Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα!

«Ο Φρίντριχτ Ενγκελς είπε κάποτε:
"Η αστική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: ή πέρασμα στο σοσιαλισμό ή ξανακατρακύλισμα της ανθρωπότητας στη βαρβαρότητα".
Τι σήμαινε όμως "ξανακατρακύλισμα στη βαρβαρότητα" από το σημερινό επίπεδο του ευρωπαϊκού πολιτισμού;
Μέχρι σήμερα διαβάζουμε, αναμφισβήτητα, τα λόγια αυτά χωρίς να εμβαθύνουμε στο νόημα που κρύβουν και τα παραθέτουμε χωρίς να προαισθανόμαστε την τρομερή βαρύτητά τους.
Σήμερα όμως, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας για να καταλάβουμε τι σημαίνει κατρακύλισμα της αστικής κοινωνίας στη βαρβαρότητα».
Ρόζα Λούξεμπουργκ

Ετσι θα γίνει όταν...

Από τη μια μεριά έχουμε:
*
Τον ελληνικό λαό να αποδεκατίζεται από την πολιτική των μνημονίων.
Τον βρετανικό λαό να βιώνει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική αφαίμαξη.
Τον ιρλανδικό λαό να καλείται να θυσιαστεί υποβαλλόμενος σε επαναλαμβανόμενα προγράμματα λιτότητας, με το τελευταίο, το μνημόνιο που συνέταξε η δική του πλουτοκρατία.
Τον πορτογαλικό λαό να επωμίζεται το δικό του σταυρό του μαρτυρίου.
Ολους τους λαούς των κρατών - μελών της ΕΕ να υφίστανται μια άνευ προηγουμένου πολιτική οικονομικού «γύψου» με εξάρθρωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, «πάγωμα» μισθών, κατάλυση κάθε έννοιας ασφάλειας στις εργασιακές σχέσεις, απολύσεις και κάθε λογής κεφαλαιοκρατικό βανδαλισμό.
Τους λαούς της Αφρικής και της Ασίας να πνίγονται στο πέλαγος της εξαθλίωσης.
Την Αμερικανική ήπειρο, να λεηλατείται από τις πολυεθνικές και την κορωνίδα του «ελεύθερου κόσμου», τις ΗΠΑ, να αποτελούν γκέτο για το μισό πληθυσμό τους.
***
Και, τώρα, από την άλλη μεριά:
*
1) Οπως ανακοίνωσε στις αρχές Δεκέμβρη του 2010 ένας «σοσιαλιστής», ο τότε επίτροπος της Κομισιόν Χοακίμ Αλμούνια, από τον Οκτώβρη του 2008, δηλαδή από την εκδήλωση της κρίσης έως και τον Οκτώβρη του 2010, το ποσό που είχε διατεθεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες για την ενίσχυσή τους με τη μορφή των κρατικών επιχορηγήσεων και εγγυήσεων έφτασε τα 4,6 τρισεκατομμύρια ευρώ! Τα 2 τρισ. ευρώ από αυτό το μυθικό ποσό είχαν ήδη απορροφηθεί από τις τράπεζες μέσα στα έτη 2008 - 2009 (με άδηλο ακόμη το ακριβές ποσό που εισέπραξαν οι τράπεζες εντός του 2010).
Ταυτόχρονα, δίπλα σε αυτά τα 4,6 τρισ. ευρώ θα πρέπει να προστεθούν τα ακόμα 4 τρισ. ευρώ (!) που θα διατεθούν στις τράπεζες της ΕΕ εντός του 2011, αφού η ενημέρωση του Αλμούνια είχε γίνει στο πλαίσιο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση των εν λόγω ενισχύσεων για ακόμα δώδεκα μήνες.
*
2) Την ίδια μέρα που η Κομισιόν έκανε το δικό της απολογισμό για τον πακτωλό που διανεμήθηκε στο ευρωπαϊκό χρηματιστικό κεφάλαιο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) ανακοίνωσε ότι την αντίστοιχη περίοδο της κρίσης (Οκτώβρης 2008 - Οκτώβρης 2010), στις ΗΠΑ, το ποσό που από τις τσέπες των φορολογουμένων μεταφέρθηκε στα ταμεία των αμερικανικών τραπεζών ξεπέρασε τα 3,3 τρισ. δολάρια!
*
3) Παράλληλα με τις ανακοινώσεις της Κομισιόν και της FED, όπως δημοσιεύτηκε το Δεκέμβρη 2010, μέχρι εκείνη τη στιγμή σε όλο τον κόσμο οι πολυεθνικοί όμιλοι - χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι όμιλοι του χρηματοπιστωτικού τομέα - είχαν σημειώσει μια απίθανη υπερσυσσώρευση κεφαλαίου.
Διέθεταν σε ρευστό χρήμα ένα ποσό που ανέρχετο στα 4,3 τρισ. δολάρια, με το 1,17 τρισ. από αυτά να βρίσκονται σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Μάλιστα, το οικονομικό πρακτορείο «Thomson Reuters», τόνιζε με έμφαση πως «τα συγκεκριμένα ποσά αναλογούν στο μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνολικού ενεργητικού των εταιρειών της τελευταίας 20ετίας»!
***
Το συμπέρασμα είναι προφανές:
*
Αν αυτόν τον πέραν πάσης φαντασίας πλούτο δεν τον σφετερίζονταν οι κηφήνες,
αν και όταν αυτός ο πλούτος περάσει σε όσους πραγματικά ανήκει, στα χέρια όσων τον παράγουν,
τότε οι έννοιες «φτώχεια», «ανεργία» και «εξαθλίωση» θα εξαφανιστούν και στη θέση τους θα αναδυθεί ο πραγματικός πλούτος. Το δικαίωμα, δηλαδή, του ανθρώπου να ζει και να χαίρεται τη ζωή του.

Τώρα!

Η λέξη συμφορά είναι μικρή για να περιγράψει τι θα υποστεί ο ελληνικός λαός αν υποκύψει στο «πολεμικό τελεσίγραφο» των «σωτήρων» του.
*
Είναι τέτοιο το πισωγύρισμα που ετοιμάζουν που δεν υπάρχουν μνήμες να το περιγράψουν. Μόνο μέσα από τα βιβλία μπορεί να ψηλαφίσει κάποιος το ζόφο που έρχεται. Το ζόφο των αρχών του 20ού αιώνα. Γυρίζουν την Ελλάδα εκατό χρόνια πίσω!
*
Το σχέδιό τους εξελίσσεται με τη χειρουργική ακρίβεια των «Μένγκελε» της εκμετάλλευσης και της ταξικής απανθρωπιάς:
Μετατροπή της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού σε διαρκή κρίση πανικού για το λαό, ώστε να μην μπορεί να αντιδράσει καθώς τον οδηγούν στο Μεσαίωνα.
*
Καθώς ο κόσμος των ιδεολογημάτων τους καταρρέει, βρήκαν την «ευκαιρία» πάνω στα συντρίμμια της χρεοκοπίας να εφεύρουν νέους «μονοδρόμους», που, όπως οι προηγούμενοι οδήγησαν στην καταστροφή, ετούτοι οδηγούν ευθεία στη βαρβαρότητα.
*
Για να πετύχουν τον αφανισμό του λαού χρειάζονται την επιβολή ενός καθεστώτος γενικευμένου φόβου.
Εκβιάζουν, τρομοκρατούν, απειλούν, ώστε να παραλύσουν κάθε σκέψη ή κίνηση αντίστασης απέναντι στην πολιτική τους.
*
Ακριβώς αυτή η τακτική από μέρους τους επιβεβαιώνει ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, κάθε υποχώρηση, κάθε συμβιβασμός, κάθε «συναίνεση», κάθε λογική «άμυνας» και συναλλαγής, που προωθείται από τους εκπροσώπους της πέμπτης φάλαγγας και της προδοσίας μέσα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, δεν εξασφαλίζει ούτε καν την «τιμή των όπλων».
Ισοδυναμεί με άνευ όρων παράδοση, σημαίνει εξανδραποδισμό.
*
Αντίθετα, ο ελληνικός λαός, όλοι οι λαοί έχουν τη δύναμη να μετατρέψουν την «ευκαιρία» των κεφαλαιοκρατών σε μπούμερανγκ εναντίον τους.
*
Η κρίση μπορεί και πρέπει να μετουσιωθεί σε πολιτικό όπλο στα χέρια του λαού.
Η οικονομική και επιστημονική επιβεβαίωση για τα ιστορικά ξεπερασμένα όρια του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης είναι ώρα να μετουσιωθεί σε δράση για την κατάρρευση και την ανατροπή του.
*
Τώρα, με άλλα λόγια, είναι η στιγμή όχι μόνο της απόκρουσης των αντιλαϊκών επιθέσεων, αλλά και της σποράς των αγώνων του αύριο.
Της συσπείρωσης γύρω από μια πολιτική που δε συνδιαλέγεται με τον καπιταλισμό, που δεν υποκύπτει στην τρομοκρατία, που οργανώνει τους εργαζόμενους και τους εξοπλίζει με την επίγνωση της δύναμής τους.
Που στα κηρύγματα της ταξικής υποταγής αντιπαρατάσσει την αλήθεια του δίκιου όσων στερούνται τον αμύθητο πλούτο που οι ίδιοι παράγουν. Που απέναντι στην ενότητα των κεφαλαιοκρατών και των πολιτικών τους εκπροσώπων αντιπαραθέτει την ενότητα των εργατών, που δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν τίποτα άλλο, αλλά να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν.

Δελτίο Τύπου για συλλαλητήριο το Σάββατο 18 Ιούνη


 

Το ΠΑΜΕ καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα και της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε νέα συλλαλητήρια, το Σάββατο 18 Ιούνη σε όλες τις πόλεις της χώρας. Με βάση αυτή την απόφαση η Γραμματεία Καστοριάς του ΠΑΜΕ αποφάσισε να συμμετέχει σε αυτή την κινητοποίηση.


 

Οι δυνάμεις τους ΠΑΜΕ στην πρόσφατη συνεδρίαση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απαίτησαν την σαφή καταδίκη των νέων βάρβαρων μέτρων του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος», την κλιμάκωση της πάλης με στόχο την πλουτοκρατία, την ΕΕ και τα κόμματα της. Πρότειναν κλιμάκωση της πάλης με 48ωρη απεργία κατά την συζήτηση των μέτρων στην ολομέλεια της Βουλής.


 

Σε αυτήν την πρόταση επιμένουμε! Δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστέρηση. Οι εργάτες και οι εργάτριες, οι άνεργοι και η νεολαία βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν αμείλικτο πόλεμο που έχει κηρύξει το κεφάλαιο. Σε αυτόν τον πόλεμο πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά, αποφασιστικά. Να κάνουμε νόμο το δίκιο μας.

Οι εργαζόμενοι από τα κάτω, μέσα από γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, με το πύκνωμα της δράσης των επιτροπών αγώνα και των σωματειακών επιτροπών, να σπρώξουν την κατάσταση προς τα εμπρός, να πιστέψουν στη δύναμη τους, να μπούνε μαζικά στη μάχη. Να ανοίξει η συζήτηση μέσα στους τόπους δουλειάς, στις φτωχογειτονιές, στη νεολαία. Να μη μείνει εργάτης έξω από αυτό το κάλεσμα μάχης.

Όλοι και όλες στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε κάθε πόλη.

Στην Καστοριά η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί απέναντι από την πρώην Νομαρχία στις 11 π.μ.

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ: «Αναγκαίες» οι αντιλαϊκές πολιτικές

Συνεχίζουν να προκαλούν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου

Εγκαταλείποντας τα περί «σιωπηλής πλειοψηφίας» που συναινεί στην αντιλαϊκή πολιτική, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, επέμεινε παρ' όλα αυτά, μιλώντας στους συναδέλφους του στο συμβούλιο της ευρωπαϊκής οργάνωσης των εργοδοτών BUSINESS EUROPE, ότι χρειάζονται «κοινωνικές συμμαχίες» για να γίνουν αποδεκτά τα σκληρά μέτρα. «Σήμερα, χρειάζεται να χτίσουμε νέες κοινωνικές συμμαχίες ώστε οι πολίτες να αποδεχθούν συνειδητά, να αφομοιώσουν και να υιοθετήσουν τις αλλαγές που υπαγορεύει η οικονομική πραγματικότητα», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, επιδόθηκε σε μια προσπάθεια διαστρέβλωσης των αιτιών της ολοένα αυξανόμενης αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική και στο Μνημόνιο. Σχεδόν απολογούμενος γι' αυτές τις αντιδράσεις, σημείωσε: «η Ελλάδα αποτέλεσε το πειραματόζωο μιας ανέτοιμης και απαράσκευης για παρόμοιες κρίσεις ΕΕ. Δεν υφίσταται λοιπόν τις συνέπειες μόνο των δικών της ευθυνών. Γι' αυτό και δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η παρατηρούμενη διόγκωση ενός ρεύματος ευρωσκεπτικισμού, που τείνει να γίνει ολοένα πιο επιθετικό».
Ο επικεφαλής του ΣΕΒ, επανέφερε και το αίτημα του ελληνικού μεγάλου κεφαλαίου για διαρκή στήριξη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης: «Εχει έρθει πλέον η στιγμή όπου όλοι εμείς, Ευρωπαίοι πολιτικοί και πολίτες, θα πρέπει να γίνουμε πιο τολμηροί, να σκεφτούμε πιο καινοτόμα, να προγραμματίσουμε με οραματισμό, ώστε να προσδώσουμε στους θεσμούς μας - στη ζώνη του ευρώ, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - τα οικονομικά μέσα και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών με πρωταρχικό μέλημα την κοινωνική συνοχή».
Ο Δ. Δασκαλόπουλος δεν ξέχασε όμως, τον πάγιο στόχο του. Παρότι αναγνώρισε την σκληρότητα των μέτρων, μιλώντας μάλιστα για πολιτικές «σκληρές κοινωνικά» και για προσφυγή «σε νέα, επαχθή αύξηση της φορολογίας, με αποτέλεσμα να προκαλείται δίκαιη κοινωνική αγανάκτηση», αναγνωρίζοντας ακόμη και την έμφαση που δόθηκε «σε κάποιο βαθμό» στην «αύξηση των φόρων και τις μειώσεις των αμοιβών», δε δίστασε να προκαλέσει, λέγοντας: «Επιπλέον, από εδώ και πέρα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα είναι πιο ριζικές, πιο βαθιές, πιο δομικές. Εκ των πραγμάτων, τα αποτελέσματά τους δεν θα είναι άμεσα. Οι επιπτώσεις τους όμως θα είναι επώδυνες για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, που έχει μάθει να ζει με την προστασία ή την εύνοια του πελατειακού κράτους».

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Αντεγκλήσεις και ανησυχία για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

Οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση και την ΕΚΤ για τη συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Η διαμάχη εντός της ΕΕ επικεντρώνεται τώρα στο εύρος της συμμετοχής των ιδιωτών στη ζημιά από την ελεγχόμενη χρεοκοπία
Eurokinissi
Με την πεποίθηση ότι εντός του Ιούνη θα αποφασιστεί ένα νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, με όρους που θα παραπέμπουν στην πλήρη ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων και την παραπέρα εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, το επίκεντρο των αντιπαραθέσεων έχει μεταφερθεί στον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών (τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία) στη ζημιά που θα προκύψει από την ελεγχόμενη χρεοκοπία που επιδιώκουν η κυβέρνηση και οι ξένοι σύμμαχοί της.Οι αντιπαραθέσεις μαίνονται μεταξύ, κυρίως, της Γερμανίας από τη μια πλευρά και της ΕΚΤ από την άλλη. Η μεν πρώτη να προκρίνει μια ρύθμιση που θα προϋποθέτει την «εθελοντική» - υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών και η Ευρωτράπεζα προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί ως «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή ως χρεοκοπία.
Στο φόντο των ασίγαστων ανταγωνισμών, προχτές, η «Standard & Poor's» υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «CCC», με αρνητικές προοπτικές. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι πιθανότητες της Ελλάδας να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση, η οποία θα καλύπτει τα κριτήρια του οίκου για τον ορισμό της πτώχευσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Η «S&P» εκτιμά ότι σε μια τέτοια περίπτωση, το «κούρεμα» του χρέους θα κινηθεί μεταξύ 50% και 70%.
Ο Μάριο Ντράγκι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, σημειώνει ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας πρέπει να αποφύγει το στοιχείο του καταναγκασμού. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά ότι μια λύση τύπου «πρωτοβουλίας της Βιέννης» «δείχνει αμιγώς εθελοντική». Ο ίδιος ομολογεί ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δε θα αντιμετωπίσει τα βασικά αίτια της κρίσης, ενώ θα αφήσει πρωτογενές έλλειμμα που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί. «Το κόστος της χρεοκοπίας φαίνεται πως ξεπερνά τα οφέλη», τονίζει ο Μ. Ντράγκι.
Με ή χωρίς τους ιδιώτες
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν δεν αποκλείει την πτώχευση της Ελλάδας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν πιάσει τους στόχους του μνημονίου. Σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag» εκτιμά ότι ακόμα και μια αδυναμία πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας δε θα συνιστούσε νομισματική απειλή για το ευρώ, το οποίο «και στην περίπτωση αυτή θα παραμείνει σταθερό».
Μάλιστα, εκβιάζοντας τον ελληνικό λαό να συναινέσει στη βάρβαρη πολιτική, επισημαίνει ότι η αποτροπή της στάσης πληρωμών «εξαρτάται κυρίως από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού». Ο ίδιος σημειώνει ότι «θα υπάρξει εκτενής βοήθεια αλλά υπό αυστηρούς όρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ευρείες και ταχείες ιδιωτικοποιήσεις. Αν δεν υλοποιηθούν οι αναληφθείσες δεσμεύσεις θα εκλείπει η βάση για περαιτέρω μέσα από το πρόγραμμα βοήθειας».
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Νουτ Βέλινκ δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε» τις τράπεζες να συμμετέχουν σε επιμήκυνση του χρέους, «θα πρέπει να το κάνουν εθελοντικά». Αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιάν Κέες ντε Γιάγκερ, σε επιστολή του προς την ολλανδική βουλή, εκτιμά ότι «είναι δικαιολογημένο να αναμένεται ότι ο ιδιωτικός τομέας θα συμβάλλει πραγματικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι ιδιαίτερα ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει τεράστιο συμφέρον για τη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρωζώνη».
Αντιθέτως, ο Κριστιάν Νόιερ, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, σε επιστολή του προς τον Νικολά Σαρκοζί, επισημαίνει ότι «η ιδέα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση της κρίσης έχει αποσταθεροποιητική επίδραση» και τονίζει ότι εκείνο που είναι σημαντικό είναι οι χώρες που υλοποιούν προγράμματα «προσαρμογής» να επιμένουν στους όρους των προγραμμάτων.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, γαλλικές τράπεζες φαίνεται να έχουν συμφωνήσει επί της αρχής σε μια εθελοντική επέκταση της λήξης του ελληνικού χρέους. Προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, είναι να συμφωνήσει το σύνολο των πιστωτών της Ελλάδας στην «ανακύκλωση» του ελληνικού χρέους. Οι γαλλικές τράπεζες κατατάσσονται μεταξύ των μεγαλύτερων πιστωτών της Ελλάδας, κάτι που προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα σε ενδεχόμενη απόφασή τους να στηρίξουν ένα σχέδιο επιμήκυνσης.
Σενάρια για ευρώ και αναδιάρθρωση
Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία μιας χώρας». Υπενθυμίζει ότι το 60% των γερμανικών εξαγωγών διοχετεύεται στην ΕΕ και εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που διασφαλίζει το ευρώ «είναι ορθό και καλό να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε το ευρώ να παραμείνει ένα ισχυρό νόμισμα (...) Δεν επιτρέπεται να κάνουμε οτιδήποτε θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας παγκοσμίως γιατί κάτι τέτοιο θα απειλούσε και τη Γερμανία».
Ωστόσο, ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί εκτιμά ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει ενδεχόμενο πιθανής διάσπασης στην περίπτωση που δεν καταφέρει να επιλύσει «το οικονομικό και ανταγωνιστικό χάσμα» μεταξύ των κρατών - μελών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρόπος για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη για τα μέλη της περιφέρειας είναι η εγκατάλειψη του ευρώ και η υιοθέτηση των εθνικών τους νομισμάτων, σενάριο που κατά τον Ν. Ρουμπινί, δεν απέχει περισσότερο από πέντε χρόνια, ιδιαίτερα αν κάποιες από τις περιφερειακές οικονομίες παραμείνουν στάσιμες.
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και πρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γκι Βερχόφστατ, προειδοποιεί ότι «αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες χώρες και αυτό μπορεί να σημάνει το τέλος του ευρώ».
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τη νομοθεσία που διέπει τις τράπεζες ώστε να ανακαλύψει κενά τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί για να προφυλάξει τις τράπεζές της, αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, από τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «έχουν ήδη ανακαλύψει δύο "κενά" στην ευρωπαϊκή νομοθεσία τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν. Το ένα δίνει στις ρυθμιστικές αρχές το δικαίωμα να δώσουν καθοδήγηση ως προς το τι συνιστά χρεοκοπία. Το άλλο ορίζει ως χρεοκοπία την αποτυχία πληρωμής για περισσότερες από 90 ημέρες. Στη θεωρία δηλαδή, οι αρχές της ΕΕ θα μπορούσαν είτε να υποστηρίξουν ότι η επιμήκυνση δεν συνιστά χρεοκοπία σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών. Ηδη ορισμένοι εισάγουν την ιδέα της "προσωρινής πτώχευσης" για διάστημα μικρότερο των 90 ημερών».
Μετράνε κέρδη και ζημιές
Υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ως μοναδικής λύσης τάσσονται Γερμανοί οικονομολόγοι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, «ακόμα και μια μεγαλύτερη διάρκεια των ομολόγων δεν είναι σε θέση να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας». Αντίστοιχα, ο Μαξ Οτε εκτιμά ότι «το κούρεμα του χρέους είναι μόνο η αρχή. Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει μόνη της από την κρίση. Το χρέος παραμένει τεράστιο, παρά τις γενναίες περικοπές και την πώληση δημόσιας περιουσίας. Στο τέλος όμως η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη».
Ο ίδιος σημειώνει ότι «η οικονομική ζημιά που θα έχει η ΕΚΤ λόγω της αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα θα έχει επίδραση και στον γερμανικό προϋπολογισμό. Διότι η Γερμανία συμμετέχει με περίπου 27% στις ζημιές. Οπως ακριβώς και στα κέρδη. Πρόκειται για ποσά που οι προϋπολογισμοί των επομένων ετών θα βρουν μπροστά τους. Μιλάμε για αρκετά δισεκατομμύρια».
Παράλληλα, ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ υποστηρίζει ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη και πως «το ζητούμενο είναι το πότε και όχι το αν». Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει «το πολύ πολύ να αποφευχθεί μια "σκληρή" αναδιάρθρωση».

Ανέξοδη «διαμαρτυρία» με εξώδικα

Με εξώδικα προς τους τοπικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τα οποία μάλιστα χαίρουν ιδιαίτερης προβολής από τον αστικό Τύπο, 29 κάτοικοι των Χανίων ζητάνε να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Αντίστοιχα εξώδικα έχουν σταλεί και σε βουλευτές του Ηρακλείου, της Πιερίας και της Ηλείας. Σύμφωνα με τους υπογράφοντες το εξώδικο, την πρωτοβουλία στηρίζουν με τις υπογραφές τους δεκάδες ακόμα κάτοικοι των Χανίων. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις των διαμαρτυρόμενων, η πρωτοβουλία τους αξιοποιείται για να παρουσιαστεί η προώθηση του Μεσοπρόθεσμου σαν νομικό και όχι πολιτικό ζήτημα και να στραφεί σε λάθος κανάλια η δίκαιη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ. Κουρουπάκη, που ήρθε σε επαφή με τους υπογράφοντες το εξώδικο, πήρε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται για «αντιπαράθεση - διαμάχη με κάποια οργανωμένη ομάδα πολιτών, αλλά απλά 30 φίλοι μεταξύ τους, Χανιώτες, θέλησαν να επιστήσουν την προσοχή στους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού». Η ίδια, μάλιστα, τους ευχαριστεί ιδιαίτερα «για τις νομικές συμβουλές και πληροφορίες που μου δίνουν μέσω του εγγράφου». Στο ίδιο πνεύμα, ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε χτες ότι «δεν χρειάζονται εξώδικα για να ασκηθούν πιέσεις και το αίσθημα ευθύνης τους (σ.σ. των βουλευτών) δεν επηρεάζεται από τέτοιες ενέργειες».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: Εντυπωσιοθηρία και από ουσία μηδέν

Εκκληση στην κυβέρνηση «έστω και την ύστατη στιγμή» να αποσύρει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα απ' τη Βουλή απηύθυνε χτες η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας το «επιχείρημα» ότι η κυβέρνηση και η Βουλή «στερούνται δημοκρατικής νομιμοποίησης» να το ψηφίσουν. Παραπέρα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία και την ψήφο μας μια πρωτοφανή διαδικασία αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης».
Στο ίδιο πνεύμα ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας μίλησε για «κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας, ο χρόνος της οποίας έχει ήδη τελειώσει» και επέμεινε στην ανέξοδη εντυπωσιοθηρία με διαπιστώσεις του τύπου ο πρωθυπουργός είναι «γαντζωμένος στην καρέκλα του». Μάλιστα, υπέδειξε, χωρίς να κατονομάζει, κέντρα που «επεξεργάζονται σενάρια δημοκρατικής εκτροπής» και για μια ακόμα φορά ζήτησε «προσφυγή στις κάλπες».
«Αποτυχημένη και αναποτελεσματική» είναι κατά τον Δ. Παπαδημούλη η κυβερνητική πολιτική. Σε συνέντευξή του (ρ/σ «Κόκκινο») είπε για την κυβέρνηση ότι «δεν έχει συνοχή, αυτοπεποίθηση και επάρκεια να προωθήσει τους στόχους που οι ίδιοι θεωρούν επιβεβλημένους».

ΔΗΜ.ΑΡ.: Προτάσεις - συρραφή αξιώσεων της πλουτοκρατίας

Στηρίζει τις «ώριμες μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος του λαού
 
Το ρόλο της «Δημοκρατικής Αριστεράς» ως δύναμης που «πίνει νερό» στο «όνομα» του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, επιβεβαίωσε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Φ. Κουβέλη για την παρουσίαση των θέσεων και προτάσεων για την οικονομία. Ο Φ. Κουβέλης αναπαρήγαγε την προπαγάνδα περί «άμεσου κινδύνου πλήρους κατάρρευσης της χώρας» και προσπάθησε να καταστήσει συνυπεύθυνο το λαό λέγοντας: «Το δημόσιο έλλειμμα, το χρέος, η δυνατότητα και οι όροι του δανεισμού (...) είναι προβλήματα που αφορούν πρωτίστως τους εργαζομένους, τους δεινώς δοκιμαζόμενους ανέργους, τους νέους που χάνουν από τα μάτια τους την ελπίδα».
Ο Φ. Κουβέλης τάχτηκε υπέρ των «ώριμων μεταρρυθμίσεων», αποδεχόμενος ότι θα υπάρξουν «αναπόφευκτες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών». Συγκεκριμένα, αξίωσε μέτρα για «τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, πρόγραμμα επενδύσεων, θέσπιση κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις, στήριξη επιχειρήσεων με αναπτυξιακό και εξωστρεφή, εξαγωγικό προσανατολισμό, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας αλλά και πρωτοβουλία και κίνητρα για την προσέλκυση Ελλήνων εφοπλιστών για ναυπήγηση πλοίων τους στη χώρα μας».
Επιδοκιμάζοντας πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής που τσακίζουν το λαό, ο Φ. Κουβέλης συνηγόρησε υπέρ του «μικρότερου κράτους» και του «περιορισμού των δημοσίων δαπανών», προτείνοντας «πλαφόν σε μισθούς όλων των εργαζομένων και λειτουργών του δημόσιου τομέα, πλαφόν σε συντάξεις», «μετατάξεις» και «σταδιακή μείωση του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων μέσα από πάγωμα των προσλήψεων ως το 2015».
Πρότεινε ακόμα «απαλλαγή από όσες επιχειρήσεις του δημοσίου δεν συντρέχει λόγος να ευρίσκονται υπό τον έλεγχό του, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας συμπεριλαμβανομένης και της εκποίησης αστικών ακινήτων, κατάργηση οργανισμών που δεν προσφέρουν έργο (...) εξυγίανση όσων επιχειρήσεων παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και συμβάσεις πολυετούς εκμετάλλευσης από ιδιώτες επενδυτές (λιμάνια, αεροδρόμια)». Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η πρότασή του για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση συμμετοχής άμεσων φόρων στα δημόσια έσοδα.
Εκφράζοντας την αγωνία του κόμματός του για το αστικό πολιτικό σύστημα αλλά και για την ΕΕ, ο Φ. Κουβέλης ζήτησε μέτρα εξωραϊσμού του πρώτου στα μάτια του λαού όπως «εκδημοκρατισμός της λειτουργίας και πλήρη διαφάνεια, με έλεγχο από ανεξάρτητη αρχή στα οικονομικά των κομμάτων», ενώ για την ΕΕ ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να δώσει τη μάχη για να κρατηθεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και στην ευρωζώνη». Αναπαράγοντας τέλος και αυτός τα ιδεολογήματα περί «κρίσης χρέους», ζήτησε «έκδοση ευρωομόλογου (...) δημιουργία ενός μηχανισμού κοινής διαχείρισης του χρέους, με τη μεταφορά μέρους του ελληνικού χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Προτρέπει την κυβέρνηση ... να κυβερνήσει!

Στηρίζει με κάθε μέσο το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει και να εντείνει το αντιλαϊκό του έργο
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι συνεργάτες στο τσάκισμα του λαού. Η σημερινή απεργία με το ΠΑΜΕ μπορεί και πρέπει να δώσει ώθηση στην ενιαία λαϊκή πάλη για την ανατροπή της πολιτικής τους
MotionTeam
 
Να συνεχίσει ...να κυβερνά προτρέπει την κυβέρνηση η ηγεσία της ΝΔ, επαναβεβαιώνοντας την έμπρακτη συναίνεσή της στα νέα βάρβαρα μέτρα, αλλά και τον προσχηματικό και υποκριτικό χαρακτήρα που έχει το «όχι» επί της αρχής στο «Μεσοπρόθεσμο». Επιπλέον, η ηγεσία της ΝΔ αποφεύγει να βάλει ζήτημα πρόωρων εκλογών, με την αιτιολογία ότι «ο Αντ. Σαμαράς βάζει το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα» και ότι η ΝΔ «δεν πρόκειται να ακολουθήσει την ανεύθυνη αντιπολίτευση που είχε ασκήσει το ΠΑΣΟΚ», όπως δήλωσε με νόημα ο εκπρόσωπος Τύπου, Γ. Μιχελάκης.Την ίδια στιγμή, η ΝΔ εμμένει στην τακτική της έμπρακτης συναίνεσης, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι «μένει μόνο στα λόγια και τα χαρτιά» και δεν έχει κάνει τίποτα ιδιαίτερα στα θέματα που συμπίπτουν πλήρως, όπως οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις, οι οποίες μπορεί στα λόγια να λένε ότι έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά δεν υλοποιείται τίποτα. Ολα είναι απλώς στα χαρτιά. Αρα, το ζήτημα δεν είναι τι λέμε στα χαρτιά, αλλά εάν αυτά εφαρμόζονται ή όχι. Και στην πράξη δεν εφαρμόζεται τίποτε», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου.
Με την παραπάνω επισήμανση, απάντησε στην αναφορά του πρωθυπουργού σε κυριακάτικη συνέντευξη ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ του έδωσε ένα σημείωμα (non paper) στο οποίο απαριθμούνταν 18 προτάσεις της ΝΔ που ήδη υλοποιούνται από την κυβέρνηση, ενώ 14 άλλες προτάσεις η κυβέρνηση τις συζητούσε. Περνώντας στην αντεπίθεση, ο εκπρόσωπος επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη για τη μη υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων, επαναλαμβάνοντας ότι «πίσω από την έλλειψη συναίνεσης, η κυβέρνηση κρύβει την αναποτελεσματικότητά της».
Πιο παραστατικό για τη συναίνεση που έχει προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ είναι το σημείωμα που εκδόθηκε χτες από τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Εδώ και ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση είχε όλη την άνεση να προωθήσει το πρόγραμμά της, χωρίς οργανωμένες αντιδράσεις αντιπολιτευόμενων συνδικαλιστών, χωρίς τηλεοπτικές παραστάσεις αντιπολιτευτικής αγανάκτησης και χωρίς κραυγές για άμεσες εκλογές». Τέλος, η ηγεσία της ΝΔ επιμένει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει επί της αρχής το «Μεσοπρόθεσμο» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη διαδικασία που επέλεξε, του ενός άρθρου, δεν επιτρέπει να εκφραστεί η συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.
 

ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ: Παλλαϊκό καθήκον η επιτυχία της σκληρής αναμέτρησης

Βαρύ καθήκον για την υπεράσπιση της ζωής της λαϊκής οικογένειας αποτελεί η επιτυχία της σημερινής 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας. Καθήκον, η εκτέλεση του οποίου μπορεί να δώσει απάντηση στην αγριότητα με την οποία η πλουτοκρατία και τα αρπακτικά της έχουν ορμήσει πάνω στα τελευταία εναπομείναντα λαϊκά δικαιώματα. Γι' αυτό και στα απεργιακά ραντεβού που δίνει το ΠΑΜΕ με την εργατική τάξη σε ολόκληρη τη χώρα καλούνται να δώσουν αποφασιστικό «παρών» και οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχομεσαία αγροτιά, οι γυναίκες και οι νέοι των λαϊκών στρωμάτων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία με το ΠΑΜΕ απευθύνουν, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας. Ειδικό βάρος αποκτά η συμμετοχή στη σημερινή μάχη της νέας γενιάς, που βρίσκεται πρώτη στο στόχαστρο της πρωτόγνωρης επίθεσης. Ετσι, χτες το πρωί, πλατύ κάλεσμα στη νεολαία απηύθυναν με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ και κινητοποίηση, φοιτητές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, που έγινε στο πλαίσιο της πανεξόρμησης για την επιτυχία της σημερινής απεργίας, οι φοιτητές ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου της διοίκησης του ΑΠΘ. Εξόρμηση στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων πραγματοποίησε χτες και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», καλώντας τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, καθώς και τους μισθωτούς σε δικηγορικά γραφεία και εταιρείες σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή γενική απεργία με προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και μετά στη συγκέντρωση της Ομόνοιας μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Τη δική τους συμμετοχή προγραμματίζουν και οι ναυτεργάτες, που στον Πειραιά έχουν ορίσει προσυγκέντρωση, στις 5.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.
Ειδική σημασία αποκτά η αγωνιστική δράση και οργάνωση των νέων (φωτ. από τη χτεσινή παρέμβαση του ΜΑΣ στο Αριστοτέλειο)
Θυμίζουμε ότι στη σημερινή απεργία συμμετέχουν και όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο και στα ΜΜΕ.Στην Κρήτη, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν με νέα 24ωρη απεργία και αύριο Πέμπτη, 16 Ιούνη.
«Ολοι στον αγώνα»!
Σε μαζική - καθολική συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργία κάλεσαν, με τη χτεσινή συμβολική κατάληψη του πρώην Ταμείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων (πρώην ΤΑΞΥ) και νυν ΤΑΠΙΤ, και οι εργαζόμενοι του κλάδου, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στην πρόσοψη του κτιρίου δέσποζε καθ' όλη τη διάρκεια της 4ωρης κατάληψης ένα γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ. «Ολοι στον αγώνα, όλοι στη μάχη, όλοι στην απεργία», ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν από τα μεγάφωνα οι συγκεντρωμένοι, ενώ ανέδειξαν την ανάγκη οι εργάτες να ξεσηκωθούν για την υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ.
Στην αγωνιστική κινητοποίηση κλήθηκαν και συμμετείχαν και άλλα κλαδικά συνδικάτα της Αθήνας. Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά στο πρώην ΤΑΞΥ η κυβέρνηση δεν ανανέωσε τις συμβάσεις των γιατρών που έληξαν, με το Ταμείο ουσιαστικά να μη λειτουργεί πλέον. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, μεταξύ αυτών και στελέχη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, πραγματοποίησε παρέμβαση στη διοίκηση του Ταμείου, που εκείνη την ώρα συνεδρίαζε. Οπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της παρέμβασης η πλειοψηφία του ΔΣ του Ταμείου αποτελείται από «εκπροσώπους» των εργαζομένων, όλοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, πλην ενός που ανήκει στη ΔΑΚΕ. Οταν οι συνδικαλιστές τους έθεσαν ευθέως το ζήτημα ότι αφού αποτελούν πλειοψηφία να πάρουν όλες εκείνες τις αποφάσεις που απαιτούνται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των εργαζομένων, η πλειοψηφία του ΔΣ απάντησε ότι δεν μπορεί γιατί δεν της το επιτρέπει ο νόμος. Επιβεβαίωσαν έτσι ότι η κυβέρνηση δε θα μπορούσε να βρει καλύτερους υπερασπιστές της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Η σημερινή απεργία αφετηρία για την απόκρουση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Ο λαός μπορεί να αποκρούσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η σημερινή απεργία, με την πανεργατική - παλλαϊκή συμμετοχή, πρέπει να γίνει αφετηρία μιας νέας αγωνιστικής πολιτικής αφύπνισης και ταξικής οργάνωσης. Ολοι στην απεργία και στους δρόμους με το ΠΑΜΕ, για να ακουστεί δυνατά: Να σωθεί ο λαός, όχι ο καπιταλισμός, όπως προσπαθούν τα κόμματα του συστήματος και της ΕΕ. Καμία θυσία για την κρίση, το χρέος, την κερδοφορία της πλουτοκρατίας.Είναι επιτακτική ανάγκη ο λαός να περάσει μαζικά στο στρατόπεδο της ρήξης και της ανατροπής. Η λαϊκή συνείδηση και οργάνωση να αντιστοιχηθεί με την οξύτητα της επίθεσης που δέχεται η εργατική λαϊκή οικογένεια. Ο λαός πρέπει να δει καθαρά και να παλέψει για το δικό του συμφέρον, για τη δική του προοπτική και όχι να θυσιάζεται μάταια για τα αδιέξοδα, την κρίση, τις αντιφάσεις του γερασμένου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος.
Η λαϊκή αγανάκτηση τώρα πρέπει να μετατραπεί σε οργάνωση και συμμαχία ανατροπής της εξουσίας και της κυριαρχίας των μονοπωλίων. Να μην παγιδευτεί, να μην υποκύψει στα τρομοκρατικά διλήμματα της πλουτοκρατίας και των συμμάχων της, να μην παγιδευτεί στα κόλπα μεταμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, ώστε να οδηγηθεί υποταγμένος ή απογοητευμένος ο λαός μόνιμα στην πτώχευση για να προστατευθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Λαϊκή συμμαχία και συστράτευση τώρα για ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ

Ανησυχίες για τη σταθερότητα των τραπεζών...

Θέματα που αφορούν τους εσωτερικούς μηχανισμούς ασφάλειας των τραπεζών και την αποκαλούμενη ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου τους (δηλαδή τις ανησυχίες που υπάρχουν από τη δυναμική των μη εξυπηρετούμενων δανείων), συζήτησαν, στη διάρκεια χτεσινής σύσκεψης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.
Ειδικότερα ζητήθηκε από τους επικεφαλής των τραπεζών, να λάβουν μέτρα, ώστε ως το τέλος του έτους ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (βασικός δείκτης των ιδίων κεφαλαίων) να διαμορφωθεί στο 10%. Στη διαμόρφωση του σχετικού δείκτη λογίζονται και οι προνομιούχες μετοχές των τραπεζών που έχουν εξαγοραστεί από το ελληνικό κράτος, στα πλαίσια των πακέτων στήριξης που παρείχαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στους τραπεζίτες. Μέσω των δεκτών αυτών, επιχειρείται να διασφαλιστεί ο έλεγχος των χορηγούμενων δανείων, τα οποία, σύμφωνα με τη διεθνή τραπεζική πρακτική, θα πρέπει να διατηρούνται σε μία αναλογία τόσο με τις καταθέσεις, όσο και τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών. Συνήθως, στις δεσμεύσεις αυτές, οι τραπεζίτες αντιδρούν με την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων, γιατί, όπως υποστηρίζουν, σε κάθε μονάδα κεφαλαίων που δεσμεύεται αναλογούν διαφυγόντες τόκοι. Ανάλογες δεσμεύσεις έχουν αναλάβει και οι κεντρικές τράπεζες σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία.
Στο δε θέμα των επισφαλών δανείων, το οποίο οξύνεται, όσο βυθίζεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων της χώρας, λόγω των σκληρών πολιτικών λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έκανε γνωστό ότι προτίθεται να προσλάβει διεθνή ελεγκτική εταιρεία, η οποία θα διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ο στόχος των ελέγχων αυτών είναι να εξεταστεί η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η επάρκεια των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που έχουν εγγράψει στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες.
Η σχετική διαδικασία, η οποία γίνεται σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Νοέμβρη, ενώ ανάλογες έρευνες διενεργούνται σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.

ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ: «Επιμήκυνση» στα βάσανα του λαού

Στο 10% του παραγόμενου ΑΕΠ τα κονδύλια για την αποπληρωμή τόκων!
 
Σε πάνω από 400 δισ. ευρώ θα έχει απογειωθεί το κρατικό χρέος μέχρι το 2015, χώρια από τα επιπλέον φρέσκα δάνεια ύψους πολλών δεκάδων δισ. ευρώ που τις μέρες αυτές σχεδιάζονται από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και το ΔΝΤ. Μόνο για την εξυπηρέτηση τόκων - χώρια τα χρεολύσια και τα νέα δάνεια - θα πληρώνονται κάθε χρόνο ποσά πάνω από 20 δισ. ευρώ (σχεδόν 10% του παραγόμενου ΑΕΠ) με το συγκεκριμένο κονδύλι να φτάνει το 2015 στα 24,7 δισ. ευρώ! Τα παραπάνω προβλέπονται στο εγκληματικό «μεσοπρόθεσμο σχέδιο 2011-2015».
Ταυτόχρονα, παράταση τουλάχιστον μέχρι το 2023 παίρνει το μνημόνιο, η σφοδρή κλιμάκωση της βαρβαρότητας απέναντι στο λαό. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει να «καυχιέται» για την «επιμήκυνση» του χρέους για τα 80 δισ. ευρώ της ΕΕ από τα συνολικά 110 δισ. ευρώ, ενώ σε ανάλογη απόφαση αναμένεται να προχωρήσει και το ΔΝΤ για τα 30 δισ. ευρώ. Η σχετική συμφωνία «κλείδωσε» στη Σύνοδο Κορυφής τον περασμένο Μάρτη και για το επόμενο διάστημα προγραμματίζουν την επικύρωση από κάθε κράτος ξεχωριστά. Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την εξέλιξη στην «επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που κατέστησε αναγκαία την πίστωση χρόνου».
Στη συμφωνία επιμήκυνσης προβλέπονται τα παρακάτω:
  • Η λεγόμενη «περίοδος χάριτος» - στη διάρκεια της οποίας σωρεύονται οι τόκοι - αυξάνεται από 3 σε 4,5 χρόνια με τη συνολική διάρκεια αποπληρωμής κάθε δόσης να φτάνει στα 10 χρόνια. Είναι απόλυτα φανερό ότι με την επιμήκυνση ανεβάζουν κατακόρυφα και τα συνολικά ποσά για τόκους.
  • Τα επιτόκια ήταν και παραμένουν κυμαινόμενα, είναι σε συνάρτηση με τα διατραπεζικά (euribor) που καθορίζονται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ήδη έχει περάσει σε φάση ανόδου των βασικών επιτοκίων του ευρώ. Το ελληνικό κράτος θα πληρώνει 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το euribor για τα 3 πρώτα χρόνια και 3 μονάδες πάνω για τα επόμενα (αντί για 3 και 4 μονάδες). Η εμφανιζόμενη «μείωση του περιθωρίου» κατά μία μονάδα θα εξαλειφθεί και υπερκαλυφθεί από τις αυξήσεις επιτοκίων που ετοιμάζει η ευρωτράπεζα.
Στα ύψη η τοκογλυφία
Περίπου 50 εκατ. ευρώ σε τόκους θα καταβάλει η κυβέρνηση στους τραπεζίτες για τη χτεσινή έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Τα ποσά που αντλήθηκαν, προκειμένου να ανακυκλώσουν προηγούμενα δάνεια, έφτασαν σε 2 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,96% (από 4,88% τον προηγούμενο μήνα) και έναντι 1,38% το Γενάρη του 2010 πριν από την εφαρμογή του μνημονίου τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 37% της χτεσινής έκδοσης εμφανίζεται να πήγε σε ξένα χαρτοφυλάκια. Ταυτόχρονα, σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας προχώρησαν, προχτές Δευτέρα, τα κοράκια του οίκου αξιολόγησης «Stadard and Poor's».

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ: Παζάρια για τη μορφή της χρεοκοπίας

Τη λύση της εθελοντικής αναβολής του χρόνου που θα εξοφληθούν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες, προκρίνουν τα όργανα της ΕΕ

Σε απροκάλυπτο παζάρι για τον τρόπο που θα επισημοποιηθεί η διαδικασία της πτώχευσης στην Ελλάδα και με αποκλειστικό στόχο την προστασία των μονοπωλίων τους, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν χωριστεί ανοιχτά πλέον σε ομάδες πίεσης προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, ενώ στο μόνο ζήτημα που φαίνεται να υπάρχει πλήρης ομοφωνία είναι η κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε καθεστώς ανεξέλεγκτης πτώχευσης. Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις της ΕΕ για ανοιχτή στήριξη και συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στα μέτρα του μνημονίου και του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου».
Οπως προκύπτει από επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, τουλάχιστον δύο είναι οι ομάδες που εμφανίζονται συγκροτημένες, απέναντι στο λεγόμενο «ελληνικό ζήτημα». Η μία τάσσεται ενάντια στην προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και όπως είναι φυσικό, κύριος υποστηριχτής αυτής της εκδοχής είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ενδιαφέρεται κύρια για την τύχη των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της, αλλά και για την σταθερότητα τραπεζών που επίσης έχουν μεγάλες επενδύσεις σε τέτοια ομόλογα. Στην δεύτερη ομάδα πρωταγωνιστεί η Γερμανία, που μαζί με Αυστρία, Ολλανδία και Φινλανδία, βάζουν ως όρο για την παραπέρα χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, τη λεγόμενη «συμμετοχή ιδιωτών», που δεν είναι τίποτα άλλο από μια διαδικασία αναδιάρθρωσης («κουρέματος») των ομολόγων (και άρα του χρέους) που κατέχουν τράπεζες και άρα θα επωμισθούν και αυτές μέρος του όλου κόστους.
Στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ, δεν πάρθηκαν οριστικές αποφάσεις, ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου Ολι Ρεν, η λύση που προκρίνεται σ' αυτή τη φάση είναι η εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα. Συνεχίζοντας στο κλίμα τρομοκράτησης και εκφοβισμού, ο Ρεν επαναλαμβάνει ότι «τα χρονικά όρια για τους Ελληνες πολιτικούς εξαντλούνται» και επισημαίνει ότι οι όροι των νέων δανείων μπορούν να υλοποιηθούν μόνο αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν το πρόγραμμα. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν εξηγήσει στους Ελληνες πόσο σημαντική είναι η υπερκομματική συναίνεση», σημειώνει ο Ο. Ρεν και δηλώνει ότι αναμένει από την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης και να ενώσει τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι: «Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες, κατά τις οποίες εσωτερικές πολιτικές διαμάχες μπαίνουν στην άκρη και λαμβάνονται θεμελιώδεις αποφάσεις για μια χώρα».
Κατά τ' άλλα, ο Ρεν επισημαίνει ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να εξετάσει μια λύση που θα περιλαμβάνει την εθελοντική επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, αλλά θα αποκλείει σε κάθε περίπτωση ένα «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή, την υποχρεωτική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση θα περιλαμβάνει την εθελοντική στήριξη από τους ιδιώτες ομολογιούχους, κατά το πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης».
Υπέρ μιας «ήπιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους τάσσεται και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να μην την εκλάβουν ως χρεοκοπία. Ο ίδιος εκτιμά ότι δε θα υπάρξει πλήρης αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και καλεί την ΕΚΤ να δώσει το «πράσινο φως» σε μια «ήπια εθελοντική αναδιάρθρωση», σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να πιέσουμε για τη συμμετοχή ιδιωτών χωρίς ή ενάντια στην ΕΚΤ».
Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, γνωρίζοντας προφανώς ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν απαλλαγεί από ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων, διατυπώνει την εκτίμηση ότι το κόστος από ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας είναι μηδαμινό.
  • Σύμφωνα με δήλωση κυβερνητικού παράγοντα το χτεσινό έκτακτο συμβούλιο Γιούρογκρουπ αποφάσισε την αποσύνδεση της 5ης δόσης από το υπόλοιπο πακέτο στήριξης.

Φαιά προπαγάνδα

Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι νέες μειώσεις μισθών, η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης, ο νέος κεφαλικός φόρος και οι έμμεσοι φόροι, αν δεν υπήρχε το έλλειμμα των (πρώην) ΔΕΚΟ, που ανέρχεται σε ...1,7 δισ. ευρώ(!). Τέτοιες άθλιες και γκεμπελικές μεθόδους εφαρμόζει η εφημερίδα «Καθημερινή», για να βγάλει λάδι το σύστημα που υπηρετεί, να συσκοτίσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και να στηρίξει το έγκλημα της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στο βρώμικο δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «εάν δεν υπήρχε το έλλειμμα των 1,7 δισ. ευρώ πέρσι από 10 μόνο ΔΕΚΟ, τότε η κυβέρνηση θα είχε αποφύγει επίσης: Τα μέτρα μείωσης της μισθολογικής δαπάνης (όπως η μείωση των συμβασιούχων, ο περιορισμός των προσλήψεων, οι περικοπές μισθών μέσω του νέου ενιαίου μισθολογίου κ.λπ.), καθώς επίσης τον ειδικό φόρο στο φυσικό αέριο, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας και τους νέους φόρους στα καπνικά»(!). Πέρα από συνειδητά ψεύδη, σχετικά με την ευθύνη των μισθών για το έλλειμμα, συγκαλύπτουν ότι η απελευθέρωση της αγοράς σε τομείς των πρώην ΔΕΚΟ και η ιδιωτικοποίησή τους, απαιτεί δραστική μείωση των μισθών των εργαζομένων, προκειμένου στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας να αυξάνονται τα κέρδη τους. Γι' αυτό μειώνουν τους μισθούς. Συγκαλύπτουν επίσης ότι το πρόβλημα δεν είναι το 1,7 δισ. των πρώην ΔΕΚΟ, αφού μόνο τα μέτρα για μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο μεσοπρόθεσμο ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το πακέτο των μέτρων ξεπερνά τα 28+50 δισ. ευρώ. Το ζήτημα είναι η προσπάθεια απενοχοποίησης της στρατηγικής ενίσχυσης των μονοπωλίων που, μέσω κρατικής χρηματοδότησής τους, οδήγησαν στα ελλείμματα και στο χρέος, θέλουν να ξεχάσει δηλαδή ο λαός, για παράδειγμα, τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που χαρίστηκαν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με ατέλειωτες (κρατικο)φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις. Το ζήτημα, βέβαια, είναι ταξικό και το δίλημμα παραμένει το ίδιο: Θα πληρώσει ο λαός που δεν ευθύνεται για την κρίση ή η πλουτοκρατία;

Κόλαση για τους νέους τα νέα μέτρα

Γενιές εργαζομένων χωρίς κανένα δικαίωμα χρειάζεται η προστασία της κερδοφορίας των μονοπωλίων, γι' αυτό και τα νέα μέτρα σηματοδοτούν μια πρωτόγνωρη επιδρομή σε όλες τις πλευρές της ζωής των νέων. Ετσι, σε μια περίοδο που ο παραγόμενος πλούτος αυξάνεται και θα μπορούσε να υπάρχει δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, οι νέοι εκβιάζονται να μπαίνουν στην αγορά εργασίας με 500 ευρώ μισθό. Κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση, αφού στη μεγάλη τους πλειοψηφία απασχολούνται σε θέσεις «ευέλικτης» απασχόλησης, με μεροκάματα ακόμα πιο χαμηλά, προσωρινά. Με τη διαρκή εργασιακή περιπλάνηση και το ενδεχόμενο να μην πάρουν ποτέ σύνταξη, να μεγαλώνει την ανασφάλεια.
Κι ενώ από τη μία μεριά τα δικαιώματά τους εκμηδενίζονται, από την άλλη αυξάνεται η εντατικοποίηση, αυξάνεται με τη διευθέτηση ο ημερήσιος εργάσιμος χρόνος, από 8ωρο σε 10ωρο και 12ωρο χωρίς υπερωρίες, δηλαδή απλήρωτη δουλειά, που αυξάνει στο έπακρο την εκμετάλλευση, ενώ εξαφανίζεται κάθε μέτρο προστασίας της ασφάλειας στο χώρο εργασίας κλπ. Αυτό έχει συνέπειες οδυνηρές για το σύνολο της ζωής των νέων: Μεγαλώνουν οι απειλές για την υγεία του π.χ. από τα εξαντλητικά και άστατα ωράρια. Σμπαραλιάζεται η προσωπική - οικογενειακή του ζωή, αφού και να σηκώσει το οικονομικό βάρος δυσκολεύεται και να βρει ελεύθερο χρόνο και να τον αξιοποιήσει γόνιμα για τον ίδιο και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Την ίδια ώρα, η ραγδαία εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, της Ψυχαγωγίας, του Αθλητισμού μετατρέπει τη ζωή των νέων σε μια καθημερινότητα γεμάτη στερήσεις και δυστυχία, αφού δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες.
Επιπλέον, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και το σχέδιο κυριαρχίας των ατομικών συμβάσεων, στόχος είναι να εγκαταλειφθούν οι νέοι εντελώς στην εργοδοτική τρομοκρατία. Να μην υπάρχει γι' αυτούς ούτε καν το προστατευτικό δίκτυο της συλλογικής εκπροσώπησης και διαπραγμάτευσης. Να είναι έρμαια των εργοδοτικών απαιτήσεων και μεθοδεύσεων, μόνοι εναντίον της σχεδιασμένης και καλοσυντονισμένης επίθεσης που διεξάγει το μεγάλο κεφάλαιο ως τάξη απέναντι στην εργατική τάξη για να εντείνει την εκμετάλλευσή της. Να δεχτεί πλήγματα και με αυτό τον τρόπο η ταξική αλληλεγγύη, ενότητα και οργάνωση των εργαζομένων, που μπορεί να εμποδίσει τα εφιαλτικά σχέδια της πλουτοκρατίας. Να κυριαρχήσουν ο ατομικισμός και ο συμβιβασμός, η μοιρολατρία και η υποταγή. Να μάθουν όχι πώς θα διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, αλλά πώς θα δέχονται αγόγγυστα την ένταση της εκμετάλλευσης.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μεγαλώνει επιτακτικά η ανάγκη να δυναμώσει η δράση για να διαφωτιστεί πλατιά η νέα γενιά για το περιεχόμενο και το χαρακτήρα των νέων μέτρων. Να πάρει απάντηση η επιχείρηση χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων στην οποία πρωτοστατούν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, αλλά και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οποίες επενδύουν ιδιαίτερα στη λειψή κοινωνική και πολιτική πείρα των νέων, στο ότι γαλουχούνται σε συνθήκες προσωρινής ήττας του επαναστατικού κινήματος. Χρειάζεται τώρα, άμεσα και αποφασιστικά, επίμονα, ολόπλευρα, να ξεδιπλωθεί αγωνιστική δράση για την οργάνωση και συσπείρωση των νέων εργαζομένων με το ταξικό κίνημα, με το ΚΚΕ, ενάντια στα μονοπώλια, με στόχο μια οικονομία που θα αξιοποιεί και αναπτύσσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες των μονοπωλίων.

Για την «υγεία» των εργαζομένων

Το θράσος τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ζητάνε την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), επειδή δεν προστατεύουν αρκετά την υγεία των εργαζομένων! Γνωστός «φίλος» των εργαζομένων, ο Πλάτων Τήνιος - ναι αυτός που χρόνια τώρα πρωτοστατεί για την κατάργηση των συντάξεων και τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης στο όνομα της «βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού» και της «αλληλεγγύης των γενεών» - γράφει ξετσίπωτα σε άρθρο του στην κυριακάτικη «Καθημερινή»: «Το σημερινό καθεστώς ΒΑΕ επιβραβεύει την εργασία σε ανθυγιεινές εργασίες, αποθαρρύνει τη βελτίωση των συνθηκών και φροντίζει για τη μεγαλύτερη δυνατή έκθεση του κάθε εργαζόμενου στις βλαβερές συνθήκες». Αφού, λοιπόν, όπως ευθέως διαπιστώνει στη συνέχεια, «ο θεσμός των ΒΑΕ μόνο βλάπτει την υγεία των εργαζομένων»(!), έρχεται και στο διά ταύτα: «Μήπως θα ήταν τώρα η ευκαιρία για πλήρη - και χωρίς καμία εξαίρεση - κατάργηση του θεσμού των ΒΑΕ;». Βέβαια, αμέσως μετά ομολογεί ότι δεν είναι η υγεία των εργαζομένων που τον ενδιαφέρει αλλά η μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους, δηλαδή η απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου, δηλαδή η υγεία του συστήματος που υπηρετεί. «Μήπως έτσι θα μειωνόταν - επιτέλους - και το κόστος εργασίας στην εξαγωγική βιομηχανία;», αναρωτιέται δήθεν αφελώς, δείχνοντας τον πραγματικό λόγο που θέλουν την κατάργηση των ΒΑΕ. Δεν εκπλήσσει βέβαια κανέναν ο κύριος καθηγητής, αφού από κόρακα κρα θα ακούσεις. Αλλωστε, τέτοια «επιχειρήματα» έχουν ακουστεί πολλές φορές στο παρελθόν και έχουν άμεση σχέση με το γεγονός ότι οι αστοί θεωρούν καύσιμο στην αύξηση των κερδών τους την υγεία των εργαζομένων, άρα δε νοιάζονται γι' αυτήν, ενώ στόχος τους είναι πράγματι η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, για να μεγαλώνουν τα κέρδη. Και αυτά αφορούν ιδιαίτερα τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που ζουν στις άγριες συνθήκες των συγκεκριμένων επαγγελμάτων. Η απάντηση λοιπόν δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που δίνει το ΚΚΕ, οι θέσεις του οποίου για τα ΒΑΕ δημοσιεύτηκαν στον «Ρ» την ίδια μέρα με το επαίσχυντο άρθρο.

Το ΚΚΕ δε συμμετέχει στη συζήτηση του «Μεσοπρόθεσμου»

Με ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος δηλώνει ότι καταδικάζει και καταψηφίζει το αντιλαϊκό έκτρωμα

Για το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει:
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει και καταψηφίζει το αντιλαϊκό έκτρωμα, το "Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα" που φέρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, γιατί αυτό υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και ισοπεδώνει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ενημερώνει το λαό ότι δε θα πάρει μέρος σε καμιά διαδικασία της Βουλής που αφορά το "Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα", ούτε στην αρμόδια επιτροπή, ούτε στην Ολομέλεια. Με όλους τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες συμμετέχει στις απεργίες, γενικότερα στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία μας να συμμετάσχουν καθολικά στην απεργία της 15ης Ιουνίου και σε όλες τις απεργιακές μάχες, να δώσουν δύναμη στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και να διαθέσουν όλες τους τις δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να πολεμήσουν το "Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα", κάθε λογής μνημόνιο, κάθε αντεργατικό, αντιλαϊκό μέτρο.
Τώρα, με όλες μας τις δυνάμεις για την ενίσχυση της ταξικής πάλης.
Για να πληρώσει η πλουτοκρατία την καπιταλιστική κρίση, το χρέος και τα ελλείμματα.
Ο λαός έχει μόνο μία ευθύνη: Να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική, με οργάνωση, συσπείρωση, λαϊκή συμμαχία.
Λαϊκή εξουσία και οικονομία, αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

ΚΚΕ: Ο λαός να αποκρούσει τη βαρβαρότητα

Η σημερινή απεργία, με την πανεργατική - παλλαϊκή συμμετοχή, πρέπει να γίνει αφετηρία μιας νέας αγωνιστικής πολιτικής αφύπνισης και ταξικής οργάνωσης. Να σωθεί ο λαός, όχι ο καπιταλισμός, όπως προσπαθούν τα κόμματα του συστήματος και της ΕΕ. Καμία θυσία για την κρίση, το χρέος, την κερδοφορία της πλουτοκρατίας. Είναι επιτακτική ανάγκη να περάσει μαζικά στο στρατόπεδο της ρήξης και της ανατροπής. Η λαϊκή συνείδηση και οργάνωση να αντιστοιχηθούν με την οξύτητα της επίθεσης που δέχεται η εργατική λαϊκή οικογένεια. Ο λαός πρέπει να δει καθαρά και να παλέψει για το δικό του συμφέρον, για τη δική του προοπτική και όχι να θυσιάζεται μάταια για τα αδιέξοδα, την κρίση, τις αντιφάσεις του γερασμένου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος. Να μην υποκύψει στα τρομοκρατικά διλήμματα της πλουτοκρατίας και των συμμάχων της, να μην παγιδευτεί στα κόλπα μεταμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, ώστε να οδηγηθεί υποταγμένος ή απογοητευμένος μόνιμα στην πτώχευση για να προστατευθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Λαϊκή συμμαχία και συστράτευση τώρα, για ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων, με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ.