Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Με «έγνοια» τον άνεργο!

Η επιλογή του κ. Βενιζέλου στη νέα του θέση δεν έχει να κάνει μόνο με την αναζήτηση μιας - έστω και πρόσκαιρης - ανακωχής στο εσωτερικό των κυβερνώντων. Ούτε μόνο με την ανάγκη να προσδοθεί «συνταγματικό κύρος» στις υπέροχες διαδικασίες που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση όταν πρόκειται για την επιβολή των μνημονίων και των δανειακών της συμβάσεων.
*
Πέραν αυτών, το βασικό ατού του αντικαταστάτη του Παπακωνσταντίνου είναι ότι διαθέτει - κι αυτός - σαφή προσανατολισμό. Ηταν μόλις πριν από λίγες μέρες, για παράδειγμα, που, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», περιέγραψε ως προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής τη (νέα) μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων...
*
Και κάτι επιπλέον: Ο κ. Βενιζέλος διαθέτει στα «υπέρ» του ότι μιλάει άπταιστα την ΠΑΣΟΚική διάλεκτο της απίθανης δημαγωγίας. Μια μικρή επίδειξη έκανε χτες, όταν, παραλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομίας, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι όλη του η σκέψη θα είναι από δω και πέρα στραμμένη στον «κάθε» μισθωτό, στον «κάθε» συνταξιούχο και στον «κάθε» άνεργο - και μάλιστα «προσωπικά»...

Όλοι μαζί τα φάγαμε...

Το «όλον» ΠΑΣΟΚ...



...σε μια (εξόχως) πειστική εκδοχή του «όλοι μαζί τα φάγαμε»...

Ποιος θυμάται, τώρα...

«Καθεστωτικοί». «Φίρερ και Ντούτσε».
«Ανθρωποι της διαπλοκής».
«Οργανα των οικονομικών συμφερόντων».
«Συνωμότες». «Ανίκανοι». «Βαρόνοι».
Κλέφτες και λαμόγια που «πλούτισαν».
«Οργανα της Δεξιάς». «Οργανα του κατεστημένου». «Υποκριτές».
«Εκπρόσωποι της οικογενειοκρατίας».
«Σύντροφοι» που αφήνουν υπονοούμενα για το «πόθεν έσχες» των εσωκομματικών αντιπάλων τους.
«Υποκινούμενοι από κέντρα της μιντιοκρατίας».
«Αποστάτες τύπου '65 και '89». «Συκοφάντες»...
*
Πρόκειται για ένα - μικρό - απάνθισμα των όσων είχαν ακουστεί το 2007 κατά τη διάρκεια της κούρσας διαδοχής στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μεταξύ Παπανδρεϊκών και Βενιζελικών.
*
Αλλά είπαμε: Το ΠΑΣΟΚ είναι «μεγάλο κόμμα» και έτσι οι φορείς των παραπάνω χαρακτηρισμών
- χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μνήμης που θα τους προκαλούσαν το ενδεχόμενο κάποιων ψηγμάτων αξιοπρέπειας -
τώρα συνεχίζουν «μαζί και ενωμένοι», και μάλιστα περισσότερο «μαζί» και περισσότερο «ενωμένοι» από ποτέ, το έργο για τη «σωτηρία της πατρίδας».
*
Τώρα, βέβαια, εκείνο το κακόηθες και υποβολιμαίο ερώτημα
«πώς γίνεται τα "όργανα των οικονομικών συμφερόντων" και οι "υποκινούμενοι από κέντρα της μιντιοκρατίας" να εμφανίζονται ως "σωτήρες";»,
ας το απαντήσουν όσοι τότε αντάλλασσαν τις μεταξύ τους ύβρεις.

Το δικό μας χρέος

Το δικό τους το χρέος είναι να φορτώνουν τα χρέη της τάξης των εκμεταλλευτών στις πλάτες του λαού.
Να μηχανεύονται τερτίπια εξαπάτησης, διαστρέβλωσης της αλήθειας, ύβρεις κατά της νοημοσύνης μας, πλύση εγκεφάλου, προπαγανδιστική λοβοτομή, τρομοκρατία, εκβιασμούς.
*
Το δικό τους το χρέος είναι να υπηρετούν την πλουτοκρατία και ταυτόχρονα να δημαγωγούν ότι «συμπονούν» (χτεσινή έκφραση του Ε. Βενιζέλου) τον εργάτη, τον άνεργο, τον αγρότη, τον υπάλληλο, τον συνταξιούχο.
*
Υπερμεγεθυμένες ασημαντότητες του πολιτικού συστήματος, εκπρόσωποι του οικονομικού κατεστημένου, της κεφαλαιοκρατικής απανθρωπιάς, «σοφοί» των μνημονίων, «πρόθυμοι» αυλικοί της «συναίνεσης», μας επιτίθενται μέσα από τα οξυζενέ Μέσα Μαζικής αποχαύνωσης.
*
Μας χλευάζουν.
Είναι κι αυτό μέρος της αποστολής τους.
Μέρος του χρέους τους.
***
Αλλά υπάρχει και το δικό μας το χρέος.
*
Είναι το χρέος απέναντι στους κόπους μας. Στα παιδιά και στους φίλους μας. Στους συνανθρώπους μας. Στους συναδέλφους μας.
*
Είναι το χρέος μας προς όσους μας χτυπούν «φιλικά» στην πλάτη και μας «προτείνουν» να αρνηθούμε την αξιοπρέπειά μας. Το φιλότιμο και τον αυτοσεβασμό μας.
*
Το πραγματικό μας χρέος,
απέναντι στους «σωτήρες» μας αλλά και απέναντι στον εαυτό μας
- πρώτα και κύρια απέναντι στον εαυτό μας -
είναι να σταθούμε όρθιοι. Να δώσουμε τα χέρια. Αλληλέγγυοι. Ενωμένοι. Οργανωμένοι. Ταξικά αταλάντευτοι.
*
Το χρέος μας είναι να θυμώσουμε και να εξοργιστούμε, όχι για να εκτονωθούμε, αλλά για να γίνουμε ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί συναγερμός, σαλπιστές του ξεσηκωμού, πρωταγωνιστές της ζωής μας.
*
Εχουμε χρέος,
στην τιμή μας, στην τάξη μας, στα αδέρφια μας στο εργοστάσιο, στην οικοδομή, στο γραφείο, στο μαγαζί, στο χωράφι, σε κάθε τόπο δουλειάς.
*
Εχουμε χρέος,
στους γέροντες και στους άνεργους συντρόφους μας, να γίνουμε ποτάμι που θα σαρώσει τους δυνάστες του λαού, στους εργασιακούς χώρους, στους δρόμους και στην κάλπη.
*
Εχουμε χρέος,
να δώσουμε νόημα στην αγανάκτηση, να την κάνουμε ηφαίστειο και λάβα μέσα από τη συνειδητή στράτευση στον αγώνα της αντίστασης, της αντεπίθεσης, της ανατροπής.
Στον αγώνα με πυξίδα και νόμο το δίκιο του εργάτη.
Στον αγώνα από τον οποίο έχουμε να χάσουμε μόνο τις αλυσίδες μας.
Στον αγώνα από τον οποίο έχουμε να κερδίσουμε τα πάντα!

Ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία

Το νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων - ξεπουλήματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με αφορμή το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο», που γίνεται για να βρουν διέξοδο επενδύσεων τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια λόγω κρίσης, θα έχει βαριές αρνητικές συνέπειες στη ζωή συνολικά του λαού, όπως είχαν και όλες οι προηγούμενες. Η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υποδομών, λιμανιών, αεροδρομίων, σιδηροδρόμων, περιουσίας του Δημοσίου, ακόμα και του νερού γίνεται για να δοθεί νέα διέξοδος κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Αποτελεί μία ακόμα ισχυρή κρατική παρέμβαση υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό θα σημάνει μεγαλύτερο κόστος και υποβάθμιση των παροχών για τα λαϊκά στρώματα, απολύσεις και αρνητικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα. Θα επιφέρει επίσης αρνητικές εξελίξεις στις παραγωγικές - αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, θα πλήξει τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, θα έχει συνέπειες στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με τις επιδιώξεις των κυβερνώντων και τα όσα αποτυπώνονται στην εισηγητική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, φέτος θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα παρακάτω περιουσιακά στοιχεία:
  • Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης
  • Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
  • Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου
  • Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης
  • Κρατικά Λαχεία
  • Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς
  • Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
  • Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
  • Δημόσια Επιχείρηση Αερίου
  • Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Αερίου
  • ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  • ΛΑΡΚΟ
  • Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος
  • Αδειες Κινητής Τηλεφωνίας
  • Καζίνο Πάρνηθας
  • Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων
  • Ελληνικό
  • Τέσσερα Αεροσκάφη «Airbus» που ανήκουν 100% στο Δημόσιο.
  • Οι συμμετοχές του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1,2% των μετοχών) και την «Αλφα Μπανκ» (0,6%).
  • Το πρώτο πακέτο ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο.
  • Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ)
  • Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας
  • Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ)
  • Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ)
  • Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
  • Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού
  • Μεταλλευτικά Δικαιώματα
Τα λιμάνια! Η παραχώρηση των λιμανιών σε ιδιώτες είναι μια διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει με την είσοδο του ΟΛΠ και του ΟΛΘ στο Χρηματιστήριο. Σε ιδιώτες σχεδιάζεται να παραδοθούν πέρα από αυτά του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Ραφήνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας, ενώ κατέχει και μια πληθώρα άλλων μικρότερων λιμανιών με διαφορετικές νομικές μορφές.
Τα αεροδρόμια: Λόγος γίνεται για 29 περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρόδου, Κέρκυρας, Χανίων, Κω, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης και Χίου. Μέσα στο 2011, η κυβέρνηση προωθεί την επιχειρησιακή ανεξαρτητοποίησή τους από την ΥΠΑ, καθώς και τη μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρείες, που στη συνέχεια θα ιδιωτικοποιηθούν με συμβάσεις παραχώρησης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στα μέσα του 2013.
Μεγάλο φαγοπότι θα γίνει και με την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, την οποία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκποιήσει αξιοποιώντας τράπεζες, χρηματοοικονομικές εταιρείες και γραφεία ...μεγαλοδικηγόρων.
Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούσαν και αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να αντιπαλέψουν με ενιαίο μέτωπο. Η λύση για το λαό είναι να μετατρέψει με τη συμμαχία και την εξουσία του τις μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα σε λαϊκή περιουσία, ώστε η οικονομία να υπηρετεί τις δικές του ανάγκες και όχι τα καπιταλιστικά κέρδη.

ΕΒΕΑ: Ζητάει εκλογές

«Εμπαιγμό προς την κοινωνία» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. «Η μετάθεση των ίδιων προσώπων που απέτυχαν στο προηγούμενο έργο τους σε διαφορετικούς υπουργικούς θώκους δεν μπορεί να θεωρηθεί διορθωτική κίνηση», σχολίασε, εκτιμώντας ότι η αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής από στελέχη του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν συνθήκες ακυβερνησίας. Ο Κ. Μίχαλος ζητάει τη διενέργεια εκλογών για να γίνει «νέα αρχή» με «ισχυρή κυβέρνηση που θα έχει την πολιτική βούληση να προωθήσει το σωστό μείγμα πολιτικής για τη διέξοδο από την κρίση», που σύμφωνα με τους εμποροβιομήχανους περνάει μέσα από την «επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ώστε να πετύχουμε ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής του χρέους».

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ: «Κίνδυνοι» εξάπλωσης της κρίσης

Αβεβαιότητες και κινδύνους για την εξάπλωση της καπιταλιστικής κρίσης βλέπει το ΔΝΤ εστιάζοντας στα συσσωρευμένα κρατικά χρέη «περιφερειακών» κρατών της ευρωζώνης, ιδιαίτερα της Ελλάδας.
Στην εξαμηνιαία έκθεση ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός εκτιμά ότι η ΕΕ έχει «λιγοστό χρόνο» προκειμένου να επιλύσει τόσο το «συνολικό πρόβλημα»» του χρέους όσο και την «αστάθεια» του τραπεζικού συστήματος απέναντι στις «εντεινόμενες ανησυχίες των επενδυτών» αλλά και της «κοινής γνώμης».
Οι «ανησυχίες» τους για την Ελλάδα έχουν να κάνουν με τη απαρέγκλιτη εφαρμογή της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, για το «βαθμό αποφασιστικότητας», και πολιτικής συναίνεσης» που τους είναι απαραίτητος, προκειμένου να διασφαλιστεί η «δημοσιονομική προσαρμογή και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση». Εκτιμούν ακόμη ότι σε περίπτωση «σοβαρού πιστωτικού επεισοδίου οι κραδασμοί θα μπορούσαν να επεκταθούν και πέρα από την την ευρωζώνη».
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιαπωνία και ΗΠΑ είναι οι χώρες που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ανάγκη «τακτοποίησης» της δημοσιονομικής τους κατάστασης και τονίζουν ότι «κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ παίζουν με τη φωτιά».
Για το 2011 εκτιμούν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί σε ποσοστό 4,3% έναντι αύξησης 2% στην ευρωζώνη και 2,5% στις ΗΠΑ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Συνεχίζουν σε φάση κερδοφορίας

Με ασφαλές καταφύγιο τον πακτωλό από το κρατικό χρήμα και τις εγγυήσεις, το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο, κόντρα στην καπιταλιστική κρίση και τα επισφαλή δάνεια της πελατείας του, συνεχίζει και για φέτος σε φάση κερδοφορίας. Τα καθαρά κέρδη της Αlpha Bank για το α' τρίμηνο του 2011 διαμορφώνονται σε ακόμη 10,5 εκατ. ευρώ, ποσό που να σημειωθεί ότι εμφανίζεται κάθετα συμπιεσμένο μετά και τις λογιστικές προβλέψεις για τυχόν αθετήσεις επιχειρήσεων και άλλων δανειοληπτών. Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι νέες καθυστερήσεις στα δάνεια (α' τρίμηνο 2011) διαμορφώνονται στα 381 εκατ. ευρώ.
  • Την έξοδο από το χρηματιστήριο της Αθήνας για την Εμπορική Τράπεζα ετοιμάζει η μητρική εταιρεία, το γαλλικό μονοπώλιο Κρεντί Αγκρικόλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση, απευθύνει «δημόσια πρόταση» για την εξαγορά του ποσοστού περίπου 4% που έχει απομείνει στα χέρια άλλων «επενδυτών».
Στα 10 εκατ. ευρώ με αύξηση 25% εμφανίζονται τα προ φόρων κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς για το α' τρίμηνο του 2011. Πεδίο ζωτικής σημασίας για τους ντόπιους τραπεζίτες αποδείχνεται η επιχειρηματική τους δράση στην ευρύτερη περιοχή. Ο συγκεκριμένος τραπεζικός όμιλος απέσπασε από θυγατρικές στο εξωτερικό 19 εκατ. ευρώ έναντι χασούρας ύψους 9 εκατ. ευρώ που εμφανίζει στην Ελλάδα. Τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν αύξηση 5% στα 309 εκατ. ευρώ.
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα ΕΛΠΕ το πρώτο τρίμηνο του 2011, παρά την πτώση των πωλήσεων στο εσωτερικό και τα μειωμένα περιθώρια διύλισης, σύμφωνα με τη διοίκησή τους. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 119 εκατ. ευρώ από 43 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 165 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο τρίμηνο του 2011, σημειώθηκε πτώση του όγκου πωλήσεων στο εσωτερικό κατά 16%, ενώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές κυρίως βενζινών. Αυξημένες ήταν και οι πωλήσεις του διυλιστηρίου στην ΠΓΔΜ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ: Καταγγέλλει την ένταση των συνδικαλιστικών διώξεων

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με παραγγελία της αξιώνει από σωματείο να κατονομάσει ποια μέλη του συμμετείχαν σε αγωνιστική κινητοποίηση!



Παρέμβαση στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πειραιά Ν. Ποιμενίδη έγινε χτες από την Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά και το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Πειραιά, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου της πόλης Ν. Ξουράφη για το πρωτοφανές, όπως χαρακτηρίστηκε από τους συνδικαλιστές, γεγονός να καλείται σωματείο και στη συγκεκριμένη περίπτωση το Συνδικάτο Επισιτισμού με εισαγγελική παραγγελία να υποδείξει και μάλιστα ενόρκως, τα μέλη του που συμμετείχαν σε αγωνιστική κινητοποίηση! Και επιπλέον, όταν η κινητοποίηση αυτή αφορούσε αυθαίρετη απόλυση συνδικαλίστριας μέλους της διοίκησης του Σωματείου!
Η παραγγελία έχει δοθεί από την εισαγγελία Αθηνών, ωστόσο όπως ξεκαθαρίστηκε από τους συνδικαλιστές, οι διωκτικές και δικαστικές αρχές δρουν ενιαία και η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται να τροφοδοτήσει την παραπέρα ένταση των διώξεων σε βάρος σωματείων και συνδικαλιστών που σε ό,τι αφορά τις αρχές του Πειραιά, ήδη έχουν «στήσει βιομηχανία» μηνύσεων και δικαστικών διώξεων σε βάρος σωματείων όπως είναι τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αυτεπάγγελτα.
Σε ό,τι αφορά το Συνδικάτο Επισιτισμού, στις αρχές του Ιούνη εμφανίστηκε στο σωματείο παραγγελία που εκδόθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προς Αστυνομικά Τμήματα στην οποία αναγράφεται: «Παρακαλούμε να ενεργήσετε προκαταρκτική εξέταση: Ευρεθούν πλήρη στοιχεία ταυτότητας και κατοικίας της Π.Α. (...) και ληφθεί ανωμοτί εξέτασή της. Ερευνήστε προς ανακάλυψη λοιπών αγνώστων δραστών»! Με τη σειρά τους τα Αστυνομικά Τμήματα, όπως αυτό του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, καλούν μέλη της διοίκησης του Σωματείου Επισιτισμού να καταθέσουν ενόρκως «ποια άτομα του ανωτέρω Συνδικάτου μετείχαν στη συγκέντρωση».
Πέρα από το προκλητικό της φράσης «λοιποί δράστες» σε βάρος μελών του Συνδικάτου, πλήθος ερωτημάτων προκαλεί και το γεγονός ότι η υπόθεση αφορά κινητοποίηση που έγινε πριν από δύο χρόνια, στις 22 Οκτώβρη του 2009. Η Α.Π. είχε απολυθεί τότε από το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής Λαζαρίδη επειδή ως όφειλε αντέδρασε στην εκ περιτροπής εργασία που επέβαλε ο εργοδότης σε βάρος των εργαζομένων και σε άλλα αντεργατικά μέτρα. Ο εργοδότης αφού απέλυσε τη συνδικαλίστρια στις 23 Οκτώβρη 2009, δηλαδή ένα 24ωρο μετά την κινητοποίηση κατέθεσε και μήνυση, απαιτώντας «την ποινική της δίωξη» «και κάθε υπεύθυνου που συμμετείχε στη συγκέντρωση».
Από τους συνδικαλιστές ξεκαθαρίστηκε στον εισαγγελέα ο οποίος αρνήθηκε να πάρει θέση, ότι δεν πρόκειται να «δώσουν» κανένα μέλος του συνδικάτου βορά στις διωκτικές αρχές και στην εργοδοσία, και ότι θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις σε κάθε χώρο δουλειάς για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια συνολικά σε αυτή την πολιτική.

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ: Παζάρια υπό το φόβο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας

Τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και την αδυναμία των αστικών κυβερνήσεων και της πλουτοκρατίας να διαχειριστούν την οικονομική κρίση, εκφράζει η συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας για τους όρους παροχής νέου δανείου προς την Ελλάδα. Μπροστά στο φόβο μιας ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται να υποχωρεί, προσωρινά και εν μέσω ασίγαστων ανταγωνισμών, από τη θέση της για τη μορφή συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στη ζημιά από την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους. Κοινή συνισταμένη όλων των εκπροσώπων της πλουτοκρατίας παραμένει το τσάκισμα των δικαιωμάτων του λαού και η απαίτηση για πιο επιθετική συναίνεση των αστικών κομμάτων, προκειμένου να υποταχθούν τα λαϊκά στρώματα στην αντιδραστική πολιτική υπέρ των μονοπωλίων.
Οτι κίνητρο για τους προσωρινούς συμβιβασμούς μεταξύ των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας είναι ο φόβος από μια άναρχη χρεοκοπία, εκτιμά και δημοσίευμα της βρετανικής «Guardian», σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ τις τελευταίες εβδομάδες απευθύνει προειδοποιήσεις προς τη Γερμανία ότι δε θα δώσει τα χρήματα στην Ελλάδα και θα προκαλέσει τη χρεοκοπία της χώρας, αν το Βερολίνο δε σταματήσει τις καθυστερήσεις και δεν υποσχεθεί ξεκάθαρα ότι θα στηρίξει τη διάσωση της Ελλάδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες στις Βρυξέλλες δηλώνουν ότι η απειλή του ΔΝΤ να σταματήσει τη χρηματοδότηση έχει εκτονωθεί λόγω της γερμανικής υποχώρησης.
Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, με δηλώσεις τους μετά τη χτεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο, τάσσονται υπέρ της «άμεσης παροχής βοήθειας στην Ελλάδα», με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και ξεκαθαρίζουν ότι «θα κάνουμε τα πάντα για την προστασία και τη σταθερότητα του ευρώ».
Η Α. Μέρκελ διαβεβαιώνει ότι η Γερμανία θα συνεργαστεί με την ΕΚΤ στην εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε ένα νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα. Εκείνο που φαίνεται είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω από τη θέση της για «υποχρεωτική» συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και εμφανίζεται να συγκλίνει με την άποψη της Κομισιόν και της ΕΚΤ, για συμμετοχή των ιδιωτών μέσω μιας συμφωνίας τύπου «πρωτοβουλίας της Βιέννης». Οπως σημειώνει η Α. Μέρκελ, μια τέτοια συμφωνία αποτελεί μια «καλή βάση και πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτήν», υπογραμμίζοντας: «Οσο γρηγορότερα έχουμε μια λύση, τόσο το καλύτερο». Η ίδια θέτει τρεις προϋποθέσεις για τη χορήγηση νέου δανείου: Να ανταποκριθεί η ελληνική κυβέρνηση στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το μνημόνιο, να προχωρήσει η τρόικα στην τεχνική προεργασία και να συμμετάσχουν εθελοντικά οι πιστωτές στο νέο πακέτο, καθώς, όπως σημειώνει, «δεν έχουμε νομική βάση για να τους εξαναγκάσουμε».
Από την πλευρά του, ο Ν. Σαρκοζί «χτυπάει το καμπανάκι» για την ανάγκη να ληφθεί άμεσα η απόφαση για νέο δάνειο προς την Ελλάδα, προσδιορίζοντας το χρόνο της απόφασης εντός του Ιούλη. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «θέλουμε να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Από τη στιγμή που ο Σεπτέμβρης δεν είναι κοντά και ίσως έχουμε άλλα προβλήματα τον Αύγουστο και μια και βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Ιούνη, τότε καταλαβαίνετε τι εννοώ». Το σενάριο που κυριαρχεί είναι να ληφθεί η απόφαση στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 11 Ιούλη.
Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εντείνει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, η Α. Μέρκελ, αναφερόμενη σε προχτεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γ. Παπανδρέου, παρέχει στήριξη στον Ελληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι «μπόρεσα να διαπιστώσω πόσο μεγάλη είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού προκειμένου να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της». Μάλιστα, δεν παραλείπει να καλέσει και αυτή σε επιθετική συναίνεση των κομμάτων της πλουτοκρατίας, τονίζοντας ότι «θα ήταν καλό εάν και η αντιπολίτευση υποστήριζε τον Ελληνα πρωθυπουργό. Αυτό θα βελτίωνε τις δυνατότητες να οδηγηθεί η Ελλάδα στο σωστό δρόμο».
Αντιφάσεις και σενάρια για το νέο δάνειο
Παρά τις διαβεβαιώσεις Μέρκελ - Σαρκοζί, ο διεθνής Τύπος επιμένει ότι η απόφαση για τη χορήγηση νέου δανείου μετατίθεται προς το Σεπτέμβρη. Μάλιστα, το πρακτορείο «Reuters» επικαλείται γερμανική πηγή η οποία εκτιμά ότι η τελική απόφαση για το δεύτερο δανειακό πακέτο θα μπορούσε να συμπέσει με την καταβολή της έκτης δόσης του τρέχοντος δανείου το Σεπτέμβρη. Ωστόσο, εκτιμά ότι στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας θα μπορούσε να γίνει «μια αρχική συμφωνία για τα βασικά σημεία του δεύτερου πακέτου», καθώς «θέλουμε να παραμερίσουμε τώρα όλα τα εμπόδια για την άμεση εκταμίευση της δόσης», δηλαδή να διασφαλιστεί ότι το ΔΝΤ θα καταβάλει το δικό του μερίδιο στην πέμπτη δόση που αναμένεται να καταβληθεί.
Υπέρ αυτού του σεναρίου συνηγορεί και ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, ο οποίος εκτιμά ότι η απόφαση για την Ελλάδα πιθανόν δε «θα είναι μία λύση με τριετή χρονικό ορίζοντα ή ένα τριετές πρόγραμμα, που ήταν η πρόθεση πριν από λίγους μήνες. Μου φαίνεται ότι θα υπάρξει ένας διακανονισμός, ώστε η Ελλάδα να φθάσει μέχρι το φθινόπωρο και μετά θα υπάρξει ένας άλλος γύρος συνομιλιών».
Αμεση λύση για την Ελλάδα ζητά ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Δε συμφωνώ - λέει - ότι πρέπει να δεχθούμε να καθυστερήσουμε τις αποφάσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο» και διευκρινίζει ότι «θα υπάρξει συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών» στο πρόγραμμα.
Εντείνονται οι φόβοι
Παράλληλα, όλο και πιο έντονα εκφράζεται η ανησυχία της πλουτοκρατίας από τις επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας στην οικονομία της ευρωζώνης, αλλά και συνολικά στην παγκόσμια οικονομία.
Σε αυτήν την κατεύθυνση ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, εκτιμά ότι η ελληνική χρεοκοπία είναι «σχεδόν βέβαιη», σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει και την αμερικανική οικονομία εκ νέου σε κρίση. «Οι πιθανότητες η Ελλάδα να μη χρεοκοπήσει είναι πολύ μικρές», εκτιμά ο Α. Γκρίνσπαν, σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας είναι τόσο «υψηλό που μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος». Ο επικεφαλής της «Deutsche Bank», Γιόζεφ Ακερμαν, τονίζει ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χρεοκοπήσει (...) Θα πρέπει να τους βοηθήσουμε και αν χρειάζονται νέο δάνειο να το παράσχουμε».
Το φόβο του ντόμινο εκφράζει και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, Ζαν-Πιέρ Ζουγιέ, μια ενδεχόμενη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα, ενώ μπορεί να σηματοδοτήσει «την αρχή του τέλους» της ευρωζώνης ή μια νέα φάση στη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Ρίλεϊ, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της «Fitch», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι «(...) Στο τέλος της ημέρας, η ελληνική χρεοκοπία δεν θα σήμαινε το τέλος του κόσμου για την Ευρωζώνη».
Πιέσεις για συναίνεση
Την ίδια στιγμή, όλο και πιο έντονα καταγράφεται η επιδίωξη της πλουτοκρατίας να υπάρχει στην Ελλάδα μια ισχυρή αστική κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί αποφασιστικά να προωθεί το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και σε αυτήν την κατεύθυνση να συμβάλουν και τα άλλα κόμματα.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επισημαίνει πως «ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα εγκριθεί γρήγορα, για την ομαλή συνέχιση της διαδικασίας χρηματοοικονομικής στήριξης της Ελλάδας. Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν ευρεία πολιτική στήριξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ελλάδα - μεταρρυθμίσεων προς όφελος του λαού και προς όφελος της Ελλάδας. Περιμένω ότι την Κυριακή στη σύνοδο του Γιούρογκρουπ θα επιλυθούν οι εναπομένουσες διαφορές και θα επιτευχθεί μια υπεύθυνη συμφωνία για τη χρηματοοικονομική στήριξη της Ελλάδας (...) Πρώτη προϋπόθεση επιτυχίας, αν μιλάμε για παροχή στήριξης στην Ελλάδα, είναι να θέλει η Ελλάδα αυτή τη στήριξη και να είναι ικανή να πράξει αυτό που της αναλογεί. Είναι ζωτικής σημασίας τα μηνύματα που έρχονται από την Ελλάδα να είναι σαφή ως προς αυτό».

Επιστολή - μνημείο υποταγής

«Ανοικτή επιστολή - Η σύγκρουση δεν ωφελεί κανένα και πρωτίστως τον τόπο - Υστατη έκκληση συνεννόησης - Δημόσιο αίτημα συνάντησης προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και ΥΠΕΚΑ (σ.σ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας) κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου».
Αυτός είναι ο τίτλος της επιστολής της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σε δύο υπουργούς που έστειλε και δημοσιοποίησε χτες, δύο μέρες πριν την έναρξη των 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών στην επιχείρηση. Στην επιστολή σημειώνουν: «Διαισθανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης ως υπεύθυνη συνδικαλιστική οργάνωση και για να αποφευχθεί η σύγκρουση με την κυβέρνηση, δημόσια, απευθύνει αίτημα άμεσης συνάντησης (εκ των πραγμάτων μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι) τόσο με τον κ. Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και με τον ΥΠΕΚΑ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να αποσαφηνισθούν οι θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και το μέλλον της τελευταίας μεγάλης Δημόσιας Επιχείρησης της χώρας μας».
Ακόμα και τώρα, παρά την ένταση της αντεργατικής επίθεσης οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες «θέλουν να αποφύγουν τη σύγκρουση με την κυβέρνηση» και καλλιεργούν την αντίληψη της ταξικής συνεργασίας και πως μέσα από αυτήν μπορεί να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους. Η επιστολή αποτελεί κατάπτυστο μνημείο υποταγής και υπονομεύει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, πριν ακόμα ξεκινήσουν. Και μόνο αυτό φθάνει για να τους γυρίσουν την πλάτη οι εργαζόμενοι.

Απόψεις - δηλητήριο για τη λαϊκή συνείδηση

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Ελληνική Δημοκρατία απέκτησε μια άτυπη "Κάτω Βουλή" των δρόμων και των πλατειών, η οποία δεν ξέρει ακόμη τι θέλει, ξέρει όμως πολύ καλά τι δεν θέλει: Δεν θέλει τα Μνημόνια Ι και ΙΙ, την κοινωνική καταστροφή και το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα. Μια "Κάτω Βουλή", η οποία δεν μπορεί να επιβάλει πολιτική κατεύθυνση, τείνει όμως να ασκεί ντε φάκτο "βέτο" επί θεμελιωδών κυβερνητικών αποφάσεων και παρότι δεν θέλει, ούτε μπορεί, να λύσει το πρόβλημα διακυβέρνησης, ενδέχεται να συμβάλει καταλυτικά στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να είναι κανείς τυφλός για να μη βλέπει την εκθετικά αυξανόμενη ζήτηση για νέους, άφθαρτους ανθρώπους, νέες πολιτικές προτάσεις και νέους πολιτικούς σχηματισμούς, που θα βγάλουν την Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής ομηρίας και της εθνικής ταπείνωσης».
Αυτά μεταξύ άλλων γράφει ο Π. Παπακωνσταντίνου στη χτεσινή «Καθημερινή». Και τα αναπαράγει - προφανώς θεωρώντας τα ενδιαφέροντα - η ιστοσελίδα που διατηρεί ο Π. Λαφαζάνης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Προκαλεί, πάντως, εντύπωση η βεβαιότητα με την οποία ο αρθρογράφος - και όχι μόνο - τοποθετείται για το τι θέλουν και τι δε θέλουν, τι μπορούν και τι δεν μπορούν οι «δρόμοι» και οι «πλατείες». Προκαλεί και υποψίες μήπως τελικά η τόση βεβαιότητα δεν αποσκοπεί παρά στο να υποβάλουν τα δικά τους «θέλω» σαν «θέλω» της πλατείας και του δρόμου. Και τα δικά τους «θέλω» προκύπτουν σαφώς απ' το παραπάνω απόσπασμα. Μια αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού ή σαν να λέμε να αλλάξει ο Μανωλιός και να φορέσει τα ρούχα του αλλιώς. Γιατί θα πρέπει να είναι κανείς πολιτικά «τυφλός» για να μη βλέπει ότι καμία διέξοδο δε θα δώσουν στο λαό «νέοι» και «άφθαρτοι» άνθρωποι, «νέοι» σχηματισμοί και «νέες» προτάσεις, που θα υπηρετούν το γνώριμο παλιό σαπισμένο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Πρόταση υπάρχει και είναι η μόνη που φέρνει την ελπίδα, δείχνει τη διέξοδο από τα δεινά εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων. Είναι η πρόταση του ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Ολα τα άλλα είναι για να παραμένει ο λαός δέσμιος εντός και επί τα αυτά του «φαύλου κύκλου», όμηρος στην εκμετάλλευση από τους καπιταλιστές, δέσμιος να μην μπορεί να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει.
Υποψίες υπέρ των οποίων συνηγορεί συνολικά το άρθρο του Π. Παπακωνσταντίνου. Αναφέρει σε άλλο σημείο: «Η σημερινή κρίση εκφράζει ακριβώς τη διάρρηξη του μεταπολιτευτικού "κοινωνικού συμβολαίου", που είχε τη σφραγίδα του Κ. Καραμανλή, ανανεώθηκε από τον Α. Παπανδρέου και έδωσε για πρώτη φορά πολιτική σταθερότητα στην Ελληνική Δημοκρατία».
Ενα «συμβόλαιο» που, όπως ισχυρίζεται, προέβλεπε «άνοδο του βιοτικού επιπέδου» των λαϊκών στρωμάτων, χωρίς αναδιανομή εις βάρος των εχόντων, αλλά με «κοινοτικές επιδοτήσεις, εύκολη πίστωση, εξωτερικό δανεισμό»... Ενα συμβόλαιο που, κατά τον αρθρογράφο, ο Κ. Μητσοτάκης όταν επιχείρησε να το σπάσει ...έσπασε τα μούτρα του! Και που υπό την απειλή της πτώχευσης το σπάει τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Λογική αντίστοιχη με αυτή του «μαζί τα φάγαμε». Η αλήθεια είναι ότι το βιοτικό επίπεδο του λαού ήταν πάντα πολύ πίσω απ' τις ανάγκες του, ακόμα και σε συνθήκες που το σύστημα είχε τη δυνατότητα, κάτω και απ' την πίεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αλλά και την επίδραση του σοσιαλισμού, να εξαναγκάζεται σε ορισμένες παραχωρήσεις. Οι κυβερνήσεις που επικαλείται ο αρθρογράφος άσκησαν σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, όπως πρόσταζαν οι ανάγκες των μονοπωλίων που εκπροσωπούσαν πολιτικά.
Ο λαός παρήγε αλλά δεν απολάμβανε ποτέ το προϊόν του μόχθου του. Αυτό του το έκλεβαν. Τα δάνεια δεν πάρθηκαν ποτέ για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Αλλά για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Και η σημερινή κρίση αποτυπώνει ανάγλυφα την τεράστια κλεψιά που συντελέστηκε σε βάρος του λαού. Μπούκωσε το κεφάλαιο από χρήμα. Μπλόκαρε η διαδικασία αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Κι όπως στη φάση της ανάπτυξης έτσι και τώρα στην κρίση του έναν τρόπο έχει να σταθεί, να κουρσέψει ό,τι απέμεινε στο λαό από δικαιώματα, ακόμα πιο άγρια, ακόμα πιο επιθετικά.
Ο λαός δεν πρέπει να νιώθει «απατημένος» επειδή κάποιος έσπασε ένα υποτιθέμενο συμβόλαιο που είχε μαζί του. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μία δέσμευση είχαν, απέναντι στο κεφάλαιο και το πώς θα προωθήσουν τα συμφέροντά του. Οι κατακτήσεις του ήταν αποτέλεσμα των αγώνων του και όχι ανύπαρκτων «συμβολαίων». Και σήμερα αυτό που πρέπει να απαιτήσει είναι να του επιστραφούν τα κλεμμένα, να παλέψει για να πάρει ό,τι του ανήκε και του ανήκει, δηλαδή τα πάντα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Βάζει πλάτη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Κριτική περί «ανακύκλωσης των ίδιων προσώπων» και ανασχηματισμό - «ομολογία αποτυχίας»



Η σαφής πρόθεση να βάλει πλάτη στην υλοποίηση της πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, ήταν το επίκεντρο της παρέμβασης της ηγεσίας της ΝΔ, με αφορμή την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Πίσω από τους εντυπωσιοθηρικούς χαρακτηρισμούς και τα άσφαιρα φραστικά πυρά, όπως ότι πρόκειται για «ανακύκλωση των ίδιων προσώπων» και ανασχηματισμό που αποτελεί ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής, η ηγεσία της ΝΔ σπρώχνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή της πολιτικής της, φροντίζοντας μάλιστα να βάλει στην «ατζέντα» μέτρα ενίσχυσης της «ρευστότητας» και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου, Γ. Μιχελάκης, έσπευσε να καταθέσει στο νέο υπουργό Οικονομικών μια δέσμη συγκεκριμένων μέτρων στην κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα, ζήτησε από τον Ευ. Βενιζέλο να αναλάβει πρωτοβουλίες στις εξής κατευθύνσεις:
  • «Να βάλει και πάλι μπροστά τα έργα των συμβάσεων παραχώρησης - ανάμεσα στα οποία και οι 5 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι - τα οποία έχουν ουσιαστικά σταματήσει» (σ.σ. κάτι που ήδη η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει και για το οποίο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τράπεζες και κατασκευαστές παρέχοντας πρόσθετες εγγυήσεις και εξασφαλίσεις).
  • «Να επισπεύσει την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ».
  • «Να προχωρήσει στον απαραίτητο συμψηφισμό οφειλών (σ.σ. επιχειρήσεων) από και προς το Δημόσιο».
  • «Να προνοήσει για τη συνέχιση της παροχής εγγυήσεων προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο, έτσι ώστε οι πιστώσεις αυτές να φθάσουν στην πραγματική οικονομία».
  • «Να αναλάβει πρωτοβουλία αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή η Παγκόσμια Τράπεζα».
Ολες αυτές οι κινήσεις, τονίζει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, «είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα, για να υπάρξει η αναγκαία εκείνη ένεση ρευστότητας σε μια αγορά που το έχει ζωτική ανάγκη».
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η συναινετική λύση κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μπορεί να ναυάγησε προσωρινά, αλλά θα την ξαναεπιχειρήσουν, αφού άλλωστε υπάρχει η συμφωνία στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας και η διαχείριση της κρίσης σε βάρος του λαού. Αυτό δείχνουν και τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών στα οποία πρωταγωνίστησαν και οι δύο πλευρές, έχοντας σε πρώτο πλάνο τη συναινετική λύση στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Κατά τα λοιπά, στο επίπεδο των εντυπώσεων ο εκπρόσωπος της ΝΔ σχολίασε ότι «ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, αντί για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, έφτιαξε μία κυβέρνηση υπό προθεσμία για να εφαρμόσει την ίδια λαθεμένη πολιτική». Δεν παρέλειψε βέβαια να την επικρίνει γιατί «συνεχίζεται η διάλυση των δύο πρωταθλητών της οικονομίας μας, του τουρισμού και της ναυτιλίας», απηχώντας τις διαθέσεις των εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων.

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Θα συνεχίσει την επίθεση σε βάρος της λαϊκής οικογένειας

Την ένταση της αντιλαϊκής λαίλαπας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των αντιδραστικών ανατροπών, μπροστά στη νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, όπως υπαγορεύουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και το μαύρο μέτωπο ΕΕ - ΔΝΤ, σηματοδοτεί ο χτεσινός ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Η ανακατανομή ρόλων μέσα στο κυβερνητικό σχήμα και η είσοδος στο Υπουργικό Συμβούλιο «δοκιμασμένων» στελεχών του ΠΑΣΟΚ, υπηρετεί στην παρούσα φάση την καλύτερη προσαρμογή στην εφαρμογή των στρατηγικών αντιλαϊκών στόχων, έτσι όπως αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2011 - 2015.
Ο ανασχηματισμός, ταυτόχρονα, σηματοδοτεί μια νέα απόπειρα εξαπάτησης, αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων σε μια περίοδο που έχει φουντώσει η λαϊκή οργή, με στόχο να μπουν εμπόδια στην οργάνωση της πάλης για την ανατροπή της πολιτικής που υπαγορεύει το μεγάλο κεφάλαιο.
Σ' αυτήν την προπαγανδιστική επιχείρηση της κυβέρνησης κινείται και η απόφαση του πρωθυπουργού να χρήσει αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και να αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών στον Ευαγ. Βενιζέλο, που επιχειρήθηκε να «εμφανιστεί» σαν μια «νέα αρχή» στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής. Τον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό της δήθεν «νέας αρχής» ήρθε να υπηρετήσει η απομάκρυνση «προσωπικών επιλογών»(Δ. Δρούτσα, Τ. Μπιρμπίλη) του Γ. Παπανδρέου από τους υπουργικούς θώκους, αλλά και η απόφαση του πρωθυπουργού να σχηματιστεί «κυβερνητική επιτροπή» με τη συμμετοχή 10 υπουργών που θα «συνδιαμορφώνουν» την πολιτική της κυβέρνησης.

Η δήθεν «επανεκκίνηση» της κυβέρνησης που κήρυξε χτες ο πρωθυπουργός έρχεται παράλληλα να διαχειριστεί τις εσωκομματικές «ισορροπίες» στο ΠΑΣΟΚ και να «ακυρώσει» τις πιθανές «αντιδράσεις» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μπροστά στην ψήφιση των αντιδραστικών μέτρων.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει:
Α) Στην ψήφιση των νέων βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την επιτάχυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στις Εργασιακές Σχέσεις, στην Υγεία, στην Παιδεία.
Β) Στις «διαπραγματεύσεις» με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την κατάρτιση «μνημονίου 2» που θα συνοδεύει το νέο ληστρικό δάνειο που θα χορηγηθεί στη χώρα.
Γ) Στη διαμόρφωση των όρων για την επίτευξη μιας ανοιχτής κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ των αστικών κομμάτων.
Δ) Στην καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών στο λαό ότι «οι θυσίες θα πιάσουν τόπο», προκειμένου να υποταχθεί στα νέα σκληρά μέτρα.
Πρόκειται ταυτόχρονα για ένα κυβερνητικό σχήμα «εκλογικής προετοιμασίας» με το οποίο επιχειρείται να «απορροφηθούν» οι κραδασμοί του αστικού πολιτικού συστήματος από τις λαϊκές αντιδράσεις και να διαμορφώσει τις συνθήκες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όποτε αυτή κριθεί αναγκαία από το κυβερνητικό επιτελείο.
Την Κυριακή αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η ψηφοφορία ορίστηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
Κλιμακώνουν τον πόλεμο σε βάρος του λαού
«Για κυβέρνηση συνεκτική, λειτουργική, μάχιμη και αποφασισμένη να ολοκληρώσει το έργο της», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ζητώντας παράλληλα «ταχύτητα» και «αποτελεσματικότητα» από τους υπουργούς.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλος, όπου στη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών τόνισε: «Εφυγα από την Αμυνα και ήρθα στον πόλεμο»... Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αποτελεί «στρατηγικό στόχο» της κυβέρνησης. «Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, είναι ένα θέμα στο οποίο δεν έχει διατυπωθεί καμία διαφωνία», τόνισε ο Ευαγ. Βενιζέλος προαναγγέλλοντας την απαρέγκλιτη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και της λεηλασίας του λαού.
Ο Ευαγ. Βενιζέλος σε μια προσπάθεια εξαπάτησης του λαού ισχυρίστηκε ότι πήγε στο υπουργείο Οικονομικών έχοντας στο μυαλό του «τον κάθε συνταξιούχο και τον κάθε άνεργο προσωπικά», σε μια προσπάθεια να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα. Την ίδια ώρα όμως σημείωνε ότι μέχρι το 2015 θα εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης που θα σπρώξει ακόμα βαθύτερα στη φτώχεια και την ανέχεια τον ελληνικό λαό.
Επιδιώκουν πιο επιθετική συναίνεση
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησης απηύθυναν εκ νέου κάλεσμα στα αστικά κόμματα επίτευξης ακόμα πιο επιθετικής συναίνεσης, φωτογραφίζοντας για ακόμα μια φορά την προοπτική της κυβερνητικής συνεργασίας. Ο Ευαγ. Βενιζέλος, που ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο, δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Αντ. Σαμαρά και κάλεσε τα «κόμματα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας» να επιδιώξουν τη «συναίνεση και τη συνεργασία».
«Υπάρχουν τεράστια περιθώρια για πολιτική συμφωνία, αφού σε θεμελιώδη ζητήματα συμφωνούμε», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με συνέντευξή του χτες στο «Μέγκα» και απευθυνόμενος ειδικότερα στη ΝΔ διαπίστωσε «συμφωνία σε μια ολόκληρη κοινή στρατηγική».
Πρόσφατα μάλιστα σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο Ευαγ. Βενιζέλος είχε τονίσει ότι «μνημόνιο 2» που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας πρέπει να ψηφιστεί από «διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών». Με στόχο την εκτόνωση και χειραγώγηση της λαϊκής οργής ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει «συναίνεση και συμφωνία» με το λαό που βρίσκεται στο δρόμο και αντιδρά στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.
Σε μοιρασμένους ρόλους
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν συνολικά 41 πρόσωπα, 7 λιγότερα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει πλέον δυο αντιπροέδρους, τον Ευαγγ. Βενιζελο και τον Θ. Πάγκαλο. Τα νέα στελέχη είναι εννέα. Πρόκειται για τους υπουργούς Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδη, Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου και Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλο, τον αναπληρωτή υπουργό Π. Οικονόμου και τους υφυπουργούς Π. Κουκουλόπουλο, Π. Τζωρτζάκη, Μ. Μπόλαρη, Γ. Δριβελέγκα και Κ. Σπηλιόπουλο.
Από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα δεν μετέχουν στη νέα κυβέρνηση δεκαέξι στελέχη. Ανάμεσα τους οι υπουργοί Δ. Δρούτσας, Τ. Μπιρμπίλη, Γ. Διαμαντίδης, και Λ. Κατσέλη.
Ειδικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση ανέλαβε ο Γ. Παπακωνσταντίνου που μετακινείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να αναλάβει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την πλήρη απελευθέρωση των τομέων της Ενέργειας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και την παράδοση του ορυκτού πλούτου και των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας σε επιχειρηματικούς ομίλους.
Επίσης, η μετακίνηση του Γ. Ραγκούση στο υπουργείο Υποδομών και του Χ. Παμπούκη στο υπουργείο Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετίζονται με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και των νέων παροχών προς το μεγάλο κεφάλαιο.
Το υπουργείο Εσωτερικών έσπασε σε δύο υπουργεία. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου τοποθετήθηκε ο Δ. Ρέππας, και το υπουργείο Εσωτερικών, όπου τοποθετήθηκαν οι Χ. Καστανίδης και Π. Κουκουλόπουλος.
Στην «Κυβερνητική Επιτροπή» που θα συνεδριάζει τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση, θα συμμετέχουν 10 υπουργοί οι: Ευαγ. Βενιζέλος, Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Α. Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρ. Παπουτσής.
Στις Βρυξέλλες ο Παπανδρέου
Τη Δευτέρα ο Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τους Μ. Μπαρόζο και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Τρίτη, πιθανά, με τον πρόεδρο της ΕΕ Β. Ρομπάι, προκειμένου να συζητήσει τους «όρους» για τη σύναψη του νέου ληστρικού δανείου.

Σε εμάς χρωστάνε!

Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Ανεξάρτητα από τους ελιγμούς στους οποίους υποχρεώνεται κάτω από το βάρος των αδιεξόδων που προκαλεί η εντεινόμενη οικονομική κρίση και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του οργανωμένου λαϊκού κινήματος, θα συνεχίσει να εκπονεί και να θέτει σε εφαρμογή νέα, ακόμα πιο επικίνδυνα μέτρα και πολιτικές σε βάρος του λαού και του τόπου. Με όπλο τον εκφοβισμό και τις απειλές για «τα χειρότερα» θα συνεχίσει να φορτώνει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους, προκειμένου να τη γλιτώσουν όσο γίνεται πιο φτηνά οι καπιταλιστές.
Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο τρομοκρατίας και εκβιασμών, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Πρώτα και κύρια, ότι δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Η ευθύνη για την οικονομική κρίση, για τα δημόσια ελλείμματα, για το κρατικό χρέος ανήκει αποκλειστικά σε εκείνους που κατάφεραν να αυγατίσουν τα κέρδη και τις περιουσίες τους. Λεηλατώντας το μόχθο του εργάτη. Ληστεύοντας τον αγρότη. Οδηγώντας σε απόγνωση τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες. Κλέβοντας τα όνειρα και το μέλλον της νεολαίας. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σε μια δράκα μεγαλοεπιχειρηματιών και στο σύστημά τους, που δεκαετίες αρπάζουν τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία, γδύνουν τα δημόσια ταμεία για να έχουν κίνητρα και χρηματοδοτήσεις, και όταν με τη δράση τους δημιουργούν ελλείμματα, βάζουν τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις τους να δανείζονται από το εξωτερικό.
Το παραμύθι ότι όλοι οφείλουμε να πληρώσουμε, που είναι η άλλη εκδοχή του «όλοι μαζί τα φάγαμε» πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει. Οριστικά. Αυτοί που τόσα χρόνια τσέπωναν τα πάντα, αυτοί είναι που χρωστάνε όσα λείπουν από το ταμείο κι άλλα τόσα! Χρωστάνε αμέτρητα δισεκατομμύρια από την υπεραξία εκατομμυρίων εργαζομένων. Χρωστάνε δεκάδες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, που ανήκαν στο Δημόσιο, αλλά τους τις παραχώρησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για να μπορούν να κερδίζουν περισσότερα. Χρωστάνε μια θάλασσα δισεκατομμύρια από τα κλεμμένα των εργατικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Χρωστάνε εκατοντάδες δισεκατομμύρια που νόμιμα και παράνομα φυγάδευσαν στο εξωτερικό. Χρωστάνε τα κερατιάτικα που δεκαετίες πληρώνουν οι εργαζόμενοι στους ομολογιούχους - τοκογλύφους των τραπεζών, για τα δανεικά που έπαιρναν. Χρωστάνε τον ορυκτό πλούτο που κατέφαγαν, το φυσικό πλούτο που σπατάλησαν, τις απέραντες εκτάσεις που καταπάτησαν στο όνομα του κέρδους και της επιχειρηματικότητας. Μας χρωστάνε, ακόμα, τις συνέπειες των επιλογών τους, από το μάντρωμα της χώρας και του λαού στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και στο ευρώ. Και μαζί με όλα αυτά μάς χρωστάνε και επειδή χτύπησαν αλύπητα τον παραγωγικό πλούτο και τις παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας, που είναι πολύ περισσότερες σε σύγκριση με αυτά που γνωρίζει ο λαός.
Τώρα όμως είναι η ώρα της δικής μας ευθύνης. Η ώρα της δικής μας συνειδητοποίησης και αφύπνισης. Τώρα είναι η ώρα της δικής μας απάντησης. Να βάλουμε φραγμό σ' αυτήν την πολιτική. Καταδικάζοντας αποφασιστικά και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Στηρίζοντας το ΚΚΕ, ακόμα και αν δε συμφωνούμε πλήρως με τις θέσεις του και τη στρατηγική του. Ενισχύοντας το Λαϊκό Μέτωπο αντίστασης και ρήξης, ώστε από καλύτερες θέσεις να μπορέσουμε να επιφέρουμε ρήγματα στην πολιτική που έχει οδηγήσει το λαό στη χρεοκοπία.

Πρόταση του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, στις 17/6/2011, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός με ηγέτιδα δύναμη την ΠΑΣΚΕ, προσέφερε για άλλη μια φορά χέρι βοηθείας στην αντεργατική – αντιλαϊκή, πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΔΝΤ, ΕΕ. Παρά τους όποιους αντιμνημονιακούς και αντινεοφιλελεύθερους βερμπαλισμούς αναμάσησαν τα τρομοκρατικά και εκβιαστικά διλλήματα της κυβέρνησης της Τρόικας και των κεφαλαιοκρατών.

Στόχος τους η αποδοχή από την πλευρά των εργαζομένων στη λογική της συνεννόησης και της συμμετοχής στα βάρβαρα μέτρα που λεηλατούν τη ζωή τους. Πιο συγκεκριμένα :

Δια στόματος Γ. Παναγόπουλου η ΠΑΣΚΕ συμπαρατασσόμενη με την λογική της «συνευθύνης» για την αντιμετώπιση του «εξωτερικού χρέους» κάλεσε το λαό να αναλάβει το βάρος που του αναλογεί με την χαρακτηριστική φράση «ότι κανείς δεν δικαιούται να μένει απαθής στην τραγική δημοσιονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα». Επιχείρησε να αποκρύψει τους πραγματικούς υπεύθυνους για τα δεινά που υφίσταται η εργατική, λαϊκή οικογένεια, που είναι η πολιτικό- οικονομική εξουσία των μονοπωλίων, επιρρίπτοντας ευθύνες και στο ταξικό εργατικό κίνημα.

Η ΠΑΣΚΕ με το σύνθημα «αυτό που χρειάζεται η χώρα αυτήν την στιγμή είναι η αλλαγή πολιτικής και όχι εκλογές» επιδιώκει να πείσει τους εργαζόμενους ότι με ένα άλλο διαχειριστικό μείγμα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι μπορούν να ωφεληθούν και να ευημερήσουν, συνεχίζοντας έτσι συνειδητά να καλλιεργεί επικίνδυνες αυταπάτες.

Η ΔΑΚΕ στην ίδια γραμμή πλεύσης διατύπωσε την αντίθεση της στις ιδιωτικοποιήσεις με κριτήριο όμως τη κερδοφορία των πρώην ΔΕΚΟ και την ούτως η άλλως λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κουβέντα δεν είπαν για την διαχρονική τους συμφωνία με τις αποκρατικοποιήσεις. Παράλληλα υμνολογώντας το «κίνημα της πλατείας» προέτρεψε ουσιαστικά τους ανθρώπους του μόχθου να εκφράσουν τη αντίθεσή του στην εφαρμοζόμενη πολιτική με τη συμμετοχή τους σ'αυτό. Επομένως σε ανώδυνη κατεύθυνση για το σύστημα που αναπαράγει την φτώχεια, την ανεργία, κλπ μακριά από το οργανωμένο ταξικό κίνημα.

Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ επαναδιατύπωσε τη θέση της περί αποτυχημένου μνημονίου συγκαλύπτοντας ότι ως στρατηγικό εργαλείο της άρχουσας τάξης πέτυχε τους στόχους του που είναι η λεηλασία των μισθών, των συντάξεων, των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εξυμνώντας το κίνημα των λεγόμενων αγανακτισμένων με τη φράση « το κίνημα της πλατείας νίκησε τα συνδικάτα», εξέφρασε την απέχθεια της στην οργανωμένη ταξική πάλη και προσπάθησε να διαγράψει από την λαϊκή πείρα την τεράστια συνεισφορά του ΠΑΜΕ στους αγώνες τις κατακτήσεις των εργαζομένων την σημερινή συνειδητή αλλα και αυθόρμητη δράση των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ επανάφερε με αποφασιστικότητα την πρόταση του για προκήρυξη 48ωρης Πανεργατικής Απεργίας με την κατάθεση του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ΠΑΣΚΕ η ΔΑΚΕ ΚΑΙ Η ΑΠ αναγκάστηκαν κάτω από το γενικότερο κλίμα και την αποφασιστική στάση των ταξικών δυνάμεων να συμφωνήσουν.

Ούτε λεπτό χαμένο, τα Σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα, όλες οι οργανώσεις της εργατικής τάξης να παλέψουν σθεναρά στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές συνοικίες, για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας και την αποτροπή ψήφισης του αντιλαϊκού εκτρώματος, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στόχο την αλλαγή των συσχετισμών σε συνδικαλιστικό επίπεδο και την αποτροπή αυτής της πολιτικής και των φορέων της.