Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ.: Προτάσεις - συρραφή αξιώσεων της πλουτοκρατίας

Στηρίζει τις «ώριμες μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος του λαού
 
Το ρόλο της «Δημοκρατικής Αριστεράς» ως δύναμης που «πίνει νερό» στο «όνομα» του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, επιβεβαίωσε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Φ. Κουβέλη για την παρουσίαση των θέσεων και προτάσεων για την οικονομία. Ο Φ. Κουβέλης αναπαρήγαγε την προπαγάνδα περί «άμεσου κινδύνου πλήρους κατάρρευσης της χώρας» και προσπάθησε να καταστήσει συνυπεύθυνο το λαό λέγοντας: «Το δημόσιο έλλειμμα, το χρέος, η δυνατότητα και οι όροι του δανεισμού (...) είναι προβλήματα που αφορούν πρωτίστως τους εργαζομένους, τους δεινώς δοκιμαζόμενους ανέργους, τους νέους που χάνουν από τα μάτια τους την ελπίδα».
Ο Φ. Κουβέλης τάχτηκε υπέρ των «ώριμων μεταρρυθμίσεων», αποδεχόμενος ότι θα υπάρξουν «αναπόφευκτες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών». Συγκεκριμένα, αξίωσε μέτρα για «τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, πρόγραμμα επενδύσεων, θέσπιση κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις, στήριξη επιχειρήσεων με αναπτυξιακό και εξωστρεφή, εξαγωγικό προσανατολισμό, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας αλλά και πρωτοβουλία και κίνητρα για την προσέλκυση Ελλήνων εφοπλιστών για ναυπήγηση πλοίων τους στη χώρα μας».
Επιδοκιμάζοντας πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής που τσακίζουν το λαό, ο Φ. Κουβέλης συνηγόρησε υπέρ του «μικρότερου κράτους» και του «περιορισμού των δημοσίων δαπανών», προτείνοντας «πλαφόν σε μισθούς όλων των εργαζομένων και λειτουργών του δημόσιου τομέα, πλαφόν σε συντάξεις», «μετατάξεις» και «σταδιακή μείωση του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων μέσα από πάγωμα των προσλήψεων ως το 2015».
Πρότεινε ακόμα «απαλλαγή από όσες επιχειρήσεις του δημοσίου δεν συντρέχει λόγος να ευρίσκονται υπό τον έλεγχό του, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας συμπεριλαμβανομένης και της εκποίησης αστικών ακινήτων, κατάργηση οργανισμών που δεν προσφέρουν έργο (...) εξυγίανση όσων επιχειρήσεων παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και συμβάσεις πολυετούς εκμετάλλευσης από ιδιώτες επενδυτές (λιμάνια, αεροδρόμια)». Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η πρότασή του για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση συμμετοχής άμεσων φόρων στα δημόσια έσοδα.
Εκφράζοντας την αγωνία του κόμματός του για το αστικό πολιτικό σύστημα αλλά και για την ΕΕ, ο Φ. Κουβέλης ζήτησε μέτρα εξωραϊσμού του πρώτου στα μάτια του λαού όπως «εκδημοκρατισμός της λειτουργίας και πλήρη διαφάνεια, με έλεγχο από ανεξάρτητη αρχή στα οικονομικά των κομμάτων», ενώ για την ΕΕ ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να δώσει τη μάχη για να κρατηθεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και στην ευρωζώνη». Αναπαράγοντας τέλος και αυτός τα ιδεολογήματα περί «κρίσης χρέους», ζήτησε «έκδοση ευρωομόλογου (...) δημιουργία ενός μηχανισμού κοινής διαχείρισης του χρέους, με τη μεταφορά μέρους του ελληνικού χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου