χρόνια. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παραπεμφθούν σε επόμενα κοιναγορίτικα διαβούλια. Πίσω από τη λεγόμενη «εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών» σοβούν οι αδυσώπητες κόντρες τραπεζιτών, των κρατών και κυβερνήσεων που τους στηρίζουν και εκπροσωπούν. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, για λογαριασμό των εμπλεκόμενων γερμανικών τραπεζών, ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του γερμανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου θα διαμορφωθεί στα 3,2 δισ. ευρώ και θα αφορά σε ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014. Πρόκειται δηλαδή για τον απόλυτο εμπαιγμό, για ποσά που δεν είναι ούτε καν απλή παρωνυχίδα σε σχέση με τον όγκο του υπερσυσσωρευμένου κρατικού χρέους. Να σημειωθεί ότι πάνω από το 55% από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που σήμερα βρίσκονται στις γερμανικές τράπεζες λήγουν από το 2020 και μετά...
  • Παράλληλα συνεχίζονται και οι συζητήσεις για τα νέα δάνεια για την ανακύκλωση των προηγούμενων, που με βάση ορισμένες προσεγγίσεις θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό ότι μαζί με αυτά ετοιμάζουν τα νέα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις προκειμένου να δέσουν το λαό στο άρμα των μονοπωλίων. Οι τελικές αποφάσεις τους αναμένονται για το φθινόπωρο από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
«Ζωτικής σημασίας» είναι για τους μεγαλορεντιέρηδες του οίκου «Fitch» η «επίλυση της ελληνικής κρίσης», στην κατεύθυνση δηλαδή των αλλεπάλληλων αντιλαϊκών μέτρων. Σε χτεσινό ραπόρτο σημειώνουν ότι αυτό από μόνο του δεν μπορεί να αποτρέψει τη «συστημική απειλή για την ευρωζώνη», δηλαδή την όξυνση και εξάπλωση της καπιταλιστικής κρίσης ανεξάρτητα από την έκβαση της κατάστασης που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.
«Εξειδίκευση» των μέτρων
Το νέο τσεκούρι στο λαϊκό εισόδημα μπαίνει σε άμεση εφαρμογή. Από την επόμενη μισθοδοσία για το μήνα Ιούλη βάζουν μπροστά τις νέες τρανταχτές μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, στα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων. Η καρατόμηση του αφορολόγητου (8.000 από 12.000 ευρώ) φέρνει αφαίμαξη εισοδημάτων ύψους 400 ευρώ το χρόνο, που ισοδυναμεί με 28,6 ευρώ για καθέναν από τους 14 μισθούς - συντάξεις. Το μέτρο εφαρμόζεται αναδρομικά από 1η Γενάρη 2011 και η αυξημένη παρακράτηση μπαίνει σε άμεση εφαρμογή.
Σύμφωνα με προσθήκες που μπήκαν στον εφαρμοστικό νόμο προβλέπονται:
  • Είναι απόλυτα φανερό ότι το τέλος επιτηδεύματος (για φέτος 300 ευρώ) θα χρεωθεί και σε μισθωτούς που αναγκάζονται να δουλεύουν με το «μπλοκάκι». Η μοναδική εξαίρεση αφορά τη γενική διάταξη για τους νέους επαγγελματίες με διάρκεια λειτουργίας μέχρι 5 χρόνια. Είναι φανερό επίσης ότι το χαράτσι καταβάλλεται για οποιοδήποτε ποσό ακόμη και σε περίπτωση ανενεργών αυτοαπασχολούμενων.
  • Πρόσθεσαν και τη διάταξη για το πάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων στο Δημόσιο μέχρι την εφαρμογή του λεγόμενου «ενιαίου μισθολογίου» με το οποίο φέρνουν τα ακόμη χειρότερα.
  • Το προβλεπόμενο χαράτσι 10 ευρώ το μήνα, τάχα για την αντιμετώπιση της ανεργίας για τους ασφαλισμένους στα ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, θα καταβάλλεται από 1 Αυγούστου μαζί με τα αναδρομικά για το 7μηνο Γενάρης - Ιούλης, που θα επιμεριστούν στο ερχόμενο 5μηνο. Είναι φανερό ότι η «λύση» αυτή θα επιλεγεί και για σειρά από άλλα χαράτσια, όπως για παράδειγμα στο 3% που μπαίνει στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (στενός και ευρύτερος τομέας) και σε άλλα αντίστοιχα για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ - ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Προς «πτυχία» πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων!


Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε, χτες, το σχέδιο του νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο

«Πτυχία» πολλών ταχυτήτων και κατάργηση του ασύλου προβλέπει ο «ανανεωμένος» νόμος - πλαίσιο της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, παρουσίασε, χτες, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο του νόμου - πλαισίου για το Πανεπιστήμιο ΑΕ, προσθέτοντας τους δύο παραπάνω νέους στόχους! Ολόκληρος ο νόμος - πλαίσιο, αν περάσει, θα είναι η ταφόπλακα του δημόσιου πανεπιστήμιου και των δικαιωμάτων των φοιτητών και των σπουδαστών:
Η διάρκεια σπουδών για το προπτυχιακό επίπεδο μειώνεται σε τρία χρόνια (από τέσσερα). Ο «πρώτος κύκλος σπουδών» (το πτυχίο) περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν κατ' ελάχιστον σε 180 ακαδημαϊκές μονάδες, δηλαδή σε τρία έτη σπουδών. Μέχρι τώρα η προϋπόθεση ήταν οι 240 ακαδημαϊκές μονάδες, που αντιστοιχούν σε τέσσερα έτη. Επιπλέον θεσμοθετούνται και τα διπλώματα «φαστ - φουντ», που θα αντιστοιχούν «κατ' ελάχιστο σε 60 και κατά ανώτατο όριο σε 120 α.μ.», δηλαδή ετήσια ή διετή προγράμματα, που θα οδηγούν σε «διπλώματα σύντομου κύκλου». Ο δεύτερος κύκλος (μεταπτυχιακός) θα είναι 1 ή 2 χρόνια, αφού «περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν κατ' ελάχιστο σε 60 και κατά μέγιστο σε 120 α.μ.». Κάθε ίδρυμα θα έχει μεταπτυχιακή σχολή. Τρίτος κύκλος σπουδών θα είναι οι διδακτορικές σπουδές.
Βασική ακαδημαϊκή και διοικητική μονάδα του πανεπιστημίου θα είναι η σχολή και όχι το Τμήμα όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Οι σχολές αν θέλουν θα μπορούν να φτιάχνουν προπαρασκευαστικό έτος και μετά να ακολουθούν οι τριετείς σπουδές και τα σύντομα προγράμματα.
Τα πανεπιστήμια εκτός απ' τα «πτυχία» πολλών ταχυτήτων θα «μοιράζουν» (ή θα πουλάνε;) κατάρτιση για ένα ή δύο χρόνια μέσω σχολών «διά βίου μάθησης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».
Κατάργηση του ασύλου: Σύμφωνα με την εισήγηση της υπουργού θα υπάρχει ...«πλήρης και πιστή εγγύηση της επιστημονικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης μέσα στα ΑΕΙ», με «απομάκρυνση από το μοντέλο χωροταξικού ορισμού». Αυτό πρακτικά σημαίνει (όπως φαίνεται και απ' τις συνολικές αλλαγές στα πανεπιστήμια) ότι το κάθε ίδρυμα θα ορίζει τι σημαίνει «άσυλο». Η αστυνομία θα μπορεί να εισβάλλει στα ιδρύματα (όπως έγινε προχτές στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ). Οσο για την «ελευθερία της έκφρασης στα ΑΕΙ», αυτή καταργείται απ' το σύνολο του νόμου - πλαισίου, αφού «ελευθερία έκφρασης» και επιβολής θα έχουν οι επιχειρήσεις - επενδυτές.
Τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια: Τα ιδρύματα θα χρηματοδοτούνται κατά ένα μέρος «με βάση τον αριθμό των ενεργών φοιτητών που εγγράφονται σε αυτό και το κόστος σπουδών ανά φοιτητή» και κατά δεύτερο μέρος,με βάση «δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων». Αυτοί οι δείκτες θα είναι, μεταξύ άλλων, κριτήρια «ανταγωνιστικότητας» (σύνδεση με την «αγορά», προσέλκυση επενδύσεων κ.ά.), ενώ κάθε ίδρυμα θα θέτει - ως επιχείρηση - τους δικούς του στόχους και κριτήρια.
Επίσης, κάθε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ θα ιδρύει το δικό του Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), για να κάνει μπίζνες, δηλαδή για να «διαχειρίζεται και αξιοποιεί τους πόρους των ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων και της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους». Στο ΝΠΙΔ θα μπορούν να ανατεθούν και οι φοιτητικές εστίες, τα εστιατόρια και τα κυλικεία. Πρακτικά αυτό σημαίνει η φοιτητική «μέριμνα» θα πουλιέται και θα αγοράζεται ακριβά. Οι διαδικασίες αξιολόγησης μετατρέπονται σε διαδικασίες «πιστοποίησης» των προγραμμάτων σπουδών και «των εσωτερικών συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας κάθε ιδρύματος». Αυτό πρακτικά σημαίνει έλεγχο (με εξωτερική αξιολόγηση από την «αγορά») απ' τις επιχειρήσεις με μοχλούς τη Μονάδα Διασφάλισης της Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ).
Ενίσχυση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και κατάργηση της βαθμίδας του Λέκτορα. Πλέον, θα υπάρχουν τρεις βαθμίδες (καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές και επίκουροι καθηγητές). Μόνιμοι θα είναι μόνο οι καθηγητές και αναπληρωτές, ενώ οι επίκουροι θα εκλέγονται για τετραετή θητεία (με δυνατότητα ανανέωσης άλλη μια τετραετία). Παράλληλα, θα υπάρχουν εντεταλμένοι καθηγητές με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ιδιωτικού δικαίου, πλήρους απασχόλησης. Θεσμοθετείται η έδρα με «χορηγία», δηλαδή οι έδρες των επιχειρήσεων.
Τα ιδρύματα - επιχειρήσεις θα διοικούνται από Συμβούλια, τα οποία θα επιλέγουν τον πρύτανη, που θα λειτουργεί σαν... εκτελεστικό τους όργανο. Τα συμβούλια θα αποτελούνται από 7 (εκλεγμένους) καθηγητές, 7 εξωτερικά μέλη και ένα φοιτητή (εκλεγμένο με ενιαίο ψηφοδέλτιο και καθολική ψηφοφορία των ενεργών φοιτητών).
Οι φοιτητές που «αποδεδειγμένα εργάζονται, δύνανται να εγγράφονται με καθεστώς μερικής φοίτησης», ενώ θεσμοθετούνται τα φοιτητικά δάνεια, που όπου έχουν εφαρμοστεί αποπληρώνονται για μια ζωή. Τέλος, θα συσταθεί ειδική επιτροπή, υπό τον Πρόεδρο του ΕΣΥΠ, για νέο χάρτη των πανεπιστημίων.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να παρουσιαστεί στη σύνοδο πρυτάνεων, αύριο, ενώ την επόμενη Τετάρτη θα πάρει την τελική έγκριση απ' το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Με φωτιά και σίδερο η εφαρμογή του «Μεσοπρόθεσμου»

Επιστρατεύεται ο κομματικός μηχανισμός και κάθε πρόσφορο μέσο για να χτυπηθεί το κίνημα

Η πλήρης εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» και η κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στο λαό γίνεται τώρα ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Δίνοντας ακριβώς το στίγμα του αντιδραστικού προγραμματισμού, ο Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της χτεσινής άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας πολύ δύσκολες και κρίσιμες μάχες ακόμη».
Ο πρωθυπουργός, αφού αρχικά αναφέρθηκε στη «δύσκολη μάχη», όπως τη χαρακτήρισε «που έδωσε η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ», στις ψηφοφορίες για την έγκριση του «Μεσοπρόθεσμου» και του εφαρμοστικού νόμου, στη συνέχεια κάλεσε τους υπουργούς να εντείνουν τους ρυθμούς για την υλοποίηση και την εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. «Καθήκον μας να βγάλουμε τη χώρα όσο πιο γρήγορα γίνεται από την κρίση (...) με πρωτοποριακές αλλαγές»,είπε ο Γ. Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε το οργανωμένο σχέδιο που εξαπέλυσε η κυβέρνηση κατά της λαϊκής κινητοποίησης της Τετάρτης. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στήριξαν απόλυτα τον «επιχειρησιακό σχεδιασμό» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επιβάλει τα αντιλαϊκά μέτρα διά πυρός και σιδήρου.
«Η ψηφοφορία ήταν το εύκολο κομμάτι. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στην εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου», σημείωσαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης. Στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συμμετείχαν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης, και ο γραμματέας της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, Β. Εξαρχος. Στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι στην επίθεση σε βάρος του λαού να χρησιμοποιηθεί το σύνολο του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ.
Στη χτεσινή συνεδρίαση, συζητήθηκε και η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης και, κυρίως, της επικύρωσής της από τη Βουλή. Χτες οι υπουργοί απέφευγαν να ξεκαθαρίσουν αν θα ζητηθεί από την κυβέρνηση διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι και συνδέεται άμεσα με τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν επίσης οι αντιδραστικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας.
Στο μεταξύ, επιστολή με την οποία ζητάει την επίσπευση της αποδέσμευσης ευρωενωσιακών κονδυλίων που θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου απέστειλε, χτες, ο Γ. Παπανδρέου στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Μεταξύ άλλων, προτείνει στην ΕΕ:
  • Τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε έργα υποδομής (λιμάνια, μεταφορές και επικοινωνίες). Δηλαδή, νέες επιδοτήσεις για τους κεφαλαιοκράτες.
  • Την κινητοποίηση του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού τομέα στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Απευθύνει δηλαδή προσκλητήριο στα ευρωπαϊκά μονοπώλια να επενδύσουν στα αποκαΐδια των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων.
  • Τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με παράλληλη επέκταση των προγραμμάτων κατάρτισης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης.Δηλαδή, φτηνά επιδοτούμενα εργατικά χέρια στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων.

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ: Κάθε εκβιασμός χειρότερος από τον προηγούμενο

Στρώνεται ήδη το έδαφος για νέα ψευτοδιλήμματα στο λαό τον ερχόμενο Σεπτέμβρη

Η έγκριση, χτες, του εφαρμοστικού νόμου επιταχύνει την προετοιμασία των μονοπωλίων να ορμήσουν με νέα ένταση για την καταλήστευση του δημόσιου πλούτου, αναζητώντας νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας. Την ίδια στιγμή, το πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι τα αντιλαϊκά μέτρα και οι αποκρατικοποιήσεις είναι μόνο η αρχή μιας θύελλας χωρίς τέλος σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΕΕ,Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως προχτές χαιρέτισαν την έγκριση του «Μεσοπρόθεσμου», έτσι και χτες υποκλίθηκαν στην έγκριση του εφαρμοστικού νόμου, σημειώνοντας: «Ηταν το δεύτερο αποφασιστικό βήμα στο οποίο έπρεπε να προχωρήσει η Ελλάδα προκειμένου να επαναφέρει την οικονομία σε βιώσιμη τροχιά. Σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ήταν άλλη μία πράξη εθνικής υπευθυνότητας. Πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις αφενός για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και αφετέρου για γρήγορη εξέλιξη όσον αφορά το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα (...) Οσον αφορά τη σκληρή δουλειά που είναι ακόμα μπροστά, επαναδιατυπώνουμε την έκκλησή μας για συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να πάει η χώρα μπροστά».
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι εκβιαστές θα επανέλθουν με μεγαλύτερη φόρα, αν ο λαός σκύψει το κεφάλι στην τρομοκρατία, επιβεβαιώνουν και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», προαναγγέλλοντας ότι το ίδιο σκηνικό εκβιασμών σε βάρος του λαού θα παιχτεί εκ νέου το Σεπτέμβρη. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «η δόση του Ιουλίου θα περάσει γιατί η Ελλάδα δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε αύξηση φορολογίας, μείωση δαπανών και σε ένα τεράστιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Τι θα γίνει, όμως, αν παρ' όλα αυτά, η Αθήνα εξακολουθεί να μην φτάνει τους στόχους για τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος; Τον Σεπτέμβριο, οι διεθνείς δανειστές θα πρέπει να ανοίξουν και πάλι τα ελληνικά βιβλία και να δουν αν η Αθήνα βρίσκεται στον σωστό δρόμο ώστε να γίνει η εκταμίευση και της επόμενης δόσης, των 8,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ και των 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. (...) Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να συμμορφωθεί με τους στόχους, τότε ένα ακόμη πακέτο λιτότητας - και μία ακόμη αγωνιώδης ψηφοφορία στη Βουλή - μπορεί να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον».
Τρίβει τα χέρια της η πλουτοκρατία
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, υπογραμμίζει ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το πρόγραμμα αντιλαϊκών μέτρων και αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι, συγκριτικά με άλλες χώρες, η Ελλάδα«έχει τη δυνατότητα να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία και να συγκεντρώσει κεφάλαια», σπρώχνοντας, δηλαδή, το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Στο ίδιο πνεύμα, ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, τονίζει ότι η έγκριση του «Μεσοπρόθεσμου» «είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και περαιτέρω βήματα», υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό τα μέτρα να εφαρμοστούν γρήγορα ιδίως στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.
Από την πλευρά της η πλουτοκρατία τρίβει τα χέρια της μπροστά τόσο στις αντιλαϊκές ανατροπές που κλιμακώνονται βάσει και του «Μεσοπρόθεσμου» και τσακίζουν τα εργατικά δικαιώματα, όσο και στις αποκρατικοποιήσεις που ανοίγουν νέα πεδία για μπίζνες στο κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων, Χανς - Πέτερ Κάιτελ, δηλώνει ότι «το Α και το Ω της διεξόδου από την κρίση είναι: Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις».
Ο εκπρόσωπος των Γερμανών Βιομηχάνων δηλώνει ότι ο ίδιος έχει ήδη επενδύσει στην Ελλάδα και προβάλλει τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για να αναπτύξουν περισσότερες μπίζνες, ζητώντας διευκρινίσεις για το «πώς και πόση φορολογία πληρώνεις ως επιχειρηματίας στην Ελλάδα ή με πόση διαφάνεια αναπτύσσονται τα διάφορα επενδυτικά προγράμματα ή ακόμη πώς μπορείς να καταγράψεις στο κτηματολόγιο την περιουσία που απέκτησες σαν ξένος επιχειρηματίας. Ολα αυτά δηλαδή που ταλανίζουν τους επενδυτές. Και αυτά θα πρέπει να συζητήσουμε με τους Ελληνες. Εάν διευκρινιστεί αυτό το πλαίσιο, τότε θα γίνουν σχεδόν αυτόματα ιδιωτικές επενδύσεις».
Ακόμα, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να λύσουμε μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της Ελλάδας γι' αυτό εκτιμώ ως πολύ θετικό που καταφέραμε τώρα να "αγοράσουμε" χρόνο». Και τονίζει ότι «το τι σημαίνει η κρίση για την Ελλάδα το βλέπουμε στις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες, τις οποίες δεν πρέπει καθόλου να υποτιμήσουμε»,αποδεικνύοντας ότι η πλουτοκρατία φοβάται το εργατικό και λαϊκό κίνημα και παίρνει τα μέτρα της για να το χειραγωγήσει.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκούρια, επιβεβαιώνει ότι τα χρήματα από τις δόσεις των δανείων δεν προορίζονται για τους μισθούς και τις συντάξεις του λαού, αλλά για την κάλυψη των τόκων του χρέους και τις απαλλαγές του κεφαλαίου. Παριστάνοντας τον «φίλο» του λαού σημειώνει ότι «η παρούσα κατάσταση κατά την οποία όλα τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων απορροφούνται από τους πιστωτές δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μπορεί να είναι προσωρινή, αλλά δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη λύση».
Συνεχίζονται τα παζάρια με τις τράπεζες
Συνεχίζονται πυρετωδώς οι διαπραγματεύσεις των αστικών κυβερνήσεων με τους εκπροσώπους των τραπεζών για να επιτευχθεί μια συμφωνία συμμετοχής τους στην ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας, σχετικά με τη συμμετοχή τους στο σχέδιο μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, η συμβολή των γερμανικών οίκων θα ανέλθει συνολικά στα 3,2 δισ. ευρώ και θα μετακυλιστούν τουλάχιστον τα κρατικά ομόλογα που λήγουν το 2014 και τα οποία ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοινώσεις των τραπεζών, η «Deutsche Bank» και η «Commerzbank» θα συμβάλουν το πολύ με 1 δισ. ευρώ. έκαστη, ενώ η «DZ Bank» με 200 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του και ο επικεφαλής της «Deutsche Bank», Γιόζεφ Ακερμαν, διαβεβαιώνει ότι οι γερμανικές τράπεζες θα συμβάλουν στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα, «όχι γιατί είναι κάτι που θα κάνουμε με χαρά, αλλά στην πραγματικότητα για να επιτρέψουμε τους πολιτικούς να κάνουν κάτι ώστε - θα το πω ειλικρινά - να μην έχουμε μια κατάρρευση». Ο ίδιος, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), δηλώνει ότι εργάζονται «όλο το εικοσιτετράωρο» με ειδικές ομάδες, με τις εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης και τους φορείς εποπτείας των συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) για να ελέγξουν αν οποιαδήποτε συμφωνία μετακύλισης του χρέους θα προκαλούσε πιστωτικό γεγονός, δηλαδή θα εκλαμβανόταν ως χρεοκοπία.
Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, Λικ Κοέν, ξεκαθαρίζει ότι τα δάνεια στην πραγματικότητα απλά δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και διευκρινίζει ότι οι βελγικές τράπεζες βρίσκονται σε συνεχιζόμενες συζητήσεις με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας σχετικά με τη συμμετοχή τους στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 3 Ιούλη και ότι μέχρι στιγμής τα τρία μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας («Dexia», KBC και η ασφαλιστική «Ageas») συμμετείχαν στις συζητήσεις.
Αντεγκλήσεις και ανησυχίες
Πάντως, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» εκτιμά ότι η πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας και η κρίση στην Ευρωζώνη παραμένουν οι κύριες αιτίες κινδύνου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με τη «Fitch», μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία θα είχε ως αποτέλεσμα μια έντονη μεταβλητότητα στην αγορά, την άσκηση έντονων πιέσεων στα κράτη και στη χρηματοδότηση των τραπεζών και την ευρύτερη ανατιμολόγηση της κρατικής πίστωσης της Ευρωζώνης. Συνεχίζει ότι το ρίσκο μετάδοσης σε άλλες ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης και στα τραπεζικά τους συστήματα είναι σημαντικό.
Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο Βόλφγκανγκ Γκέρκε, πρόεδρος του Βαυαρικού Χρηματοπιστωτικού Κέντρου, ξεκαθαρίζει: «Εκείνο που με έχει εξοργίσει στην όλη συζήτηση είναι το σενάριο συντέλειας του κόσμου που ζωγραφίστηκε, ακόμη και από τον κύριο Ακερμαν, σε περίπτωση που η Ελλάδα θα αποφάσιζε κατά του Μεσοπρόθεσμου (...) Το ποσοστό συμμετοχής της χώρας στην παγκόσμια οικονομία είναι τόσο μικρό, που δεν χρειάζεται να φοβάται κανείς γενίκευση της κρίσης. Ομως, όλοι μιλούν ακριβώς για κρίση, εκκινούμενοι από το όφελος των τραπεζών, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων. Διότι προτιμούν τον πιο εύκολο δρόμο, δηλαδή τον δρόμο που εξασφαλίζει την αποπληρωμή των τόκων από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους».
Ο ίδιος σημειώνει ότι «στο διάστημα που μεσολάβησε οι τράπεζες απηλλάγησαν σε μεγάλο βαθμό από ελληνικά χρεόγραφα, που μέσω των αγορών τα πούλησαν στην ΕΚΤ. Μια διαδικασία απαράδεκτη. Το πρόβλημα τώρα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Γιατί αν όντως πρέπει να γίνει μείωση του ελληνικού χρέους, η πρώτη που θα πληγεί είναι η ΕΚΤ και μέσω αυτής και πάλι οι φορολογούμενοι».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οικονομολόγοι της «Bank of China» εκτιμούν ότι «το πρόβλημα χρέους των ΗΠΑ είναι παρόμοιο με την κρατική κρίση χρέους στην ΕΕ. Ανησυχούμε ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν την ΕΕ και θα έχουν τη δική τους κρίση χρέους στο μέλλον». Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ ίσως στραφούν σε μία«συγκαλυμμένη χρεοκοπία», όπως επιτρέποντας στο δολάριο να υποχωρήσει περαιτέρω για να μειώσουν το βάρος του χρέους. Ακόμα, ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» απειλεί να προχωρήσει στην άμεση υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από το επίπεδο ΑΑΑ σε εκείνο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», αν δεν ανταποκριθούν στην πληρωμή ομολόγου που λήγει στις 4 Αυγούστου.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ: Καλούν σε υποταγή


Με ένα μπαράζ ανακοινώσεων, οι κατά τα άλλα σιωπηλοί τουριστικοί φορείς για το «Μεσοπρόθεσμο» και τις καταλυτικές συνέπειές του στη χώρα και στο λαό, συνέστησαν χτες «αυτοσυγκράτηση», προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη τους και την εφαρμογή μιας πολιτικής που γεμίζει τις τσέπες των ισχυρότερων από αυτούς, όταν οι εργατικές οικογένειες υποφέρουν.
Ο Σύνδεσμος των Ταξιδιωτικών Γραφείων HATTA θεωρεί ότι με τα επεισόδια «πληγώθηκε βάναυσα η πρωτεύουσα, τραυματίστηκε ο ελληνικός τουρισμός στο σύνολό του».Με εισαγγελικό ύφος και αφού εκτίμησε ότι τα γεγονότα ανατρέπουν τις προσδοκίες, σημειώνει ότι «δεν είναι δυνατό να μην τηρούνται οι νόμοι του κράτους, κόμματα και κοινωνικές ομάδες να κινούνται σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων, σε βάρος του ελληνικού τουρισμού, σε βάρος των τουριστών που επισκέπτονται την πρωτεύουσα, σε βάρος των επιχειρήσεών μας και τελικά σε βάρος της εθνικής μας οικονομίας».
Εκτός «τόπου και χρόνου», οΣύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ζήτησε από όλους (κυβέρνηση, κόμματα, κοινωνικές ομάδες) «άμεση εφαρμογή μορατόριουμ για αποφυγή νέων επεισοδίων»!
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους «να επανεξετάσουν τον τρόπο αντίδρασης και διαμαρτυρίας τους, προκειμένου να μην υπονομεύεται ο τουρισμός».
Η πρόκληση της ανάδειξης του τουριστικού κέρδους των μεγαλοεπιχειρηματιών σε «εθνική υπόθεση» συναγωνίζεται την πρόκληση της απαίτησης, ουσιαστικά, υποταγής σε μια πολιτική καταστροφική για το λαό, αλλά ευεργετική για το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο.
Από την άλλη, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας ζητούν αποζημιώσεις...

Ακροδεξιοί οι πέντε «κουκουλοφόροι»



Την παρουσία φασιστοειδών όλο αυτό το διάστημα στην πλατεία Συντάγματος επιβεβαιώνει το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας από τις πρώτες συγκρούσεις εκείνης της μέρας (Τρίτη 28/6) στο χώρο. Επρόκειτο για συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ, τουλάχιστον ένας εκ των οποίων δήλωσε στα ΜΜΕ «εθνικιστής», αρθρογράφος περιοδικού («Απολλώνιο Φως») που προβάλλει το ναζισμό.
Παρά το σάλο που δημιούργησε η προβολή του βίντεο, η ΕΛ.ΑΣ. έσπευσε κουκουλώσει τα πράγματα, ανακοινώνοντας επίσημα ότι τα άτομα που απεικονίζονται στο βίντεο είναι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ και την περασμένη Τρίτη είχαν εγκλωβιστεί για δυο ώρες σε στοά στην οδό Οθωνος μετά από επίθεση που είχαν δεχτεί και ότι οι ίδιοι τηλεφώνησαν στην Αμεση Δράση και διμοιρία της ΥΑΤ τους απεγκλώβισε οδηγώντας τους στο δεξί φυλάκιο της Βουλής!
Πριν από αυτή την ανακοίνωση είχε αποκαλυφθεί η ταυτότητα των δύο από τους πέντε. Μιλώντας σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΘΕΛ είπε ότι πρόκειται για «συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ με ανεξέλεγκτη, ακραία συμπεριφορά». Αργότερα, ο ένας από αυτούς, ο Απόστολος Σουκαράς, μίλησε ο ίδιος σε σταθμούς και υποστήριξε τα όσα μεταγενέστερα ανακοίνωσε η Αστυνομία.
Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, ζήτησε χτες από τον ALTER να της διαβιβάσει το βίντεο, ενώ «κατεπείγουσα διερεύνηση των καταγγελλομένων» ζήτησε - σύμφωνα με ανακοίνωση - ο υπουργός Μεταφορών Γ. Ραγκούσης.
Το ερώτημα «γιατί αφήνονται να προκαλούν και να καταστρέφουν οι μόνιμοι ταραξίες», απευθύνει με χτεσινό δελτίο Τύπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ). Παράλληλα προσθέτει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι τα φλέγοντα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα, που καλείται να αντιμετωπίσει, δεν επιλύονται με αστυνομικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις και εκατοντάδες συμπολίτες μας και συναδέλφους μας στα νοσοκομεία, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ασχοληθούν με το μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας με σοβαρότητα, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς».
Εξάλλου ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χ. Φωτόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό και ερωτηθείς αν είχαν πολιτικές εντολές να επιτεθούν στους πολίτες οι αστυνομικοί, είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί πως οι αστυνομικοί λειτουργούν αυτοβούλως. «Αν είναι έτσι, τότε είμαστε άτακτο σώμα και κάποιος πρέπει να μας βάλει σε τάξη», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Δεν τρομοκρατείται ο λαός


«Με καταστολή, εκβιασμούς και προβοκάτσιες δεν τρομοκρατείται ο λαός». Αυτό τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την άγρια καταστολή, χαρακτηρίζοντας το χτύπημα ως πρόβα τζενεράλε καταστολής του λαϊκού κινήματος, με μοιρασμένους ρόλους ανάμεσα σε ένστολους και κουκουλοφόρους αστυνομικούς, προβοκάτορες με ή χωρίς κουκούλα, «αναρχικούς» και ακροδεξιούς.
«Το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό μπήκε σε εφαρμογή τη μέρα που η μόνη οργανωμένη διαδήλωση ήταν αυτή του ΠΑΜΕ, αποδεικνύει ποιον φοβάται η άρχουσα τάξη, το πολιτικό της προσωπικό και τα όργανα επιβολής της βάρβαρης "νομιμότητάς" της» αναφέρει η «Συσπείρωση». «Η συγκεκριμένη πρόβα τζενεράλε εφαρμόστηκε λίγες μέρες μετά τον προκλητικό εκβιασμό του κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου: "μεσοπρόθεσμο ή τανκς", δηλώσεις που δεν καταδικάστηκαν από την κυβέρνηση. Να ποιοι εγκαλούν στη "νομιμότητα" το ταξικό κίνημα, τους ναυτεργάτες και τα πανό του ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη, τους αγώνες της λαϊκής ανυπακοής και αντεπίθεσης! Μπροστά στο φόβο τους, δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο!Καλά κάνουν και μας φοβούνται! Να ξέρουν όμως καλά ότι: Με καταστολή, εκβιασμούς και προβοκάτσιες δεν τρομοκρατείται ο λαός!»

ΜΕΓΚΑλη κάλυψη


Εκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους στο χτεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ για να περάσουν την κυβερνητική γραμμή για το βίντεο - απόδειξη της συνεργασίας των δυνάμεων καταστολής με «κουκουλοφόρους», φασιστοειδή και κάθε λογής μηχανισμούς που επιστρατεύονται κάθε φορά. Συνομιλώντας με έναν από αυτούς που φυγαδεύτηκαν την Τρίτη από τους ΜΑΤάδες στο εσωτερικό της Βουλής βαστώντας τον «οπλισμό» τους, αυτοσχέδια λοστάρια, προσπάθησαν να τον βγάλουν «λάδι».
Αναμενόμενο από δαύτους. Η τρομοκράτηση του λαού και του λαϊκού κινήματος και ο κατασταλτικός αυταρχισμός πάνε παρέα με την άγρια επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα για χάρη της πλουτοκρατίας. Αυτήν υποστηρίζουν με όλους τους τρόπους...

Ετσι κατασκευάζουν τους προβοκάτορες

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» που παρουσίασε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μοιράστηκε στους δημοσιογράφους γραπτό κείμενο, το οποίο αναπαράγει αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» στο κυριακάτικο φύλλο στις 8/9/2002 και στη συνέχεια στις 10/9/2002. Το ίδιο κείμενο κατατέθηκε αργότερα και στα πρακτικά της Βουλής, κατά τη διάρκεια παρέμβασης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το ίδιο θέμα.
Το ρεπορτάζ αποκάλυπτε απόρρητο έγγραφο της EUROPOL με την ονομασία «Ευρωπαϊκές Βέλτιστες Πρακτικές για το Χειρισμό των Πληροφοριοδοτών» και το οποίο εύστοχα χαρακτηρίστηκε στο δημοσίευμα ως «το Εγκόλπιο του προβοκάτορα». Πρόκειται για έγγραφο που συντάχθηκε στις 22 Μάρτη του 2002, μετά από συνάντηση εκπροσώπων των κυβερνήσεων των 15 (τότε) κρατών - μελών της ΕΕ, προφανώς και με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης.
Με το έγγραφο δίνεται κατεύθυνση για την «ενιαιοποίηση» και το συντονισμό των κρατών - μελών της ΕΕ, όσον αφορά στον τρόπο που χειρίζονται τους πληροφοριοδότες των κατασταλτικών μηχανισμών και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο σκέλος της κατασκευής χαφιέδων και προβοκατόρων. Στο έγγραφο φαίνεται με ποιο τρόπο «νομιμοποιείται» η κατασκευή χαφιέδων και προβοκατόρων, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «πληροφοριοδότης είναι ένα άτομο το οποίο αποτελεί αντικείμενο εμπιστευτικού χειρισμού και το οποίο παρέχει πληροφορίες και/ή παρέχει συνδρομή στις αρμόδιες Αρχές».
Παρακάτω, ο ορισμός που δίνεται για το λεγόμενο «συμμετέχοντα πληροφοριοδότη» είναι η καθαρή περίπτωση του προβοκάτορα: «Ενας συμμετέχων πληροφοριοδότης είναι ένας πληροφοριοδότης, ο οποίος με την έγκριση μιας καθορισμένης εξουσιοδοτούσας Αρχής, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή τις κατευθυντήριες γραμμές,επιτρέπεται να συμμετάσχει σε ένα έγκλημα, το οποίο άλλοι ήδη προτίθενται να διαπράξουν».
Στο ερώτημα γιατί δε συλλαμβάνονται οι προβοκάτορες, απάντηση δίνει το ίδιο το έγγραφο της EUROPOL: «Αν διαπράττει έγκλημα ενώ είναι πληροφοριοδότης θα υπόκειται σε σύλληψη, εκτός αν έχει δοθεί σ' αυτόν καθεστώς συμμετέχοντος πληροφοριοδότη (δηλαδή του προβοκάτορα) και παραμένει εντός των προσδιορισμένων ορίων (δηλαδή δεν κάνει τα δικά του και καεί)».
Χαφιέδες με προσόντα και αμοιβή
Η οργάνωση των πολυπλόκαμων κατασταλτικών μηχανισμών και η στρατολόγηση χαφιέδων και προβοκατόρων έχει προχωρήσει σε τέτοιο σημείο, ώστε στο έγγραφο της EUROPOL να καταγράφονται εκπληκτικές λεπτομέρειες για «πρότυπα ακεραιότητας» και τους «χρυσούς κανόνες, από την τήρηση των οποίων εξαρτάται η επιτυχημένη χρήση των πληροφοριοδοτών». Συστήνεται μάλιστα ότι «η οργανωμένη διαχείριση των Πληροφοριοδοτών απαιτεί την παροχή ανταμοιβών».
Μάλιστα, επειδή, τίποτα δε γίνεται με το αζημίωτο, στις αρμοδιότητες του «Χειριστή» (πρόκειται για έναν εκπαιδευμένο αξιωματικό, ο οποίος «έχει την ευθύνη για την καθημερινή επαφή με έναν πληροφοριοδότη και την αρχική αξιολόγηση των πληροφοριών, που παρέχονται σε αυτόν από τον Πληροφοριοδότη»), είναι να εκτιμά «την κατάλληλη ανταμοιβή του Πληροφοριοδότη για τις προσπάθειές του», πέραν βεβαίως ότι πρέπει να «διασφαλίζει ότι ο Πληροφοριοδότης (...) συμμορφώνεται κάθε στιγμή με τις παραμέτρους που ορίστηκαν με την ανάθεση του έργου», αλλά και να «εντοπίζει ευκαιρίες για στρατολόγηση Πληροφοριοδοτών»!
Παράλληλα, προβλέπεται ότι «στην περίπτωση νεαρών ο ένας εκ των Χειριστών πρέπει να είναι του ίδιου φύλου με τον Πληροφοριοδότη», καθώς και ότι «οι Ελεγκτές πρέπει να συναντούν τους Πληροφοριοδότες, για τους οποίους είναι υπεύθυνοι, σε τουλάχιστον ετήσια βάση». Ακόμα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της EUROPOL, πρέπει «κάθε Αστυνομική δύναμη/Υπηρεσία να διατηρεί ένα Εθνικό Αρχείο Πληροφοριοδοτών (...) να διατηρεί και έναν εθνικό και έναν τοπικό φάκελο (αρχείο), για κάθε Πληροφοριοδότη», όπου, εκτός των άλλων, θα πρέπει να τηρούνται«καταχωρίσεις της δραστηριότητας και της ανταμοιβής, καθώς και επιχειρησιακά θέματα».
Μεταξύ άλλων, στο αρχείο Πληροφοριοδοτών θα πρέπει να καταγράφεται: «Το ψευδώνυμο του Πληροφοριοδότη», «επαρκείς λεπτομέρειες αναγνώρισης (των) χαρακτηριστικών (του)» και «καταγραφή των συλλήψεων του Πληροφοριοδότη».
«Διείσδυση» αστυνομικών με κουκούλες
Πέρα από την κατασκευή χαφιέδων, οι μηχανισμοί καταστολής, σύμφωνα και με την επίσημη νομοθεσία, αξιοποιούν τη μορφή της «αστυνομικής διείσδυσης». Στο όνομα της καταστολής «έκνομων ενεργειών» «κουκουλοφόροι» αστυνομικοί αναλαμβάνουν δράση και στις διαδηλώσεις. Πρόκειται για κανονικούς αστυνομικούς της Ασφάλειας, οι οποίοι πραγματοποιούν τις λεγόμενες «διεισδύσεις» και έχουν υπηρεσιακή αποστολή να παίζουν το ρόλο προβοκάτορα σε διατεταγμένη και «νόμιμη» υπηρεσία, υποτίθεται για να συλλάβουν τους πραγματικούς «εγκληματίες». Στην πράξη, δεν έχουν συλλάβει σχεδόν κανέναν τόσα χρόνια τώρα.
Οι διεισδύσεις χρησιμοποιούνται ευρέως - επίσημα και «νόμιμα» - στα εγκλήματα σχετικά με τα ναρκωτικά (αστυνομικοί με ανάλογη συμπεριφορά και περιβολή παριστάνουν τους χρήστες ή τα βαποράκια), στα εγκλήματα της λεγόμενης τρομοκρατίας και στις διαδηλώσεις. Ενώ στις δύο πρώτες περιπτώσεις το παραδέχονται, γιατί κρίνουν ότι έχουν την υποστήριξη της κοινής γνώμης, για τις διαδηλώσεις το παραδέχονται σπάνια.

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Ευθεία συκοφαντική επίθεση στο ΠΑΜΕ

Αξιοποίησε τις προβοκάτσιες για να εκτοξεύσει απειλές στο οργανωμένο κίνημα, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση λειτουργεί βάσει οργανωμένου σχεδίου

«Ορισμένα θλιβερά γεγονότα» (!)χαρακτήρισε, χτες, σε συνέντευξή του τη διήμερη, προβοκατόρικη και ανελέητη επίθεση της Αστυνομίας στους διαδηλωτές, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος. Δε δίστασε, μάλιστα, για λογαριασμό της κυβέρνησης να πάει ένα βήμα παραπέρα την προβοκάτσια σε βάρος του λαϊκού κινήματος, μπερδεύοντας σκόπιμα στην ίδια συνέντευξη τη δράση των εντεταλμένων προβοκατόρων με το ταξικό κίνημα και τη μαζική πολιτική πάλη, με κοινό παρονομαστή τον άθλιο ισχυρισμό ότι «πλήττεται ο τουρισμός».
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «9,84», ο υπουργός απέρριψε κάθε κυβερνητική ευθύνη για το οργανωμένο μακελειό που έγινε προχτές στο Σύνταγμα, αποδίδοντάς το «σε λίγους κουκουλοφόρους», τους οποίους αξιοποίησε για να εκτοξεύσει απειλές στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Είπε συγκεκριμένα ο Π. Γερουλάνος:
«Αυτό το οποίο έβγαλε η εικόνα, χθες, σε όλο τον κόσμο, είναι εντελώς απαράδεκτο. Είναι μια χρονιά, η οποία έχει ξεκινήσει καλά, έχει αρχίσει να επιστρέφει ο τουρισμός στην Ελλάδα (...) Αν τα γεγονότα μείνουν εκεί, η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί, αλλά δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτό το πράγμα, διότι θα κάνει μια τεράστια ζημιά (...) Αυτή τη στιγμή πρέπει να κρατήσουμε την καλή εικόνα που είχε βγάλει η Ελλάδα όλο αυτό τον καιρό σαν κόρη οφθαλμού. Καταλαβαίνουν όλοι - και όσοι βρίσκονται στην πολιτική και περνούν τα δύσκολα μέτρα, τα οποία πρέπει να περάσουμε - τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος θέλει να διαμαρτυρηθεί. Αλλά άλλο είναι αυτό και άλλο είναι να παραδίδεται η πόλη σε λίγους κουκουλοφόρους, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να κάνουν τη ζημιά τους, χωρίς να σκέφτονται το κόστος για τη χώρα».
Ολα τα παραπάνω δεν ήταν παρά ο πρόλογος για να επιτεθεί ο Π. Γερουλάνος στο ΠΑΜΕ και τους εργατικούς αγώνες, λέγοντας: «Για παράδειγμα, μία επιχείρηση πάνω στον Βράχο της Ακρόπολης, ξέρετε, κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά, από το να ανεβάζουνε άνθρωποι ένα πανό. Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή δεν θα δώσουμε μια μάχη σώμα με σώμα πάνω στο Βράχο, διακινδυνεύοντας τα αρχαία ή τη ζωή κάποιων ανθρώπων, ο καθένας έχει το δικαίωμα να ανεβάζει το πανό του και να λέει αυτά τα οποία θέλει να πει μέσα από αυτό το μέσο. Αυτές δεν είναι σοβαρές διαδικασίες και το αποτέλεσμα είναι ότι ο κόσμος αντιδράει σε αυτές πολύ περισσότερο από την πολιτεία. Εγώ θυμάμαι πέρσι κάποιοι ανεγκέφαλοι είχαν πει ότι δεν μετράνε τα Μάρμαρα, εμείς μετράμε. Ε, τους γύρισε την πλάτη το πανελλήνιο, ακριβώς επειδή όλος ο κόσμος ξέρει ότι αυτή δεν είναι μορφή διεκδίκησης».
Οι συνειρμοί που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Π. Γερουλάνος σε βάρος των ταξικών δυνάμεων είναι άθλιοι και επιβεβαιώνουν ότι είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η συκοφάντηση του ΠΑΜΕ, ως όρος αναγκαίος για να χτυπηθεί συνολικά το λαϊκό κίνημα. Το ίδιο έκαναν η κυβέρνηση, τα παπαγαλάκια της και τα κόμματα συνεργάτες της και την περίοδο των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στην περίπτωση της δολοφονίας των υπαλλήλων της «Μαρφίν», ή όταν το ΚΚΕ ανάρτησε το πανό στην Ακρόπολη με το σύνθημα του ξεσηκωμού.
Οι απειλές Γερουλάνου δείχνουν ότι το ταξικό κίνημα είναι αυτό που τρομάζει πραγματικά την κυβέρνηση και την αστική τάξη, γι' αυτό φτάνουν και στο σημείο να ισχυρίζονται ότι η δράση του πλήττει δήθεν το «δημόσιο συμφέρον», λέγοντας μάλιστα συνειδητά ψέματα ότι συμβολικές ενέργειες όπως αυτές με τα πανό στην Ακρόπολη καταδικάζονται από το λαό. Αντίθετα, η απήχησή τους στην αφύπνιση του λαού είναι τέτοια που αναγκάζει την κυβέρνηση να καταφύγει στο ψέμα και τη συκοφαντία για να τις απαξιώσει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Φταίνε οι διαδηλωτές για το μακελειό στο Σύνταγμα!

Προκλητικός ο Χρ. Παπουτσής, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και καθοδήγηση της επίθεσης σε βάρος του λαού

Το χάος στην πλατεία Συντάγματος δημιουργήθηκε από καπνογόνα διαδηλωτών, δεν υπήρξαν εγκλωβισμένοι τραυματίες, αλλά διαδηλωτές με πανάκριβο εξοπλισμό στο Μετρό, οι φερόμενοι ως παρακρατικοί ήταν θύματα βίας διαδηλωτών, ενώ η αστυνομία δεν δρα μυστικά στις διαδηλώσεις! Αυτούς τους απαράδεκτους και προκλητικούς ισχυρισμούς μετέφερε χθες στην Βουλή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής,αναφερόμενος στα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος, για τα οποία έγινε ευρύτατη συζήτηση.
Ο Χ. Παπουτσής υποστήριξε αρχικά ότι το κλίμα μέσα στο οποίο έγιναν τα επεισόδια ενισχύθηκε από έκκληση που απηύθυνε ο Μ. Θεοδωράκης, η οποία αναγνώσθηκε από τα μεγάφωνα στην πλατεία Συντάγματος. Πρόσθεσε ότι στην πλατεία μεταφέρθηκε «απίστευτος αριθμός καπνογόνων» που δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα, για την οποία δεν ευθύνονται τα δακρυγόνα των αστυνομικών δυνάμεων, αφού «το δακρυγόνο κάνει ένα νέφος το οποίο διαλύεται μετά από λίγο» (!), αναφέροντας ότι στην πλατεία Συντάγματος ίσχυσαν «οι κανόνες του αντάρτικου πόλης». Σημείωσε, παράλληλα, ότι «η Κερατέα ήταν η προπόνηση για όποιο ενδεχόμενο θα είχαμε στο μέλλον».
Οσον αφορά το βίντεο που προβλήθηκε σε τηλεοπτικό κανάλι, το οποίο δείχνει άτομα με πολιτικά και λοστούς να βρίσκονται αρχικά στην πλατεία Συντάγματος και στην συνέχεια ανάμεσα στις γραμμές των ΜΑΤ, υποστήριξε ότι τα άτομα αυτά «ουδεμία σχέση έχουν με τις αστυνομικές αρχές», αλλά «προέρχονται από επιχείρηση απεγκλωβισμού η οποία έγινε σε μία καφετέρια στην οδό Οθωνος όπου ευρισκόμενοι αυτοί εκεί με σημαίες και σίδερα δέχθηκαν την επίθεση αγανακτισμένων πολιτών, κάποιων άλλων πολιτών, οι οποίοι τους εγκλώβισαν», οπότε «η αστυνομία επιχείρησε τη διάσωσή τους».
Επίσης, είπε ότι «είναι εργαζόμενοι στο χώρο της ΕΘΕΛ» και πως «ορισμένοι εξ αυτών συμμετείχαν σε διάφορες καταδρομικές επιθέσεις με μηχανάκια σε σπίτια πολιτικών». Μάλιστα, παρέθεσε και το επιχείρημα ότι δεν κρατούν γκλομπ αστυνομικού άλλα «σίδερο από ένα ράφι». Οσον αφορά τους εγκλωβισμένους στο μετρό, υποστήριξε πως μέσα δεν υπήρχαν τραυματίες, αλλά «διαδηλωτές με μάσκες ακριβότερες από τις μάσκες που χρησιμοποιεί η αστυνομία και οι οποίοι ξεκουράζονταν προκειμένου να επανέλθουν και να συνεχίσουν». Συνολικά μάλιστα έθεσε και το ερώτημα: «Τι είναι η αστυνομία; Κάποια κλειστή οργάνωση; Κάποια οργάνωση που λειτουργεί με μυστικότητα;».
Για «σκηνές που μυρίζουν παρακράτος» μίλησε παρεμβαίνοντας στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αποδίδοντας όμως το πρόβλημα στην διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει«εξασφάλιση της δημόσιας τάξης». Συγχαρητήρια στις αστυνομικές δυνάμεις για τις επιδόσεις τους, έδωσε η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέροντας πως «οφείλουμε να συγχαρούμε τα παιδιά του ελληνικού λαού που χθες είχαν περισσότερη ψυχραιμία από ό,τι κάποιοι από εμάς μέσα στην αίθουσα».
Απροκάλυπτα κυνικός ήταν στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η πλατεία είναι αυθόρμητη. Το οργανωμένο να φοβάστε, όπως αυτό που γίνεται στα λιμάνια και όχι το αυθόρμητο». Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι «ούτε μια ποινή δεν έχει ανακοινωθεί για όσους παρενέβησαν το καθήκον τους» από την πλευρά της αστυνομίας και ζήτησε την παραίτηση Παπουτσή.

Ωρα μεγάλης ευθύνης



Ο προκλητικός τρόπος με τον οποίο η πλουτοκρατία, τα κόμματά της και οι σύμμαχοι της κυβέρνησης στο εξωτερικό πανηγυρίζουν για την ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» και του εφαρμοστικού νόμου, αποτελεί έναν επιπλέον λόγο να πεισμώσει ο λαός, να οργιστεί, να τους πολεμήσει οργανωμένα και ταξικά. Τα πανηγύρια στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ δεν έχουν να κάνουν με την αγωνία τους να σωθεί η Ελλάδα και το ευρώ, όπως διατυμπανίζουν στις δηλώσεις τους, αλλά με την επιδίωξη και την επιθυμία τους να γονατίσει το λαϊκό κίνημα. Σε κάθε εκβιασμό βλέπουν και μια μοναδική ευκαιρία να υποχρεώσουν το λαό να σκύψει το κεφάλι, να βάλει στη ναφθαλίνη τις διεκδικήσεις του, να ενσωματωθεί στο μονόδρομο της πλουτοκρατίας.
Το ίδιο ισχύει για τις αστικές δυνάμεις και στην Ελλάδα. Ακόμα και τα κόμματα εκείνα που δεν ψήφισαν το «Μεσοπρόθεσμο» ή το σύνολο του εφαρμοστικού νόμου, έχουν τη δική τους καθοριστική συμβολή στην αναπαραγωγή των ίδιων εκβιαστικών ψευτοδιλημμάτων περί χρέους και χρεοκοπίας, που κατασκευάζουν τα επιτελεία των αστών, για να αποσπάσουν τη συναίνεση του λαού στη σφαγή του. Κρύβουν όλοι μαζί τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, την παραποιούν σε «κρίση χρέους» και πάνω σ' αυτό το ιδεολόγημα αραδιάζουν τις όποιες διαχειριστικές διαφοροποιήσεις τους, θεωρώντας όμως όλοι ιερή και απαραβίαστη την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, την ΕΕ σαν καπιταλιστική συμμαχία και το αστικό πολιτικό σύστημα σαν κορωνίδα που πρέπει να διαφυλαχτεί, έστω και αναμορφωμένη.
Από αυτή τη σκοπιά, η αποστολή των αστικών κομμάτων και των επιτελείων τους ενάντια στο λαό, ούτε ξεκίνησε, ούτε βέβαια τερματίζεται με το «Μεσοπρόθεσμο» και την ψήφιση του εφαρμοστικού. Ηδη, η κυρίαρχη προπαγάνδα ετοιμάζει το κλίμα για ένα νέο γύρο εκβιασμών το φθινόπωρο, όταν θα κρίνονται οι επόμενες δόσεις των δανείων και οι νέες δανειακές συμβάσεις με την τρόικα. Νέα βάρβαρα μέτρα και καταστολή θα συνοδεύουν τις συμφωνίες της πλουτοκρατίας με τους δανειστές της κυβέρνησης. Το σκηνικό θα συμπληρώνει η αναπόφευκτη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Απέναντι στα χειρότερα, ο λαός πρέπει τώρα να πάρει τα μέτρα του. Να βάλει σε κίνηση την πείρα του.
Μόνο ένα κίνημα σαν αυτό για το οποίο παλεύει το ΠΑΜΕ, οργανωμένο, ταξικά προσανατολισμένο, με διάρκεια και συνέχεια, επιμονή και υπομονή, με στρατηγικό στόχο και την ικανότητα να εναλλάσσει μορφές στην πάλη του, σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τη νεολαία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, είναι ικανό να πρωτοστατήσει στην οργάνωση της άμυνας και της αντεπίθεσης του λαού, επειδή ακριβώς μπορεί να «διαβάζει» τη στρατηγική της αστικής τάξης και στρατηγικά να την αντιπαλεύει. Μόνο ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ μπορεί σήμερα μαζί με το λαό να παίξει το ρόλο του αντίπαλου δέους στην κλιμακούμενη επίθεση της πλουτοκρατίας και των πολιτικών της εκπροσώπων, να οδηγήσει τα λαϊκά στρώματα στην απαλλαγή από την αστική βαρβαρότητα. Ο λαός αναλαμβάνει τώρα μεγαλύτερες ευθύνες. Από την αποφασιστικότητά του θα κριθούν οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

«Σκληροί διαπραγματευτές» για γέλια

Το μύθο του δήθεν «σκληρού διαπραγματευτή» με την τρόικα καλλιεργεί συστηματικά για τον ίδιο και το κόμμα του ο πρόεδρος της ΝΔ, αφήνοντας να διαφανεί ότι αυτό θα αποτελέσει το «ισχυρό χαρτί» στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Εμφανίζει, λοιπόν, την κυβέρνηση να μην έχει δική της γνώμη και να κάνει ό,τι της λέει η τρόικα, σε αντίθεση με τον ίδιο που ήδη έχει ξεκινήσει σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα «για ένα διαφορετικό δρόμο διεξόδου από την κρίση». Ιδού τι είπε χαρακτηριστικά στη χτεσινή ομιλία του στη Βουλή, επικρίνοντας την κυβέρνηση γιατί δε διαπραγματεύεται με την τρόικα τη μείωση των φόρων, εννοώντας φυσικά τη νέα μεγάλη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη και μερίσματα και τις εργοδοτικές εισφορές. «Η κυβέρνησή σας δεν έχει δική της γνώμη. Ο,τι πει η τρόικα! Εμείς θέλουμε αυτό να αλλάξει. Για να δυναμώσει η διαπραγματευτική θέση της χώρας(...) Εχετε τόσο χαμηλό βαθμό αντίστασης που δεν πείθετε κανένα, ούτε καν για εκείνα που θα μπορούσε, ίσως, να πειστεί...». Και συνέχισε στο ίδιο ύφος: «Μη μας λέτε την άποψη της τρόικας. Αυτή την ξέρουμε. Τη δική σας να μας πείτε. Εχετε; (!). Μην εμφανίζεστε ως "επιτήδειοι ουδέτεροι" ή ως "τρίτοι", "αμέτοχοι παρατηρητές"». Ούτε μικρά παιδιά δεν μπορούν να πιστέψουν το παραμύθι του προέδρου της ΝΔ, που την ίδια στιγμή στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τα βάλει στην ατζέντα της «διαπραγμάτευσης» με την τρόικα.

Κραυγαλέα ομολογία ενοχής

«Κουκουλοφόροι. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι επιχειρούν με κάθε τρόπο να χρεώσουν τους κουκουλοφόρους γενικώς στην Αστυνομία. Βέβαια, εγώ αναρωτιέμαι τι θα χρειάζονταν οι κουκουλοφόροι στην Αστυνομία;». Από μόνη της η προσποιητή αφέλεια του υπουργού Δημόσιας Τάξης κατά τη χτεσινή παρέμβασή του στη Βουλή «κραυγάζει» ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από την οργανωμένη προβοκάτσια, με στόχο το χτύπημα του οργανωμένου λαϊκού κινήματος. Οταν εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδειχθεί πλειστάκις ότι οι κουκουλοφόροι είναι το «άτυπο», αλλά αναπόσπαστο τμήμα των δυνάμεων καταστολής και περιλαμβάνονται σε όλα τα «επιχειρησιακά» σχέδια για την εξόντωση του λαϊκών αγώνων, η παραπάνω προκλητική «αφέλεια» του Χρ. Παπουτσή αποτελεί από μόνη της καραμπινάτη ομολογία ενοχής της κυβέρνησης. Και σαν να μη έφτανε αυτό, επανήλθε, διαβεβαιώνοντας ότι «με αυτή την κυβέρνηση και με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, προβοκάτορες στην Ελληνική Αστυνομία δεν πρόκειται να δράσουν». Και προκειμένου να μην αφήσει την παραμικρή αμφιβολία για το ποιος οργανώνει τις προβοκάτσιες, συμπλήρωσε ότι «θα είναι ο πρώτος που θα οδηγήσει στη Δικαιοσύνη όποιον προβοκάτορα της Αστυνομίας συλληφθεί»(!). Το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο της προβοκάτσιας των μηχανισμών καταστολής, δεν τρέφει αυταπάτες και γνωρίζει πολύ καλά πώς θα περιφρουρεί τους αγώνες του και να εξουδετερώνει τους κουκουλοφόρους και κυρίως να κατευθύνει την πάλη του κατευθείαν στην «καρδιά» του ταξικού αντίπαλου, στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Πύραυλος... η ευελιξία

Η επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων επιβεβαιώνεται κάθε μέρα. Δεν είναι μόνο η ανεργία που τσακίζει στην κυριολεξία την εργατική τάξη. Για το 2011 πλάι στην αύξηση της ανεργίας, που το πρώτο τρίμηνο έφτασε το 16% και τον αριθμό των ανέργων στις 800.000, τα νέα στοιχεία του ΣΕΠΕ για τους πρώτους πέντε μήνες δείχνουν δραματική αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις νέες συμβάσεις που έγιναν και έτσι και αλλιώς μειώνονται, 4 στις 10 είναι μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία, όταν δύο χρόνια πριν ήταν 2 στις 10. Δηλαδή, έχουμε διπλάσιο ποσοστό ευελιξίας σε σχέση με το 2009. Ταυτόχρονα, παλιές συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατρέπονται σε «ευέλικτες». Ετσι, φέτος, σε σχέση με το 2010, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 165,5%, σε εκ περιτροπής με «συμφωνία» του εργαζόμενου αυξήθηκαν κατά 667,6% ενώ μονομερώς από τον εργοδότη αυξήθηκαν κατά 5.071%! Ειδικά το τελευταίο στοιχείο επιβεβαιώνει περίτρανα τους τρομερούς εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων εκ μέρους των εργοδοτών, οι οποίοι έχοντας στα χέρια τους το νέο αντεργατικό οπλοστάσιο που ψήφισε η κυβέρνηση, ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε σατράπηδες και, έχοντας λυμένα τα χέρια τους από κάθε περιορισμό, φορτώνουν εξολοκλήρου τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων περιφρουρώντας τα συμφέροντά τους.

Ποιον φοβούνται και γιατί



Τρίτη και Τετάρτη στις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, εν μέσω 48ωρης σκληρής απεργιακής μάχης, (ξανα)αποκαλύφτηκε πώς και από ποιους στήνονται προβοκάτσιες, με στόχο το λαϊκό κίνημα, την οργανωμένη πρωτοπορία του, το ΠΑΜΕ. Με ευθύνη της κυβέρνησης, σε διατεταγμένη υπηρεσία φασιστοειδή, κουκουλοφόροι και ΜΑΤ στράφηκαν με αγριότητα κατά της λαϊκής κινητοποίησης έξω από τη Βουλή, όχι απλά για να διαλυθεί μια συγκέντρωση, αλλά για να τρομοκρατήσουν το λαό, γιατί τον θέλουν ηττημένο, σκυμμένο να υποστεί τον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα των μέτρων κυβέρνησης, ΕΕ, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και του μεγάλου κεφαλαίου.
Διόλου τυχαία μέρες πολλές μαζεύονταν οι αυτοαποκαλούμενοι αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα, μα τα πρώτα επεισόδια στην πλατεία (αυτή την περίοδο) τα είχαμε στην πρώτη απεργία, 15/6. Οταν φασιστοειδή νωρίς το πρωί, με εμετικά συνθήματα κατά συνολικά των πολιτικών και τραμπουκισμούς, έριξαν κιγκλιδώματα της αστυνομίας, έδωσαν πρόσχημα στα ΜΑΤ να παραταχθούν μπρος στους συγκεντρωμένους. Ηρθαν αργότερα οι «κουκουλοφόροι» να παραδώσουν αντάμα με τα ΜΑΤ την Αθήνα στο χάος.
Διόλου τυχαία ενώ τις επόμενες μέρες οι συγκεντρώσεις αγανακτισμένων συνεχίστηκαν «αναίμακτα», επεισόδια είχαμε πάλι μέρα απεργίας, Τρίτη 28/6, πάλι με την βρωμερή δράση που αναπτύσσεται στο τρίπτυχο«εθνικιστές» - κουκουλοφόροι - ΜΑΤ, όταν οι δεύτεροι επιτέθηκαν σε ομάδα των πρώτων, οι δε αστυνομικοί βρήκαν πάτημα στα μεταξύ τους μικροεπεισόδια για να χτυπήσουν το σύνολο των διαδηλωτών. Φυσικά, πρώτα απεγκλώβισαν τους «εθνικιστές», προσφέροντάς τους άσυλο στη Βουλή!
Διόλου τυχαία απόγευμα της ίδιας μέρας, ενώ το ΠΑΜΕ (μόνο αυτό) έκανε οργανωμένη διαδήλωση προς το Σύνταγμα, φασιστοειδή, χούλιγκαν γηπέδων, «αντιεξουσιαστές», αριστεριστές κινήθηκαν ενάντιαστην πορεία, «απαίτησαν» να σταματήσει, να πάψουν τα συνθήματα, να μαζευτούν πανό και σημαίες του ΠΑΜΕ, ξεστόμισαν βρισιές και προβοκατόρικα συνθήματα κατά του ΚΚΕ, προκαλώντας ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ.
Τέλος, διόλου τυχαία το μεσημέρι της Τετάρτης, δεύτερης μέρας της απεργίας, λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια στο Σύνταγμα - πρόβα τζενεράλε της καταστολής του λαϊκού κινήματος για να εφαρμοστεί το «Μεσοπρόθεσμο», με μοιρασμένους ρόλους ανάμεσα σε ένστολους και κουκουλοφόρους προβοκάτορες «αντιεξουσιαστές» και ακροδεξιούς - ομάδες τραμπούκων των γηπέδων και της νύχτας συζητούσαν να χτυπήσουν το συγκεντρωμένο στην Πανεπιστημίου ΠΑΜΕ.
Ολοι αυτοί βρίσκονται στην υπηρεσία κυβέρνησης και πλουτοκρατίας, για τρομοκράτηση του λαού και του λαϊκού κινήματος, συμπληρώνοντας με την καταστολή όσους εκβιασμούς θέτουν στους εργάτες. Βέβαια, το γεγονός ότι τα σχέδιά τους μπαίνουν σε εφαρμογή όποτε βγαίνει μπρος τους το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, αποδεικνύει ποιον φοβάται η άρχουσα τάξη. Και πώς αλλιώς, αφού η πετυχημένη απεργία επιβεβαίωσε ότι το ΠΑΜΕ αναδεικνύεται σε πραγματικό εκφραστή των συμφερόντων των εργαζομένων, κόντρα στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, στη μάχη που δόθηκε σε εργοστάσια, λιμάνια, γραφεία, όπου διεξάγεται η ταξική πάλη, όπου συγκρούεται τάξη με τάξη. Με καθαρή ταξική γραμμή κόντρα στο κεφάλαιο και την πολιτική του και καθαρό το πρόταγμα για συγκρότηση πλατιάς λαϊκής συμμαχίας, να διεκδικήσει ο λαός όλο τον πλούτο που παράγει, να βάλει πλώρη για την εξουσία του. Σε αυτό το πλαίσιο μόνη απάντηση στον κλιμακούμενο αυταρχισμό, στην άγρια επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, είναι η λαϊκή οργάνωση και οργανωμένη αντεπίθεση, η συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Θέλουν «γενικό ξεπούλημα»!


Μπορεί να ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», με το οποίο ξεπουλιέται μέχρι το 2015 ένα πολύ μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας για 50 δισ. ευρώ, αλλά σε κάποιους φαίνεται πως αυτό δεν είναι αρκετό.
Αποκαλυπτικό το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» στις 29 Ιούνη 2011, δηλαδή την παραμονή της ψήφισης του «Μεσοπρόθεσμου». Υποστηρίζουν πως «ο στόχος για την άντληση 50 δισ. ευρώ δεν είναι και τόσο εφικτός», ενισχύοντας την άποψη αυτή και με σχετική έρευνα του ινστιτούτου «Privatization Barometer». Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, «από τα 50 δισ. ευρώ, τα πιο "ώριμα" περιουσιακά στοιχεία προς πώληση αντιστοιχούν μόλις σε ποσό περί τα 13,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε συμμετοχές σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο δημόσιες επιχειρήσεις, ενώ τα υπόλοιπα σε περιουσιακά στοιχεία που είναι ακόμη πιο δύσκολο να εκτιμηθούν».
Ουσιαστικά η εφημερίδα διατυμπανίζει απευθυνόμενη προς την ελληνική κυβέρνηση: «Δώστε κι άλλη δημόσια γη. Κι άλλα ακίνητα ή πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να προστεθούν στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να βγει το πρόγραμμα, γιατί αλλιώς δε βγαίνει»!
Ανοιξε, λοιπόν, η όρεξη στο μεγάλο κεφάλαιο και ουσιαστικά ζητά το γενικό ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας και των μνημείων της χώρας. Να βγει, δηλαδή, όλη η περιουσία του λαού «στο σφυρί»...

Σχέδια από και υπέρ των μονοπωλίων

Η πρόταση Σαρκοζί για το ελληνικό χρέος, που έσπευσαν να χειροκροτήσουν ως σωτήρια κάμποσοι από τους κυβερνώντες προβάλλοντάς την μάλιστα ως απόδειξη της αλληλεγγύης των εταίρων στην ΕΕ, το μόνο που διασφαλίζει είναι ότι θα βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα και μάλιστα με το αζημίωτο. Τον πολύπλοκο μηχανισμό μέσω του οποίου θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος τον αποκαλύπτουν στο χτεσινό κύριο άρθρο τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», αναλύοντας το γαλλικό σχέδιο για μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες. Ελάχιστη σημασία έχουν οι δυσνόητες τεχνικές λεπτομέρειες. Το πολιτικό συμπέρασμα, όμως, όπως το συνοψίζει η ναυαρχίδα του χρηματιστικού κεφαλαίου, είναι το εξής: «Εάν, όμως, κοιτάξει κάποιος πίσω από τις γραμμές αυτού του σχεδίου, θα δει ότι υπάρχουν προβλήματα. Η δομή του ειδικού αυτού ταμείου φαίνεται πως έχει σχεδιαστεί περισσότερο για να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τις επικίνδυνες τοποθετήσεις από τους ισολογισμούς τους, παρά για να συμβάλει στη δημιουργία μίας βιώσιμης κατάστασης για την Ελλάδα». Σε κάθε περίπτωση, είτε το γαλλικό σχέδιο εφαρμοστεί είτε οποιοδήποτε άλλο, ως μοναδικό μέλημα θα έχει τη διάσωση των «ιδιωτών επενδυτών» και τραπεζών, διογκώνοντας ταυτόχρονα το χρέος, που ποτέ δεν πρόκειται να μειωθεί, ακριβώς γιατί την ίδια στιγμή παραμένει ανέπαφη η πολιτική που το προκάλεσε. Ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Στο πλαίσιο του καπιταλισμού δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος. Μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ και λαϊκή εξουσία θα πάρει τις τύχες στα χέρια του.

Αθλιότητες ΣΥΡΙΖΑ

Δεν το είχαμε δει, αλλά το είδαμε κι αυτό. Σε ορισμένες Συριζαίικες ιστοσελίδες, όπως η ΕΟΣ, έχουν αναρτήσει βίντεο που ξεπερνά κάθε όριο διαστρέβλωσης και κοπτοραπτικής σε βάρος του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα εμφανίζει πλάνα τη στιγμή που η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ εισέρχεται στην πλατεία Συντάγματος το βράδυ της Τρίτης 28/6, δείχνοντας κάποιους που το χειροκροτούν και κλείνει με πλάνα που δείχνουν το ΠΑΜΕ να αποχωρεί συντεταγμένα κάτω από βρισιές και γιουχαΐσματα ορισμένων. Αυτά τα συνοδεύουν και με αντίστοιχα υβριστικά σχόλια.
Οι Συριζαίοι έχουν αφαιρέσει εντελώς τα πλάνα από το τι μεσολάβησε, ενώ έχουν κόψει και ράψει και από την είσοδο και από τη συντεταγμένη και ψύχραιμη αποχώρηση. Θα ρωτούσαμε γιατί, αλλά είναι ολοφάνερο γιατί κρύβουν τις ακροδεξιές, εθνικιστικές, τραμπούκικες ομάδες αλλά και ορισμένες λεγόμενες αριστερές που μπήκαν μπροστά με βρισιές, απειλές, ξύλα και πέτρες απαιτώντας να κατέβουν οι σημαίες, να σταματήσουν τα συνθήματα, να φύγουν «οι κομματικοί» και άλλα απερίγραπτα. Τώρα τι είναι πιο άθλιο; Αυτό που συνέβη εναντίον του ΠΑΜΕ ή αυτοί που το κρύβουν και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα; Οι προκλήσεις των «ακομμάτιστων ομάδων» ή το βίντεο των Συριζαίων; Αλλά τι να περιμένεις από αυτούς που αλλάζουν προσωπείο ανάλογα με το πού φυσάνε τον άνεμο οι γνωστοί μηχανισμοί του συστήματος. Από αυτούς που το Δεκέμβρη του 2008 βάφτιζαν εξέγερση τη δράση των 500 με τις κουκούλες, τις μολότοφ και τις λεηλασίες. Τώρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κρύψουν και να συμπλεύσουν στο όνομα του «ακομμάτιστου» με τις ακροδεξιές - εθνικιστικές ομάδες, τους φουσκωτούς και ανθρώπους της νύχτας που έχουν σήμα τη μούντζα, το σύνθημα «κλέφτες - ψεύτες» και «να καεί το μπ... η βουλή». Αυτοί αποτελούν τώρα στοιχείο της άμεσης δημοκρατίας! Ο πυρήνας του οπορτουνισμού σε όλες τις εκφράσεις του, είναι ίδιος. Εχθρός το οργανωμένο ταξικό κίνημα, φίλος όποιος το μισεί, το προβοκάρει, του στήνει παγίδες. Το βίντεο είναι μόνο ένα στοιχείο της αθλιότητας ή της γελοιότητας κατά του ΠΑΜΕ.

ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ»: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν μαζί τα 22 από τα 49 άρθρα

Επί της ουσίας συναίνεση, στο ξεκλήρισμα των εργαζομένων και του λαού, ανάμεσα στα κόμματα του κεφαλαίου


Η ψηφοφορία για τον «εφαρμοστικό νόμο» επιβεβαίωσε τη στρατηγική σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενάντια στο λαό. Η καταδίκη και η συντριβή της πολιτικής τους είναι όρος επιβίωσης για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα
Με την ουσιαστική στήριξη της ΝΔ, η οποία ψήφισε τα 22 από τα 49 άρθρα που αφορούν την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις περικοπές δημόσιων δαπανών, η κυβέρνηση πέρασε χθες από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νόμο - έκτρωμα που ονομάζεται «εφαρμοστικός νόμος» του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση μετά την ομιλία του εισηγητή της Ν. Καραθανασόπουλου και κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου.
Στην ψηφοφορία που έγινε χθες, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 155 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και Ε. Παπαδημητρίου) κατά 136 (ΚΚΕ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ), ενώ η Ντ. Μπακογιάννη και οι βουλευτές της ΔΗΣΥ ψήφισαν «παρών», στηρίζοντας, όμως, τα άρθρα για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις περικοπές δημόσιων δαπανών. Επί μέρους διαφοροποιήσεις υπήρχαν στα άρθρα, με την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χ. Αράπογλου να καταψηφίζει τα άρθρα για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τον αιγιαλό, και τους Π. Καμένο και Σ. Γαληνότης ΝΔ να καταψηφίζουν όλα τα άρθρα.
Στη χθεσινή συζήτηση, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρηςεπέμεινε στη θέση του για οικουμενική κυβέρνηση, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, «από τις οποίες ο λαός θα δώσει εντολή για οικουμενική κυβέρνηση από την κάλπη», εάν δε γίνει κατορθωτό να γίνει σήμερα η οικουμενική, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούληςείπε ότι είναι άθλια η διαδικασία κατεπείγοντος για τη συζήτηση του «εφαρμοστικού νόμου» με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ.
Τα κοινά «ναι»
Η ΝΔ ψήφισε μαζί με το ΠΑΣΟΚ τα έξι από τα εννιά άρθρα για το λεγόμενο «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου»,που θα οργανώσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Πιο συγκεκριμένα, ψήφισε τα άρθρα για τη σύσταση και το σκοπό του Ταμείου, τον τρόπο διοίκησής του, την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα έρθουν στο Ταμείο και τον τρόπο που αυτά θα αποτιμηθούν. Συμφώνησε, επίσης, με τη διάταξη για το «δικαίωμα επιφανείας επί των δημοσίων κτημάτων», με την οποία δίνεται το δικαίωμα στον δικαιούχο να αποκτά κυριότητα σε κτίσματα που υπάρχουν πάνω σε δημόσια γήπεδα.
Υπερψήφισε ακόμα τα δύο άρθρα (37, 38) για τον περιορισμό των προσλήψεων στους κρατικούς φορείς, τη μείωση των υπερωριών και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Για τα εργασιακά και ασφαλιστικά, η ΝΔ συμφώνησε με το άρθρο 42 που αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που δίνει στις επιχειρήσεις «την ευελιξία» να οργανώνουν το χρόνο εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες τους, αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης. Θετική ψήφο έδωσε και στις διατάξεις για τη θέσπιση τέλους για τη λειτουργία χώρου καπνιζόντων σε καζίνο και κέντρα διασκέδασης και την κατάργηση της επιχορήγησης στην αεροπορική διακίνηση του Τύπου.
Στις φορολογικές ρυθμίσεις, ψήφισε τη διάταξη που αφορά στην πραγματοποίηση «πράξεων διαχείρισης επί του χαρτοφυλακίου ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων» και την επέκταση σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της υποχρέωσης ηλεκτρονικής υποβολής όλων των στοιχείων στο υπουργείο Οικονομικών για έλεγχο.
Ενδεικτική της επί της ουσίας συμφωνίας της ΝΔ είναι η φράση του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά στη χθεσινή συζήτηση ότι «ψηφίζουμε στα βασικά και στα κρίσιμα άρθρα του εφαρμοστικού νόμου», τα οποία και περιέγραψε: «Ψηφίζουμε κρίσιμα άρθρα γιατί είναι πράγματα που εμείς προτείναμε και γιατί μας ενδιαφέρει να προχωρήσουν. Ψηφίζουμε το κεφάλαιο για την περιστολή της σπατάλης που συμπίπτει σε πολλά με τη δική μας πρόταση και έπρεπε να γίνει από πέρσι. Επίσης, στις αποκρατικοποιήσεις, στις οποίες θα είμαστε ιδιαίτερα υποστηρικτικοί, αν οι τελικές αποφάσεις ληφθούν με διαφάνεια και με σεβασμό στην επενδυτική διάσταση. Οχι με μόνο κίνητρο τον εισπρακτικό πανικό».
Αποκαλυπτικός ήταν και σε ό,τι αφορά την οργάνωση της διαδικασίας ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, που περιγράφεται στον «εφαρμοστικό νόμο» με τη συγκρότηση ειδικού ταμείου, λέγοντας ότι«την αξιοποίηση της περιουσίας, που υπήρξε δική μας πρόταση, την ψηφίζουμε έτσι και αλλιώς». Για να στηρίξει την προσχηματική αρνητική ψήφο επί της αρχής του νομοσχεδίου, είπε ότι δε θα στηρίξει τις διατάξεις για την επιβολή νέων φόρων, ενώ επιτέθηκε κατά των εργαζομένων κάνοντας λόγο για «κάποιες θρασύτατες συντεχνίες που σήμερα μπλοκάρουν τα πάντα», τις οποίες, όπως ισχυρίστηκε,«προστάτευε η κυβέρνηση».
Η κυβέρνηση πήρε την «πάσα»
Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στα όσα λέει η κυβέρνηση για ψήφο της νέας δανειακής σύμβασης με 180 βουλευτές, είπε ότι εάν δεν αλλάξει«ουσιαστικά η κατεύθυνση της πολιτικής θα το καταψηφίσουμε», αλλά άφησε ανοιχτό και το παράθυρο της συμφωνίας, λέγοντας ότι «αν έχουν γίνει αλλαγές, αν έχει επιτραπεί στην Ελλάδα να αναπνεύσει και στην οικονομία να ανακάμψει, θα το ψηφίσουμε ακόμα και ως απλό νόμο».
Οπως ήταν φυσικό, ο παριστάμενος υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις, έσπευσε να αποδεχθεί την επί της ουσίας συμφωνία Σαμαρά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι«υποδέχομαι αυτήν την έστω μερική σύμπραξη και συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποδέχομαι και ευχαριστώ για την στάση που διαμόρφωσε η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΛΑ.Ο.Σ.». Κάλεσε δε τον πρόεδρο της ΝΔ να διαπραγματευθούν από κοινού τη νέα συμφωνία με την τρόικα και να συμφωνήσουν με συναίνεση στο διορισμό των μελών του ΔΣ της εταιρείας που θα οργανώσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως επίσης να φτιάξουν από κοινού και άμεσα το νέο φορολογικό σύστημα.
Ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι μέχρι 30 Ιούνη πρέπει με βάση τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα να εμφανίσει στα ταμεία της 400 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.