Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ - ΕΕ: Τελεσίγραφα στο λαό για να σκύψει το κεφάλι

Με τον εκβιασμό της πέμπτης δόσης του δανείου, τα αστικά επιτελεία προωθούν την ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου» και του εφαρμοστικού νόμου μέχρι το τέλος Ιούνη

Το ταξικό κίνημα δε σηκώνει τελεσίγραφα. Πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης για να σπάσουν τα μούτρα τους αυτοί που εκβιάζουν το λαό
Τη θέση του στον πόλεμο ενάντια στο λαό επιχειρεί να ενισχύσει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, μπροστά στον ορυμαγδό από νέα μέτρα που έρχονται με το«Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» και τους εφαρμοστικούς νόμους. Οι αποφάσεις ήδη πάρθηκαν στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) στις αρχές της βδομάδας. Από χτες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις συνεννοήσεις με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που, με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, κατέφθασαν στην Αθήνα και στο υπουργείο Οικονομικών.
Προκειμένου να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο του λαού και να αποσπάσει συμμόρφωση και συναίνεση, η απόφαση του Γιούρογκρουπ την περασμένη Δευτέρα τόνιζε ότι για «να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εκταμιευθεί η 5η δόση, πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος». Με βάση αυτή την απόφαση, η κυβέρνηση καθόρισε το χρονοδιάγραμμα ψήφισης ολόκληρου του «πακέτου» του «Μεσοπρόθεσμου» στη Βουλή μέχρι το τέλος του Ιούνη, προπαγανδίζοντας ότι μόνο έτσι στις 3 Ιούλη το Γιούρογκρουπ θα αποδεσμεύσει την επόμενη δόση.
Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τον εφαρμοστικό νόμο του «Μεσοπρόθεσμου», ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει τον συγκεκριμένο νόμο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αφού, όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, «δεν υπάρχει χρόνος για να τηρηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία με τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή». Σήμερα θα συνεδριάσει και η κυβερνητική επιτροπή με τη συμμετοχή 10 υπουργών της κυβέρνησης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινάει αύριο.
Σφίγγει η συμμαχία των προθύμων
Χτες, ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις ηγεσίες των κομμάτων ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., Δημοκρατικής Συμμαχίας, για να τους ενημερώσει σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του «Μεσοπρόθεσμου», υπό το φως των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ και του κατασκευασμένου εκβιασμού για την αποδέσμευση της 5ης δόσης.Σαμαράς, Καρατζαφέρης και Μπακογιάννη έδωσαν νέες διαβεβαιώσεις - διαπιστευτήρια για τη συστράτευσή τους στο περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης που εκφράζει το «Μεσοπρόθεσμο».
Την τηλεφωνική συνομιλία με τον Αντ. Σαμαρά δημοσιοποίησε ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με «άτυπη ενημέρωση», ίδιας κοψιάς και περιεχομένου ήταν οι συγκλίσεις και με τους υπόλοιπους της συμμαχίας των προθύμων, με τους οποίους συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του Γιούρογκρουπ και η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου» και των εφαρμοστικών νόμων.
Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς έδωσε ουσιαστικά το «πράσινο φως» όχι μόνο για τη διαδικασία, αλλά και για τα νέα βάρβαρα μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου». Οπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου, Γ. Μιχελάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ «είπε στον κ. Βενιζέλο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αντίρρηση στο χρονοδιάγραμμα, για την ψήφιση των δύο νόμων, μέχρι τις 30 Ιουνίου, που συμφωνήθηκε στο Γιούρογκρουπ». Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΝΔ να ψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο, παρά το «όχι» επί της αρχής.
Διευκρινιστική ανακοίνωση, χωρίς να αλλάζει η ουσία, εξέδωσε χτες ο ΛΑ.Ο.Σ. μετά τις διαρροές απ' το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες ο Γ. Καρατζαφέρης, όταν επικοινώνησε μαζί του ο Ε. Βενιζέλος, συμφώνησε για το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του «Μεσοπρόθεσμου», «λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι απαραίτητο για να πάρουμε την πέμπτη δόση».
Διαπιστώνουν «υψηλό βαθμό συναίνεσης»
Με την παραδοχή ότι το μνημόνιο περιλαμβάνει «βασικές επιλογές που είναι κοινός τόπος και θα τις κάναμε ούτως ή άλλως», ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε με τη χτεσινή του ομιλία στη Βουλή ότι τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται είναι μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ο Ε. Βενιζέλος, αναφερόμενος στη ΝΔ και στα κόμματα που συμφωνούν με την«ευρωπαϊκή προοπτική» της Ελλάδας, είπε ότι στη χώρα μας «έχουμε υψηλό βαθμό συναίνεσης και τον αποκρύπτουμε» και έκανε λόγο για«εικονική έλλειψη συναίνεσης», σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όπου τα εκεί κόμματα δηλώνουν καθαρά ότι συναινούν στην ακολουθούμενη πολιτική.
Ο υπουργός συνόψισε κυνικά ότι τα κόμματα «της ευρωπαϊκής προοπτικής» συμφωνούν με στόχους όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και το«μικρότερο κράτος» και η μόνη διαφωνία που υπάρχει είναι στο «μείγμα πολιτικής για στόχους που συμφωνούμε όλοι». Εσπευσε να χαιρετίσει τη συμφωνία - μετά από επικοινωνία τους - Σαμαρά και Καρατζαφέρη να ψηφιστούν το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» και ο εφαρμοστικός νόμος μέχρι τις 30 Ιούνη, προκειμένου, όπως είπε, «να πάω στο Γιούρογκρουπ στις 3 Ιουλίου» με ψηφισμένους τους δύο νόμους.
Η συμφωνία αυτή - που αποκαλύπτει την επί της ουσίας σύμπλευση αυτών των κομμάτων - αποτελεί κατά τον Ε. Βενιζέλο «ενθαρρυντικό δείγμα συναίνεσης», ενώ προχωρώντας πιο πέρα είπε ότι θα ήθελε στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ να ήταν και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων. Στην ομιλία του υπερασπίστηκε με πάθος το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, λέγοντας ότι έτσι μειώνεται το χρέος και είπε ότι στο «κρατικό ταμείο» που θα οργανώσει το ξεπούλημα θα μετέχουν και εκπρόσωποι της τρόικας «ως παρατηρητές για τη μεταφορά τεχνογνωσίας».
Ο Ε. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα προωθηθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο και επιβεβαίωσε ότι στην ΕΕ επήλθε συμφωνία για το ελληνικό χρέος, στα πρότυπα της «συμφωνίας της Βιέννης» με εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών για διακράτηση ελληνικών ομολόγων μετά τη λήξη τους, χωρίς αυτό να θεωρείται «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή χρεοκοπία. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε μέτρα - πρόκληση και προσβολή της νοημοσύνης του λαού, όπως ότι ζήτησε από τους τραπεζίτες να παγώσουν τα στεγαστικά δάνεια των ανέργων και από τους εφοπλιστές να δημιουργήσουν ταμείο που θα χορηγεί υποτροφίες σε φοιτητές των οποίων οι γονείς είναι άνεργοι.
  • Την παραίτησή του από εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομικών στη συζήτηση για το «Μεσοπρόθεσμο» δήλωσε χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Μακρυπίδης. Παρότι οι λόγοι της παραίτησης δεν έγιναν γνωστοί, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι ήταν«δυσαρεστημένος από τη μη υπουργοποίησή του» στον ανασχηματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου