Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ανεργοι και από νωρίς στη χρήση

Στατιστικά στοιχεία των ατόμων που προσέγγισαν το 2010 τη μονάδα απεξάρτησης «18 ΑΝΩ»
Η αγωνία και ο προβληματισμός για το μέλλον των δομών που σχετίζονται με το χώρο της τοξικοεξάρτησης και πάνω απ' όλα για την απεξάρτηση χιλιάδων νέων ανθρώπων επικράτησε κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρουσίασης στατιστικών στοιχείων για το 2010 από τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ».
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρέμβαση του Χ. Πουλόπουλου, διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί ανέργους, άστεγους, φτωχούς, ενισχύει τη νόμιμη και παράνομη χρήση. «Ολο και περισσότεροι άνθρωποι θα οδηγηθούν στη χρήση και την ίδια στιγμή οι φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων αποδυναμώνονται, είπε. Το πιο επικίνδυνο είναι να προωθηθούν πολιτικές καταστολής ή φαρμακευτικής καταστολής στην κοινωνία και στις φυλακές».
Τα έντονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που γεννούν και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την τοξικοεξάρτηση αποτυπώνονται και στα στατιστικά στοιχεία των 1.138 ατόμων που προσέγγισαν τις υπηρεσίες του «18 ΑΝΩ» το 2010 ζητώντας θεραπεία: Το 61,7% είναι άνεργοι και το 8,30% εργάζεται περιστασιακά. Ο μέσος όρος διακοπής του σχολείου είναι τα 14-15 έτη. Η κύρια ουσία εξάρτησης είναι η ηρωίνη (79%), ενώ για το 10,7% η κάνναβη και το 75% κάνει χρήση τουλάχιστον μιας επιπλέον ουσίας. Το 31,20% ξεκίνησε τη χρήση πριν τα 14 έτη και το 31,80% 15-16 ετών. Το 79,61% ξεκίνησε τη χρήση με κάνναβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου