Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Σκληρά μέτρα σε Δημόσιο και πρώην ΔΕΚΟ


Σκληρά αντεργατικά μέτρα για Δημόσιο και πρώην ΔΕΚΟ προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου». Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που θα θεωρηθούν πλεονάζον προσωπικό εντάσσονται σε πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ με βάση τα προσόντα τους, την εμπειρία, την ηλικία, την προϋπηρεσία, τις ειδικές γνώσεις, την οικογενειακή κατάταξη κλπ. Κατόπιν, ως πλεονάζον προσωπικό, μπαίνουν σε «εργασιακή εφεδρεία» και μπορούν, για 12 μήνες, να λαμβάνουν αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού τους μισθού όταν εργάζονταν. Ως «εργασιακή εφεδρεία», μέσω των πινάκων του ΑΣΕΠ μπορούν: α) Να ζητήσουν μετάταξη σε υπηρεσία του στενού δημοσίου τομέα με την ίδια σχέση εργασίας. Το ποσοστό που θα προσλαμβάνεται θα αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου των ετήσιων προσλήψεων. β) Να προσληφθούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, κατά προτεραιότητα και σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται. γ) Να προσληφθούν για μερική απασχόληση κατά απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων υποψηφίων και δ) να αποχωρήσουν με εθελούσια έξοδο εφόσον υπάρξει τέτοιο ειδικό πρόγραμμα που να τους καλύπτει. Φαίνεται ότι οι περισσότεροι από τους «πλεονάζοντες» μετά από ένα δωδεκάμηνο δεν θα έχουν κανένα εισόδημα ή επίδομα από εργασία και, στο τέλος, ακόμη κι εκείνοι που θα δουλέψουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης κινδυνεύουν να περάσουν στην ανεργία.
Επίσης, περιορίζει δραστικά και τους συμβασιούχους στο Δημόσιο χωρίς να αντικαθίσταται η εργασία που προσφέρουν. Για φέτος, οι προσλήψεις συμβασιούχων μειώνονται κατά 50% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010 και τα επόμενα χρόνια έως το 2015 ο αριθμός των συμβασιούχων που θα προσλαμβάνεται θα αντιστοιχεί στο 10% των σχετικών εγκρίσεων του 2010. Δραστικά περιορίζονται και οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού. Για φέτος, για κάθε 10 αποχωρήσεις θα γίνεται μία πρόσληψη και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2015 οι προσλήψεις θα είναι μία για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα καθιερώνεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2% - «για την καταπολέμηση της ανεργίας»!!! - επί του συνόλου των αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών και των αποζημιώσεών τους. Επίσης, οι δικαιούχοι του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων θα πληρώνουν ειδική εισφορά στο Ταμείο ύψους 1% επί του συνόλου των αποδοχών τους και των πρόσθετων αμοιβών τους.
Τέλος, μπαίνει πλαφόν στην κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης αφού το ποσό που θα εγγράφεται στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για το σύνολο των ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού δε θα υπερβαίνει τα 5,2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή προβλέπει και ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου